Opdateret oktober 2023

Dagslyslampe / Lysterapilampe – Beste 2022

Af Charlotte BAdge
Charlotte

Charlotte er 36 år gammel og bor på øya Sotra utenfor Bergen. På øya hun bor er det mange muligheter for tur og noe av det beste Charlotte vet er...

Lumie Zest 4
beste mini dagslyslampe

Lumie Zest

Prissammenligning i samarbejde med  Prisjakt Logo

Dersom du synes det er litt vanskelig å stå opp om morgenen kan en dagslyslampe være den perfekte løsningen for deg. Her får du en behagelig metode for å våkne opp ved hjelp av lys som virker som morgenlyset.

Mange steder i vårt langstrakte land er det lengre perioder der solen nesten ikke viser seg, eller bare titter over horisonten i noen få timer hver dag. Dette kan påvirke både humør og energinivået, og ved hjelp av en god dagslyslampe kan du motvirke mangelen av sollys. En dagslyslampe kalles gjerne også en lysterapilampe, og skal skru seg på gradvis slik at du får en myk start på morgenen. Enkelte modeller er også klassifisert som medisinsk utstyr.

Her i vår test av dagslyslamper kan du lese om fordelene og ulempene med de fem beste modellene på markedet. Du finner også en oversiktlig sammenligningstabell der du kan se ulike spesifikasjoner for hver modell. Helt til slutt har vi tatt med en kjøpsguide som vil hjelpe deg å velge riktig dagslyslampe for akkurat dine behov.

Beurer TL 30

beste dagslyslampe

Fordele
 • pros-icon.svg Høyde på 20 cm og bredde på 12 cm
 • pros-icon.svg Kompenserer for manglende sollys
 • pros-icon.svg Gir positiv effekt på både energinivå og humør
 • pros-icon.svg Godt lysområde på 20 x 12 cm
 • pros-icon.svg Kan plasseres hvor som helst

Detaljeret gennemgang

En dagslyslampe som er svært liten og nett, minner om størrelsen til en Ipad. Gir godt dagslys som tilsvarer vanlig sollys og motvirker vinterdepresjon gjennom de mørke månedene.

Derfor skal du velge Beurer TL 30:

Beurer TL 30 er en lekker dagslyslampe som fungerer godt og samtidig tar liten plass. Dermed kan du plassere den der du ønsker o ditt eget hjem, og få lysterapi du har behov for.

Ved hjelp av hele 10 000 lx simulerer Beurer sin lampe sollyset som tilsvarer en soloppgang. Noe som vil hjelpe veldig på en vinterdepresjon nå nordmenn må komme seg gjennom den mørke vinteren her til lands.

Vi liker veldig godt at lyset ikke blafrer og samtidig er fritt for UV-stråling, Beurer avgir et klart og jevnt lys med høy nok intensitet. I motsetning til direkte sollys inneholder ikke dette lyset skadelige UV-stråler og kan derfor trygt brukes hjemme.

Er produsert med høy LED-teknologi. Dette gjør at enheten er veldig tynn og du kan fint bruke den hvor som helst – hjemme eller på farten. Den kommer med en praktisk fot som gjør at du kan plassere den både horisontalt eller vertikalt.

Beurer TL 20

beste premium

Fordele
 • pros-icon.svg Lysområdet måler 16,5 x 8,5 cm
 • pros-icon.svg Lyser uten flimmer
 • pros-icon.svg Sender ikke ut UV-stråler
 • pros-icon.svg Sertifisert medisinsk utstyr
 • pros-icon.svg Leveres med 3 års garanti.

Detaljeret gennemgang

En liten og hendig lysterapilampe som er klassifisert som et medisinsk produkt. Gir et god sollys som hjelper mot vinterdepresjon og vintertrøtthet. Perfekt størrelse for skrivebord og til bruk under arbeid.

Derfor skal du velge Beurer TL 20:

TL 20 er et godt valg for deg som vil ha litt mer energi for en rimelig sum. TL 20 er en kompakt og liten lampe fra Beurer som du enkelt kan ta med dit du trenger den.

Med sine 10.000 lux, når avstanden er på 10 cm, plasserer den i kategorien lysterapilampe. Denne type lamper har som funksjon å motvirke og forebygge symptomer på vinterdepresjon og vintertrøtthet.

Lampen er produsert med LED, noe som gjør den strømsparende. I tillegg får du her et svært godt lys som er skinnende klart og skarp. Se direkte på lampen med jevne mellomrom når du bruker den. Lyset må inn i hjernen via øynene for effektiv behandling.

Lampen har en perfekt størrelse til skrivebordet og stue- eller sofabordet, hvor den kan stp både vertikalt og horisontalt. Den veier ikke mer enn 315 gram, noe som gjør den lettere enn ett nettbrett.

