Beste kontaktlinser 2022 – Hvilke passer for dine øyne?

1
Alcon Dailies Aqua Comfort Plus

Opplever du tørre øyne og at linsen ‘'sitter seg fast' bør du prøve ut Alcon Dailies sine Aqua Comfort Plus som er brukervennlige og myke endagslinser! Her får du en pakke med linser, som frigjør deg fra røde øyne og uskarpe synsvinkler hele dagen. Derfor skal du velge Alcon Dailies Aqua Comfort Plus Røde øyne og annet ubehag i synsfeltet er nå over, for med linser av typen Dailies Aqua Comfort Plus får du, som…

Sjekk prisen →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Alcon Dailies Aqua Comfort Plus420 kr.LensOn
Alcon Dailies Total 1658 kr.LensOn
Johnson & Johnson 1 Day Acuvue Moist491 kr.LensOn
Bausch & Lomb SoftLens Daily DisposableIkke på lager
CooperVision Biofinity214 kr.LensOn

Er du også lei av linsene dine tørker ut øynene, samt gjør dem irritert og røde i løpet av dagen? Eller henger linsene litt fast når du blunker, slik at synet blir uskarpt og du kan ikke se det du ønsker? Det kan også være at du er en fersk bruker av linser og ukjent med hva som finnes på markedet. Uansett grunn har du havnet i riktig selskap!

Vi har funnet frem til de 5 beste og mest populære kontaktlinser på markedet, og vi vil fortelle deg alt om dem i denne artikkelen. Vi vil også gi deg noen gode råd om hva du bør tenker over før du velger deg kontaktlinser, hvorfor det kan være greit å bruke dem, hva forskjellen er på harde og myke linser, og ikke minst hva de hver for seg er best til.

Alcon Dailies Aqua Comfort Plus – beste kontaktlinser i test

Opplever du tørre øyne og at linsen ‘’sitter seg fast’ bør du prøve ut Alcon Dailies sine Aqua Comfort Plus som er brukervennlige og myke endagslinser! Her får du en pakke med linser, som frigjør deg fra røde øyne og uskarpe synsvinkler hele dagen.

Derfor skal du velge Alcon Dailies Aqua Comfort Plus

Røde øyne og annet ubehag i synsfeltet er nå over, for med linser av typen Dailies Aqua Comfort Plus får du, som navnet tilsier, ekstremt behagelige kontaktlinser i topp kvalitet. Med supergod tårefilmstabilitet og alt hjertet kan begjære av vannholdige væsker, er både langsynte og nærsynte kontaktlinsebrukere garantert konstant fuktighet og skarpt syn med denne testvinneren fra en av markedets ledende produsenter av linser! Alcon Dailies AquaComfort Plus vinner dermed vår best i test kontaktlinser.

 • Gir fuktighet ved hvert blink i opptil 20 timer, derav navnet Aqua Comfort Plus
 • Linsen inneholder HPMC (hydroksy-propylmetylcellulose) løsning – den samme væsken du finner i øyedråper for tørre øyne
 • Også tilgjengelig for multifokale kontaktlinsebrukere og brukere med astigmatisme
 • Ingen tilvenning – linsene tilpasser seg umiddelbart når du tar dem på
 • Linsen er designet med en svak lyseblå fargetone – lett å se når du setter dem inn og tar dem ut
 • Bra for nye kontaktlinsebrukere og brukere med allergier
 • Har ikke UV-beskyttelse

Alcon Dailies Total 1 – beste for følsomme øyner

Sunne og friske øyne fra man våkner til man legger seg? Med Dailies Total 1 sine myke linser får du hele pakken av avansert teknologi som handler om syn, og derfor vil du opplever øyner som både ser og føles like bra både om morgenen og kvelden.

Derfor skal du velge Alcon Dailies Total 1

For personer med sarte og sensitive øyner kommer her en kontaktlinse som er verdt en nærmere titt. Alcon Dailies Total 1 er ultrafine og lette, slik at du ikke merker dem en eneste gang i løpet av dagen; her får du avansert linsedesign for alle pengene! Med eksepsjonelt god pusteevne og tilpasset fuktighetsprosent kommer Alcon Dailies Total 1 linsen så nær øyets naturlige vanninnhold som mulig, og du er dermed garantert total komfort. Med en basekurve på 8,50 vil disse linsene av høy kvalitet passe godt for de aller fleste øyner.

 • Ikke tilgjengelig som toriske linser (astigmatisme)
 • Kontaktlinsene er veldig glatte og fine og kan være litt vanskelige å ta på og av
 • Pris, disse kontaktlinsene er noe dyrere sammenlignet med andre Dailies-linser

Johnson & Johnson 1 Day Acuvue Moist – best for tørre øyner

Acuvue sine dagslinser, 1 day Acuvue Moist, har ikke bare én, men to grunnleggende baser, og vil derfor være et opplagt valg for personer med litt flatere hornhinne. I tillegg er disse myke linsene designet med en spesiell Dual-Action-teknologi, som hindrer uttørking og reduserer risikoen for irritasjon.

