Opdateret november 2023

Test av Luftrenser (2022) → Rens luften med de 8 beste luftrenserne

Af Charlotte BAdge
Charlotte

Charlotte er 36 år gammel og bor på øya Sotra utenfor Bergen. På øya hun bor er det mange muligheter for tur og noe av det beste Charlotte vet er...

Luftrensere er fokus i denne artikkelen, og vi har valgt ut de 8 beste luftrenserne på markedet akkurat nå. Luftrenserne varierer i funksjon, størrelse, pris og dekningsområde. Vi mener at en Dyson Pure Hot+Cool luftrenser er best i test, da den har trippelfunksjon. Leter du etter noe annet har vi tatt med 7 andre praktfulle modeller.

Har du vanskeligheter med å velge, guider vi deg gjennom de viktigste funksjonene og egenskapene slik at du kan finne riktig luftrenser for deg og dine behov, slik at du kan få et godt inneklima. Du bør velge den luftrenseren som passer til rommet den skal plasseres i, samt om det er en allergiker i husholdningen, da den derfor bør være påslått hele døgnet og dermed ha lavt energiforbruk.

Guide

Annen nyttig informasjon i denne luftrensertesten

Som du kan se i vår luftrensertest, finnes det mange forskjellige luftrensere med forskjellige funksjoner og typer på markedet. Det kan være vanskelig å finne ut hva du ønsker hvis det er første gang du skal kjøpe en luftrenser og du ikke akkurat er en ekspert på området. Vi gjennomgår derfor her hvilke ting du bør vurdere når du skal velge den beste luftrenseren for dine behov.

Type

I vår test har vi både luftrensere som kun renser luften og så er det vår testvinner, som i tillegg til å rense luften, kan kjøle ned og varme opp rommets temperatur. Dette handler rett og slett om du trenger en kun renser luften eller også endrer temperaturen.

Filtre

Noen av luftrenserne i luftrensertesten vår har HEPA-filtre, som er et virkelig effektivt filter for å fjerne de helt små partiklene i luften. Den fjerner mer enn 99 % av de skadelige partiklene, noe som er veldig bra hvis det er allergikere i husholdningen din.

Dekningsområde

Det varierer veldig i hvor stort område de ulike luftrenserne kan dekke. Som du kan se i testen kan de fleste rense luften i rom opp til 30 til 40 kvadratmeter. Dette tilsvarer et stort soverom eller en mindre stue. Ønsker du den plassert i et større rom, som kjøkken eller stue, så velg en av modellene som tåler opptil 50 kvadratmeter.

Design

Luftrenserne kommer i forskjellige størrelser og design, som du bør være oppmerksom på. Skal den stå på soverommet vil du nok foretrekke en mindre modell, hvor kjøkkenet allrom skal kunne romme en større modell.

Energiforbruk

Hvis det er allergikere eller røykere i husholdningen, skal luftrenseren alltid være i gang. Her er det en veldig god idé å velge en modell som er energieffektiv, slik at strømregningen ikke ender opp med å bli for høy, også for å skåne miljøet.

Funksjoner

Mange av luftrenserne kommer med mange forskjellige funksjoner. Ikke alle er like nødvendige, der du lett kan spare penger, avhengig av dine behov selvfølgelig. En luftrenser med nattmodus er nødvendig hvis du planlegger å plassere luftrenseren på soverommet. Nattmodusen gjør den ekstra stillegående og bruker mindre energi, men fortsetter likevel, slik at du sover i frisk og ren luft. Velg også gjerne en med flere hastigheter slik at du kan tilpasse rengjøringen etter luftkvaliteten. Mange luftrensere kan også gjøre dette automatisk, da de analyserer selve luftkvaliteten og stiller inn riktig hastighet på rensingen deretter.

Teknologi

Noen luftrensere er mer avanserte enn andre. De avanserte enhetene kan kobles til via Wi-Fi, slik at du kan sjekke og holde øye med luftkvaliteten via en tilhørende smarttelefon- og nettbrettapp. Her har du mulighet til å regulere luftrensingen selv om du sitter på jobb. Dette betyr imidlertid også at prisen blir litt høyere, som er en funksjon du må trenge før de kan lønne seg.

Hvordan rengjøre og vedlikeholde luftrenseren

For å sikre at luftrenseren din varer lenge og alltid renser luften optimalt og effektivt, er det viktig at du husker å rengjøre og vedlikeholde enheten.

