Philips AC2729
øler du at luftkvaliteten innendørs hos deg ikke er helt der den skal være? Kanskje du merker irritasjon fra den tørre luften, eller merker at du sover dårlig om natten? Da bør du investere i en god luftfukter? Her i Norge kan luften innendørs fort bli tørr - spesielt om vinteren, og det er ikke bra for noen - spesielt ikke for astmatikere eller allergikere. En luftfukter sørger for den helt rette luftfuktigheten i hjemmet…
Sjekk prisen →Føler du at luftkvaliteten innendørs hos deg ikke er helt der den skal være? Kanskje du merker irritasjon fra den tørre luften, eller merker at du sover dårlig om natten? Da bør du investere i en god luftfukter? Her i Norge kan luften innendørs fort bli tørr – spesielt om vinteren, og det er ikke bra for noen – spesielt ikke for astmatikere eller allergikere.
En luftfukter sørger for den helt rette luftfuktigheten i hjemmet ditt, noe som har en rekke helsemessige fordeler for deg og din familie. I vår luftfukter test ser vi derfor på de beste luftfukterne på markedet akkurat i vår store test av luftfuktere. I tillegg gir vi deg de beste tipsene til kjøp og bruk av luftfukter.
Philips AC2729 – den beste luftfukter
Det er mange grunner til at Philips AC2729 av oss får tittelen som den beste luftfukter på markedet, og den største fordelen er kanskje at du med denne luftfukteren får en 2-i-1 løsning som både renser og fukter luften på samme tid – noe som gjør dette til en perfekt luftfukter for deg som sliter med allergier eller har et dårlig inneklima. Den har kommet godt ut i flere tester, som for eksempel Breathequality.com og det tyske magasinet Testberichte.de, og undersøkelser viser at den fjerner opptil 99,97 % av alle allergener.
Grunnen til at luftfukteren Philips AC2729 egner seg så godt for allergikere er at luftfukteren renser luften for bakterier, virus, partikler, pollen og allergener, samtidig som at den tilfører fuktighet til et rom. Dette vil gjøre at du får et bedre inneklima hele året. Philips AC2729 passer til deg som har et relativt stort rom eller en leilighet. Med dens evne til å jobbe på et område på hele 65 kvm, skiller denne luftfukteren seg ut, da dette er større enn de fleste andre luftfuktere på markedet.
Philips AC2729 er dessuten en av de smartere modellene som er på markedet. Den har en noe høyere pris enn sine konkurrenter, men til gjengjeld passer den nemlig også til deg som liker smarte gadgets som du kan leke med – og som samtidig har en nytteverdi. Den kommer nemlig med en app hvor du kan følge med på inneklimaet i hjemmet ditt, og den har flere nyttige programmer; som for eksempel allergen, normal og nattmodus. Den er kompakt, kan flyttes på med hjul og er en svært stillegående modell.
- 2-i-1 løsning som både renser og fukter luften
- Luftfukteren ekstra godt for allergikere
- Den fjerner 99,97% av alle allergener
- Luftfukteren har et utskiftbart filter som filtrerer både bakterier og virus i luften
- Egnet for store rom eller hele leiligheter
- Har barnesikring for ekstra sikkerhet
- Prisen er relativt høy sammenlignet med andre modeller
- Den tar litt plass i et rom
Wilfa HUE-6B – den beste ultrasoniske luftfukteren
Wilfa HUE-6B er vår tests beste luftfukter med ultrasonisk teknologi for å spre fuktighet til omgivelsene. Det betyr at det i denne maskinen er en vibrerende plate som får små dråper vann til å fly opp, og med dens effektive vifte vil dette bli spredd utover et rom. Men det som gjør at Wilfa HUE-6B skiller seg ut fra andre ultrasoniske luftfuktere, er at du både kan få kald og varm dis ved å bruke denne luftfukteren – og dermed har du muligheten til å justere temperaturen etter temperaturen du har i et rom.