Derfor skal du velge Johnson & Johnson 1 Day Acuvue Moist

Dette er den typen kontaktlinser som din optiker mest sannsynlig vil anbefale deg hvis du har sarte øyner som lett irriterer seg og blir røde. Det er selvfølgelig med god grunn. Day Acuvue Moist er de brukervennlige linsene fra Johnson & Johnson som er fantastiske for øyner som lett kan bli litt tørre og «sandaktige» i løpet av dagen. Det er virkelige gode endagslinser, som sikrer deg et friskt og klart syn i opptil hele 12 timer, samt at du slipper å bruke tid på å legge til i etui for oppbevaring om natten. 

 • Veldig bra for tørre øyner og personer som har allergi
 • Også tilgjengelig som multifokale kontaktlinser og for brukere med astigmatisme
 • Har UVA- og UV-beskyttelse
 • Lacreon-teknologi sikrer deg fuktige øyner og klart syn gjennom hele dagen
 • Dagslinser som er laget med en svak lyseblå fargetone – enkle å ta på og av
 • Endagslinser egnet for nye kontaktlinsebrukere
 • Kan tørke ut øynene litt på slutten av dagen – spesielt hvis du er sliten

Bausch & Lomb SoftLens Daily Disposable – mest for pengene

Er du på utkikk etter endagslinser som sikrer deg et skarpt syn enten du er på kontoret eller ute i nattens dunkle belysning? Med disse myke kontaktlinsene fra Bausch & Lomb får du holdbarhet og et klart syn til en budsjettvennlig pris!

Derfor skal du velge Bausch & Lomb SoftLens Daily Disposable

Har du ekstra lange dager på kontoret eller skolen, som ofte resulterer i uklart og slørete syn ved bruk av kontaktlinser? Du kan bli kvitt det problemet med SoftLens sine endagslinser! Fabelaktig for tørre og skjermtrøtte øyner, med disse superkomfortable linsene holdes synet ditt seg friskt gjennom arbeidsdagen og på kvelden, uten å irritere hornhinnen. Ikke rart at dette er populære linser! I tillegg vil slipper du å tenke på oppbevaring av linsene, da dette er dagslinser som du kan kaster etter en dags bruk.

 • Bra for nye kontaktlinsebrukere
 • God pris – disse linsene velter ikke budsjettet
 • Comfort Moist-teknologi sikrer dine øyne maksimal komfort og redusert risiko for irritasjon
 • Linsene er laget med en lys fargetone slik at de er enkle å se når du skal sette dem inn
 • Kan hos noen brukere ha en tendens til å falle ut
 • Er veldig myk og fin, og kan derfor være litt vanskelig å sette inn

CooperVision Biofinity – best for langtidsbruk

Foretrekker du kontaktlinser som ikke må skiftes og pakkes ut hver morgen? Da kan Biofinity sine linser være akkurat tingen for deg! Med eller uten skjeve hornhinner – her får du en myk linse som sørger for å korrigere synet en hel måned av gangen.

Vi anbefaler:  Solkrem test (2022) → Se de 12 beste solkremer på markedet akkurat nå

Derfor skal du velge CooperVision Biofinity

Med en skyhøy gjennomtrenging av oksygen holder disse myke linsene bedre på fuktighet enn de fleste andre linser, og de sikrer deg en hel måned med friske øyne hver eneste dag. Enten du lider av nærsynthet eller langsynthet, er du med disse linsene fra Biofinity garantert en virkelig god kontaktlinse som tilpasser seg formen og miljøet til øynene dine, slik at synet forblir skarpt og uten ubehag fra morgen til kveld.

