Opdateret februar 2024

Soundbar test → Se de 12 beste lydplankene og få hjelp med valget

Af Charlotte BAdge
Charlotte

Charlotte er 36 år gammel og bor på øya Sotra utenfor Bergen. På øya hun bor er det mange muligheter for tur og noe av det beste Charlotte vet er...

Prissammenligning i samarbejde med  Prisjakt Logo

I denne lydplanketesten kan du lese om de 12 beste lydplankene på markedet akkurat nå. Etter grundig research har vi funnet ut at en Sonos Beam Smart Soundbar er testens beste lydplanke, da den utmerker seg med tanke på kvalitet og pris. På listen finner du imidlertid både billige soundbars og høyteknologiske modeller, så en av de andre variantene kan meget vel være den ideelle soundbaren for deg.

Etter å ha gjennomgått produktene kan du få hjelp til hvordan du finner den beste soundbaren for deg og hva du bør være oppmerksom på før du kjøper.

Sonos Beam Smart Soundbar

Den beste lydplanken

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Detaljeret gennemgang

Du kan investere i denne lydplanken fra Sonos hvis du ikke vil gå på akkord med kvaliteten, men likevel vil slippe å betale en formue for den nye høyttaleren din. Denne lydplanken er til en mye rimeligere pris enn andre modeller uten at konstruksjonen lider under det. Du er garantert god lyd, uansett hva du hører på.

Derfor bør du velge en Sonos Beam Smart Soundbar

Det kan bli en dyr affære å måtte kjøpe en lydplanke, men det trenger det faktisk ikke være om du bare investerer i denne varianten fra Sonos. Modellen er mer budsjettvennlig enn de fleste andre lydplanker, men kvaliteten er fortsatt på topp. Du kan derfor med fordel bruke denne lydplanken til alle slags formål, da du både får ekstremt god lyd ved streaming av musikk, lydbøker og podcaster, når du ser på film og TV, samt ved spilling.

Denne spesielle lydplanken støtter til og med så mange som 50 forskjellige musikktjenester, så du trenger ikke å bekymre deg for at favorittstrømmetjenesten din ikke er på listen.

Kompakt størrelse og høy brukervennlighet

Denne Sonos Beam er bare 65 cm bred, så den kan passe perfekt selv på det minste TV-bordet. I tillegg vil den lille og kompakte størrelsen også sørge for at lydplanken ikke tar for mye oppmerksomhet i rommet.

Til tross for sin lille størrelse kan du være sikker på at du får optimal lyd med denne modellen. Den er dermed utstyrt med fire elliptiske fullspektrede basshøyttalere og en diskanthøyttaler, slik at du får en god balanse mellom både lave og høye lydfrekvenser. I tillegg er modellen utstyrt med tre bassenheter som sørger for en kraftigere og dypere bass.

Du kan enkelt koble denne lydplanken til TV-en din, siden modellen er satt opp med kun to ledninger. Du kobler dermed en til en stikkontakt og HDMI-kabelen til TV-en og vips! Du kan nå lytte til god lyd. Det er ikke bare oppsettet og installasjonen av lydplanken som er enkel. Faktisk er hele produktet brukervennlig, slik at du enkelt finner hode og hale i innstillingene.

Tilpasset for fremtiden

Denne lydplanken er også designet med fremtiden i tankene. For selv om det ennå ikke er mulig å bruke stemmestyring på Sonos-modeller i Norge, er produktet utviklet med all teknologien som skal til for at stemmestyring skal fungere. Din lydplanke er derfor klar til å styres via stemmestyring når den blir tilgjengelig.

En smart funksjon som allerede er tilgjengelig på denne Sonos-lydplanken, er at du kan koble dine andre Sonos-høyttalere til lydplanken. På denne måten kan du enten velge å høre samme lyd overalt i hjemmet eller ha forskjellig avspilling på de forskjellige høyttalerne. Du kan også alltid kjøpe noen trådløse bakhøyttalere eller en trådløs subwoofer og koble dem til denne lydplanken hvis du ønsker en mer kinoaktig lydkvalitet.

