Opdateret januar 2024

Askestøvsuger test

Af Charlotte BAdge
Charlotte

Charlotte er 36 år gammel og bor på øya Sotra utenfor Bergen. På øya hun bor er det mange muligheter for tur og noe av det beste Charlotte vet er...

PowerPlus POWX308
TESTVINDER

PowerPlus POWX308

POWX308 støvsugeren fra PowerPlus asksstøvsuger kan brukes som skorsteinsstøvsuger, vanlig støvsuger og til andre steder med mye skitt. Dette gjør den multifunksjonell på alle områder, og oppfyller alle behovene en askestøvsuger må ha for å…

PowerPlus POWX308 1
Beste askestøvsuger med kapasitet på 20 liter

PowerPlus POWX308

Boxer Ash 18L 3
Kraftigste askestøvsuger

Cecotec PowerAsh 1200

House Ash (2180 9847169) 4
Beste rimelige askestøvsuger

House Ash (2180 9847169)

Prissammenligning i samarbejde med  Prisjakt Logo

Arbeidet med å rense aske fra peisen, pelletsovnen, gamle kaminer eller grillen er en av de mest rotete og potensielt farlige gjøremålene i huset. Denne tidkrevende oppgaven kan være en hard og skitten jobb hvis du ikke har riktig det utstyret til å suge opp asken med, og det anbefales ikke å bruke en standard støvsuger til jobben. Under rengjøring vil du sannsynligvis puste inn mye aske og veldig fine partikler som er i luften, noe som over tid kan føre til lungeproblemer.

Men det finnes en spesielle askestøvsugere som ikke er en vanlig støvsuger. Du kan gjøre det mye enklere og sikrere ved å bruke en askesuger som kan støvsuge aske og som er spesialdesignet for å håndtere de fine partiklene som kan forårsake skade på vanlige støvsugere. De beste askestøvsugere kommer med hepa-filter for å beskytte deg mot innånding av de fine partiklene og dermed unngå at du puster inn for mye smuss under arbeidet.

I vår askestøvsuger test har vi valgt ut de 5 beste askestøvsugere for å se hvilken som er best og vurdert dem med hensyn til de viktigste egenskapene som inkluderer kraft, kapasitet, slangelengde og vekt.

PowerPlus POWX308

Beste askestøvsuger med kapasitet på 20 liter

PowerPlus POWX308

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
  • pros-icon.svg Sterk absorberingsevne
  • pros-icon.svg Multifunksjonelle sugefunksjoner

Detaljeret gennemgang

POWX308 støvsugeren fra PowerPlus asksstøvsuger kan brukes som skorsteinsstøvsuger, vanlig støvsuger og til andre steder med mye skitt. Dette gjør den multifunksjonell på alle områder, og oppfyller alle behovene en askestøvsuger må ha for å være den beste askestøvsugeren. POWX308 er et multitalent, og best i test når det kommer til funksjon, behov og produkt.

Derfor skal du vælge PowerPlus POWX308

Denne askesugeren er utstyrt med børstet elektrisk motor, og har en effekt på 1200 watt. Det integrerte støvfilteret kan rengjøres med vann. I tillegg tilbyr støvsugeren en blåsefunksjon slik at luft blåses ut gjennom sugerøret, noe som er spesielt praktisk for opptenning av grillen, bålet og peisen.

Beholderen er laget av stål og har et volum på 20 liter. Høyden måler 31 cm og diameteren er 29,5 cm. Sugeslangen er laget av tinn og har en lengde på 1,20 meter. Ledningen til denne askesuger er litt kort på 1,50 meter. Sugekraften til POWX308 fra Powerplus er sterk. Settet består av en støvfilterbrakett, et støvfilter, sugeslangen og munnstykket i aluminium. 

Ifølge produsenten kan den også brukes til å støvsuge sagflis.

Kärcher AD Askestøvsuger

Beste holdbare askestøvsuger

Fordele
  • pros-icon.svg Kärcher ReBoost sin renseteknologi for filter
  • pros-icon.svg Enkeltdelt filtersystem med robust flatt plissert filter og grovt smussfilter av metall
  • pros-icon.svg Brannsikkert materiale og høye temperaturer

Detaljeret gennemgang

Kraftig, langvarig, brukervennlig, allsidig og trygg: Med Kärcher  AD 2 aske- og tørrstøvsuger med 600-watts turbin har vi den enkleste måten å fjerne aske på. Det integrerte filterrensesystemet gir langvarig sugekraft, renser det tilstoppede filteret ved å trykke på en knapp slik at sugekraften umiddelbart økes igjen. Med en slik støvsuger har arbeidet med å fjerne aske aldri vært enklere.

