Kjøkkenvifte test (2022) → Test av de 9 beste kjøkkenvifter på markedet

1
Siemens LC87KEM60 vegghengt ventilator

Velger du denne vegghengte kjøkkenviften fra Siemens kan det ikke gå galt om du ønsker en moderne og funksjonell avtrekkshette til kjøkkenet ditt. Modellen betjenes enkelt via touchControl, hvor du for eksempel kan justere strømnivået og LED-lysene. Produktet har også et fint lydnivå under bruk. Derfor skal du velge Siemens LC87KEM60 vegghengt ventilator: Er du på jakt etter en moderne vegghengt kjøkkenvifte som du kan ha glede av i mange år, så bør du ta…

Sjekk prisen →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Siemens LC87KEM60 vegghengt ventilator7.790 kr.Elon
Thermex Ronda 600 FH intern13.495 kr.Elkjøp
Miele DA 6096 W vegghengt ventilator14.519 kr.Komplett
Siemens LF97BCP50 fritthengende ventilator8.984 kr.CDON
Eico Luna N wirehengt ventilator8.186 kr.Skousen
Bosch DWQ96DM50 vegghengt ventilator5.995 kr.Elkjøp
Eico Seashell N wirehengte ventilator28.144 kr.VVSkupp
Gorenje WHC623E16X vegghengte ventilator1.644 kr.Elkjøp
Silverline PE342-60SR vegghengt ventilator4.099 kr.Power

I denne artikkelen kan du lese om de 9 kjøkkenviftene som presterte best i test. Vår testvinner er en Siemens LC87KEM60 Veggmontert kjøkkenvifte, fordi den er en god investering og passer til de fleste stiler man kan finne på et kjøkken. Til tross for at dette ble vinneren, kan det godt hende at du faller for en av de andre variantene på listen. Finn ut mer om de beste kjøkkenviftene i denne kjøkkenvifte testen!

Alle modellene i denne testen er helt klart verdt en investering, da de anbefales av eksperter og forbrukere. De utmerker seg blant annet på parametrene: funksjonalitet, støynivå, pris og utseende. Du har derfor rikelig mulighet til å finne den beste kjøkkenvifte for ditt kjøkken i denne testen.

I vår kjøpsguide kan du også lære mer om montering og rengjøring av kjøkkenvifte hvis det er noe du lurer på eller vil lære mer om.

Siemens LC87KEM60 vegghengt ventilator – Beste kjøkkenvifte

Siemens LC87KEM60 (Sort)

Velger du denne vegghengte kjøkkenviften fra Siemens kan det ikke gå galt om du ønsker en moderne og funksjonell avtrekkshette til kjøkkenet ditt. Modellen betjenes enkelt via touchControl, hvor du for eksempel kan justere strømnivået og LED-lysene. Produktet har også et fint lydnivå under bruk.

Derfor skal du velge Siemens LC87KEM60 vegghengt ventilator:

Er du på jakt etter en moderne vegghengt kjøkkenvifte som du kan ha glede av i mange år, så bør du ta en titt på denne modellen fra Siemens. Den har et elegant design i sort glass som både skiller seg ut og glir inn på samme tid. Dette fordi kjøkkenviften ser både elegant og stilig ut – og passer dermed perfekt inn i det moderne kjøkkenet.

Hetten kan styres via touchControl, hvor du f.eks. kan stille inn ønsket nivå på effekten og betjene de innebygde LED-lysene. Modellen kan stilles inn på tre forskjellige hastigheter og et intensivt trinn, som imidlertid tilbakestilles automatisk etter seks minutter. Modellen lager ikke mye støy når den er i bruk, da den har et lydnivå som ligger mellom 48 og 60 dB(A) på de normale nivåene. SLår du på den intensive styrken stiger imidlertid lydnivået til 69 dB(A).

Modellen er i energiklasse B og du kan derfor være sikker på at den ikke er bortkastede penger med tanke på strømforbruk. En av de klare fordelene med å investere i denne varianten, i tillegg til et flott utseende og lavt støynivå, er at viften er utstyrt med rimVentilation, som et metallfilter med kantsuging. Dette metallfettfilteret kan til og med rengjøres i oppvaskmaskinen.

