Opdateret februar 2024

Elektrisk sparkesykkel test (2022) → Les om de 6 beste elektriske sparkesyklene på markedet

Af Charlotte BAdge
Charlotte

Charlotte er 36 år gammel og bor på øya Sotra utenfor Bergen. På øya hun bor er det mange muligheter for tur og noe av det beste Charlotte vet er...

Du kan med fordel investere i en elektrisk sparkesykkel dersom du ønsker å gjøre transporten til og fra jobb, skole og trening etc. mer miljøvennlig og mindre strevsom når du ikke har lyst til å ta sykkelen hver dag. I denne elektriske sparkesykkeltesten har vi funnet de beste elektriske sparkesyklene på markedet. På den måten kan du lettere finne riktig modell for deg. I tillegg kan du også få kunnskap om reglene for bruk av el-sparkesykkel i trafikken hvis du leser videre, da vi kort gjennomgår lovverket på området i henhold til de utvalgte produktene.

Guide

Lov og forskrifter for elektrisk sparkesykkel

Det kan være lurt å sette seg inn i gjeldende regler og lovverk på området før man investerer i en elektrisk sparkesykkel. Dette fordi flere av modellene på markedet faktisk ikke oppfyller kravene til motoriserte kjøretøy for kjøring i trafikken. Av den grunn kan du godt risikere at du investerer i en modell som faktisk er ulovlig å bruke i trafikken og derfor kun kan brukes på private områder.

For å være sikker på at du bestiller en skikkelig elektrisk sparkesykkel, som overholder norsk lovgivning på området, må du sjekke at modellen oppfyller alle kravene, som beskrevet nedenfor.

Hva menes med en elektrisk/motorisert sparkesykkel

En elektrisk sparkesykkel beskrives som en sparkesykkel der en motor driver den fremover. Du trenger altså ikke bruke egen kraft for å få fart på den, men kan i stedet stå på den med begge beina mens du kjører. Sparkesykkelen er altså et elektrisk drevet toakslet kjøretøy med styre, som ikke er utstyrt med verken sete, pedaler mm.

Regler for elektriske sparkesykler som brukes i trafikken

Det er litt forskjellige regler når det gjelder en elektrisk sparkesykkel, da det avhenger av om du bruker sparkesykkelen i trafikken eller på privat grunn. Nedenfor kan du lese hvilke parametere el-sparkesykkelen må forholde seg til for å være lovlig i trafikken.

En motorisert sparkesykkel skal være CE-merket og skal ikke være utstyrt med noe sete. Du må derfor stå oppreist når du kjører – og det må ikke være mulighet for å sette seg ned. I tillegg skal den elektriske sparksykkelen ikke kunne kjøre med høyere hastighet enn 20 kilometer i timen. Regelen viser til sparkesykkelens struktur og det er derfor ulovlig å kjøre en elektrisk sparkesykkel som kan gå fortere enn 20 kilometer i timen – selv om du ikke kjører fortere enn tillatt hastighet.

Regler for kjøring

Når du kjører motorisert sparkesykkel, må du overholde gjeldende trafikkregler for syklister. Du skal derfor kjøre på sykkelveien, dersom det er sykkelvei, skal du ikke kjøre på fortauet og følge alle sykkelsignaler og skilting. Det er derfor viktig at du har så mye kontroll over din elektriske sparkesykkel at du kan signalisere med håndsignaler når du må stoppe eller svinge. I tillegg må du selvsagt ta hensyn til trafikken rundt deg.

Lys

Du må også sørge for at din elektriske sparkesykkel er utstyrt med riktige lys og reflekser. Sparkesykkelen skal f.eks. være utstyrt med minst ett lys foran og ett lys bak. Frontlyset skal lyse med hvitt eller gult lys, mens baklyset skal avgi rødt lys. Det er viktig at begge lysene kan sees minst 300 meter unna. Du bestemmer selv om lysene skal lyse kontinuerlig eller blinke, men blinker de må blinkefrekvensen være minst 120 blink i minuttet.

Uansett om du kjører i dagslys eller i mørket, skal lysene være på når du kjører motorisert sparkesykkel. Nettopp på dette punktet skiller lovverket seg derfor fra det for syklister, da de ikke er pålagt å ha lys hele tiden. Men det er en elektrisk sparkesykkel. Vær også oppmerksom på at lysene dine ikke må blende annen trafikk på noen måte. Du kan også gjerne bruke flere lys enn nødvendig. Imidlertid kan andre lys bare avgi hvitt eller gult lys og kan ikke være bakovervendt.

Reflekser

Din elektriske sparkesykkel må også være utstyrt med minst én hvit og én rød refleksenhet. Den hvite refleksen skal være synlig forfra, mens den røde skal være synlig bakfra. I tillegg skal det være minst en gul eller hvit refleksanordning på el- sparkesykkelen som er synlig fra begge sider, slik at du også kan ses fra siden.

Alderskrav

Alderskravet avhenger naturligvis av om din elektriske sparkesykkel er utviklet for barn eller voksne. Men for en motorisert sparkesykkel for voksne kan modellen kun kjøres av personer over 12 år. Det er krav til hjelm under 15 år.

Elektriske sparkesykkel og bruk av narkotika

Siden el- sparkesykkel er et motorisert kjøretøy, gjelder veitrafikkloven ved kjøring av elektrisk sparkesykkel. Du må derfor ikke ha en promille over 0,2 og det er nullgrense for ulovlige rusmidler.