 • Aquaform-teknologi gir dine øyner maksimal komfort hele dagen
 • Også tilgjengelig for brukere av multifokale kontaktlinser og med astigmatisme
 • Spesielt utviklet for å redusere og forhindre skjermtrøtte øyner
 • Tilgjengelig for ulike typer skjevstillinger, vanligvis kun produsert som harde linser
 • Dette er en månedslinse og krever derfor nøye rengjøring og håndtering
 • Kan ikke brukes av allergikere og typer med sensitive og/eller tendens til veldig tørre øyner
Dailies AquaComfort Plus Dailies Total1 1-Day Acuvue Moist SofLens Daily Disposable Biofinity
Produsent Alcon Alcon Johnson & Johnson Bausch & Lomb CooperVision
Linser pr. eske 90 90 90 90 6
Linsetype Myke Myke Myke Myke Myke
Tilgjengelige styrker -15.00 – +8.00 -12.00 – + 6.00 -12.00 – + 6.00 -9.00 – +6.50 – 12.00 – +8.00
Bæretid 1 dag 1 dag 1 dag 1 dag Månedslinser
Gjennomtrenging av oksygen 26 156 25.5 19 160
Væskeinnhold 69% 33% 58% 59% 48%
Kan brukes om natten Nei Nei Nei Nei Ja
UV-filter Nei Nei Ja Nei Nei
Glidende overgang Ja Ja Ja Er tilgjengelig som månedslinser med glidende overgang Ja
Holdbarhet 12 måneder+ 12 måneder+ 12 måneder+ 12 måneder+ 12 måneder+
Materiale Nelfilicon A Delefilcon A (silikone hydrogel) Etafilcon A Hilafilcon B Comfilcon A (silikone hydrogel)
Basiskurve BC 8.7 8.5 8.5 og 9.0 09.00 8.6
Diameter DIA 14.0 14.10 14.20 14.20 14.00

Slik velger du de beste kontaktlinsene

Før du starter jakten på de mest optimale kontaktlinser vil vi alltid anbefale deg en tur til optikeren, slik at du kan få kompetent veiledning for å finne de riktige linsene for deg. Er du førstegangsbruker er det viktig at du gjennomgår en synstest og at du får mulighet til å prøve ut ulike typer linser. Skulle du allerede kjenne styrken din, er det likevel viktig at du får undersøkt hvilke typer linser som er riktig for synet ditt, følsomheten og formen på hornhinnene. I tillegg vil vi legge til at det alltid lurt for en kontaktlinsebruker å få utført en ny synstest hvert halvår, slik er du alltid sikker på at du bruke riktig styrke for synet ditt. På samme måte vil optikeren din kunne se om det har vært endringer i øynene dine, noe som kan skje av og til, og justere linsene dine deretter.

Hvorfor er det positivt å bruke kontaktlinser?

Det kan være ulike grunner til at noen velger å bruke kontaktlinser. Hvis du som brillebruker driver med sport, er det selvsagt nærliggende å bytte ut brillene med et sett kontaktlinser når du er i ferd med å flytte. Det kan også være at du bare ønsker å ha kontaktlinser som et supplement til brillene. I tillegg er det verdt å nevne at synsinntrykket (i optisk forstand) ved høy grad av enten langsynthet eller nærsynthet, faktisk kan bli bedre med kontaktlinser enn det kan med briller. Uansett er kontaktlinser ofte en svært god og praktisk løsning for alle som ønsker et alternativ til brillene.

Hard eller myk kontaktlinse?

Det finnes mange forskjellige typer, men de deles i to hovedkategorier, myk linse og hard linse, som deles videre inn i ulike kategorier.

Mykere kontaktlinser er større og former seg delvis etter øyet når man tar de på seg.

Harde kontaktlinser kan være både større eller mindre, men de former seg ikke etter øyet, og omtales derfor som harde. Majoriteten av kontaktlinsene som selges her til lands er vanlige myke linser.

Harde kontaktlinser

Harde linser, også kalt formtilpassede linser, kan ofte gi et noe skarpere syn enn mykere kontaktlinser kan. Hvis du har store synsfeil, kan den formtilpasset linsen være det opplagte valget for deg.

Denne typen linser tar derimot tid å venne seg til nettopp fordi de er litt stivere, og de første gangene kan det være litt ubehagelige å sette de på. Dette er en vanesak og etter kort tid opplever de fleste at linsene er like enkle og behagelige å ha med å gjøre som mykere linser.

Myke kontaktlinser

Myke kontaktlinser er produsert av et vannholdig og gelélignende stoff som kalles hydrogel. Dette er bløte linser som er veldig tynne og fine, og dekker hele hornhinnen mens de hviler på det hvite området rundt hornhinnen (konjunktiva).

Linsene som er mykere er populære fordi de er spesielt enkle å bruke og risikoen for at de faller ut er liten sammenlignet med hva det er med de harde linsene.

Sfæriske kontaktlinser

Sfæriske linser har samme styrke over hele linsen sin overflate og er den type linse som øyne med nærsynthet og langsynthet uten strukturelle defekter bør bruke.

Vi anbefaler:  Hårtrimmer test (2022) → Finn den rette hårtrimmer til dine behov

Multifokale kontaktlinser

Multifokale linser har flere styrker med en jevn overgang. Det vil typisk være eldre mennesker som trenger denne typen linser.

Multifokale linser er også tilgjengelig for personer med en strukturell defekt.

