Opdateret februar 2024

Gåstaver test – Beste gåstavene 2022

Af Charlotte BAdge
Charlotte

Charlotte er 36 år gammel og bor på øya Sotra utenfor Bergen. På øya hun bor er det mange muligheter for tur og noe av det beste Charlotte vet er...

Leki Micro Trail Vario 3
beste premium

Leki Micro Trail Vario

Prissammenligning i samarbejde med  Prisjakt Logo

I denne gåstaver testen undersøker vi tre av det vi anser som de beste gåstavene på markedet. I tillegg til å sammenligne nøkkelfunksjoner som vekt, motstand og brukervennlighet vil vi også fremheve andre egenskaper og fordeler ved hver modell. I tillegg går vi gjennom spesifikasjoner for hver modell og viser til fordeler og ulemper.

Når du skal gå med staver er det viktig at du ha gode gåstaver som er solide slik at du kan bruke dem over lengre tid uten at de blir ødelagte. De bør ha rett høyde for deg slik at du ikke får feil belastning, samt ha med eller uten motstand etter hva du foretrekker.

Er du på utkikk etter et par nye gåstaver anbefaler vi at du leser videre i vår gåstaver best i test. Her har vi samlet all nødvendig informasjon om de beste gåstavene i vår kjøpsguide.

Fordele
 • pros-icon.svg Solide stropper og håndtak gir et fast grep
 • pros-icon.svg Perfekt for både nybegynnere og erfarne
 • pros-icon.svg Passer i sekken og er perfekt for fjellvandring!
 • pros-icon.svg Produsert av karbon for ultralett vekt
 • pros-icon.svg Rask og enkel montering

Detaljeret gennemgang

Black Diamond Distance Carbon er superlette gåstaver av karbon som er perfekt for flere ulike aktiviteter og terreng. Teleskopiske staver som gjør det enkelt å justere lengden underveis og samtidig sammenleggbare for når du vil ha stavene i sekken.

Black Diamond Distance Carbon gåstaver med svært lett vekt, og gir et godt grep for hendene dine, samt mulighet for at du kan justere grepet underveis.

Disse stavene har et solid flicklock system som gjør at stavene holder seg på plass, og du unngår dermed å oppleve at de glipper eller glir nedover i løpet av turen. I tillegg gjør dette at stavene er stiv og oppleves som trygg.

Siden stavene er teleskopiske kan du justere lengde etter det som passer deg og din aktivitet. Ha de litt lavere når du går oppover eller på skøyter, og gjør de lengre i nedoverbakkene.

En super turvenn for alle typer underlag, og for både korte og lengre turer. Trenger du bare stavene for kortere perioder i løpet av turen, kan du enkelt pakke sammen stavene og de vil ta minst mulig plass i sekken din. Stavene er bare 37 cm eller 40 cm når de sammenlagt.

En ekstra fordel med Black Diamond Distance Carbon er at du får tak i ekstra deler slik at du kan skifte ut underveis, for eksempel dersom tuppene blir slitt etter mange mil på tur i ulendt terreng. Vår best i test når det gjelder gåstaver!

Fordele
 • pros-icon.svg Perfekt for hverdagsmosjonister
 • pros-icon.svg Øker intensiteten med motstand
 • pros-icon.svg Ergonomisk designet med en kraftig stropp
 • pros-icon.svg Stavene leveres komplett med spiss, truger og gummiføtter
 • pros-icon.svg Bruk omtrent 90% av kroppens muskler

Detaljeret gennemgang

BungyPump har her produsert staver som øker effektiviteten din på trening, både for nybegynnere og erfarne. Med litt motstand vil du få mer ut av øktene dine og dette er modeller du kan bruke på både asfalt, sti og fjellet.

BungyPump Number One er produsert for å være treningsstaver, og passer for både de som vil komme i gang med trening, for deg som treng hjelp i rehabilitering eller for deg som ønsker å øke effektiviteten når du går på tur.

Stavene er laget av aluminum som gjør dem solide, og skal øke effektiviteten på treningen med sin innebygde motstand på 4 kilo. Stavene er svært lette å justere ved hjelp av å bare vri for å løsne og låse.

Velg mellom spiss tupp for isete eller hardt underlag, og truger når du går på mykt underlag eller snø, og gummi når du går turer på asfalt. Stavene er mest populære for dem som ønsker litt mer effektiv trening.

Perfekt for deg som ønsker hjelp for å styrke både hjertet, muskler, vev og skjelett, samt at stavene gjør turene dine mer skånsomme ved å avlaste fot-, kne- og hofteledd. Dette fordi den fjærende effekten gjør at stavens nedslag mot bakken blir mykere og mer skånsomt.

En siste pluss med disse gåstavene er at du selv kan endre motstand på fjæring, og det helt på egenhånd og uten verktøy. Dermed kan du tilpasse motstand til det som passer mest mulig for deg.

Leki Micro Trail Vario

beste premium

Leki Micro Trail Vario

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Trigger Shark 2.0 gir komfortabelt grep
 • pros-icon.svg Kan justeres fra 110 til 130 cm
 • pros-icon.svg Tar liten plass i sekken
 • pros-icon.svg Core Locking Device gir sammenleggbare staver på en enkel måte
 • pros-icon.svg Enkelt å få tak i nye deler om noe blir slitt

Detaljeret gennemgang

Stavene som har alt du trenger for lengre turer eller hyppig bruk. Godt grep, enkel å legge sammen og en lav vekt som gjør stavene perfekt for å legges i sekken underveis. Passer spesielt godt for ulendt terreng, men også for asfalt.