Wilfa HUE-6B egner seg for rom på opptil 35 kvadratmeter, noe som er litt mindre enn de andre produktene i vår test. Men den er allikevel svært effektiv der den arbeider, da den har en høy effekt, og en stor vanntank. Produktet sin vanntank har nemlig en kapasitet på hele 6 liter, og kapasiteten gjør at den kan være i gang i mange timer før den er tom, og når vanntanken er tom så varsler den selv om dette.
Wilfa HUE-6B kommer med en rekke gode funksjoner som timer, et lavt lydnivå og et digitalt touch-display. Den har også en innebygget hygrostat, noe som gjør at du kan følge med på luftfuktigheten i et rom, og styre hvilken luftfuktighet du ønsker å komme opp i.
- Kommer med en kraftfull ultrasonisk teknologi
- Du kan velge mellom varm damp eller kald dis
- Et praktisk og brukervennlig touch-display
- En stor vanntank med kapasitet på 6 liter
- En av de laveste lydnivå i vår test
- Den har et flott og moderne design som passer i de fleste hjem
- Den egner seg ikke til større rom enn 35 kvm
- Den renser ikke luften for bakterier og allergener
Soehnle Airfresh Clean Connect 500 – den beste med HEPA-filter
Soehnle Airfresh Clean Connect 500 skiller seg litt ut fra de andre modellene I vår test, da dette er en luftrenser som har fokus på å rense luften hjemme hos deg for at du skal få det aller beste inneklimaet i hverdagen. Dette er derfor en modell som egner seg for deg som sliter med allergier, tørre øyne, tørr hoste og som ønsker å få bukt med støv, bakterier og andre ting som irriterer i boligen.
Soehnle Airfresh Clean Connect 500 er testens eneste modell som kommer med HEPA-filter. Den har nemlig et tre-delt filter som suger til seg luft, og som fjerner alt fra støv, pollen og bakterier til hår, dyrehår og lukter. I tillegg har filteret et UV-lys som dreper de siste bakteriene før luften sirkuleres ut igjen i rommet. Det betyr at når Soehnle Airfresh Clean Connect 500 er I gang, vil luften hele tiden bli renset, sånn at inneklimaet blir optimal.
Soehnle Airfresh Clean Connect 500 kommer med en smart app på telefonen, som hele husstanden kan laste ned og få tilgang til. Her kan du få en rekke smarte live-oppdateringer som inneklimaet hjemme hos deg, sånn at du enkelt kan justere luftrenseren etter dine behov.
- Egner seg for rom helt opp til 55 kvadratmeter i størrelse
- Fjerner opptil 99,5 % av alle allergener
- UV-lys som dreper bakterier
- Har et rundt, kompakt og flott design
- Praktisk digitalt display
- Kommer med en app hvor du kan følge med på luftkvaliteten
- Tilfører ikke fuktighet i luften
- Den er relativt dyr i pris
Beurer LB 88 – den beste brukervennligheten
Beurer LB 88 er enda en luftfukter i vår test som baserer seg på en ultrasonisk teknologi som sprer små, mikroskopiske dråper ut i rommet for en frisk dis som sørger for et optimalt inneklima. Det som gjør at Beurer LB 88 skiller seg ut, og som gjør den til et svært godt kjøp er dens høye grad av brukervennlighet.
Dersom du er en person som liker at det dufter godt hjemme, er Beurer LB 88 også et utrolig godt kjøp for deg. Det følger nemlig med duftfrie aromaputer når du kjøper Beurer LB 88, og du kan tilsette essensielle oljer (helst vannløselige) i disse putene, så vil Beurer LB 88 spre en deilig luft i boligen din – på en mye tryggere måte enn hva for eksempel en oljebrenner vil gjøre.
Selve utseende på luftfukteren er gjennomsiktig, så du kan alltid se hvor mye vann som er igjen. Den har en vanntank med kapasitet på 6 liter, og den varsler deg om når den er tom. Når vanntanken er tom vil den dessuten slå seg av automatisk, sånn at du slipper å bekymre seg for dette.