 • Brukervennlig vifte som kan styres via touchControl
 • Utstyrt med metallfettfilter med kantsug som tåler oppvaskmaskin
 • Moderne og stilig design
 • Det moderne designet passer ikke inn om du har et eldre kjøkken
 • Støyer litt mer enn forventet

Thermex Ronda 600 FH intern – Beste fritthengende kjøkkenvifte

Thermex Ronda 600 Plus Intern Motor 60cm (Rustfritt)

Denne viften er ideell for et litt større kjøkken. I tillegg kan den også med fordel brukes om du har kjøkkenøyer mm. på kjøkkenet ditt, da det er en fritthengende modell som ser fin ut hvis den henger i rommet i stedet for bare på veggen. Modellen er rund i sin konstruksjon og laget av rustfritt stål. I tillegg tilhører den energiklasse A.

Derfor skal du velge Thermex Ronda 600 FH intern fritthengende kjøkkenvifte:

Det er flere gode grunner til å investere i denne fritthengende viften fra merket Thermex. For det første har modellen en solid konstruksjon i rustfritt stål, som sikrer deg en elegant og stilig vifte. Stålkonstruksjonen gjør også at denne hetten vil passe inn på de fleste kjøkken. I tillegg er modellen en rund fritthengende variant, så den kan henges over en kjøkkenøy og lignende, uten at det ser ut som den tar for mye plass.

Kjøper du denne vil du også investere i en miljøvennlig vifte, da denne modellen tilhører energiklasse A. Dette er svært godt når det gjelder kjøkkenvifter, og dermed får du tak i en skikkelig god modell om du velger denne typen. Energimerket er også din garanti for at denne hetten ikke er for dyr i drift.

Produktets maksimale kapasitet er 647 m3/t og det har et maksimalt lydnivå på 66 dB(A). Det er derfor ikke bare e god sugestyrken på viften, men også et lavt lydnivå med denne modellen. Hetten er utstyrt med intern motor, energivennlig LED-belysning og IR-fjernkontroll følger med på kjøpet. I tillegg har den et rundt filter og fire ekstra filte for kantsug. 

 • Fritthengende hette i rustfritt stål og med rund struktur
 • Miljøvennlig hette som tilhører energiklasse A
 • Utviklet med fire ekstra filtre for kantsug og energivennlig LED-belysning
 • Krever at du kan henge den fritt
 • Ganske høy i prisen

Miele DA 6096 W vegghengt ventilator – Beste kjøkkenvifte med kullfilter

Miele DA 6096 W (Hvit)

Med denne vegghengte kjøkkenviften fra Miele kan du effektivt rense luften på kjøkkenet ditt, da modellen har en kapasitet på 650 m3/t. Modellen er utstyrt med et fettfilter i metall, som til og med tåler oppvaskmaskin, og kullfilteret NoSmell. I tillegg bråker ikke modellen mye, da den har et lavt lydnivå på mellom 40 og 66 db(A).

Derfor skal du velge Miele DA 6096 W vegghengt ventilator:

Er du på jakt etter en god vifte med optimalt filtersystem, så bør du investere i denne varianten fra Miele. Modellen er utstyrt med både et 10-lags metallfettfilter i rustfritt stål og det aktive kullfilteret NoSmell. Metallfettfilteret kan rengjøres i oppvaskmaskinen, noe som gjør rengjøringen mye enklere. NoSmell kullfilteret sikrer deg et luktfritt kjøkken, siden filteret binder lukt effektivt og lenge.

Vi anbefaler:  Frityrkoker test (2022) → Vi guider deg til de 10 beste frityrkokere

Selve viften har en kapasitet på opptil 650 m3/t, så den renser luften ideelt i selv mellomstore kjøkken. Den har også et maksimalt lydnivå på 66 dB(A), minimumsnivået er 40 dB(A), så denne viften vil ikke være for forstyrrende når du skal lage mat.

