Opdateret oktober 2023

Motorsag test (2022) → Finn den beste motorsag i våres topp 10 5010

Af Charlotte BAdge
Charlotte

Charlotte er 36 år gammel og bor på øya Sotra utenfor Bergen. På øya hun bor er det mange muligheter for tur og noe av det beste Charlotte vet er...

Grouw 16" 1800W 2
Beste batteridrevet motorsag

Grouw kjedesag 12”

Texas CSX4000 3
Beste miljøvennlige motorsag

Texas CSX4000 40V batteri kjedesag

Makita Bensin kjedesag EA7900P50E 6
Beste motorsag for den profesjonelle

Makita Bensin kjedesag EA7900P50E

McCulloch CS 410 Elite 7
Beste elektriske motorsag med lav vekt

Stiga Benzin Kjedesag SP426

Texas XCS2600 bensin kjedesag 8
Beste motorsag med topphåndtak

Texas XCS2600 bensin kjedesag

Prissammenligning i samarbejde med  Prisjakt Logo

Leter du etter en ny motorsag? I denne motorsag testen har vi fokusert på de 10 beste motorsagene på markedet og sammenlignet dem med hverandre. Produktene er imidlertid alle verdt investeringen, da vi kun har tatt med motorsager som allerede har oppnådd gode resultater i ulike tester eller har blitt anmeldt av forbrukere og eksperter på området.

Det finnes mange forskjellige motorsager der ute, og de varierer generelt når det kommer tl drivstoff. Det finnes tre typer, både elektrisk drevne, batteridrevne og bensindrevne motorsager. De har alle sine fordeler og ulemper, og avhenger i hovedsak av hva du skal bruke den til, hvor du skal bruke den og mer.

Vi har valgt Bosch Power for ALL batterimotorsag som den beste i vår test, da den både er enkel å håndtere, har gode sikkerhetsfunksjoner og er utrolig allsidig i bruk. Se også resten av de fantastiske motorsagene i vår test, slik at du kan finne den beste motorsagen for deg.

På slutten av artikkelen har vi hjulpet deg på vei til å finne den beste motorsagen for dine behov og vi har forklart deg alt du bør vite om motorsager slik at du holder sikkerheten på topp.

Fordele
 • pros-icon.svg Lett vekt og kompakt størrelse gjør den enkel å håndtere
 • pros-icon.svg Sikrer ren underskjæring og minimerer skade på grenen
 • pros-icon.svg Allsidig i bruk, fordi den enkelt kan veksle mellom skånsom beskjæring og kutting av flis og ved

Detaljeret gennemgang

Power For ALL batteridrevet motorsag fra Bosch er kompakt med et 20 centimeters blad for beskjæring, flising og hogging av ved. Motorsagen er lett og enkel å håndtere for å beskjære effektivt i ulike posisjoner. Den veier knappe 3 kg inkludert batteri.

Derfor skal du velge Bosch Power for ALL batteridrevet motorsag:

Denne motorsagen er utrolig enkel å bruke og gjør en utrolig fin jobb når det kommer til å sage. Den batteridrevne motorsagen har en stabiliserende spissbeskytter med gripetenner spm effektivt griper treet og sikrer deg rent underskjæring og minimerer skade på greinen.

Sagen er utstyrt med et brukervennlig SDS-system, som sikrer rask montering, kjedestramming og vedlikehold. Den har også en Syneon Chip, som sikrer lengre driftstid på batteriet. Den har også en hurtiglader for batteriet, slik at det lades opp med 80 % på 40 minutter

Motorsagen er utrolig allsidig, og du kan enkelt og raskt bytte mellom skånsom beskjæring og hogging av flis og ved. Den har en kontaktbeskyttelse mellom kjedet og bakken, noe som øker levetiden til kjedet. Sikkerheten er også på topp, blant annet har den roterende utløsermekanisme, fast håndbeskytter for felling og et håndtak med softgrip som gir deg økt kontroll over motorsagen.

Du kan også enkelt se status på batteriet via motorsagen sitt LED-system, som viser ladestatusen til batteriet. Med det brukervennlige SDS-systemet er du garantert rask montering, kjedestramming og vedlikehold.

