Test av Luftrenser (2022) → Rens luften med de 8 beste luftrenserne

1
Dyson Pure Hot+Cool Link Luftrenser

Dysons Pure Hot+Cool Link luftrenser gir deg en god flyt av frisk luft som er fri for bakterier, gasser, pollen og lukter fra kjæledyr. Dette kan bedre hverdagen og livskvaliteten for allergikere. Luftrenseren kan også brukes som romvarmer eller klimaanlegg om sommeren. Den har en praktisk nattmodus som ikke forstyrrer nattesøvnen. Derfor bør du velge Dyson Pure Hot+Cool Link luftrenser Denne ultrasmarte luftrenseren fra Dyson har en trippelfunksjon, som både sørger for god og ren…

Sjekk prisen →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Dyson Pure Hot+Cool Link Luftrenser4.690 kr.Dyson
Blueair Classic 405 Luftrenser1.990 kr.NetOnNet
Electrolux Pure A9 PA91-404GY Luftrenser3.314 kr.Elkjøp
Coway Luftrenare AP-1008CH2.467 kr.NetOnNet
Beurer LR3101.904 kr.Proshop.no
Philips AC1214/102.599 kr.WhiteAway
Soehnle Airfresh Clean Connect 500 LuftrenserIkke på lager
Blueair BLUE PURE 221 Luftrenser3.588 kr.Power

Luftrensere er fokus i denne artikkelen, og vi har valgt ut de 8 beste luftrenserne på markedet akkurat nå. Luftrenserne varierer i funksjon, størrelse, pris og dekningsområde. Vi mener at en Dyson Pure Hot+Cool luftrenser er best i test, da den har trippelfunksjon. Leter du etter noe annet har vi tatt med 7 andre praktfulle modeller.

Har du vanskeligheter med å velge, guider vi deg gjennom de viktigste funksjonene og egenskapene slik at du kan finne riktig luftrenser for deg og dine behov, slik at du kan få et godt inneklima. Du bør velge den luftrenseren som passer til rommet den skal plasseres i, samt om det er en allergiker i husholdningen, da den derfor bør være påslått hele døgnet og dermed ha lavt energiforbruk.

Dyson Pure Hot+Cool Link Luftrenser – Best i Test

Dyson Pure Hot + Cool HP00

Dysons Pure Hot+Cool Link luftrenser gir deg en god flyt av frisk luft som er fri for bakterier, gasser, pollen og lukter fra kjæledyr. Dette kan bedre hverdagen og livskvaliteten for allergikere. Luftrenseren kan også brukes som romvarmer eller klimaanlegg om sommeren. Den har en praktisk nattmodus som ikke forstyrrer nattesøvnen.

Derfor bør du velge Dyson Pure Hot+Cool Link luftrenser

Denne ultrasmarte luftrenseren fra Dyson har en trippelfunksjon, som både sørger for god og ren luft i hjemmet ditt og kan både kjøle og varme rom. Luftrenseren har mange andre praktiske funksjoner, som et 360 graders HEPA-filter i glass, som sørger for at selv de minste partiklene, som pollen, flass fra kjæledyr eller bakterier, fjernes fra luften. Dette bidrar til å forbedre luften i hjemmet betraktelig og bidrar til å forebygge allergier.

Med Dyson luftrenserens nattmodus dimmer den skjermen og bruker en mer stillegående modus slik at den ikke lager støy og dermed forstyrrer søvnen din, men fortsatt opprettholder den rene og bakteriefrie luften. Generelt er luftrenseren utrolig stillegående og har et maksimalt lydnivå på 64 desibel.

Luftrenseren har en tilknyttet app kalt Dyson Link-appen. Denne appen lar deg kontrollere luftrenseren gjennom appen. Du kan også bruke den til å slå enheten av og på, og den gir en oversikt over den aktuelle luftkvaliteten i hjemmet ditt.

Enheten har en 90 graders vinkelrotasjon som får luftrenseren til å rotere rundt sin akse for å sikre at den rensede luften spres jevnt rundt i hjemmet ditt.