I tillegg er selve designet også ideelt. Modellen er skråstilt, noe som gjør at du får mer luft over platetoppene og dermed bedre plass å jobbe på. Du styrer enkelt panseret via den elektroniske kontrollen. En siste fordel er at et spesielt CleanCover gjør at  rengjøringen på innsiden av viften mye enklere.

 • Utstyrt med et dobbelt filtersystem – et metallfettfilter og NoSmell kullfilter
 • Mulighet for å rengjøre filtre i oppvaskmaskinen
 • Lavt lydnivå mellom 40 og 66 dB(A)
 • Prisen svir litt i lommeboka

Siemens LF97BCP50 fritthengende ventilator – Beste lydsvake kjøkkenvifte

Denne fritthengende kjøkkenviften fra Siemens er perfekt for deg som generelt synes at kjøkkenvifter bråker for mye når de er i bruk. Produktet har et lydnivå på mellom 45 og 65 dB(A), men det når bare 65 dB(A) hvis du øker lydnivået – ellers holder det seg under 55 dB(A). Modellen kan stilles inn på fem forskjellige hastigheter for god sugestyrke.

Derfor skal du velge Siemens LF97BCP50 fritthengende ventilator:

Vil du få tak i en nærmest lydløs vifte? I så fall er denne modellen fra Siemens akkurat tingen for deg. Denne kjøkkenviften er produsert med tanke på å holde et lavt lydnivå, da den er utviklet med spesiell lyddemping. Dette betyr at viften normalt vil støye et sted mellom 45 og 55 dB(A). Lydnivået kan imidlertid overstige dette når du bruker boost/intensiv-nivået. I disse tilfellene kan lydnivået nå 65 dB(A).

Nettopp på grunn av det lave støynivået har denne modellen fått en god anmeldelse av Forbrugerrådet Tænk. De roser også modellens brukervennlighet. Du har muligheten til å stille inn denne viften via det smarte systemet TouchControl, som har digital indikering. Kjøkkenviften kan stilles inn på tre hastigheter og to intensive nivåer. Det er også automatisk ettersug i seks minutter. Det er mulig å bruke denne viften til resirkulering av luften.

Produktet er utstyrt med dimmerfunksjon og et softLight-lys. Det er mulig å skru av og på lyset gradvis etter behov. I tillegg inneholder denne viften både et metallfettfilter og et kullfilter. Det er en indikator som forteller deg når filtrene må rengjøres og skiftes. Metallfettfilteret tåler også en tur i oppvaskmaskinen, noe som garanterer enkelt vedlikehold.

 • Lavt lydnivå mellom 45 og 55 dB(A) uten boost (opptil 65 dB(A) med boost)
 • Kan brukes til resirkulering av luft
 • Indikator for rengjøring/bytte av fett- og kullfilter, fettfilter tåler maskinvask
 • Har fått gode anmeldelser fra bl.a. Forbrukerrådet Tænk
 • Litt vanskelig å bli vant til et berøringspanel som er helt flatt

Eico Luna N wirehengt ventilator

Du kan styre denne kjøkkenviften via den medfølgende fjernkontrollen, samt koble den til platetoppene slik at de to elektroniske enhetene fungerer sammen. Du investerer derfor i en ekstremt høyteknologisk vifte dersom du kjøper denne varianten. Modellen har integrert motor og kan brukes til resirkulering. Den inneholder både fett- og kullfilter.

Derfor skal du velge Eico Luna N wirehengt kjøkkenvifte:

Vil du gjøre betjeningen av viften så enkelt som mulig for deg selv? I så fall bør du se nærmere på denne modellen fra merket Eico, da denne varianten kan styres via en fjernkontroll. Du kan derfor enkelt henge modellen litt høyt opp, da du ikke nødvendigvis trenger å trykke på selve kjøkkenviften for å slå den av og på, endre hastighetsnivå osv.

Du kan til og med koble din kjøkkenvifte til platetoppene hvis de også kommer fra Eico, da produktet er en del av det integrerte kombinasjonssystemet Eicolink. Dette skaper en trådløs forbindelse mellom de ulike produktene i systemet, slik at du kan betjene flere enheter samtidig. Det er imidlertid også mulig å bruke denne viften alene, derfor kan du bruke den til alle ovner/komfyrer.