Beurer LB 88 bruker en fordampningsteknologi som sikrer en hygienisk og steril fordampning av vannet. Det betyr med andre ord at dette er en modell som sikrer en god luftkvalitet i rommet, og den er derfor godt egnet for deg som sliter med irritasjon eller allergener i hverdagen.
- Du har mulighet til å tilsette dukt
- Den slår seg automatisk av når vanntanken er tom
- Beurer LB 88 er svært brukervennlig i drift
- Du kan regulere mengden på dampen
- Steril fordampning for god luftkvalitet
- Den er ikke tilknyttet app eller smart-teknologi
- Den er noe større enn andre modeller
Xiaomi Mi Smart Antibacterial Humidifier – den beste for lommeboken
Xiaomi Mi Smart Antibacterial Humidifier vil være et godt kjøp for de aller fleste, og det er mange grunner som gjør at denne luftfukteren fortjener en plass i vår test. Først og fremst er dette testens billigste luftfukter – men det betyr på ingen måte av kvaliteten er lav. Det er ikke spesifisert noe egnet romstørrelse på Xiaomi Mi Smart Antibacterial Humidifier, men med en vanntank med kapasitet 4,5 liter og en relativt liten størrelse på maskinen – så er nok ikke dette luftfukteren for de aller største rommene.
Xiaomi Mi Smart Antibacterial Humidifier er svært brukervennlig. Den er enkel å sette opp, og du styrer den enkelt fra appen på telefonen din. Du kan rett og slett bare fylle i vann, koble den til telefonen din – og herfra kan du se målinger på inneklima og fuktighet i rommet, du kan skru maskinen av og på, og du styrer hvor mye fukt den skal slippe ut med bare noen få tastetrykk.
Xiaomi Mi Smart Antibacterial Humidifier kan kjøre i rundt 16 timer før vanntanken blir tom, og på maksimal styrke kan den kjøre i 14 timer. Den er veldig stillegående, noe som gjør den optimal å bruke mens du sover. I tillegg til dette egner Xiaomi Mi Smart Antibacterial Humidifier seg svært godt til også astmatikere og allergikere. Dette er fordi den har et praktisk UV-C lys i vanntanken, som steriliserer og dreper bakterier i vannet før det slippes ut i rommet.
- Den har en svært fornuftig pris
- Designet er svært kompakt og flott
- Styres veldig enkelt fra en app med høy brukervennlighet
- UV-C lys som sørger for hygiene og god luftkvalitet
- En svært stillegående luftfukter som kan brukes mens du sover
- Kan kjøre i opptil 16 timer
- Luftfukteren renser ikke luften i rommet
- Antall teknologier og justeringer er begrenset
- Mindre vanntank enn andre luftfuktere i testen
Velg den beste luftfukteren
En luftfukter er en utrolig god maskin å ha i hjemmet sitt for å sikre seg den best mulig luftkvaliteten. Men det finnes mange modeller på markedet, og de ulike modellene varierer mye i alt fra prisen og designet til funksjoner og teknologi. Det kan derfor være vanskelig å vite hva det er man skal se etter. Nedenfor kan du se de viktigste tingene du bør se etter – så du kan være bedre forberedt på å finne den beste luftfukteren for dine behov.
Luftfuktere til rom på opptil antall kvadratmeter
En av de viktigste tingene du bør tenke over når du skal velge deg en ny luftfuktighet er hvor stort rom du ønsker å justere fuktighetsnivået i. Kanskje du trenger en luftfukter til spesifikke ting som planter og radiatorer, eller kanskje til soverommet, og det har en betydning for valg av luftfukteren som passer best til deg. I vår test vil du se at luftfukterne vi omtaler er egnet til rom på opptil alt fra 35 til 65 kvadratmeter. Vi anbefaler deg derfor først å tenke over hvor du skal ha luftfukteren, så deretter velge deg ut den luftfukteren som passer best til det rommet det skal stå i.