Derfor skal du velge Kärcher AD 2 Askesuger

Takket være det delte filtersystemet som er svært enkelt, et filter som er robust flatt plissert og et grovfilter i metall, samt et praktisk håndtak på beholderen, kan Kärcher AD 2 støvsuger tømmes enkelt og raskt. Det skjer også uten at man må komme i kontakt med smuss, praktisk for deg som er allergisk eller bare ønsker en ren prosess.

Beholderen er en fleksibel sugeslange laget av metall og flammesikkert materiale i topp kvalitet, og gir maksimal sikkerhet ved oppsamling av aske. Kärcher AD 2 har et skråstilt håndrør som gir optimal arbeidskomfort og en imponerende rengjøring, spesielt i hjørner og vanskelige steder i skorsteinen. Dette gjør det mulig å støvsuge asken helt fullstendig. Den kompakte utformingen gjør at askesugeren enkelt kan oppbevares i et lite rom, og sugeslangen kan lett støttes mot enheten når den ikke er i bruk.

KÄRCHER AD 2 askestøvsuger er en stor askesuger, som er poseløs. Den kan absorbere store mengder aske på kort tid. Dette er en askesuger med en smart rensefunksjon for filteret, som gjør at maskinen alltid har en skikkelig god sugeevne. Asken er lett å tømme da den kan helles direkte ut av bøtta. Pass imidlertid på å tømme din askesuger utendørs slik at du slipper å få skitten tilbake i huset.  

Cecotec PowerAsh 1200

Kraftigste askestøvsuger

Boxer Ash 18L

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
  • pros-icon.svg Kan suge store mengder med avfall
  • pros-icon.svg Kraftig filter og sugeevne

Detaljeret gennemgang

Her får du en god askestøvsuger med syklonteknologi for bedre støvpartikkelfiltrering som renser de fine partiklene og gir renere luft. Den kommer med en veldig stor beholder og høy absorberingsevne. En 2-i-1 som gir kraften til å fange opp alle urenheter rundt deg. 

Den er ideell for dypere rengjøring og suger blant annet aske fra vedovner, peiser og griller, slik at den ikke bare er en av de vanlige støvsugerne.

Derfor skal du velge Boxer Ash 18L

Boxer askesuger har en stor kraftig motor på 1000W, som gjør rengjøringsoppgaven enkel og som hjelper deg med å suge aske som er varm. Den kan romme opptil 18 liter og er produsert med et rengjøringsvennlig HEPA-filter, som kan brukes flere ganger. Boxer askestøvsuger har et filter sørger for at støvet sirkulerer rundt beholderen slik at filteret ikke kan tettes, men beholder sugekraften og renser samtidig filteret enkelt etter bruk. Askestøvsugeren er produsert med solide og brukervennlige detaljer, som lang ledning, fleksibel slange og kraftig munnstykke i aluminium. Hepa-filteret er også enkelt å rengjøre.

House Ash (2180 9847169)

Beste rimelige askestøvsuger

House Ash (2180 9847169)

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
  • pros-icon.svg God pris
  • pros-icon.svg Fleksibel og enkel rengjøring
  • pros-icon.svg Suger asken fra peisen

Detaljeret gennemgang

House askestøvsuger er en suveren støvsuger for å suge aske fra ovnen. Med en effekt på hele 1000W takler den lett og effektivt oppgaven med å suge opp store mengder aske på. 

Støvsugeren har en støvsugerslange på 1 meter og med en kapasitet på 18 liter sørger den for enkel og fleksibel rengjøring. Dette er den billige løsningen for de som ønsker å handle på budsjett og samtidig få god kvalitet.

Derfor skal du velge House Ash

Ønsker du en kraftig askestøvsuger er denne modellen fra House verdt å se nærmere på. Den effektive askestøvsugeren kommer med en effekt på 1000 watt og beholderen er på hele 18 liter. Denne modellen vil effektivt kunne suge kald aske og støv fra f.eks. peisen eller grillen for å hindre at partiklene sprer seg i boligen.