Modellen er utstyrt med intern motor og har et svært moderne design, da den henger i ledninger i stedet for å være ferdig montert i tak eller vegg. Du kan også bruke viften til resirkulering hvis du ikke kan koble den til en avtrekkskanal. Modellen er utstyrt med både karbon- og fettmetallfilter. Den har til og med en indikator som forteller deg når de må rengjøres og skiftes.

 • Mulighet for å betjene hetten via en fjernkontroll
 • Trådhengt oppsett sikrer et moderne utseende på kjøkkenet
 • Indikator viser når filtrene må rengjøres/skiftes
 • Vær klar over at varmen ledes ut i rommet
 • Ikke den beste sugestyrken for deg som lager mat ofte

Bosch DWQ96DM50 vegghengt ventilator – Beste billige kjøkkenvifte

Med denne kjøkkenviften fra Bosch trenger du ikke bekymre deg for at du skal bruke unødvendige summer på et kjøp.Modellen selges til en budsjettvennlig pris som de fleste har råd til. Produktet tilhører energiklasse A, er effektivt i drift og er relativt stillegående, slik at du ikke går på akkord med kvaliteten, selv om du sparer penger på kjøpet.

Derfor skal du velge Bosch DWQ96DM50 vegghengt ventilator:

Har du ikke det største budsjettet du kan bruke på en kjøkkenvifte? Heldigvis er det ingen grunn til panikk, da det også er en billig modell inkludert i denne kjøkkenvifte testen. Til tross for den billige prisen, trenger du ikke bekymre deg for å gå for mye på akkord med denne varianten. Produktet er en stilig veggmontert kjøkkenvifte som med en kapasitet på opptil 610 m3/t er ideell for enda større kjøkken.

Denne varianten kan enkelt monteres da den er utstyrt med en intern motor. Den fungerer perfekt og kan raskt stilles inn til tre forskjellige hastigheter og et intensivt nivå. Uansett hvilket av nivåene du velger, får du fortsatt en støysvak variant, da modellen er utviklet med en EcoSilence drive høyeffektiv motor med doble viftehjul. Produktet har et maksimalt lydnivå på 61 dB(A).

Vi anbefaler:  Platetopper med ventilator – Beste platetoppe med ventilator 2022

Modellen kan også brukes til resirkulering om du ønsker, hvor du velger om du vil bruke et kullfilter startsett, eller et CleanAir-filter. Inkludert i dette kjøpet er det imidlertid et fettfilter i metall som tåler å settes i oppvaskmaskinen, slik at du kan rengjøre det raskt. Produktet er også utstyrt med to LED-lamper og tilhører energiklasse A, slik at du får en modell som ikke bruker for mye energi ved bruk.

 • Billig i pris
 • Stilren opbygning og god brukervennlighet
 • Effektiv i drift og tilhører energiklasse A
 • Egner seg ikke for store kjøkken som krever sterk sugekraft

Eico Seashell N wirehengte ventilator – Beste moderne kjøkkenvifte

Denne fritthengende og trådhengte viften fra merket Eico skiller seg noe fra de mer klassiske kjøkkenviftene. Denne varianten er rund i strukturen og tar ikke mye plass. Det gjør faktisk at viften ser mer ut som en lampe enn en vifte. Likevel fungerer den akkurat som den skal og du vil derfor garantert ha glede av denne varianten.

Derfor skal du velge Eico Seashell N wirehengte kjøkkenvifte:

Ønsker du en vifte som skiller seg ut og som ikke tar mye plass, så bør du se nærmere på denne modellen fra Eico. Produktet er en fritthengende kjøkkenvifte som også er trådhengt. Den har en intern motor og kan derfor enkelt settes opp hjemme. Modellen har en rund struktur og denne formen gir den et annet utseende enn de klassiske hettene. Den er ideell for det moderne kjøkkenet, hvor den gir rommet en en stilig finish.