Ulike typer fuktighet- og rensemetoder
Det finnes mange forskjellige typer luftfuktere og luftrensere på markedet, og de er bygget opp på forskjellige måter. De fleste av modellene i vår test er rene luftfuktere, med et par unntak. Det finnes hovedsakelig tre forskjellige typer luftfuktere:
- Ultrasonisk: De er de mest populære, da de er billige og effektivt. Her ligger det vann i produktet sin vanntank, hvor det også er en vibrerende metallskive. Når disse små vanndråpene vibrerer opp vil viften blåse disen ut i rommet. Noen modeller har mulighet for både varm og kald dis – de har ikke varm damp, det er rett og slett kun en justering i temperaturen på vannet. Ultrasoniske modeller har et lavt lydnivå, men de kan lage litt klunkelyder.
- Evaporativ: Her trekkes vannet opp av et porøst vannfilter som sprer vannet ut i luften, ved at luften tar til seg fuktigheten. På disse modellene kan du ikke se disen eller dampen komme ut, men fungerer likevel effektivt. Disse modellene er som regel nesten helt stillegående.
- Varm damp: Dette er dampbaserte luftfuktere som koker opp vannet og produserer damp. De fungerer veldig effektivt, men ulempen er at de kan bli svært varme, så man skal passe litt på hvor de plasseres hen – spesielt om du har barn i hjemmet. Disse modellene har noe høyere lydnivå, da du kan høre at vannet koker.
I tillegg til luftfuktere har du også noen modeller som fungerer som luftrensere, eller som en kombinasjon, som for eksempel vår best i test-modell Philips AC2729. Luftrensere har et (som regel utskiftbart) filter, og luftfukteren suger til seg luften, som går gjennom filteret og slippes ut igjen renere.
Du kan også alltid lese på modellene hva slags luftrenseeffekt, eller hvor høy luftstrøm og kapasitet luftfukteren har – da det sier noe om hvor effektiv luftfukteren er under bruk og kapasiteten den har.
Har luftfukteren ulike innstillinger?
En luftfukter skal forbedre luftkvaliteten i hjemmet ditt hvis du har tørr luft. Men det kan variere mye hvor mye luftfuktighet som er i rommet på ulike tidspunkt, og da er det en stor fordel å kunne justere hvor mye fuktighet luftfukteren skal slippe ut, sånn at du når anbefalt luftfuktighet.
De fleste modellene i vår best i test har hygrostat. Et hygrostat måler luftfuktigheten, så du ser hvor mye fuktighet som er nødvendig for å oppnå ønsket luftfuktighet inne. Ved å velge en luftfukter som da har ulike programmer eller innstillinger for dette, vil du hele tiden kunne få den beste luften og klimaet i hjemmet ditt.
Ønsker du å styre luftfukteren med en app?
Noen ønsker smarte produkter, mens for andre er ikke teknologien man ønsker å betale for – dette er helt individuelt. Du bør derfor vurdere hvor mye teknologi du ønsker at luftfukteren din skal ha. En rekke av modellene i vår best i test er kompatible med en app som lar deg styre luftfukteren fra telefonen. På disse appene kan du også lese av målingene fra apparatet sin hygrostat, så du vet hvor mye fuktighet som er i luften.
Luftfukter til barnerom og andre sikkerhetsinnstillinger
Flere av modellene i vår best i test kommer med ulike sikkerhetsinnstillinger. Den vanligste formen for dette er barnesikring. Det er mange som ønsker å fjerne den tørr luft på barnerommet med en luftfukter, for at barnet skal få det beste klimaet mens det sover – men da er det også viktig at den er sikker for barnet.
Andre former for sikkerhetsinnstillinger kan være at apparatet slår seg automatisk av, eller i det minste varsler, når produktet sin vanntank er tom for vann. Sjekk derfor ut hvilke sikkerhetsinnstillinger de forskjellige modellene kommer med.
Lydnivå og effekt
Mange av oss ønsker å bruke en luftfukter når vi skal sove, da det er da vi ønsker å ha de fordeler som en luftfukter fører med oss – nemlig god kvalitet på luften og et bedre klima. Men da er det utrolig irriterende hvis den har et høyt lydnivå. Det finnes mange stillegående maskiner på markedet med lavt lydnivå, og noen har egne nattmoduser som setter ned produktet sitt lydnivå om natten.