Produkt detaljer

  •   Høyde: 10 cm
  •   Dybde: 6,8 cm
  •   Bredde: 65,1 cm
  •   Vekt: 2,8 kg
  •   Farge: Hvit
  •   Strøm: AC 120/230 volt (50 – 60 Hz)
  •   Kommunikasjonsteknologi: Trådløs
  •   Ekstremt godt lys uansett formål (musikk, filmer, lydbøker, spill osv.)
  •   Billig i pris sammenlignet med flere andre lydplanker
  •   Liten i størrelsen med kun to ledninger å koble til
  •   Mulighet for å høre ulik musikk over flere Sonos-høyttalere

Guide

3 gode grunner til å investere i en lydplanke

  • Du får langt bedre lyd ved å bruke en lydplanke enn lyden direkte fra TV-en, da modellen er bygget opp av flere høyttalere i ett produkt
  • Det er utviklet flere lydplanker med automatiske lydinnstillinger, så i stedet for å rote med lyden selv, kan du få lydplanken til å analysere seg selv for den beste innstillingen
  • De kan kjøpes i mange forskjellige prisklasser, så det bør være en for hvert budsjett (husk dog at kvalitet og pris i de fleste tilfeller henger sammen, så skal du ha en eminent lydplanke må du også betale litt mer for det)

6 hensyn før du kjøper en lydplanke

Du kan med fordel vurdere dine preferanser på noen forskjellige parametere før du kaster deg over den første og beste lydplanken du ser. På denne måten får du et bedre innblikk i hva du faktisk forventer å få ut av lydplanken din og hvilke funksjoner som er viktigst for deg. Ved å vurdere parametrene nedenfor før du går på jakt etter din nye lydplanke, vil du dermed være sikrere på å faktisk komme hjem med en du er fornøyd med.

  • Hvilken type lyd foretrekker du?
  • Hvordan ser TV-oppsettet ditt ut?
  • Ønsker du et trådløst oppsett eller et kablet oppsett?
  • Hvilke funksjoner og teknologier er viktige for deg?
  • Har du preferanser for designet?
  • Hvilken pris er du komfortabel med?

Hvilken type lyd foretrekker du?

Hvis du allerede har bestemt deg for å investere i en lydplanke, er det sannsynligvis fordi du ikke synes at den eksisterende lyden i TV-en din er god nok. Tross alt er formålet med en lydplanke å forbedre lyden betraktelig, slik at du kan høre alle nyansene i filmen, serien, musikken osv.

Det finnes imidlertid mange forskjellige typer lydopplevelser, så det kan være en idé å sette seg inn i de ulike variantene. F.eks. det kan godt være at du vil ha surroundlyd når du ser på TV fremfor bare å få bedre lyd direkte fra fronten. I så fall kan det være lurt å investere i en lydplanke med fantastisk lyd, som også kan kobles til bakhøyttalere. Dette krever imidlertid ofte at du kjøper bakhøyttalerne selv, da de sjelden er inkludert ved kjøp av lydplanke.

Hvis du ikke er fullt så fiksert på å ha surroundlyd når du ser filmer og serier, så kan en vanlig lydplanke være en god investering. Du kan tross alt alltid holde øye med hvor mange høyttalere modellen har innebygd og hvordan disse fungerer sammen. Noen lydplanker har også såkalt ‘kunstig’ surroundlyd, da de sprer lyden optimalt i hele rommet.

Tenk over hvilke programmer du hovedsakelig ser

Det er absolutt ingen grunn til å investere i en av de veldig store soundbar-modellene hvis du uansett sjelden ser film. Så hvis du primært ser på reality eller direktesendt TV, kan du sannsynligvis nøye deg med en litt mindre lydplanke som gjengir tale og musikk optimalt. Er du derimot typen som streamer både musikk, film og serier over lengre perioder og gjerne vil ha den fulle lydopplevelsen hver gang, så er en lydplanke med flere høyttalere eller en ekstern subwoofer et godt valg. Med en større og mer funksjonell modell vil du også få bedre bass, slik at elementer som eksplosjoner eller trommer kommer bedre igjennom uten å bli forvrengt.

Hvordan ser TV-oppsettet ditt ut?