Grouw kjedesag 12”

Beste batteridrevet motorsag

Grouw 16" 1800W

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Utstyrt med et håndvern som øker din sikkerhet under bruk
 • pros-icon.svg Praktisk vindu for oljenivå som viser når kjedeoljetanken trenger etterfylling
 • pros-icon.svg Automatisk kjedesmøring og ubelastet kjøretid på rundt 30 minutter.

Detaljeret gennemgang

Motorsagen fra Grouw er batteridrevet og har automatisk kjedesmøring. samt en ubelastet kjøretid på cirka 30 minutter. Selve sverdet er 30,5 centimeter langt og har en kuttekapasitet på over 90 stykker 10×10 centimeter kvadratisk tre.

Derfor skal du velge Grouw kjedesag:

Grouws batteridrevne motorsag er enkel og brukervennlig. Motorsagen er utstyrt med håndvern og er lett i vekt, da den kun veier 5,6 kg inkludert batteri. Den har et smart og praktisk vindu for oljenivå, som viser når tanken for kjedeolje trenger etterfylling. Dette er imidlertid ikke noe du trenger å gjøre så ofte, siden beholderen for kjedeolje er 180ml stor.

I tillegg har motorsagen automatisk kjedesmøring og en ubelastet gangtid på ca. 30 minutter. Lengden på sverdet er 30,5 centimeter. Den har en kuttekapasitet på 90 stk. 10×10 centimeter kvadratisk tre.

Texas CSX4000 40V batteri kjedesag

Beste miljøvennlige motorsag

Texas CSX4000

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Enkel betjening, minimalt vedlikehold, mindre vibrasjoner, lav vekt og ingen CO2-utslipp, takket være nyutviklet 4V batteri
 • pros-icon.svg 35 cm langt sverd med kjedehastighet på 16 m/s
 • pros-icon.svg Samme sikkerhetsfunksjoner som større bensindrevne motorsager

Detaljeret gennemgang

Den batteridrevne motorsagen fra Texas er kraftig og er basert på den nyutviklede plattformen 40V, som sikrer enkel betjening, minimalt vedlikehold, mindre vibrasjoner, lav vekt og null CO2-utslipp. Motorsagen har et 35 centimeter langt blad og en kjedehastighet på 16 meter per sekund.

Derfor skal du velge Texas CSX400 40V batteri kjedesag:

Denne kraftige CSX400 motorsagen fra Texas har mange fordeler som vil være til nytte for arbeidet ditt som krever saging. Takket være den nyutviklede 40V batteriserien er motorsagen enkel å betjene, krever minimalt med vedlikehold, har mindre vibrasjoner under bruk og er lett i vekt, slik at du kan jobbe med den lenger uten å slite ut armene. Den slipper heller ikke ut CO2, noe som gjør den til et utrolig miljøvennlig valg.

Motorsagen er svært kraftig og kommer med et stort 35 centimeters blad. Kjedehastigheten er 16 meter i sekundet, noe som gir rask saging, slik at du ikke trenger å bruke mange timene på oppgaven. Sikkerheten i den er også på topp, da den har samme sikkerhetsanordninger som de større bensindrevne motorsagene. 

Levert med motorsagen får du et stort 4,0 Ah batteri, samt lader og sverdslire. Ladetiden for batteriet med den medfølgende laderen er 120 minutter, som er basert på 4,0 Ah-batteriet. Vekten på selve motorsagen er 4 kg, og batteriet veier 1,2 kg, så totalvekten på motorsagen i driftsklar stand er 5,2 kg.

Bosch El Kjedesag 1800W UniversalChain

Beste kraftige og sikre elektriske motorsag

Fordele
 • pros-icon.svg Svært effektiv og brukervennlig motorsag som er ideell for saging av ved, greiner og stokker
 • pros-icon.svg SDS-system som sikrer enkelt og raskt skifte av kjede
 • pros-icon.svg Ergonomisk design og lav vekt gir fantastisk brukerkomfort

Detaljeret gennemgang

Motorsagen fra Bosch er kraftig og har behagelig lav vekt i ergonomisk design som sikrer utmerket komfort under bruk. Med det innebygde SDS-systemet har det aldri vært raskere å skifte kjede på sagen. Den svært effektive motorsagen er perfekt for ved, greiner og stokker.