Først er det viktig at du slår av strømmen og kobler fra strømmen før du rengjør luftrenseren. Hvis det er skade på ledningen eller strømforsyningen, ikke bruk luftrenseren, og du bør få den reparert.

Noen luftrensere har et permanent filter som aldri må skiftes ut. Du bør heller støvsuge filteret, helst annenhver måned. Du må imidlertid aldri vaske det permanente filteret.

Noen av modellene i vår luftrensertest har flere filtre, som inkluderer et forfilter, også kalt forfilter, som brukes til å fange opp store partikler og forlenge levetiden til det permanente filteret. Forfiltrene kan vanligvis lett vaskes. Sjekk gjerne hvor skittent filteret er hver 2. til 3. uke. Den bør vaskes hvis det er tydelige spor av støv og skitt. Vask filteret for hånd i varmt vann, og tilsett litt såpe for å rengjøre det ordentlig.

Når filteret er helt tørt, sett det tilbake i maskinen. Bruk lufttørking etter å ha klappet den av i et håndkle. Tørk den aldri i tørketrommelen. Du bør ikke la forfilteret stå for lenge i luftrenseren uten å vaske det, da dette kan ødelegge enhetens effektivitet.

Selve luftrenseren må også luftes, så hold alltid toppen av luftrenseren fri og plasser aldri gjenstander der, da dette blokkerer luftsirkulasjonen.

I tillegg bør du aldri vaske luftrenseren med vaskepulver, håndoppvaskmiddel, bensin, malingtynner, glassrens eller andre lignende husholdningsprodukter. I stedet bør du ganske enkelt tørke av utsiden av luftrenseren med en myk, fuktig klut. Du kan tørke støv av luftkanalene med en myk børste.

Luftrensere tåler ikke frost eller høy varme, og skal derfor kun fungere i rom hvor temperaturen er mellom 4 og 43 grader.

Slik fungerer en luftrenser

Gjenstander som stearinlys, matlaging, røyking, lange dusjer og partikler fra plast og elektronikk bidrar til forringelse av luftkvaliteten i hjemmene våre, og dette kan være helseskadelig. Jo bedre isolert huset er, jo mer holder det på det dårlige inneklimaet, noe som gjør det helt essensielt å installere en luftrenser.

Generelt fungerer en luftrenser på en slik måte at den fjerner partikler som støv, pollen, røyk, gasser, hår, dander fra kjæledyr og andre irriterende stoffer fra luften. Det renser luften fra partiklene som flyter rundt i luften.

Det er disse fem forskjellige typer luftrensere:

  •   Ionisatorer fjerner partikler i luften, men bare en liten del av den totale mengden partikler i rommet
  •   Luftrensere med elektrostatiske filtre fjerner effektivt partikler som flyter i luften
  •   Luftrensere med partikkelfilter filtrerer ut partiklene i luften
  •   Luftrensere med gassfilter fanger delvis opp gasser i filteret
  •   Ozongenerator/ Ozon luftrenser, fjerner lukt, for eksempel røyklukt etter brann, og skal kun brukes av fagfolk

Det er i utgangspunktet fire forskjellige metoder som en luftrenser kan bruke, og noen kombinerer metodene:

  •   Elektrostatisk ionisering
  •   Fotokjemisk reaksjon med UV-stråler
  •   Ikke-kjemisk plasmareaksjon med sterk strøm
  •   Mekanisk ved å presse luft mellom filtrene

Velger du en luftrenser som bruker de tre første metodene, er det en risiko for at de avgir ozon. Her er det viktig at du sjekker med forhandleren om dette er tilfellet med den aktuelle luftrenseren du har valgt.

FAQ

Hvilken luftrenser er best?

Vi mener at den beste luftrenseren er Dyson Pure Hot+Cool Link luftrenser, da den i tillegg til å rense luften også kan avkjøle og varme opp luften i rommet. Se resten av vårt utvalg av fantastiske luftrensere i vår luftrensertest.

Hva renser en luftrenser for?

En luftrenser renser luften for partikler som støv, pollen, røyk, gasser, hår, lukter fra kjæledyr og andre irriterende stoffer fra luften.

Hvilken luftrenser bør jeg velge?

Du bør velge din luftrenser ut fra hvilket rom du ønsker å plassere luftrenseren i. Skal den stå på soverommet skal den blant annet kunne rense luft i rom opp til 30-40 m2, ha stille nattmodus og være kompakt i størrelse.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×