Produkt detaljer:

 •   Lydnivå, høyt: 64 dB
 •   Lydnivå, lavt: 39 dB
 •   CADR-verdi (røyk): 30,57
 •   CADR-verdi (pollen): 30,57
 •   CADR-verdi (støv): 30,57
 •   Luftgjennomgang: 58 m2/time
 •   Farge: Sølv/hvit
 •   Dimensjoner (H x B x D): 63,2 cm x 15,4 cm x 11,2 cm
 •   Kabellengde: 180 cm
 •   Vekt: 3,8 kg
 •   Trippelfunksjon, da den i tillegg til å rense luften også kan varme og avkjøle boligen
 •   Nattmodus, med ekstra lavt lydnivå slik at det ikke forstyrrer søvnen
 •   Med Dyson Link-appen kan du styre luftrenseren og gi en oversikt over luftkvaliteten

Blueair Classic 405 Luftrenser – Miljøvennlig og Effektiv Luftrenser

Blueair Classic 405 Luftrenser

Luftrenseren Classic 405 fra Blueair er en svært populær luftrenser, som har en prisvinnende metalldesign. Den har en virkelig god størrelse og passer perfekt inn i de større soverommene, mindre stuer eller mindre kontorer. Testinstituttet Testfakta har kåret Blueair luftrenser som testvinner i sin test, på grunn av dens lille størrelse og høye luftrensekapasitet.

Derfor bør du velge Blueair Classic 405 luftrenser

Den populære Blueair Classic 405 luftrenseren anbefales av Asthma Allergy Nordic for personer med astma, allergi og pustevansker. Luftrenseren fungerer med 2 hastigheter og fungerer for en romstørrelse på maksimalt 40 m2.

Classic 405 luftrenseren fanger opp 99,97 % av alle luftbårne partikler ned til 0,3 mikrometer i størrelse, takket være Blueairs HEPASilent-teknologi. Denne teknikken bruker en helt unik kombinasjon av både elektrostatisk og mekanisk filtrering, som gjør at filtermediet kan gjøres mindre tett. Det kreves altså ikke særlig mye kraft for å presse luften gjennom filteret, noe som gir en ytelse i absolutt toppklasse i alle hastigheter, og den har en nesten helt lydløs drift. Luftrenseren er også EnergyStar-sertifisert, noe som betyr at den har minimalt strømforbruk.

Symboler indikerer viftehastighet og filterkvalitet

Enheten har tydelige LED-opplyste symboler der du kan se status på Classic 405 luftrenserens Wi-Fi-tilkobling, viftehastigheten og når filteret bør skiftes. Enheten er Wi-Fi-kompatibel og lar deg betjene den enkelt med smarttelefonen eller nettbrettet.

Med Blueair Friend-appen kan du enkelt kontrollere funksjonene til luftrenseren. Her kan du blant annet styre luftmengde, LED-intensitet, barnesikring og nattfunksjon. Du kan laste ned Blueair Friend-appen gratis for iOS og Android.

Med Blueair luftrenser får du installert et partikkelfilter. Har du problemer med lukt og gasser, anbefales det å bruke SmokeStop-filteret, da det inneholder aktivt kull, som sikrer det beste resultatet, slik at du kan puste inn ren og sunn luft som er 99,97 % fri for forurensning.

Produkt detaljer:

 •   Maks. arbeidsareal: 40 m2
 •   Effekt: 90 watt
 •   Farge: Hvit
 •   Fungerer med 2 hastigheter og passer for rom på maks 40 m2
 •   HEPASilent-teknologi fanger opp 99,97 % av alle luftbårne partikler ned til 0,3 mikrometer
 • LED-opplyste symboler forteller status for Wi-Fi-tilkoblingen, viftehastighet og når filteret må skiftes

Electrolux Pure A9 PA91-404GY Luftrenser – Luftrenseren som tilpasser seg miljøet og dine behov

Electrolux Pure A9 PA91-404

Med Electrolux Pure A9 PA91-404GY kan du få luften tilpasset akkurat det miljøet rommet befinner seg i. Er det endringer, tilpasser luftrenseren seg til det også. Den har også funksjoner som PureSense-system, skreddersydd filtrering, kontinuerlig informasjon, luftsurroundsystem, stille lydnivå og lekker svensk design.