Toriske kontaktlinser

Toriske linser, også kalt astigmatisme, er linser som er laget for personer trenger å korrigere skjeve hornhinner, enten nærsynthet eller langsynthet. Toriske linser korrigerer denne feilen ved hjelp av sin asymmetriske form. For at dette skal fungere må linsene alltid ligge i samme posisjon på øyet, og de er derfor litt tyngre nederst slik at de blir liggende riktig og ikke roterer i øyet som andre linser.

Styrken på slike linser varierer og går i ulike retninger avhengig av hvordan defekten er hos den enkelte.

Endagslinser eller månedslinser?

Ja, hva bør man egentlig velge? For mange vil den smarteste løsningen være endagslinser, da de er hygieniske og enkle å bruke. Pass derimot på å ikke sovne med dem på – selv om du bare vil ha en lur midt på dagen. Ta dem ut når du trenger å sove eller hvile, og bruk alltid et nytt par etterpå.

For månedslinser kan du enkelt ta en lur uten å ta av linsene.

Derfor skal du velge endagslinser

Endagslinser er bare veldig enkle å ha med å gjøre, og som nevnt tidligere er de det perfekte komplementet til briller. For deg med sensitive øyner vil endagslinser også være det smarte valget som supplement til briller. I tillegg er endagslinser opplagte for nye kontaktlinsebrukere, og de vil typisk være det optikeren din vil anbefale deg å begynne med slik at du kan få en god følelse av hvordan det er å bruke kontaktlinser.

Derfor skal du velge månedslinser

For personer som ikke lider av tørre eller sensitive øyne, kan månedslinser være et godt alternativ til briller. Hvis du ikke har noe imot å være ekstra nøye med hygienen, kan månedslinser også være spesielt praktiske på ferie- eller helgeturen, da det settet du må ha med tar minimalt med plass.

I tillegg er månedslinser ofte en del billigere enn endagslinser, så det er også penger å spare.

Nattlinser – hva er det?

Nattlinser fungerer litt som en god nattkrem fungerer for huden din. Mens en nattkrem regenererer huden, forvandler nattlinser hornhinnen mens du får skjønnhetssøvnen din. Du våkner med et skarpt syn som varer hele dagen og kvelden, og ja den fungerer faktisk!

Det kan ta noen dager før du oppnår full effekt, men øynene dine vil nok finne stor glede i det og du slipper å plage med verken briller eller linser i løpet av dagen. Det skal bare nevnes at denne linsetypen fungerer best hos personer med nærsynthet.

Unngå tørre øyner når du bruker linser

Selv linser av høy kvalitet kan tørke ut øynene i løpet av dagen. For eksempel er steder med klimaanlegg, flyreiser eller en lang dag foran dataskjermen kjent for de fleste kontaktlinsebrukere, da dette er situasjoner hvor øynene tørker ut veldig raskt.

Det kan derfor være lurt å anskaffe øyedråper som er spesielt egnet for å bruke med linser på seg. Både apotek og optikere selger disse, og flere steder på nettet vil du også kunne finne slike øyedråper.

Hvis øynene dine allerede har en tendens til å tørke ut, sørg for å ta tak i dråper med relativt lavt saltinnhold slik at de ikke tørker ut ytterligere.

FAQ

Hvilke linser er best?

I vår test var det Alcons Dailies Aqua Comfort Plus sine linser som gikk av med seieren! Avanserte og allsidige endagslinser som avgir fuktighet når du blunker – her får både tørre, trøtte og sarte øyne kjærlighet dagen lang.

Hva er best av endagslinser eller månedslinser?

Det er selvfølgelig forskjellig hva som er riktig løsning for hver enkelt. Endagslinser vil typisk være den optimale løsningen for de fleste, da de er både hygieniske og superenkle å bruke.

Hva er døgnlinser?

En døgnlinse er en kontaktlinse du kan bruke døgnet rundt, både dag og natt. De er vanligvis produsert for å vare i 14 eller 30 dager.

Er hard kontaktlinse dårligere enn en myk kontaktlinser?

Harde linser er ikke nødvendigvis dårligere enn mykere linser. Med mindre du har en større grad av synshemming, vil bløte linser som oftest være det mest opplagte valget da de generelt er mye mer brukervennlige.

Kan man kjøpe linser på nett?

Kjøp av linser på nett gir forbrukerne billigere priser og en praktisk løsning der de leveres rett i postkassen. Vi anbefaler uansett en tur til optiker jevnlig for å følge med på øyehelsen din. Etter det kan du uten problemer kjøpe linser på nett, blant annet gjennom Lensway.

Hvordan velge linser hos nettbutikk?

Her vil vi anbefale deg at du først finner linser en optiker, da priser og utvalg varierer mye på nettet og det kan være vanskelig å finne frem selv. Du kan også få prøve deg frem gjennom testprøver hos enkelte nettbutikker.