Lumie Desklamp SAD

beste vekkerklokke

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Svært høy kvalitet
 • pros-icon.svg Perfekt rundt størrelse for nattbordet
 • pros-icon.svg Lar deg våkne gradvis til økende lysstyrke
 • pros-icon.svg Du kan velge mellom fire ulike lysstyrker
 • pros-icon.svg Inspirert av naturens soloppgang

Detaljeret gennemgang

Gir den en behagelig og naturlig start på hver morgen. Flott design som passer fint på nattbordet. Kan brukes som vekkerklokke, dagslyslampe og leselampe. Slitesterk og av høy kvalitet.

Derfor skal du velge Philips Wake-up Light HF3500:

Phillips sin vekkerklokke er en nydelig måte for å vekke deg selv på. Behagelig lys som fyller soverommet og vil gi den en rolig start på hver morgen. Vi liker også det lekre designet på klokken.

Svært mange har kjøpt denne lampen fra Philips, og vi forstår godt at dette er en bestselger. Lyset starter veldig sakte, og bygger seg opp til full lysstyrke etter rundt 30 minutter. Dermed har du god tid på å våkne, og du kan slippe den fæle lyden som gjerne en alarmklokke har.

Du kan selv bestemme hvor sterk lysstyrken skal være, men er du nybegynner bør du teste den lave lysstyrken først.  så anbefaler vi at du starter med en ganske lav lysstyrke. Lampen kan også brukes som dagslyslampe, eller leselampe om kvelden.

Et skikkelig godt kjøp for deg som ønsker å vekkes på en naturlig måte, og er på utkikk etter en unik kombinasjon av lysterapi og lys som får deg opp hver morgen, på en myk og komfortabel måte.

Lumie Zest

beste mini dagslyslampe

Lumie Zest

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Kompakt og perfekt for skole, jobb og ferie
 • pros-icon.svg Juster soloppgang mellom 15 eller 30 minutter
 • pros-icon.svg Funksjonen “snooze” for de ekstra trøtte
 • pros-icon.svg Lysstyrken og -fargen minner om naturlig sollys
 • pros-icon.svg Perfekt liten løsning for depresjon om vinteren

Detaljeret gennemgang

En effektiv rens for herrer, som er tl god hjelp for å holde huden ren, og gir en mild form for peeling. Mykgjør også skjegget og sørger for at man har balanse i hudens barriere.

Derfor skal du velge Lumie Zest:

Lumie Zest er for deg som vil ha en svært liten og kompakt dagslyslampe, som samtidig gir deg en god effekt mot vinterdepresjon. Her får du en miniversjon av de svært anerkjente lampene fra Lumie.

Lumie er medisinsk godkjent, og er en ypperlig behandling under vinteren når du trenger lysbehandling i mangelen på lys. Modellen er dessuten blitt medisinsk godkjent til behandling, og en av de beste lysterapilamper du finner på markedet.

Her får du en lampe som kan brukes for å kompensere for naturlig sollys, men samtidig også som en vekkerklokke fordi den skaper en godt morgenlys. I tillegg er den lett å frakte med seg.

Det er en innstillbar timerfunksjon og lysnivå fra 20-100%, og her får du med 2000 lux. Lumie anbefaler at du bruker lyset mellom 20-30 minutter hver dag, og at du sitter 50 centimeter fra ansiktet. Dette vil gi deg den beste resultatet for din lysterapi.

Guide

Slik velger du rett dagslyslampe

Det er ikke alltid like lett å vite hvilke modeller man skal velge mellom. Det dukker stadig opp nye lysterapilamper på markedet, og hvilke av dem som gir den lysterapi du ønsker kan være vanskelig å finne ut av. Dette skal vi hjelpe deg med gjennom noen enkle punkter.

God og justerbar lysstyrke

Det sier seg kanskje selv, men det aller viktigste med denne type lampe er så klart hvor godt den lyser. En viktig ting å huske på er det fleste av lampene er klassifisert som “medisinsk utstyr», noe som indikerer at lyset skal være sterkt nok til at brukeren skal få en snarlig positiv effekt.

Derfor bør du se etter en lampe som faktisk er sterk nok for at du skal få en god nok effekt. Samtidig bør man huske på at dersom du får lysterapi som er altfor sterk, kan du oppleve det som ubehagelig, og sannsynligheten for at du vil bruke produktet videre er svært lav. Ubehag du kan oppleve ved for sterk lysterapi er blant annet øyner som svir. Vår anbefaling er at du skaffer deg en lampe der du kan justere styrken, og etterhvert kan stille opp lysstyrke når du har vent deg til det. I tillegg bør du sjekke om produktet du ser på er sertifisert, slik at du kan være sikker på at du har kjøpt et trygt produkt.

Innebygd vekkerklokke

Lysterapilamper kommer ofte med tilleggsfunksjoner, og spesielt gjelder dette som en vekkerklokke. Lampene kan vekke det ved å bare bruke lys, men du finner også modeller som vekker deg med lyd. Skal du bruke lyden er det smart at du faktisk sjekker hvilke alarmlyd som er på klokken.