Vi anbefaler:  Malingsprøyte test (2022) → Din guide til de 4 beste malingsprøytene

Derfor bør du velge Electrolux Pure A9 PA91-404GY

Electrolux Pure A9 PA91-404GY luftrenser skreddersyr luftrensing til endringer i miljøet ditt. Pure A9 er utstyrt med det unike PureSense-systemet, som kontinuerlig måler nivået på luftkvaliteten innendørs og utendørs, og den justerer automatisk luftrensehastigheten slik at du kommer hjem til et perfekt sunt inneklima.

Luftrenseren har skreddersydd filtrering, som gjør at luftrenseren tilpasser seg dine personlige og sesongmessige behov med sine 360 ​​filtre og 5-trinns rensing. Hvert filter har en unik kode som holder styr på bruken, selv om du fjerner et filter og installerer det på nytt neste sesong, holder det automatisk oversikt over gjenværende levetid.

Luftrenseren gir deg kontinuerlig informasjon om luftkvaliteten fra smartappen. Du kan sjekke luftkvaliteten uansett hvor du er. Dermed kan du holde øye med om Pure A9 luftrenseren gjør jobben sin og gir deg smarte oppdateringer, og du kan justere preferansene dine.

Skaper en jevn sirkulasjon og effektiv rensing av luften

AirSurround-systemet skaper en kraftig, men jevn spiralbevegelse av luft innendørs, som effektivt sirkulerer og renser luften mer effektivt enn hva tidligere generasjoner har vært i stand til å gjøre. Luftrenseren har også et absolutt minimalt lydnivå på kun 17 desibel, noe som gjør at du knapt merker det. Ved maksimal hastighet er lydnivået bare 49 desibel.

Ikke bare er luftrenseren effektiv og ultrasmart, den har også en fin, moderne, skandinavisk design som bare vil dekorere ethvert rom.

Produkt detaljer:

 •   Maks. arbeidsareal: 92 m2
 •   Luftmengde: 111 liter (sek
 •   Lydnivå min.: 17 dB(A)
 •   Lydnivå, maks.: 49 dB(A)
 •   HEPA-filter inkludert
 •   Farge: Grå
 •   PureSense-system som kontinuerlig måler nivået på innendørs og utendørs luftkvalitet
 •   Tilpass og skreddersy filtreringen for å passe dine personlige og sesongmessige behov
 •   Minimalt lydnivå på kun 17 desibel

Coway Luftrenare AP-1008CH – Stillegående luftrenser

Coway AP-1008CH

Forbedre luftkvaliteten inne i hjemmet ditt og minimer forurensende kilder som sigarettrøyk, støv og kjæledyrsmuss. Med luftrenseren Coway Luftrenare får du fjernet 99,5 % av uønskede partikler og lukt i hjemmet ditt. Forbruket vil ikke overstige 47 watt. Luftrenseren justerer luftstrømmen helt automatisk basert på luftforurensningsnivået i det aktuelle rommet og går til og med over i hvilemodus når lyset slås av.

Derfor bør du velge Coway Luftrenare AP-1008CH luftrenser

Coway Air Purifier AP-1008CH gir deg fantastisk ren og sunn luft i hjemmet ditt med kraft og høy effektivitet. Det er absolutt ingen kompromisser med designet, da den har et lekkert og minimalistisk design, med høy og slank kropp og avrundede kanter. Den slanke konstruksjonen gjør at luftrenseren passer inn hvor som helst og i enhver innredning.

Luftrensere AP1008CH er utstyrt med et avansert filtreringssystem, hvor du kan velge mellom 3 ventilasjonshastigheter, slik at du kan oppnå ren og støvfri luft med høyeste effektivitet. Luftrenseren kombinerer et forfilter som fjerner hår, pollen og støv med et antibakterielt karbonfilter som effektivt fjerner lukt og et HEPA-filter som ødelegger bakterier og fanger opp de ultrafine partiklene.