Det kan være en fordel å tenke på hvordan TV-oppsettet ditt ser ut nå eller hvordan du forventer at det skal se ut. Ikke alle lydplanker kan henges på veggen og ikke alle gir den optimale mengden lyd hvis den ligger på et TV-bord. Du kan derfor være med på å snevre inn valgmulighetene hvis du på forhånd vet om du skal ha en modell som henger eller ligger.

Ønsker du et trådløst oppsett eller et kablet oppsett?

Du kan selv velge om du er mest komfortabel med et trådløst oppsett eller et oppsett med kabler. Noen modeller kan fungere med begge, mens andre bare har det ene eller det andre. Du trenger imidlertid ikke bekymre deg for at oppsettet med kabler er alt for komplisert, da de fleste modellene kun kobles til via noen få kabler. Vanligvis går en kabel inn i TV-en og en annen inn i stikkontakten og vips! Da har du god lyd på et blunk.

Men hvis du ikke orker å bekymre deg for ledninger og hvordan kablene skal kobles til, så er nok et trådløst oppsett å foretrekke. Vær imidlertid oppmerksom på at et oppsett som er helt trådløst kan være litt dyrere enn et med kabler.

Hvilke funksjoner og teknologier er viktige for deg?

Når du er på utkikk etter en lydplanke kan det være lurt å tenke over hvilke funksjoner og innebygde teknologier du selv vil ha nytte av og helst ikke vil unnvære. Dette krever imidlertid naturlig nok en viss innsikt i markedet.

Noen av de mer vanlige funksjonene og teknologiene er om lydplanken kan kobles til enheten din slik at du enkelt og raskt kan justere innstillinger, bytte mellom strømmetjenester osv. I tillegg kan du også prioritere en lydplanke med stemmegjenkjenningsteknologi slik at du kan styre ditt nye produkt via tale istedenfor alltid å måtte finne en fjernkontroll eller telefon.

De fleste lydplanker har mulighet for Bluetooth-oppsett, slik at du ikke trenger å koble noen enheter direkte til produktet. Allikevel kan det være optimalt å holde et øye med om modellen du ser etter faktisk har mulighet for direkte tilkobling, dersom du ønsker å kunne lytte til eksterne lydkilder. F.eks. krever avspilling fra en CD eller Bluray en HDMI-kontakt/inngang. Det er imidlertid langt fra alle lydplanker som faktisk kan fungere med eksterne lydkilder.

Har du preferanser for designet?

Det finnes selvsagt både store og små lydplanker, samt modeller som er enkle, stilige eller rustikke i strukturen. Av den grunn kan det være lurt å vurdere om du har noen spesielle forbehold når det kommer til modellens design. Dette kan være alt fra hvor stort produktet er til hvilken farge det har. Du kan f.eks. vurdere om du foretrekker den mer stilige lydplanken som smelter diskret inn i hjemmet eller om du vil ha en litt mer rustikk og iøynefallende lydplanke som trekker blikket mot seg.

Hvilken pris er du komfortabel med?

Det siste du bør vurdere er hvilken pris du er villig til å betale. Prisen på en lydplanke endrer seg hele tiden, så du kan finne litt mer budsjettvennlige modeller eller høyteknologiske varianter, som ofte er en del dyrere. Det er imidlertid viktig at du når du vurderer budsjettet også tenker på hva som er realistisk.

Du kan ikke forvente å få en utmerket lydplanke som fungerer for alle avspillinger, har et trådløst oppsett og har et hav av moderne teknologier innebygd til en budsjettvennlig pris. Er du på jakt etter en slik modell bør du nok bruke litt tid på å spare opp til modellen i stedet. På den måten kan du være sikker på at du faktisk får det du ønsker ved første kjøp.

Hvor skal jeg plassere lydplanken min?

I virkeligheten er det helt opp til deg hvor du vil plassere lydplanken. Så du kan enkelt velge å sette den på et litt diskret sted hvis du ikke vil at den skal vekke for mye oppmerksomhet. Imidlertid har du sannsynligvis investert i en lydplanke for å oppnå en best mulig lydopplevelse – og det får du ikke om du bevisst gjemmer bort modellen. Av den grunn vil vi først og fremst anbefale at du investerer i en lydplanke du tåler å se på.