Derfor skal du velge Bosch El kjedesag:

Bosch elektrisk motorsag er en utrolig effektiv og brukervennlig motorsag som er ideell for saging av ved, greiner og stokker. Sagen skjærer i høy hastighet og har det smarte SDS-systemet, som sikrer deg et enkelt og raskt skifte av kjede.

Oljetanken er montert på siden med fast deksel, som sikrer enkel og rask fylling.

Den elektriske motorsagen har en ergonomisk design som gir deg utmerket komfort mens du bruker den. Den er også utrolig lett i vekt, slik at du ikke blir så raskt sliten  i armene dine når du arbeider med denne sagen.

Makita kjedesag 2000W UC2551A

Beste motorsag med langt sverdblad

Fordele
 • pros-icon.svg Safety-Matic kjedebrems og overbelastningsbeskyttelse gir høy grad av sikkerhet
 • pros-icon.svg Vindu som viser hvor mye olje som er igjen i motorsagen
 • pros-icon.svg 35 centimeter blad og kjedehastighet på 13 m/s

Detaljeret gennemgang

Den elektriske motorsagen TSE2040 fra Texas passer for de som bor i et tett boligstrøk, da motorsagen er lett i vekt og enkel å bruke. Bladet på motorsagen er hele 40 centimeter langt, noe som gjør den i stand til å håndtere mange forskjellige oppgaver og har gode sikkerhetsegenskaper.

Derfor skal du velge Texas TSE2040 elektrisk kjedesag:

Bor du i en tettbygd blokkbebyggelse, er denne elektriske motorsagen fra Makita et veldig godt valg, som også naboene dine vil bli glade for. Motorsagen bråker ikke mye sammenlignet med bensindrevne motorsager, da denne kun er på 108 dB(A).

Denne elektriske motorsagen krever ingen verktøy når du skal justere kjedet siden den smører den kjedet helt automatisk. Med håndbeskyttelsen er du beskyttet mot at kjedet ikke treffer fingrene, dersom det skulle løsne ved et uhell.

Motorsagen er lett i vekt og har en ergonomisk design, slik at du får den mest behagelige opplevelsen med sagen under bruk.

Makita Bensin kjedesag EA7900P50E

Beste motorsag for den profesjonelle

Makita Bensin kjedesag EA7900P50E

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg En motorsag for den profesjonelle brukeren
 • pros-icon.svg Antivibrasjonssystem gir bedre kontroll og komfort
 • pros-icon.svg Easy Start, som skyldes den fjærbelastede starteren, som er kombinert med en optimalisert motorstyring

Detaljeret gennemgang

Denne bensindrevne motorsagen fra Makita er en utrolig kraftig motorsag som passer for den profesjonelle brukeren som er vant til å sage med motorsager. Sagen kommer med en spesiell 2-takts bensinmotor, som gir deg fantastiske resultater hver gang.

Derfor skal du velge Makitas bensin kjedesag:

Hvis du er dreven med å sage og har mye erfaring med å jobbe med motorsag, er bensindrevne Makita motorsag ideell for deg. Motorsagen har antivibrasjonssystem, som gjør at den ikke vibrerer for mye. Dermed vil det være lettere å kontrollere arbeidet og gjøre mer presise kutt, samt det sagen er mer behagelig å jobbe med. 

Den har elektronisk tenning, Safety-Matic kjedebrems og volumjusterbar oljepumpe.

Den er også utstyrt med en katalysator, som sikrer at avgassene er rene og ikke skadelige for helsen din eller miljøet. Med Easy Start har motoren en fjærbelastet starter som er kombinert med en optimalisert motorstyring, slik at du er garantert gode resultater med din utskjæring. 

Stiga Benzin Kjedesag SP426

Beste elektriske motorsag med lav vekt

McCulloch CS 410 Elite

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Utstyrt med en kraftig OxyPower-motor
 • pros-icon.svg Soft Start reduserer motstanden i startsnoren med ca. 40 %
 • pros-icon.svg Integrert choke/stopp-kontroll og drivstoffpumpe

Detaljeret gennemgang

Motorsagen SP426 er bensindrevet og leverer mye kraft og allsidighet. Motorsagen har et 40 centimeter langt blad og et motordeksel av magnesium, som sørger for robusthet, letthet og rask avkjøling. Den har et ergonomisk soft-touch håndtak og et fjærsystem som reduserer vibrasjoner og øker komforten ved bruk av sagen.