Går i dvale om natten med minimalt med støy

Den er veldig stillegående i drift. Når lyset slås av om kvelden går enheten over i hvilemodus og fungerer med minimalt med støy slik at den ikke forstyrrer søvnen din. Filterbytteindikatoren lar deg vite nøyaktig når filteret må skiftes. Enheten er også utstyrt med en renhetssensor, som kan finne ut hvor ren luften er hjemme, og dermed velge den perfekte innstillingen, helt automatisk.

Når luften har vært ren i minimum 30 minutter, stopper den automatisk, noe som sparer energi og dermed reduserer strømkostnadene dine.

Luftrenseren passer for større rom, opptil 73 m2.

Produkt detaljer:

 •   Lydnivå, høyt: 22 dB
 •   Lydnivå, lavt: 49 dB
 •   Anbefalt romstørrelse: maks 73 m2
 •   CADR-verdi (røyk): 155
 •   Høy og slank design passer perfekt inn i enhver innredning
 •   Avansert filtersystem med 3 ventilasjonshastigheter, hvor du kan oppnå ren og støvfri luft
 • Stille og hvilemodus når lyset er slått av, hvor det lager minimalt med støy

Beurer LR310 – Luftrenser med rensende UV-lys

Beurer LR310

Optimaliser inneklimaet ditt med Beurer LR310 luftrenser, som renser luften for skadelige partikler i hjemmet ditt. Luftrenseren renser hjemmet ditt gjennom et 3-lags filtersystem og et ultrafiolett lys. Den kan rense luften i rom med størrelser fra 18 til 56 m2. LR310 renser luften for støv, pollen, dyrehår, vond lukt, ulike bakterier, virus og skadelige gasser.

Derfor bør du velge Beurer LR310 luftrenser

Beurer LR310 luftrenser bruker et trelags filtersystem, som består av et forfilter, et aktivt kullfilter og et EPA E12-filter, som har en filtreringsytelse på 99,5 %. Den renser luften, trekker luften rundt inn gjennom filteret og på sin vei gjennom filteret filtreres først de større partiklene og smuss, som store støvpartikler, lo, hår og dyrehår. Luften går så gjennom det aktive kullfilteret, som renser luften for skadelige gasser og vond lukt fra for eksempel tobakksrøyk og os fra matlaging. Den skitne luften når så EPA E12 filtrert, som renser luften for de minste partiklene, som pollen, virus og bakterier. Filteret EPA E12 har en filtreringskapasitet på 99,5 %, noe som betyr at 99,5 % av partiklene filtreres ut av luften.

UV-lys renser luften ytterligere

De aller siste skadelige partiklene, som bakterier og lukt, blir drept av UV-lyset når funksjonen slås på. Dette UV-lyset skinner med en bølgelengde på 254 nm, som er den mest effektive bølgelengden for å eliminere bakterier. Beurer LR310 luftrenser er også utstyrt med en ultrasensitiv sensor som kan oppdage partikler ned til en størrelse på 0,3 mikrometer. Sensoren oppdager fine partikler i luften utrolig raskt, slik at luftsensoren på AUTO-funksjonen kan reagere raskt på uren luft og dermed øke hastigheten.

Det er viktig at filteret rengjøres en gang i måneden slik at du kan opprettholde optimal luftstrøm. Fjern filteret og støvsug det foran og bak med en smal dyse. Sensoren er på siden av luftrenseren og må rengjøres annenhver måned for at AUTO-funksjonen skal fungere optimalt.