Poenget med å bruke en lysterapilampe som vekkerklokke er å få en myk start på dagen, og se etter en som har en behagelig tone som kan skrus av ved et enkelt klikk. Noen modeller er lite brukervennlige, noe som fører til at du må arbeide for å slå av alarmen. Dette skaper stress på morgenen.

Riktig type lys

De beste lysterapilampene har ikke UV-lys inkludert. Man tenker jo ofte at UV-strålinger er en del av det naturlige sollyset, noe som er helt riktig. Det vi ikke liker med UV-stråler er at de er den skadelige delen av sollyset, og som vi mennesker hele tiden bør beskytte oss mot.  Eksponerer vi huden for mye UV-stråler er det skadelig.

Alle modeller i vår test kommer med led. En klar fordel fordi led-lys er strømsparende og dermed vil holde lenger. I tillegg bør du sjekke hvor mange lux lampene avgir. Jo høyere lux, jo mer lys får du rett og slett. Noen trenger mye lys og dermed et høyt antall lux, andre trenger bare litt ekstra påfyll og kan velge lamper med mindre lux.

Bruksområde

Tenk over hvor du skal plassere dagslyslampen du skal gå til innkjøp av. Skal du ha den på nattbordet, på skrivebordet eller vil du ha en modell du enkelt kan ta med deg når du er på reise?  For å få den beste effekten ut av lampen din bør lyset komme ovenfra. Tenk deg at lyset skal etterligne dagslys og det naturlige sollyset, og det stråler nemlig ned på deg og kroppen din.

Hvordan bruke en dagslyslampe riktig?

For at du skal få den beste effekten på kroppen din er det viktig at du bruker lampen korrekt. Dette vil avhenge av behovene dine og hva du vil at dagslyslampen skal gjøre for akkurat deg. Her er noen gode tips til hvordan du skal få mest mulig utbytte av ditt nye kjøp.

Strever du med å stå opp på morgenen?
Da kan du bruke dagslyslampen som en vekkerklokke. Da bør du lese lampens instruksjoner nøye for å sikre deg at du forstår funksjonene, og dermed kan stille den inn for de rette innstillingene for deg. Velg for eksempel om du vil bruke 15, 20 eller 30 minutter på å våkne opp.

Det kan være lurt å bruke en vanlig alarmklokke i starten, til du er trygg på at du faktisk våkner av det blir lyst på soverommet.

Strever du med depresjon om vinteren?

De fleste velger å kjøpe dagslyslamper fordi de ønsker hjelp mot vinterdepresjon, fordi de har et større behov for dagslys når høsten og vinteren kommer. For at du skal få maksimalt ut av behandlingen, så er det viktig at du gjør ting på riktig måte.

Bruk alltid dagslyslampen tidlig på dagen, helst før klokken 20:00. Prøv å følge den vanlige syklusen og derfor skal du ikke bruke den altfor sent om kvelden. Hvis du benytter lampen for sent på kvelden, så sier du egentlig til kroppen din at du er vant til å være utendørs i solfylte omgivelser klokken 20:00.

Les nøye gjennom lampens bruksanvisning før bruk. Her finner du anbefalt brukstid for hver dag, samt hvilke avstand du skal holde mellom ansiktet ditt og lysterapilampen for en behagelig opplevelse.

Behandling med lysterapi består i at lampens lys skal treffe øynene dine direkte. Dette kan kanskje virke farlig, men med lysterapilamper er det litt annerledes. Til tross for at du kanskje kan oppleve hodepine og litt vondt i øynene i starten, så er dette noe som forsvinne med tid.

Desto lengre unna du plasserer lampen, desto lengre tid trenger du på behandlingen. Det er en klar sammenheng mellom avstand og hvor lenge du må ta lampen i bruk for å se effekt.

Bruk den over tid

Det tar tid før du ser den optimale effekten av en slik type lampe. Eksperter forteller at du i hvert fall bør prøve 5-6 behandlinger før du avgjør om dette ikke er noe for deg, og før du vil merke noe bedring når det gjelder en depresjon, søvn og ikke minst døgnrytmen.

Dette gjelder også før hormonene serotonin og melatonin. For å få en god balanse mellom serotonin, som sørger for et balansert humør, og melatonin, som gjør at du blir trøtt, krever det at du bruker lampen over tid.

FAQ

Hvilke dagslyslampe er best i test ?

I vår test ble Beurer TL 30 kåret til vinneren. Den er liten og kompakt, gir et godt lys, hjelper for døgnrytmen og kan motvirke en vinterdepresjon.

Hvor ofte skal jeg bruke en lysterapilampe?

En lysterapilampe produseres alltid med gode instruksjoner. Les derfor alltid hva produsenten skriver, for brukstid kan variere etter hvor sterkt et lys er.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×