House askestøvsuger er en gulvstående støvsuger, som har målene 37 cm i høyden og en diameter på 30 cm. Dette er en askesuger for innendørsbruk som er enkel å bruke og ikke kommer med mye ekstra. Det hjelper å tømme komfyren og sørger for at helt kald aske fjernes. Det er en god askesuger for den enkelte som ønsker fleksibilitet.

Guide

Hva er forskjellen på en askestøvsuger og en vanlig støvsuger?

Alle støvsuger er en støvsuger, men ikke alle støvsuger er én askestøvsuger, så hva er de forskjellige egenskapene? Askestøvsugere er poseløse, noe som betyr at de samler alle partiklene og smusset i en egen beholder. Hvis denne er full, kan den ganske enkelt fjernes og kastes i hagen eller i søpla.

Dessuten er filteret vanligvis mye mer robust enn vanlige håndstøvsugere eller støvsugere.

Hastigheten og sugekraften til en askesuger er kraftigere, da materialet som skal samles opp er grovere.

Avhengig av konstruksjonen til peisen eller ovnen kan denne også rengjøres med peisbestikk eller feiebrett. Det er imidlertid en risiko for at asken heller vil bevege seg oppover og dermed forurense luften. Aske og sot inneholder giftige stoffer som svovel, som kan irritere luftveiene. En askestøvsuger hjelper til med å fjerne selv de fineste askepartiklene raskt og grundig og hjelper til med å holde romluften ren.

Dette er spesielt gunstig om vinteren, når ovnen brukes regelmessig. En askestøvsuger kan også brukes til grillrester, pelletskamin, vedovn, grov smuss mm.

Hvilke typer finnes det på markedet?

Når det gjelder rengjøring av peis eller vedovn finnes det flere forskjellige modeller å velge mellom. I tillegg til en frittstående enhet med motor, finnes det også modeller uten motor, som kobles foran en vanlig husholdningsstøvsuger og bruker kraften fra den. Det er viktig å fjerne alt støv og smuss i etterkant slik at støvsugeren ikke kommer i kontakt med de større partiklene og eventuelt skader den.

Den beste askestøvsugeren egner seg ikke bare til rengjøring av skorstein, men også til alt annet hardt arbeid i huset.

Slik velger du den beste askestøvsuger

Effekt

Effekten indikerer hvor mye luft askestøvsugeren kan suge inn på ett minutt. En kraftig askestøvsuger kan ikke bare rense veldig nøye, men kan også brukes på byggeplasser eller i garasjen. Når du skal kjøpe deg en askestøvsuger er effekt noe du absolutt bør ha i tankene! En askestøvsuger som har en effekt på 500W er god for mindre ovner, men den når fort sin smertegrense. En askestøvsuger med en effekt på over 1000W gjør en solid jobb overalt. Derfor bør du sjekke hvor kraftig motor er før du kjøper og hva du trenger.

Kapasitet

I likhet med ytelse er også kapasitet en avgjørende faktor, avhengig av størrelsen på peisen din. De minste askesugerne har en 6 liter beholder, mens de store askesugerne har en kapasitet på 18 – 20 liter. Ettersom sugekapasiteten til askestøvsugere avtar med økende fylling, er det lurt å velge stor kapasitet. Selv om peisen din ikke inneholder 20 liter aske, blir du nok mer fornøyd hvis du har en stor beholder som kan romme nok liter.

Beholder

De fleste askesugere har en beholder av høy kvalitet som er produsert av metall for å beskytte mot brann forårsaket av varm aske, men noen lavere modeller er laget av en brannsikkert plast. Hvis du går for en plastmodell, sørg for at den har minst en metallforing inne i tanken slik at den tåler varm aske.

Kraft

Kraft er lik sugeevne, så du bør se etter en askesuger med en motor i anstendig størrelse som gir effektivt sugekapasitet – 10 ampere er i den øvre skalaen her. Selv om du ønsker et kraftig sugeevne, vil du ikke velge blant modeller som har så høy motorlyd at du trenger hørselsvern når du bruker den! Noen modeller med større motorer gjør en effektiv jobb med god kraft samtidig som støyen ikke blir øredøvende.