Leki Micro Trail Vario er lette teleskopstaver laget av aluminium, og kan brukes like godt på lett underlag som ulendt underlag. Skikkelig solide staver som du aldri vil bli lei av å bruke.

Her får du gåstaver som er perfekt for deg som liker å løpe eller gå på stier og i fjellet, men også vil ta deg en tur på asfalt noen ganger.

Gåstavene har et ergonomisk utformet grep, mens en stropp gjør at stavene sitter godt fast rundt håndleddene. Dette er staver du lett kan bruke for lange dager på tur og stropp gjør staven perfekt lange dager på tur.

Skulle du ha behov for å justere stavlengden fordi du skal gå å i varierende terreng, gjøres dette raskt og enkelt med ved hjelp av SpeedLock 2.

Ønsker du bare å bruke gåstaver for enkelte områder på turen du skal, kan du med fordel se på disse stavene som blir bare 42 cm som sammenleggbare gåstaver. Dermed får stavene lett plass både i sekken eller de kan festes på utsiden.

Guide

Black Diamond Distance Carbon FL Z Telescopic BungyPump Number One Telescopic Leki Micro Trail Vario
Materiale Karbonfiber Aluminium Karbon
Tilgjengelige farger Sort, Grå, Blå Sort, Rosa Sort, Hvit, Grå, Rød, Oransje, Grønn
Antall 2 stk. 2 stk. 2 stk.
Produktvekt pr. par 360 gram 385 gram Ikke oppgitt 390 gram
Materiale på håndtak Gummi Gummi Gummi
Teleskop Ja Ja Ja
Lengde 105-125 cm 120-140 cm 115 – 155 cm 110-130

Slik velger du rette gåstaver

Når du skal kjøpe deg gåstaver må du passe på at du får staver som passer for akkurat deg. Staver som passer for en person, trenger ikke å være staver som egner seg best for deg.

Vi skal gi deg noen gode råd på veien, slik at du kan ta et informativ valg basert på kunnskapen du kan.

Forskjell på ulike staver

Det er noen forskjellige typer gåstaver på markedet, og her er en kort oversikt over hvilke aktiviteter de ulike typer gåstaver egner seg best for.

Gåstaver passer til turer i bymiljø eller i enkel natur, men med litt tilbehør kan man tilpasse dem også til mer ulendt terreng eller glatt underlag.

Vandrestaver eller turstaver passer til vandring i ulendt terreng der det kanskje er steinete og elver du må krysse.

Det ekstra fine med denne type gåstaver er at de gjør turene mer skånsomme for knær og andre ledd, samt at du får litt mer kraft.

Her er gåstaver som gjerne er litt høyere i pris, men til gjengjeld mer avanserte.

Teleskopstaver er justerbare i lengden, og ofte sammenleggbare. Her er staver som kan brukes til til flere aktiviteter; stavgang ski, skøyter, fjellvandring. staver.

Bruksområder

Tenk over hva du skal bruke turstavene til. Skal du bare bruke dem på asfalt, holder det med noen enkle.

Skal du derimot ha dem med deg på fjellvandring bør du undersøke de som er teleskopiske slik at du kan feste dem på sekken dersom du ikke skal bruke dem.

Her får du også staver som er lett i vekt og dermed ikke hindrer deg i å gå langt av den grunn.

Materiale

Staver av karbonfiber er de letteste staver, samt blant de som er stivest.

Aluminiumstaver er som oftest litt rimeligere i pris, men har samtidig en rimelig lett vekt, samt at de er holdbare.

De beste stavene er en kombinasjon av karbonfiber og aluminium, slik at du både for solid slitestyrke og staver som holder over flere år, samt at de har god fleksibilitet.

Lengde

Når det gjelder lengde anbefaler vi at du velger justerbare gåstaver, og som gjerne er sammenleggbare. Alle staver i vår test er akkurat dette.

Velger du blant modeller som ikke er justerbar, skal du kjøpe et par som er omtrent 70% av din egen kroppshøyde. Gåstavene skal nå deg til albuene når armene henger ned.

Turstaver kan gjerne være litt lenger, da grepet ditt skal være omtrent 5-10 cm lavere enn armhulene dine. Dette er den høyden som skal være best slik at du får en optimal tur.

Velger du justerbare staver skal du stille inn på samme høyde, men en klar fordel er at du kan endre høyden underveis etter hvert som turen ender terreng med oppover- og nedoverbakker.

Motstand

Her er det opp til deg om du ønsker gåstaver med motstand eller ikke. På markedet finnes det gåstav som har fra 4 til 10 kg i motstand.

Hvilken motstand du burde velge kommer an på hvor sterk du er, men 4 kilo skal være passende for de fleste.

Pris

Det finnes vandrestav, gåstav, turstav og teleskopstav i flere prisklasser. Skal du bruke ofte bruke dem på tur anbefaler vi at du investerer i noen som kanskje koster litt ekstra.

Du vil da få en modell der håndtakene er er gode, som kan justeres i lengden, har lett vekt og ikke minst er robuste over tid.

Samtidig må du alltid huske på at du må handle etter lommeboken. Kjøper du noe til en pris du egentlig ikke har råd til, vil du som oftest ikke bli særlig fornøyd.

FAQ

Hvilke gåstaver er best i test ?

I vår gåstaver test ble Black Diamond Distance Carbon FL Z Telescopic best i test. Et par superlette karbonstaver om passer for flere aktiviteter og terreng, samt justerbare og sammenleggbare.

Hvilke gåstaver passer best for fjellturer?

For fjellturer passer teleskopiske modellene aller best, de er lette, kan justeres i høyden og kommer gjerne med ulike tupper som kan byttes når terrenget endrer seg.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×