Selv om konstruksjonen skiller seg fra andre modeller, får du likevel en kjøkkenvifte som fungerer perfekt. Modellen er utviklet med kantsug, som er et system som suger luften effektivt og uten for mye støy via smale riller. Produktet kan også brukes til resirkulering om du ønsker det. I tillegg har den også en indikator som forteller deg når filteret må skiftes eller rengjøres og en timerfunksjon, slik at du ikke trenger å slå av viften selv.

Du har også muligheten til å styre denne kjøkkenviften via en fjernkontroll, noe som gjør den ekstremt brukervennlig. Sugeeffekten kan stilles inn på tre normale nivåer og et intensivt nivå. Totalt vil imidlertid ikke lydnivået overstige 61 dB(A), uavhengig av hvilket nivå du bruker.

I tillegg kan du kjøpe denne modellen i flere forskjellige farger, avhengig av hva som passer ditt kjøkken.

 • Moderne design med rund struktur og smal diameter
 • Kan kjøpes i flere forskjellige farger
 • Utviklet med både timerfunksjon, kantsug og indikasjon for filterskifte/rengjøring
 • Lyset kan ikke dimmes, og du kan synes at det blir for lyst

Gorenje WHC623E16X vegghengte ventilator – Beste budsjettvennlige kjøkkenvifte

Ved å investere i denne veggmonterte kjøkkenviften fra merket Gorenje kan du være sikker på at du ikke blir ruinert av kjøpet. Produktet selges til en så lav pris at de fleste har råd til denne investeringen. Likevel fungerer den naturlig nok ideelt, da vi ellers ikke ville tatt den med i denne kjøkkenvifte testen. Så alt i alt er dette en god investering for lite penger.

Derfor skal du velge Gorenje WHC623E16X vegghengt ventilator:

Det er faktisk ganske mange grunner til å investere i denne viften fra Gorenje. For det første er den utrolig billig i pris, noe som gjør at alle har råd til denne modellen. Det er også ekstremt positivt at du ikke går på akkord med produktets sugeevne rett og slett fordi det er billig. Modellen har innebygget motor og en maksimal kapasitet på 505 m3/t, så den er ideell for mindre kjøkken.

Denne kjøkkenviften har blitt vurdert av Forbrukerrådet Tænk, som faktisk har gitt den en god anmeldelse. Dette skyldes blant annet at modellen til tross for sin billige pris er utstyrt med et effektivt fettfilter, som til en viss grad fungerer bedre enn noen av de dyrere modellene. Samtidig har modellen også et optimalt avtrekk av damp. Du kan også bruke denne viften til avtrekk eller resirkulering.

Lydnivået er rundt 62 dB(A), noe som kan virke litt støyende. Du stiller inn de tre nivåene for hastighet via knapper på viften. Og nevnte vi også at denne viften faktisk har et ganske enkelt og stilig design? Den enkle konstruksjonen i rustfritt stål passer dermed til de fleste kjøkken. Produktet leveres også med integrerte LED-lys.

 • Utrolig billig i pris
 • Mulighet for å bruke både avtrekk og resirkulering
 • Optimal for mindre kjøkken på grunn av en maksimal kapasitet på 505 m3/t
 • Ikke sterk nok for større kjøkken
 • Ikke så energieffektiv

Silverline PE342-60SR vegghengt ventilator – Beste energieffektive kjøkkenvifte

Denne vertikale kjøkkenviften fra Silverline tilhører energiklasse A og er en svært energieffektiv vifte. Du trenger derfor ikke bekymre deg for at den bruker unødvendig mye energi når den er i bruk. Produktet er en vegghengt og skråstilt modell som gir god plass over platetoppene. I tillegg har den et eksklusivt utseende i sort glass.

Derfor skal du velge Silverline PE342-60SR vegghengt ventilator:

Prioriterer du energieffektive hvitevarer i hjemmet? Hvis det er tilfelle, kan du dra nytte av å investere i denne veggmonterte og vertikale kjøkkenviften fra Silverline. Modellen tilhører energiklasse A, som betyr at den er energieffektiv og derfor ikke bruker for mye strøm når den er i bruk. Det er til og med ganske imponerende for akkurat denne varianten, siden den har en stor kapasitet på 621 m3/t.