Ledning

Lengden på ledningen varierer betydelig fra modell til modell. Du bør kjøpe en askesuger med lengre ledning fordi dette vil gi deg mer fleksibilitet i hvordan og hvor du kan bruke den. Selv om uttrekkbare ledninger ikke er vanlig på askesugere, bør det være en annen enkel måte å oppbevare ledningen på når støvsugeren ikke er i bruk.

Slange

Slangen skal også være laget av metall eller annet brannsikkert materiale. Og slangen skal være lang nok til at den lett kan nå dit du ønsker når du skal bruke støvsugeren, men ikke så lang at den er vanskelig å oppbevare. Når det er sagt, og hvis du har muligheten, bør du en støvsuger med lengre slange.

Filter

Filter er et viktig aspekt ved en askesuger. Den fine asken som dannes ved forbrenning av trekull eller ved kan være helsefarlig ved innånding, så det er viktig at støvsugeren ikke slipper disse partiklene ut i luften. Noen av de beste askesugerne bruker et dobbelt eller trippelt filtreringssystem som inkluderer et høyeffektivt partikkelluftfilter (HEPA) for å fange opp ultrafine partikler. Filtre konstruert av et brannsikkert materiale (som glassfiber) er et pluss her.

Får du med vaskbare filtre vil det begrense antallet utskiftbare filtre du må kjøpe i fremtiden.

Brukervennlig

Håndtak er standard på de fleste støvsugere, noe som gjør det lettere å bære en støvsuger dit du trenger den. Noen askesugere ruller på hjul, et skikkelig pluss når askesugeren din er full.

Tilbehør

Mange askestøvsugere, spesielt hvis de også kan brukes som en vanlig støvsuger, kommer med tilbehør. Noe er standard tilbehør og inkluderer børster, skjæreverktøy, polstringsbørste, stavforlenger, ekstra filtre og en snørepose for oppbevaring.

Sikkerhet

Sikkerhet er en viktig grunn for å bruke en askestøvsuger til rengjøring av pelletskaminer, peiser, komfyrer eller griller. En vanlig støvsuger er ikke laget for denne type rengjøring. De er ikke egnet for å suge aske og andre varme materialer. Askebiter kan se ut som om de er avkjølt på utsiden, men de er ofte varme inni og dette kan forårsake brann. Kull bruker utrolige 12 til 24 timer på å kjøle seg helt ned. Det ville bare være sikkert å bruke en vanlig støvsuger på slike varmer kullbiter når det er blitt nedkjølt, noe som da tar svært lang tid.

Askestøvsugere er derimot designet for å støvsuge varme materialer (<60 grader Celsius) slik at du kan rengjøre peisen når det passer deg.

Pris

Pris kan variere veldig. Her anbefaler vi at du kjøper etter det lommeboken din tillater deg, samtidig som du får flest av de funksjonene som du har behov for i en askesuger. Kjøper du en vare til en pris du er fornøyd, er vår erfaring at du også er mer fornøyd med produktet.

FAQ

Hvilke er de beste askestøvsugere i test?

I vår askestøvsuger test ble PowerPlus vinneren. En ny askesuger med mye plass, større beholder, høy sugeevne og samt den mest multifunksjonelle askesugeren på markedet.

Kan jeg bruke min vanlige støvsuger til å fjerne aske?

Nei. Det er viktig å ha en dedikert askestøvsuger tilgjengelig for å støvsuge ovner og griller. Askestøvsugere er designet for å tåle varm aske og sporadiske levende glør, og din tradisjonelle støvsuger er ikke det.

Hvor ofte skal jeg rense min askestøvsuger?

I tillegg til den enkle filterrengjøringen som du bør gjøre når du bruker en støvsuger beregnet til å støvsuge aske, bør du også gi støvsugeren en dyp rengjøring med jevne mellomrom.

Hvordan støvsuger du sot?

Du gjør det ved å bruke en støvsuger som er spesialdesignet for å tåle høyere varmenivåer og som er utstyrt med et HEPA-filter, da disse fanger både mindre og større partikler mer effektivt.

Hvor lenge kan aske holde seg varm?

Når en brann ikke er skikkelig slukket, eller hvis man lar den dø ut av seg selv, kan den fungere som et reir for kull som kan holde et høyt varmenivå så lenge som i fire dager. Dette er grunnen til at det anbefales at du bruker et verktøy for å sjekke om asken du planlegger å samle er kald eller om det fortsatt er fare brann.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×