Opdateret november 2023

Luftkjøler test – beste luftkjøler 2022

Af Charlotte BAdge
Charlotte

Charlotte er 36 år gammel og bor på øya Sotra utenfor Bergen. På øya hun bor er det mange muligheter for tur og noe av det beste Charlotte vet er...

Senz SEAC2005 2
beste billige

Senz SEAC2005

Woods Cortina Silent 12K WiFi 4
beste brukervennlige

Anslut 2300W

Prissammenligning i samarbejde med  Prisjakt Logo

Når sommeren er her liker vi nordmenn godt at solen skinner og vi kan endelig nyte litt varme. Det gjelder helt til natten kommer, og vi kjenner et nesten desperat behov for noe som kjøler ned romtemperaturen. Da kan det være lurt å investere i en portabel luftkjøler.

Luftkjølere som man finner i butikkene i dag har ofte et enkelt og fint design, noe som gjør at det egner seg like godt i stuen, soverommet eller på kontoret. Har du en portabel luftkjøler kan den flyttes rundt der du ønsker, samt at den effektivt gir deg lavere grader, er ofte relativt billige og har lavt strømforbruk.

Her i vår test av luftkjølere har vi sammenlignet de fem beste luftkjølere på markedet og sammenlignet fordeler med hver av dem. Vi har blant annet sett på maks areal, kjøleeffekt og brukervennlighet. Les vår kjøpsguide av luftkjølere for finne en maskin som kan kjøle deg ned når varmen står på som verst.

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Intelligent teknologi gir en energieffektiv ytelse (A+)
 • pros-icon.svg Svært godt støvfilter gir ren og frisk luft
 • pros-icon.svg Både avkjøler og avfukter
 • pros-icon.svg Viftemoduset kan stilles inn på auto, høy, lav og middels
 • pros-icon.svg Praktiske hjul og håndtak på sidene
 • pros-icon.svg Enkel installasjon

Detaljeret gennemgang

Electrolux ChillFlex Pro har et kompakt og elegant design, er portabel og gir en effektiv kjøleeffekt på varme dager. Den bråker lite for dagsbruk, og både fjernkontrollen og brukerpanelet er enkelt å bruke. Den beste modellen!

Derfor skal du velge Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW:

Electrolux ChillFlex Pro Silver kommer i et elegant og lyst design, og egner seg for å kjøle ned luften i rom i på opptil 40 m². Denne modellen er i tillegg kompakt og bærbar slik at du kan enkelt flytte den rundt etter behov.

Electrolux sin aircondition gjør at du kan nyte varme sommerdager utendørs, men samtidig kunne trekke deg innendørs for å kjøle deg ned. En annen ting som gjør denne til best i test, er at enheten benytter  R290-gassen, en gass som er mer miljøvennlig enn i lignende produkter.

Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW er et effektivt klimaanlegg som du kan justere både funksjoner og innstillinger på ved hjelp av et LED-display på toppen av klimaanlegget, eller ved å bruke den hendige fjernkontrollen for enda enklere tilgang.

Du kan stille inn både timer og sleep, slik at du kan ha et kjølig rom klar for kvelden og ikke minst at du kan stille inn autofunksjon for den perfekte temperaturen for akkurat deg. Absolutt vår best i test!

Senz SEAC2005

beste billige

Senz SEAC2005

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Lett og kompakt aircondition
 • pros-icon.svg Lang slange på 1,8 meter
 • pros-icon.svg Strømforbruket er relativt lavt, 1,5 kW
 • pros-icon.svg Vingmutter og skru gir lett justering av vindusdel
 • pros-icon.svg Miljøvennlig R290-gass

Detaljeret gennemgang

Senz SEAC2005 er en portabel aircondition som er rimelig i pris, men helt super for mindre rom der du ønsker lavere grader enn klimaet tillater. En maskin som er brukervennlig og lar deg stille inn mellom to hastigheter.

Derfor skal du velge Senz SEAC2005:

Senz SEAC2005 er en flyttbar aircondition som gir deg en deilig pause fra varmen. Det kompakte designet gjør at den kan plasseres hvor som helst og i det rommet du ønsker, så lenge du har mulighet for å legge ut røret for eksos gjennom et vindu.