En luftfukter bruker dessuten strøm. Du bør derfor i tillegg sjekke ut luftfukterens effekt, for å se om den er effektiv i bruk – både med tanke på lommeboken din og på miljøet. Hvis du skal ha den på hver natt, er det ikke bare dens lydnivå som er viktig, men også at den er billig i drift, sånn at du ikke får høye strømregninger.
Har pris mye å si for kvaliteten?
Som du kan se i vår best i test så varierer prisen på de forskjellige modellene svært mye. Men er det egentlig sånn at de dyre modellene er bedre? Her må vi si at det er svært individuelt med hva du ønsker. Prisforskjellen ligger nemlig ofte i hvor mye funksjoner, teknologi og muligheter en modell har. Du betaler derfor mer, jo flere teknologier luftfukteren har. Ønsker du en god men billig luftfukter, kan du fint finne det – men hvis du ønsker en som kan styres med telefon, som er kombinert luftfukter og -renser eller at den har andre funksjoner, så er det ofte noe du må betale litt ekstra for.
Luftfukter til planter og luftfukter til radiator
Ser du etter en luftfukter til helt spesifikke behov? Noen planter trenger godt med fuktighet for å kunne vokse optimalt, derfor finnes det også en rekke små luftfuktere som du kan ha i små drivhus eller ved plantene dine – noe som spesielt er praktisk hvis plantene står i nærheten av peis, ovn eller radiator. Men husk også at planter generelt er med på å optimere kvaliteten på luften hjemme – så friske planter sørger også selv for å optimere inneklima.
Radiatorer er et inneklima sin store fiende, og når vi fyrer mye om vinteren kan luften bli ekstra tørr. Derfor finnes det også egne luftfuktere som kan plasseres direkte på radiatoren. Dette er ofte små vannbeholdere som festes på radiatoren. Varmen fra radiatoren vil sørge for at vannet fordamper og sprer fuktighet. Dette er spesielt bra dersom radiatoren for eksempel står under en vinduskarm hvor du har planter, da plantene dine vil ha svært godt av denne fuktigheten.
Hvorfor skal man bruke en luftfukter?
Hjemmene våre er utsatt for en rekke ting gjennom året, og her i Norge har vi en tendens til å få for tørr luft hjemme. En luftfukter er derfor optimal for å få et bedre inneklima. For vi fyrer i ovnen, har på radiatorer, vi lufter kanskje ikke nok i håp om å holde på varmen. I tillegg til dette samler deg seg støv, bakterier og allergener i luften.
Den tørre luften er spesielt et problem om vinteren, da luftfuktigheten ofte kan bli altfor lav, og tørr luft er grobunnen for en rekke irritasjoner, som tørr hoste, tørre øyne, tørre slimhinner – og astmatikere og allergikere blir raskt plaget av det. En luftfukter gjenoppretter optimal luftfuktighet, noe som gjør at man får mindre bakterier og støv svevende i luften, og det blir generelt et bedre inneklima når det ikke er for tørr luft inne.
Tørr luft er dessuten ikke bra for tremøbler, planter eller andre ting vi har i hjemmet, da treverket kan sprekke opp og planter kan mistrives. Det er derfor en rekke fordeler ved å bruke en luftfukter til ting som radiator, planter, møbler, på soverommet eller der man føler behovet er der.
Hva er tørr luft og hva er optimal luftfuktighet?
Når man snakker om optimal luftfuktighet, så handler dette kort sagt om hvor mye fuktighet eller damp som er i luften. Det er en rekke ting som kan påvirke et inneklima, men det å fyre i peis, ha på varme, tørke klær – alt dette er med på å styre fuktigheten i luften på en eller annen måte. For tørr luft kan føre til en rekke plager både på boligen din og helsen din. På den andre siden kan en for høy fuktighet også være skadelig, da det kan føre til mugg, fuktskader – noe som også kan gi deg helsemessige planer.