Derfor skal du velge Stiga bensin kjedesag SP426

Med den bensindrevne motorsagen SP426 fra Stiga kan du nå utføre vedlikeholdsoppgaver raskt og enkelt, takket være motorsagens mange nyttige funksjoner. Den har blant annet verktøyfri åpning av luftfilteret og et vindu for kontroll av drivstoffnivået. 

Den har et 40 centimeter langt sverd og et motordeksel laget av magnesium, som sikrer robusthet, letthet og rask avkjøling av sagen. Du har motorsagens kombinasjonsnøkkel like ved hånden, da den er plassert ved det bakre håndtaket. Sagens oljepumpe er automatisk og justerbar.

Den har en manuell kjedebrems som lar deg stoppe kjedet på 0,089 sekunder med bare én hånd, noe som gir deg maksimal sikkerhet ved tilbakeslag.

Motorsagen på 42,4 cm3 bensinmotor leverer den absolutt nødvendige kraften for komfortabelt arbeid over lengre tid, samtidig som den opprettholder et lavt utslippsnivå og optimalisert drivstofforbruk.

Både det fremre og bakre håndtaket på motorsagen er ergonomisk utformet og har en myk berøring kombinert med de ultra praktisk plasserte betjeningshåndtakene, som gir deg et komfortabelt og trygt grep om sagen.

Texas XCS2600 bensin kjedesag

Beste motorsag med topphåndtak

Texas XCS2600 bensin kjedesag

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg 25 centimeter langt sverd med spesiell Oregon-kjede, med lav tendens for rekyl
 • pros-icon.svg Sag med topphåndtak, der gassen er på toppen av sagen
 • pros-icon.svg Kompakt design med en vekt på kun 3,9 kg

Detaljeret gennemgang

Elite bensin motorsag fra McCulloch er en allsidig motorsag som er ekstremt lett i vekt. Den er enkel å starte og betjene og har en kraftig OxyPower-motor som har 70 % lavere utslipp og 20 % mindre drivstofforbruk.

Derfor skal du velge McCulloch CS410 Elite bensinmotorsag:

CS410 Elite bensin motorsag fra McCulloch er en sag som passer for deg som ofte har forefallende oppgaver rundt hus og hage, og noen ganger har mer krevende oppgaver og kappearbeid. Bensinmotorsagen har en kraftig OxyPower-motor, men samtidig lav vekt, slik at du ikke fort sliter armene av å jobbe med den.

Soft Start reduserer motstanden i motorsagens startsnor med rundt 40 %. En annen faktor som bidrar til den raske starten av motorsagen er drivstoffpumpen, som fjerner luft fra forgasseren og drivstoffledningene.

Motorsagen har også integrert choke/stopp-kontroll og bensinpumpe. Den har en kombinasjonsnøkkel i det bakre håndtaket, som alltid er klar til bruk når du skal vedlikeholde din McCulloch Elite bensinmotorsag. Når du trenger tilgang til filteret og tennpluggene, kan du gjøre det ved å bruke festeklipsene på sylinderdekselet. Du kan alltid holde øye med hvor mye drivstoff som er igjen på motorsagens drivstoffindikator, slik at du er fullt forberedt når det er på tide å fylle på igjen.

Guide

Bensindreven, elektrisk eller batteri motorsag?

Den største forskjell på de forskjellige motorsager er om de er kjører på bensin, strøm eller på batteri. Der er fordeler og ulemper ved alle, så det avhenger av hvilken type du vil foretrekke og hva som passer best til ditt behov og arbeidsoppgaver.

Batteridrevet motorsag

Den batteridrevne motorsagen går naturligvis på batterier, noe som gjør at det ikke er noen kabel i veien og det er bare å lade den og så er den klar til bruk. Ulempen er at du risikerer å måtte stoppe midt i sagearbeidet fordi det må lades opp. Dette avhenger selvfølgelig av hvor godt batteri motorsagen har og hvilken oppgave du skal bruke den til. Er du på jakt etter en batteridrevet motorsag er det derfor viktig at du velger en med et godt og slitesterkt batteri, som har lang arbeidstid og ikke tar for lang tid å lade. Et eksempel på dette er en børsteløs motor, da de har lengre levetid enn andre. Alternativt kan du kjøpe flere batterier, som du kan holde liggende og bytte ut med mens du er på farten. En batteridrevet motorsag er ikke beregnet for saging av godt voksne trær eller trær i hardere treslag, som eik.