Produkt detaljer:

 •   Maks. arbeidsareal: 56 m2
 •   Effekt: 50 watt
 •   Farge: Hvit
 •   3-lags filtersystem; forfilter, kullfilter og EPA E12-filter, med filtreringsytelse på 99,5 %
 •   UV-lys renser luften ytterligere slik at de siste skadelige bakteriene og luktene blir drept
 • Utstyrt med en ultrasensitiv sensor som kan oppdage de minste partiklene i luften

Philips AC1214/10 – Effektiv luftrenser med AC

Philips Series 1000i AC1214

Med Philips AC1214/10 luftrenser fjerner du 99,97 % av partikler og allergener fra luften i hjemmet ditt. Den har fire viftehastigheter og tre automatiske moduser og har et svært lavt støynivå, spesielt om natten når den går i hvilemodus. Du kan styre ventilasjonen via en tilhørende app.

Vi anbefaler:  Test av Værstasjoner

Derfor bør du velge Philips AC1214/10 luftrenser

AC1214/10 fra Philips er en virkelig god og intelligent luftrenser som er ideell for soverommet, siden den renser luften nesten helt lydløst når den er i hvilemodus, eller nattmodus, som den automatisk skifter til når lysene slås av om kvelden. Dermed får du en skikkelig god natts søvn i frisk og behagelig luft, uten å bli forstyrret av lyden fra enheten. På dagtid har den en kraftig turbomodus, hvor den effektivt renser luften gjennom.

AC1214/10 luftrenseren fjerner 99,97 % av partiklene i hjemmet ditt, slik at du får renere og sunnere inneluft. Dette takket være de tre filtrene, som renser luften helt naturlig, uten å avgi skadelige restprodukter, som ozon. Forfilteret fanger opp de større partiklene som støv og hår. Det aktive kullfilteret filtrerer gasser og lukt, og HEPA-filteret fjerner de helt små partiklene, som alt i alt gir den ultimate friske og sunne inneluften.

Juster luftrensingen selv eller la enheten gjøre automatisk

Luftrenseren har som sagt 3 automatiske moduser, men du kan også med fordel velge mellom 4 manuelle moduser, hvor du selv kan styre rotasjonshastigheten. Her kan du velge fra den ekstra stille hastigheten 1 til den ekstra kraftige turbomodusen. På den måten kan du tilpasse den akkurat slik du ønsker.

Med en tilhørende app kan du enkelt holde øye med luftkvaliteten, og styre luftrenseren uansett hvor du er. Disse dataene er kombinert med data om utendørs forurensing og pollen og gir deg et fullstendig bilde av luftkvaliteten.

Produkt detaljer:

 •   Farge: Hvit
 •   Høyde: 54 cm
 •   Areal: 63 m3
 •   Dybde: 21 cm
 •   Ledningslengde: 1,8 m
 •   Vekt: 5,2 kg
 •   Bredde: 32,5 cm
 •   Materiale: ABS-plast
 •   Lydnivå: 32–62 dB(A)
 •   Innstillinger 3 automatiske moduser
 •   Ideell for soverommet, takket være den ekstra stille hvilemodusen
 •   Fjerner 99,97 % av partiklene med sine tre innebygde filtre
 • Velg mellom 4 manuelle moduser eller 3 automatiske moduser

Soehnle Airfresh Clean Connect 500 Luftrenser – Luftrenser for store rom

Soehnle Airfresh Clean Connect 500 Luftrenser

Luftrenseren Airfresh Clean Connect 500 renser luften til perfeksjon og har en smart og praktisk app du kan styre den fra. Den fordeler den rene luften jevnt i rommet på en størrelse på opptil 55 m2. Luftrenseren har et opplyst display hvor du kan se luftkvaliteten og deretter kan du stille inn maskinen nøyaktig etter dine behov. Den sikrer deg en utmerket natts søvn og varsler deg når du bør bytte filter.

Derfor bør du velge Soehnle Airfresh Clean Connect 500 luftrenser

Airfresh Clean Connect 500 fra Soehnle er en virkelig god luftrenser med mange nyttige funksjoner. Luftrenseren fjerner effektivt 99 % av alle allergener og forurensninger opptil 3,0 mikrometer fra luften din. Enheten har tre filtre, bestående av et forfilter, et EPA-filter og et aktivt kullfilter, som alle bidrar til å fjerne alle størrelser av partikler og organismer, som husstøv, pollen, hår, bakterier, støvmidd, fine støv, virus og ubehagelig lukt og gasser.