Her får du en enhet som svært effektivt fjerner fuktighet fra luften, noe som bidrar til at luften føles mer behagelig.Ved hjelp av to innstillinger for hastighet og en timerfunksjon kan du enkelt til stille inn for å oppnå den beste kjølingen.

Senz sitt klimaanlegg er brukervennlig og på toppen finner du et skråstilt panel som du lett kan stille inn for å oppnå den kjølingen man ønsker. Enheten er ikke blant de kraftigste, men det er en fordel med sving på spjeldet.

Det medfølger en fjernkontroll som gjør at man enklere kan trykke inn funksjoner og innstillinger. Et lydnivå på 64 dB oppleves greit på dagtid, og man kan stille inn sleep mode når natten kommer.

DeLonghi PAC EL112 Silent

beste brukervennlige

Fordele
 • pros-icon.svg Praktisk IR-fjernkontroll og brukervennlig kontrollpanel
 • pros-icon.svg Svært lavt lydnivå på 62 dB
 • pros-icon.svg Enkelt design som passer i alle hjem
 • pros-icon.svg Enkelt å flytte med ved hjelp av hjul
 • pros-icon.svg Alt tilbehør er inkludert i pakken

Detaljeret gennemgang

DeLonghi PAC EL112 Silent kommer med en flust av funksjoner slik at maskinen effektiv senker grader, samt fungerer som en avfukter. Modellen er også svært brukervennlig og energieffektiv.

Derfor skal du velge DeLonghi PAC EL112 Silent:

DeLonghi PAC EL112 Silent er et svært kraftig klimaanlegg og egner seg for rom opptil hele 44 kvadratmeter. Her får du med alt du trenger i en luftkjøler for å oppnå den perfekte temperaturen.

Ved hjelp av funksjoner som romtermostat, timer, auto og en smart fjernkontroll får du raskt kontroll over luftkvaliteten og temperaturen. rommet du ønsker, mens det geniale støvfilteret på baksiden samler opp partikler i luften.

På enheten finner du også mulighet for å bruke luftkjøleren som avfukter, og er supert for deg som vil tørke opp for eksempel en kjeller. Her er det samme kapasitet som når man kjøler ned rommet, altså 44 kvadratmeter.

Med et lavt lydnivå kan du du fint sove i samme rom som DeLonghi sin luftkjøler arbeider, uten at lyden blir for plagsom. Du stiller inn ved hjelp av fjernkontrollen, eller kan bruke LCD-skjermen hvor du også kan lese av informasjon om alt du lurer på om luften i rommet du befinner deg.

Anslut 2300W

beste brukervennlige

Woods Cortina Silent 12K WiFi

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Svært slank design
 • pros-icon.svg Beste løsning for varme sommernetter
 • pros-icon.svg Senker temperaturen til et behagelig inneklima
 • pros-icon.svg Enkel å montere og sette i gang
 • pros-icon.svg Maskinen den miljøvennlige kjølevæsken R-290.

Detaljeret gennemgang

Anslut 2300W har det beste utvalget når det kommer til innstillinger for både modus, vifte og temperatur slik at du oppnå en effektiv kjøling ved hjelp av denne kraftige maskinen. En portabel maskin som enkelt flyttes rundt ved behov, samt at montering går lett.

Derfor skal du velge Anslut 2300W:

Anslut 2300W  er et bærbart klimaanlegg som vil gi deg et mer behagelig inneklima. Her stiller du enkelt inn dine ønsker for både driftsmodus, viftehastighet og temperatur og få en luftkondisjonering som er tilpasset dine behov.

Kjøper du Anslut får du mye for pengene, og en både stillegående og kraftig maskin når man sammenligner pris og effekt. Velg selv det du ønsker å benytte av innstillinger, og du har valget mellom auto, kjøling, avfukting og vifte.

Skal du gjør rommet klart for natten kan du bruke funksjonene for tidsur og natt. Her kan du velge å stille inn helt opp til en døgn frem i tid, enten ved hjelp av kontrollpanel eller fjernkontroll. Praktisk når du ikke er hjemme hele dagen, men ønsker kjølig temperatur i huset.