De fleste forhandlere anbefaler at du plasserer lydplanken din under TV-en, da du i så fall får lyden mer direkte. Du bestemmer selv om du vil ha lydplanken hengende under TV-en eller plassert på TV-bordet – begge deler fungerer som regel like bra. Du må bare sørge for at lyden kan transporteres optimalt uten forstyrrelser.

I tillegg må du også huske å plassere eventuell medfølgende subwoofer ideelt, slik at du får fullt utbytte av den. Subwooferen kan plasseres ved siden av TV-bordet, ved siden av sofaen eller bak sofaen – avhengig av hva du forventer av lyden.

Noen lydplanker tilpasser seg automatisk til rommet

Hvis du er veldig usikker på hvor du bør plassere lydplanken for å oppnå best lyd – eller bare er generelt bekymret for at lyden ikke er ideell når du først har satt opp modellen din – så kan du med fordel investere i en lydplanke med automatisk innstilling. Noen modeller er spesielt utviklet for å kunne justere lyden etter rommets struktur og møblenes plassering.

Med en slik modell vil du dermed kunne oppnå en ideell lydopplevelse uavhengig av hvor du plasserer lydplanken din. Vi vil likevel anbefale at du plasserer den nær TV-en, da du generelt vil oppnå best lyd hvor som helst i rommet med denne plasseringen.

Hvordan får jeg dypere bass til lydplanken min?

Er du en av dem som føler at en dyp og kraftig bass fullfører lydopplevelsen? Da kan du godt investere i en ekstern subwoofer til lydplanken din. En subwoofer vil sørge for en bedre lydopplevelse, da den gir akkurat den ekstra bassen som du vanligvis ikke får med en standard lydplanke. Du bestemmer selv om du foretrekker en subwoofer som kobles til lydplanken via kabel eller en trådløs modell.

Fordelen med å velge en trådløs subwoofer er imidlertid at den kan flyttes rundt etter behov. Du kan dermed finne den beste plasseringen i huset selv ved å prøve den ut. Hvem sier ikke at subwooferen gir den beste lyden i hjemmet ditt ved å stå bak sofaen? Eller kanskje det er best at den plasseres ut til en av sidene.

Bør en lydplanke kobles til en TV?

De fleste lydplanker er laget for å kobles til en TV, slik at du får bedre lyd når du ser på TV, serier, filmer osv. Mange lydplanker er imidlertid også designet med Bluetooth-teknologi, og derfor trenger ikke lydplanken din nødvendigvis være koblet til TV-en (eller TV-en trenger i det minste ikke å være på) for at du skal spille av elementer fra andre enheter. Dette gjelder blant annet musikk, der de fleste lydplanker kan spille musikk fra ulike strømmetjenester via Bluetooth-tilkoblingen.

Det er imidlertid også mulig å kjøpe lydplanker som ikke nødvendigvis er laget for å kobles til en TV. F.eks. er produkt #12 på listen, en Razer Leviathan Soundbar, egnet for bruk med en datamaskin. Modellen er så liten i både størrelse og vekt at den kan plasseres på skrivebordet foran skjermen. Konstruksjonen av lydplanken gjør det mulig å lytte til både lyd fra datamaskinen og eksterne enheter.

FAQ

Hvilken lydplanke er best i testen?

Etter grundig research har vi i denne lydplanketesten konkludert med at en Sonos Beam Smart Soundbar er best i test. Det finnes imidlertid mange forskjellige typer lydplanker, hver med sin innebygde teknologi, så det kan hende at en annen modell passer deg bedre.

Hvor mye koster en lydplanke?

Prisen på en lydplanke varierer veldig. Du kan dermed få en billig modell til under 1500 kr, velge å investere i en litt dyrere modell til +3000 kr eller gå all-in og velge en modell til +10 000 kr. Forskjellen bestemmes vanligvis av teknologier og lydopplevelse.

Kan jeg få surroundlyd med en lydplanke?

Surroundlyd krever at du også har en høyttaler bak deg, som normalt ikke følger med ved kjøp av lydplanke. Et stort antall modeller tilbyr imidlertid muligheten til å kjøpe ekstra høyttalere som kan kobles til slik at du kan oppnå surroundlydopplevelsen.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×