Når luften er renset gjennom de tre filtrene, blir luften opplyst av UV-stråler, som dreper de siste bakteriene. På denne måten får du fantastisk ren luft og du kan puste fritt uten å få irriterte øyne, ingen hoste og ingen problemer med å puste.

Luftrenseren har en smart, tilhørende app som du kan laste ned til smarttelefonen eller nettbrettet, hvorfra du kan styre luftrenseren og holde øye med luftkvaliteten. Du kan til og med koble flere brukere til luftrenseren, slik at både du og partneren din kan kontrollere enheten uavhengig av hvor du er.

Renser luften i opptil 55 m2 rom

Airfresh Clean Connect 500 blåser den rene luften ut av den stillegående viften, som ikke forstyrrer deg om natten når du sover. Den kan rense luften i rom opp til 55 m2 og renser opptil 300 kubikkmeter luft i timen, noe som gjør den bra for større rom som kjøkken og stue.

Luftrenserenheten har et smart opplyst display, hvor du raskt kan se hvordan luftkvaliteten er i boligen, som indikeres med en opplyst ring på utsiden av displayet og det vises også numerisk. Maskinen selv forteller deg når det er på tide å skifte filter.

Sist men ikke minst er Airfresh Clean Connect 500 sertifisert av European Centre for Allergy Research Foundation (ECARF).

Produkt detaljer:

 •   Maks. arbeidsareal: 55 m2
 •   Effekt: 65 watt
 •   Lydnivå min.: 30 dB(A)
 •   Maks lydnivå: 62 dB(A)
 •   HEPA-filter inkludert
 •   Farge: Hvit
 •   Fjerner de siste bakteriene med UV-lys
 •   Tilhørende app med mulighet for å koble sammen flere brukere
 •   Renser 300 kubikkmeter luft pr time, og er derfor god til kjøkken og stue

Blueair BLUE PURE 221 Luftrenser – Bærekraftig luftrenser

Blueair Blue Pure 221

Blueair BLUE PURE 221 er en enkel luftrenser med høy ytelse og brukervennlighet. Den har 360 graders luftinntak, som gjør den enkel å plassere der du vil. Luftrenseren har Blueairs verdensledende filterteknologi, og er ideell for rom med mye plass. Den er også både stillegående og energieffektiv.

Derfor bør du velge Blueair Blue Pure 221 luftrenser

Blueairs Blue Pure 221 luftrenser er en høyeffektiv luftrenser i et lekkert design. Enheten er utrolig enkel og intuitiv å bruke, da den kun har én knapp som du slår luftrenseren av og på og styrer driftshastigheten fra. Den varsler deg også når det er på tide å bytte filter, som er omtrent hver sjette måned.

Blue Pure 221 luftrenser inneholder Blueairs ledende filterteknologi, som er et avansert, gjenbrukbart filter som utgjør hele den nedre delen av Blue Pure luftrenser. Den fanger opp nesten alle luftbårne fremmedlegemer, som pollen, støv, lukter fra kjæledyr, muggsporer, røyk, allergener og bakterier samt 99 % av alle PM 2.5-partikler. Partikkel + kullfilteret med aktivt kull eliminerer ubehagelig lukt som røyk og gasser samt flyktige organiske forbindelser (VOC).

Produsert i bærekraftige materialer og er energisparende

Blue Pure 221-filteret inneholder polypropylenfibre, som er naturlige fiender av bakterier og mugg. Som alle de andre delene av Blue Pure luftrenser, er materialet 100 % resirkulerbart. I tillegg er det mulig å ha luftrenseren på hele døgnet, da den bruker like lite strøm som en lyspære. Den bruker kun mellom 30 og 61 watt.