Alt du trenger av utstyr leveres med, og det inkluderer en fleksibel slange på 1,5 meter, tetningsliste og vindusbeslag. Du trenger bare koble enheten til strøm med jordet støpsel og maskinen kjøler ned rommet ditt. .

Fordele
 • pros-icon.svg Svært slank design
 • pros-icon.svg Beste løsning for varme sommernetter
 • pros-icon.svg Senker temperaturen til et behagelig inneklima
 • pros-icon.svg Enkel å montere og sette i gang
 • pros-icon.svg Maskinen den miljøvennlige kjølevæsken R-290.

Detaljeret gennemgang

Woods Cortina Silent 12K er et klimaanlegg som både avfukter og kjøler ned. Selve enheten kan styres via både brukerpanel, fjernkontroll og en app. Har et lavt støynivå, flere moduser for vifte og senker grader raskt.

Wood sin airCondition Cortina Silent 12K er et kompakt og kraftig klimaanlegg som raskt og effektivt senker temperaturen i rommet ditt, eller på kontoret om du strever med høy temperatur her eller dårlig luft.

På Cortina sitt klimaanlegg bruker du et digitalt berøringspanel som det er svært lett å bruke, eller du kan trykke deg frem ved hjelp av fjernkontrollen. Klimaanlegget er enkelt å flytte rundt dersom du ønsker å bruke det i flere rom.

På den laveste hastigheten er arbeidet klimaanlegget på så lite som 53 dB, mens den høyeste hastigheten gir et lydnivå på akseptable 64 dB.  I tillegg til kjøling, kan Cortina Silent 12K klimaanlegget fjerne fuktighet fra romluften, noe som forbedrer inneluften og forhindrer fuktskader.

Klimaanlegget fra Woods lar seg også koble til WiFi slik at du kan kontrollere den via en app på telefonen, og dermed kan du styre kvaliteten på luften direkte fra mobilen din, samt stille inn når du ønsker å endre på innstillingene. Genialt når du er ute på farten og vil komme hjem til et kjølig og behagelig hus.

Guide

Slik velger du rett luftkjøler

På dagens marked finner man mange ulike modeller tilgjengelig, men det er lett for å velge en som ikke egner seg for ditt bruksområde dersom du ikke leser deg litt opp. Under kan du lese noen viktige punkter du bør vurdere før du går til innkjøp av en aircondition til ditt hus. Dette vil sikre at du velger den beste modellen akkurat for deg!

Ulike typer aircondition

Når du skal ta deg en tur i butikken, eller kikke litt rundt på nett, vil du raskt oppdage at det finnes ulike begreper for hva en aircondition egentlig er. Alle modellene har heldigvis det samme målet, nemlig å at luften i et rom skal bli kjøligere og flere grader lavere.

I hovedsak skiller vi mellom luftkjølere og klimaanlegg, og begge varianter har fordeler og ulemper.

Luftkjøler

Luftkjølere, også kalt air coolers, bruker en vanntank, gjerne med et kjøleelement eller isbiter, til å kjøle ned lufta. Den trekker inn varm luft som den presser gjennom et filter som er kjølt ned av det kalde vannet i tanken. Dette gjør at vannet fordamper og luften kjøles ned før den blåses ut igjen i rommet.

Det beste med disse modellene ofte er billigere i pris, mens ulempen med luftkjølere er at man gjerne opplever høyere luftfuktighet.

Klimaanlegg

Klimaanlegg, også kalt air condition, bruker en mer komplisert prosess hvor den varme luften brukes til fordampe en kjølevæske inne i kjølemediet i klimaanlegget. Dette gjør så luften kjøles ned og blåses ut igjen i rommet. Deretter settes gassen i kjølemediet under trykk, noe som fører til det at det går tilbake til en væske. Denne prosessen gjentas om igjen og om igjen. Dette skaper varmluft som må ledes vekk fra rommet, som forøvrig er samme prosess som skjer i et kjøleskap.

Klimaanlegg kan ofte brukes som luftavfukter, noe som får ned luftfuktigheten i rommet som igjen er med på å skape et kjøligere innemiljø. Denne varianten er mer komplisert og gir dermed den beste effekten, men bruker mye mer energi som betyr høyere strømkostnader.