En annen klar fordel med å investere i denne modellen er at den ser ekstremt eksklusiv ut. Dette skyldes den vertikale strukturen og den svarte glassoverflaten. Den passer dermed perfekt inn i det moderne kjøkkenet, hvor kjøkkenviften må skille seg litt ut. Modellens sugeflate vender oppover, noe som sikrer deg bedre plass ved platetoppene, da du ikke kommer borti kjøkkenviften hele tiden. I tillegg gir konstruksjonen bedre mulighet til å fange opp stekeos. 

Du betjener og kontrollerer kjøkkenviften via et touchpanel som har diodedisplay. Den kan stilles inn på tre hastigheter, som har et lydnivå mellom 48 og 65 dB(A). I tillegg har modellen sugefunksjon og vaskbart aluminiumsfilter. Det er også mulig å koble viften til en avtrekkskanal eller bruke den til resirkulering. I så fall må du bare sørge for å kjøpe et kullfilter som kan absorbere lukt og smuss.

Slik velger du rett kjøkkenvifte

Nedenfor kan du blant annet lese nyttige tips om hvordan en kjøkkenvifte skal monteres, forskjellen på ulike modeller og hva du bør tenke over før du går til innkjøp av en ventilator.

Hvem kan monterer en ventilator?

I de fleste tilfeller kan du velge om du ønsker å kjøpe monteringen av din nye ventilator direkte fra forhandleren eller om du selv ønsker å stå for monteringen av produktet selv. Det kommer litt an på modellen, hva som kan anbefales. Er du for eksempel vant til å montere hvitevarer så er du sannsynligvis absolutt  i stand til å montere enklere modeller med innebygget motor. Hvis du derimot ikke er helt trygg når det kommer til installasjoner etc. så vil vi absolutt anbefale deg å investere i et kjøp som inkluderer en profesjonell installasjon.

Du kan også trygt stole på at din nye ventilator henger akkurat som den skal hvis du investerer i en profesjonell montering av produktet. Tross alt vet en fagmann hvordan de ulike typene skal passe i forhold til din komfyrtopp. Samtidig slipper du å bry deg med fjerning av din gamle kjøkkenvifte eller montering av den nye (tross alt, i de fleste tilfeller må du bore litt i veggen eller taket).

Hvor høyt skal en ventilator henge?

Du må selvfølgelig alltid ta hensyn til kjøkkenets design, høyde etc. når du planlegger hvor din kjøkkenvifte skal monteres nøyaktig. Det er likevel noen råd om hvordan den bør monteres i forhold til overflaten på selve platetoppen. Dette avhenger imidlertid av om du har en elektrisk eller gasskomfyr. Generelt er rådet at viften skal henge 50 til 65 centimeter over platetoppen dersom du har en elektrisk platetopp installert på kjøkkenet. Er det derimot en gasskomfyr, så skal viften helst henge litt høyere opp – gjerne rundt 70 til 85 centimeter over platetoppen. Reglene er litt annerledes når det gjelder de mer skråstilte variantene, da man her kan senke viften litt lenger ned over platetoppen.

Husk at viften verken skal henge for lavt eller for høyt. Henger den for lavt vil du fort kjenne at den er i veien når du står og lager mat – du skal tross alt ikke stå og dunke hodet i vifte hver gang du skal røre i en kjele. Du vil også oppleve problemer hvis viften henger for høyt. Den vil i så fall ikke absorbere fullt så mye damp og lukt, og dette vil i stedet spre seg i hele huset, noe som ikke er ideelt.

Hvordan gør man en ventilator ren?