Vi anbefaler:  Printer test - Beste printer 2022

Produkt detaljer:

 •   Maks. arbeidsareal: 50m m2
 •   Effekt: 61 watt
 •   Lydnivå min.: 31 dB(A)
 •   Maks lydnivå: 56 dB(A)
 •   Svært effektiv luftrenser i lekker design som har 360 graders luftinntak
 •   Brukervennlig og intuitiv bruk, med kun én knapp
 •   Produsert i bærekraftige materialer og er ekstremt energieffektiv

Annen nyttig informasjon i denne luftrensertesten

Som du kan se i vår luftrensertest, finnes det mange forskjellige luftrensere med forskjellige funksjoner og typer på markedet. Det kan være vanskelig å finne ut hva du ønsker hvis det er første gang du skal kjøpe en luftrenser og du ikke akkurat er en ekspert på området. Vi gjennomgår derfor her hvilke ting du bør vurdere når du skal velge den beste luftrenseren for dine behov.

Type

I vår test har vi både luftrensere som kun renser luften og så er det vår testvinner, som i tillegg til å rense luften, kan kjøle ned og varme opp rommets temperatur. Dette handler rett og slett om du trenger en kun renser luften eller også endrer temperaturen.

Filtre

Noen av luftrenserne i luftrensertesten vår har HEPA-filtre, som er et virkelig effektivt filter for å fjerne de helt små partiklene i luften. Den fjerner mer enn 99 % av de skadelige partiklene, noe som er veldig bra hvis det er allergikere i husholdningen din.

Dekningsområde

Det varierer veldig i hvor stort område de ulike luftrenserne kan dekke. Som du kan se i testen kan de fleste rense luften i rom opp til 30 til 40 kvadratmeter. Dette tilsvarer et stort soverom eller en mindre stue. Ønsker du den plassert i et større rom, som kjøkken eller stue, så velg en av modellene som tåler opptil 50 kvadratmeter.

Design

Luftrenserne kommer i forskjellige størrelser og design, som du bør være oppmerksom på. Skal den stå på soverommet vil du nok foretrekke en mindre modell, hvor kjøkkenet allrom skal kunne romme en større modell.

Energiforbruk

Hvis det er allergikere eller røykere i husholdningen, skal luftrenseren alltid være i gang. Her er det en veldig god idé å velge en modell som er energieffektiv, slik at strømregningen ikke ender opp med å bli for høy, også for å skåne miljøet.

Funksjoner

Mange av luftrenserne kommer med mange forskjellige funksjoner. Ikke alle er like nødvendige, der du lett kan spare penger, avhengig av dine behov selvfølgelig. En luftrenser med nattmodus er nødvendig hvis du planlegger å plassere luftrenseren på soverommet. Nattmodusen gjør den ekstra stillegående og bruker mindre energi, men fortsetter likevel, slik at du sover i frisk og ren luft. Velg også gjerne en med flere hastigheter slik at du kan tilpasse rengjøringen etter luftkvaliteten. Mange luftrensere kan også gjøre dette automatisk, da de analyserer selve luftkvaliteten og stiller inn riktig hastighet på rensingen deretter.

Teknologi

Noen luftrensere er mer avanserte enn andre. De avanserte enhetene kan kobles til via Wi-Fi, slik at du kan sjekke og holde øye med luftkvaliteten via en tilhørende smarttelefon- og nettbrettapp. Her har du mulighet til å regulere luftrensingen selv om du sitter på jobb. Dette betyr imidlertid også at prisen blir litt høyere, som er en funksjon du må trenge før de kan lønne seg.

Hvordan rengjøre og vedlikeholde luftrenseren

For å sikre at luftrenseren din varer lenge og alltid renser luften optimalt og effektivt, er det viktig at du husker å rengjøre og vedlikeholde enheten.

Først er det viktig at du slår av strømmen og kobler fra strømmen før du rengjør luftrenseren. Hvis det er skade på ledningen eller strømforsyningen, ikke bruk luftrenseren, og du bør få den reparert.

Noen luftrensere har et permanent filter som aldri må skiftes ut. Du bør heller støvsuge filteret, helst annenhver måned. Du må imidlertid aldri vaske det permanente filteret.