Energiklassifisering

Det kan være veldig smart å se på hvor energieffektiv et apparat som går på strøm er. Er det veldig energieffektivt vil det utnyttet strømmen på en best mulig måte, mens et lite effektivt apparat vil bruke mye strøm, men allikevel gi liten effekt.

Vil du spare litt på strømkostnadene velger du et energieffektivt klimaanlegg.

Hvor stor overflate kan kjøles?

I vår tabell kan du se hvor stort område hver enkelt modell er beregnet for. Det er viktig at modellene du velger kan håndtere et stort nok område for ditt bruk, ellers vil ikke du oppleve at gradene i huset eller kontoret synker.

Det er stort forskjell på å kjøle ned en stor stue og et lite soverom.

Brukervennlighet og fjernstyring

De ulike modellene kommer enten med et brukerpanel, en fjernkontroll eller app der du kan styre og justere luftkjøleren etter dine egne ønsker.

Her må du selv vurdere hva du trives med, vil du trykke på fjernkontrollen eller synes du det er helt greit at du må reise deg for å endre på kjøleeffekten fra apparatet.

Eller kanskje du liker litt mer avanserte løsninger slik at du kan velge innstillinger fra en app, samt også legge inn egne tidspunkter for når luftkjøleren skal starte og stoppe.

Hvor godt enheten kjøler luften

Kjøleeffekten måles gjerne i BTU, og jo høyere BTU er, jo mer effekt får du fra apparatet.

Ønsker du at temperaturendringen skal skje raskt, bør du velge blant luftkjølere med høyest effekt. Trenger du ikke rask reaksjonstid, kan du velge en med lavere.

Hvor stort/lite klimaanlegget er

Tenk ove rhvor du har tenkt til å oppbevare luftkjøleren. Skal du ha den fremme i stuen ønsker du kanskje at designet skal være litt stilfullt, men skal du derimot ha den stående i et hjørne på kontoret er ikke dette så viktig.

Vet du at du kommer til å flytte apparatet mellom ulike rom, kan det også være en fordel å velge en modell med lav vekt. De fleste modeller som er portabel er enkel å flytte rundt på.

Antall viftehastigheter

Noen ganger ønsker man gjerne at anlegget gir full effekt over kort tid, og så vil man skru ned hastigheten på viften etterhvert. Dette er en smart funksjon, spesielt om du skal sove med anlegget på.

De fleste modellene lar deg justere hastigheten, og på markedet finner du både trinnløse modeller, men også modeller hvor du kan velge mellom to eller tre hakk når det kommer til viftehastighet.

Lydnivå

Man må gjerne regne med at luftkjølere bråker litt, men er man sensitiv for lyd bør man gå for en  modell som fungerer med lavt lydnivå. De fleste modeller ligger ligger på litt over 60 dB, men noen bråker mer enn andre.

Skal du ha en aircondition gående om natten, er det bedre med en som har lavt lydnivå. Eller du kan se etter en av modellene som har Sleep-modus.

Andre funksjoner

Mange av modellene, også i vår test, kommer med en funksjon for avfukter. Dette gjør at du kan bruke samme apparat for å tørke opp i en fuktig kjeller, eller et annet rom du ønsker.

Pris

Det kan være store variasjoner når det kommer til pris for luftkjølere. Dette henger ofte sammen med maks areal, og ikke minst effekt og funksjoner.

Du kan fint velge en billigere modell dersom du ikke skal kjøle ned et stort rom, men trenger du mye kald luft til et større rom må du kanskje investere i en kraftigere variant. Da må du også regner med at den koster litt mer.

FAQ

Hvilke luftkjøler er best i test?

I vår test av luftkjølere ble Electrolux ChillFlex Pro best i test. En kompakt og elegant aircondition som er brukervennlig, portabel, har effektiv kjøleeffekt og et lydnivå som fungerer fint på dagtid.

Hvordan vet jeg at luftkjøleren jeg kjøper er stor nok?

For å være sikker på at du kjøper luftkjøleren som er stor nok for ditt område, må du sjekke hva det maksimale arealet for den aktuelle modellen er. Dette står oppført under spesifikasjoner.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×