Vekt og dimensjoner

Det er ikke krav til hvor mye en motorisert sparkesykkel kan eller må veie. Men det er krav til en maksimal lengde på 1,2 meter. Det er også viktig at du overholder reglene for både minimum og maksimum vekt. I disse tilfellene er det produsentens spesifikasjoner som det bedømmes etter.

Du kan også bare ha én person på en motorisert sparkesykkel og en tilhenger eller sidevogn kan ikke være koblet til sparkesykkelen.

8 gode grunner til å velge en elektrisk sparkesykkel som transportform

 •   Enkel og morsom måte å komme seg fra A til B på
 •   Effektiv og fleksibel kjøring etter dine behov
 •   Ingen fare for svette i pannen
 •   Du er ikke avhengig av at offentlig transport holder rutetidene
 •   Du slipper å sitte i kø, slik du ellers ofte ville gjort med bilen
 •   De fleste modellene er sammenleggbare og dermed enkle å transportere
 •   Mer miljøvennlig enn å bruke bil
 •   Tilgjengelig i flere prisklasser, slik at du kan finne en som passer ditt budsjett

Dette må du være klar over før du kjøper en elektrisk sparkesykkel

Hvis du vurderer å kjøpe en elektrisk sparkesykkel, kan det være lurt å ta følgende hensyn før du hopper på den første og beste i sitt slag. På denne måten vil du lettere finne den beste modellen for deg, slik at du ikke gjør feilkjøp.

 •       Oppdag dine kjørebehov – trenger du bare å kjøre 10 kilometer hver dag eller trenger du en elektrisk sparkesykkel med lengre rekkevidde.
 •       Sjekk om produktets ladetid passer dine behov. Noen modeller har en ladetid på 10-12 timer, mens andre kan oppnå full lading på bare 2-3 timer. Det kan derfor være lurt å sjekke batteriets ladetid før kjøp, slik at du er klar over hvor mye tid som må settes av.
 •       Vurder hvilket terreng el- sparkesykkelen må kunne håndtere. Skal den først og fremst brukes på veier, stier eller i skogen? Flere modeller har f.eks. kortere kjøretid i humpete terreng.
 •       Ønsker du en bærbar / sammenleggbar modell? Hvis du forventer å ha med deg din elektriske sparkesykkel på farten, så kan det være lurt å se etter en transportabel modell. Disse kan vanligvis slås sammen, derfor er det enkelt å ta med seg sparkesykkelen på offentlig transport.
 •       Skal den elektriske sparkesykkelen primært brukes av et barn eller en voksen? Det finnes ulike sparkesykler for både barn og voksne, så du må huske å gå for en i riktig kategori. I tillegg må du også være klar over el- sparkesykkelens maksimale belastning, slik at du vet at den tåler vekten din.
 •       Sjekk alltid hvordan produktet skal lades. Det skal tross alt være enklest mulig for deg å lade din elektriske sparkesykkel – selv om du tar den med deg på jobb, skole osv.
 •       Vurder hvilken pris du er komfortabel med å betale. Prisnivået endrer seg mye fra modell til modell og du bør derfor kunne finne en variant som passer ditt budsjett.

Husk i tillegg alltid å dobbeltsjekke om den elektriske sparkesykkelen

du vurderer å kjøpe faktisk overholder gjeldende lovgivning på området. Det er

ikke verdt å investere i en rask elektrisk sparkesykkel, som du ikke kan bruke

i trafikken, men kun på privat grunn. Uansett, da er ikke produktet lenger

ideelt som transportmiddel.

Hvilke hjul vil du ha til din elektriske sparkesykkel?

Det er selvsagt ikke det mest avgjørende for de fleste, men det kan være en idé å holde øynene åpne for en elektrisk sparkesykkel med støtdempende hjul dersom du ønsker å ha en mer komfortabel tur. De støtdempende hjulene gjør at du ikke vil føle fullt så mange støt underveis. Det kan også være et element som bidrar til å bedre kontrollere maskinen.

Det kan også være at man må prioritere punkteringsfrie hjul

fremfor støtdempende hjul hvis man i størst mulig grad skal unngå at hjulene

går tom for luft. Du kan risikere at steiner, glass eller andre skarpe

gjenstander stikker hull i hjulene.

Hvis du nekter å gå på akkord mellom de to dekktypene, så kan du

bevisst gå for modeller med både punkteringsfrie og støtdempende dekk. Det er

flere og flere varianter som produseres med dekk som oppfyller begge kravene.

FAQ

Hvilken elektrisk sparkesykkel bør jeg velge?

Valget av elektrisk sparkesykkel avhenger mye av dine preferanser. Den beste elektriske sparkesykkelen i testen er en Gofast Electric Scooter GX4, men den følges tett av flere modeller, som en Ninebot fra Segway KickScooter MAX G30D, som har høy rekkevidde.

Hvor mye koster en elektrisk sparkesykkel?

Prisen på en elektrisk sparkesykkel varierer mye. Du bør imidlertid sette av noen tusen kroner til å kjøpe en elektrisk sparkesykkel hvis du vil være sikker på å få en god og optimal modell.

Kan jeg kjøre el-sparkesykkel i trafikken?

Din elektriske sparkesykkel må oppfylle visse krav for at du skal kunne bruke den i trafikken. F.eks. den skal ha en makshastighet på 20 km/t og være utstyrt med både front- og baklys. Sjekk derfor lovverket på området før du kjøper en elektrisk sparkesykkel.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×