Av den grunn er det viktig å finne den optimale balansen inne. Luften er mer tørr om vinteren, og da er det anbefalt å ligge på et nivå på mellom 40-45 % i luftfuktighet. Om sommeren kan derimot luftfuktigheten gjerne være høyere, og anbefalt luftfuktighet om sommeren er derfor 60-65 %.
Gode tips for å opprettholde en god luftfuktighet
En luftfukter kan gjøre mirakler for fuktigheten inne, og er derfor den mest effektive måten å få et bedre inneklima på. Men det er også en dyr investering for mange. En luftfukter klarer sjeldent å dekke hele hjemmet ditt, og man må ofte derfor prioritere hvor man skal plassere den. Heldigvis er det en rekke ting du selv kan gjøre for å få et godt inneklima, god luftfuktighet – og dermed passe på at du verken får for lav eller høy luftfuktighet hjemme. Her gir vi deg noen tips på hva du kan gjøre selv:
- Luft ut: Det anbefales å lufte ut i hjemmet ditt jevnlig – gjerne flere ganger daglig. Dette vil senke luftfuktigheten og gi bedre luft. Sjokklufting er en god ide hvis det er kaldt ute, da temperaturen raskt vil stabilisere seg igjen. Om vinteren er det nemlig enda viktigere at du lufter ut jevnlig.
- Tørking av klær: Når du tørker klær så gjør dette på våtrom som tåler fuktighet, hvis ikke kan luftfuktigheten bli for høy i hjemmet ditt. Må du tørke klær i andre rom, så sørg for å lufte godt ut.
- Bruk alltid kjøkkenvifte når du lager mat
- Pass på hvis du har pipeløse gassovner inne, da disse produserer høy luftfuktighet
- Ha god ventilasjon på baderommet
- Sørg for å rengjøre godt: Sørg for å rengjøre boligen din jevnlig. Ved å rengjøre vil du sikre at bakterier, støv og andre partikler som kan sveve rundt og påvirke fuktighetsnivået vil reduseres.
Sånn er vår luftfukter test utført
I vår luftfukter test har vi gått gjennom store mengder informasjon på nettet. Ved å gå gjennom forbrukertester, kundeanmeldelser, produktinformasjoner og erfaringer på ulike luftfuktere både i innland og utland har vi valgt ut et utvalg av noen av de aller beste luftfukterne på markedet.
Vi har sett på parameteret som effektivitet, kvalitet, designet og prisen for å velge ut de beste luftfukterne, og i vår luftfukter test kan du derfor finne nøye utvalgte produkter som varierer i funksjoner, muligheter og pris – så alle kan finne den luftfukteren som passer best til seg og sine behov.
FAQ:
Hvilke luftfuktere er best i test?
I vår luftfukter test har vi sett på markedets 5 beste luftfuktere, og de varierer mye i både pris og funksjoner. Philips AC2729 er kåret som best i test, men alle modellene i denne testen har sine fordeler og er verdt investeringen.
Hvor skal man plassere en luftfukter?
Hvor du skal plassere en luftfukter avhenger av behovet. Noen setter den på soverommet eller barnerommet for god luftkvalitet mens man sover, mens andre ønsker å bruke den til optimal vekst av planter eller ved møbler. Plasser den derfor der du har behov for å øke luftfuktigheten i hjemmet ditt.
Hvordan fungerer en luftfukter?
Veldig kort fortalt så tilfører en luftfukter fuktighet i hjemmet ditt. Dette øker nemlig luftfuktigheten, noe som har en rekke fordeler. For å lese mer om hvordan de forskjellige luftfukterne fungerer, så les vår artikkel om dette.
Hva hjelper en luftfukter for?
Luften innendørs kan lett bli for tørr, spesielt om vinteren når vi fyrer, har på radiatorer og lufter mindre. En luftfukter gjenoppretter en god luftfuktighet, noe som har en rekke fordeler både for boligen din og helsen din.