Du kan faktisk dele rengjøringen av en ventilator i to deler: rengjøring av filteret og rengjøring av “kroppen” på selve viften. Heldigvis er det ikke veldig vanskelig å gjøre noen av delene. For å rengjøre filteret, plasser det i en balje med varmt vann og litt oppvaskmiddel i ca. 30 minutter. Etter dette vil det være mulig for deg å fjerne fettet med en mindre børste, f.eks. en tannbørste. Du kan med fordel legge filteret i et nytt parti vann etterpå, slik at du kan rense det litt ekstra. Flere moderne vifter kommer med et filter som tåler å settes i oppvaskmaskinen. Dette vil selvfølgelig gjøre rengjøringen mye enklere, da du bare må sette filteret i oppvaskmaskinen og tørke det etterpå, og deretter sette det på plass igjen (du kan droppe vannbaljen helt hvis du setter filteret i oppvaskmaskinen).

Kroppen til viften kan enkelt rengjøres med en våt klut, eventuelt med litt såpe på. Du vil være sikker på at du har god tilgang til alle deler av kjøkkenviften når du uansett har tatt ut filteret. Dette gjelder både under kanter, på toppen av viften osv. Sørg for å skylle kluten jevnlig slik at du ikke får fett utover hele overflaten.

Det skal også nevnes at flere kjøkkenvifter etter hvert også inneholder et spesielt kullfilter – sammen med et fettfilter av metall. Disse må imidlertid ikke rengjøres på samme måte som de vanlige filtrene, men må i stedet byttes ut med et nytt når de ikke lenger kan brukes. Karbonfiltrene bør helst skiftes noen ganger i året, men dette avhenger mye av hvor mye du bruker kjøkkenviften din i hverdagen.

Annen nyttig kunnskap i denne kjøkkenvifte testen

I denne artikkelen har vi (forhåpentligvis) gitt deg hjelp med å finne ut hvilke kjøkkenvifter som er verdt investeringen. På listen finner du kun vegghengte eller fritthengende modeller, men vi gjør oppmerksom på at det også er kjempefine kjøkkenvifter som er innebygd i kjøkkenet ditt. Ovennevnte modeller har også alle innebygget motor, da disse modellene er mye enklere å installere og jobbe med. Det finnes imidlertid også vifter med ekstern motor og du kan lese mer om dem nedenfor.

Kjøkkenvifte med ekstern motor

Det er ganske stor forskjell på om kjøkkenviften har en motor som er intern eller ekstern. En intern motor er innebygd i selve viften, slik at du ikke trenger å tenke på å montere noe mer enn bare viften. En ekstern motor sitter imidlertid utenfor selve kjøkkenviften og må derfor monteres et annet sted enn viften. Det er spesielt fordelaktig å montere den eksterne motoren på yttervegg, tak osv. Vær oppmerksom på at du ikke kan bruke en kjøkkenvifte med ekstern motor med mindre du har avtrekkskanal til utsiden.

Selv om den krever litt mer med tanke på plass og installasjon, har en kjøkkenvifte med ekstern motor et lavere støynivå enn en modell med innebygget motor. Dette skyldes blant annet at motoren flyttes ut av kjøkkenet. I tillegg er en vifte med ekstern motor ofte litt kraftigere enn en modell med intern motor. Tross alt kan den eksterne motoren være større og kraftigere enn en modell som må kunne passe inne i selve strukturen til en kjøkkenvifte. Av denne grunn er en kjøkkenvifte med ekstern motor godt egnet til svært store kjøkken.

Innebygd kjøkkenvifte

På mindre kjøkken er en innebygd kjøkkenvifte et optimalt valg, da de ikke tar i nærheten av så mye som en vanlig kjøkkenvifte. Disse modellene monteres ofte i et skap over platetoppen, hvor de kan trekkes ut ved matlaging. Det er mulig å få innebygde vifter med både utvendig og innvendig motor.

Som beskrevet tar en uttrekkbar kjøkkenvifte mye mindre plass enn en vanlig vifte, men på den annen side suger den heller ikke fullt så sterkt. Av den grunn er dette også en god investering på det mindre kjøkkenet, hvor en mindre kraftig vifte lett kan følge med og absorbere damp og lukt fra matlagingen. Du kan også enkelt finne en støysvak vifte hvis du ønsker det. Flere modeller har en lydstyrke på rundt 50 dB(A), som er et utmerket lydnivå på mindre kjøkken.