Noen av modellene i vår luftrensertest har flere filtre, som inkluderer et forfilter, også kalt forfilter, som brukes til å fange opp store partikler og forlenge levetiden til det permanente filteret. Forfiltrene kan vanligvis lett vaskes. Sjekk gjerne hvor skittent filteret er hver 2. til 3. uke. Den bør vaskes hvis det er tydelige spor av støv og skitt. Vask filteret for hånd i varmt vann, og tilsett litt såpe for å rengjøre det ordentlig.

Når filteret er helt tørt, sett det tilbake i maskinen. Bruk lufttørking etter å ha klappet den av i et håndkle. Tørk den aldri i tørketrommelen. Du bør ikke la forfilteret stå for lenge i luftrenseren uten å vaske det, da dette kan ødelegge enhetens effektivitet.

Selve luftrenseren må også luftes, så hold alltid toppen av luftrenseren fri og plasser aldri gjenstander der, da dette blokkerer luftsirkulasjonen.

I tillegg bør du aldri vaske luftrenseren med vaskepulver, håndoppvaskmiddel, bensin, malingtynner, glassrens eller andre lignende husholdningsprodukter. I stedet bør du ganske enkelt tørke av utsiden av luftrenseren med en myk, fuktig klut. Du kan tørke støv av luftkanalene med en myk børste.

Luftrensere tåler ikke frost eller høy varme, og skal derfor kun fungere i rom hvor temperaturen er mellom 4 og 43 grader.

Slik fungerer en luftrenser

Gjenstander som stearinlys, matlaging, røyking, lange dusjer og partikler fra plast og elektronikk bidrar til forringelse av luftkvaliteten i hjemmene våre, og dette kan være helseskadelig. Jo bedre isolert huset er, jo mer holder det på det dårlige inneklimaet, noe som gjør det helt essensielt å installere en luftrenser.

Generelt fungerer en luftrenser på en slik måte at den fjerner partikler som støv, pollen, røyk, gasser, hår, dander fra kjæledyr og andre irriterende stoffer fra luften. Det renser luften fra partiklene som flyter rundt i luften.

Det er disse fem forskjellige typer luftrensere:

 •   Ionisatorer fjerner partikler i luften, men bare en liten del av den totale mengden partikler i rommet
 •   Luftrensere med elektrostatiske filtre fjerner effektivt partikler som flyter i luften
 •   Luftrensere med partikkelfilter filtrerer ut partiklene i luften
 •   Luftrensere med gassfilter fanger delvis opp gasser i filteret
 •   Ozongenerator/ Ozon luftrenser, fjerner lukt, for eksempel røyklukt etter brann, og skal kun brukes av fagfolk

Det er i utgangspunktet fire forskjellige metoder som en luftrenser kan bruke, og noen kombinerer metodene:

 •   Elektrostatisk ionisering
 •   Fotokjemisk reaksjon med UV-stråler
 •   Ikke-kjemisk plasmareaksjon med sterk strøm
 •   Mekanisk ved å presse luft mellom filtrene

Velger du en luftrenser som bruker de tre første metodene, er det en risiko for at de avgir ozon. Her er det viktig at du sjekker med forhandleren om dette er tilfellet med den aktuelle luftrenseren du har valgt.

FAQ

Hvilken luftrenser er best?

Vi mener at den beste luftrenseren er Dyson Pure Hot+Cool Link luftrenser, da den i tillegg til å rense luften også kan avkjøle og varme opp luften i rommet. Se resten av vårt utvalg av fantastiske luftrensere i vår luftrensertest.

Hva renser en luftrenser for?

En luftrenser renser luften for partikler som støv, pollen, røyk, gasser, hår, lukter fra kjæledyr og andre irriterende stoffer fra luften.

Hvilken luftrenser bør jeg velge?

Du bør velge din luftrenser ut fra hvilket rom du ønsker å plassere luftrenseren i. Skal den stå på soverommet skal den blant annet kunne rense luft i rom opp til 30-40 m2, ha stille nattmodus og være kompakt i størrelse.