Elektrisk motorsag 

En elektrisk motorsag passer for deg med en mindre hage, med få slanke trær og er derfor ikke beregnet på store, kraftige trær. Disse typene motorsager er vanligvis litt lettere i vekt og mer fleksible enn en bensindrevet motorsag.

Det som gjør en elektrisk motorsag, eller batteridrevet, er at de ikke avgir stygge eksosgasser, som den bensindrevne motorsagen, og de er mye mer stillegående. De kan dermed med fordel brukes innendørs eller i tettbebyggelse uten å forstyrre for mye.

Bensindreven motorsag

Har du mye av de tykke og gamle trær som du ønsker å kutte ned, så er en bensindrevet motorsag absolutt det beste valget for deg. Denne typen motorsag er tyngre, har høyere kapasitet og er trådløs. Bensindrevne motorsager er typisk utstyrt med såkalte totaktsmotorer som er laget for vanlige huseiere og deres kapasitet er ofte tilstrekkelig. Det finnes også firetaktsmotorer som er betydelig kraftigere enn de andre.

Annen nyttig informasjon i denne motorsag test

En motorsag er et like viktig redskap i hagen som høytrykkspyler, hekksaks og gressklipper. Hvis dette er første gang du skal kjøpe motorsag, har du sannsynligvis blitt litt forvirret av alle de ulike egenskapene og funksjonene som motorsager har etter å ha lest vår motorsag test. Mange av dem har stor innvirkning på hvordan motorsagen skal jobbe med, så det er viktig at du vet hvilke funksjoner og egenskaper du vil foretrekke etter at du har valgt om det er en batteridrevet, elektrisk drevet eller bensindrevet motorsag. som du burde ha. Vi gjennomgår de viktigste funksjonene her.

Vibrasjoner 

Når du bruker motorsagen oppstår det naturlig vibrasjoner da kjedet må bevege seg rundt. Hvis du må bruke motorsagen ofte, er det viktig at du ikke utsettes for unødvendig sterke vibrasjoner. Dette kan forårsake skade på kroppen på lang sikt. Mange av de nyere og litt dyrere motorsagene har en funksjon som demper disse vibrasjonene. Skal du bruke motorsagen din ofte, er det en veldig god investering å velge en dyrere modell, da de gir deg mye bedre komfort og bruk enn de rimeligere modellene.

Sikkerhet

Det kan skje at motorsager kan sette seg fast slik at de kan kastes tilbake på deg. Dette kan også skje når spissen treffer først. For å forhindre denne faren er motorsager utstyrt med kjedebrems, også kalt tilbakeslagsbeskyttelse, som øker sikkerheten ved bruk av motorsagen. Det varierer i hvordan det utløses. Et eksempel kan være at den kan bremse kjedet når beskyttelsen merker at motorsagen gjør en kraftig bevegelse. Det kan også fungere på den måten at hånden din treffer en avtrekker, som bremser kjedet når motorsagen flyr opp. De kan også ha en kjedebrems med treg utløsning. 

Motorsager skal også ha en sikkerhetsfunksjon som inkluderer en sperre som fanger kjedet hvis det løsner og en høyre beskyttelse som hindrer at kjedet treffer fingrene.

En annen sikkerhetsfunksjon som er lovpålagt er at motorsagen skal være utstyrt med stoppknapp og låseanordning slik at man ikke kan gasse opp ved en feiltakelse. Det er også typisk et krav for gode og sikre motorsager at du må trykke på to knapper eller spaker før du kan starte den.

Brukerkomfort 

Det er ikke til å komme utenom at det er vanskelig å felle trær, og at arbeidsstillingene ved kapping ikke er komfortable, noe som gjør det utrolig viktig at motorsagens ergonomi er i orden. Dette inkluderer blant annet vekten på maskinen og dens design. Når grepet er godt og vekten ikke er for tung kan du sage i lengre tid av gangen og det ikke merkes så mye på kroppen, og de kan redusere eventuelle ryggskader. Det er også viktig at vekten i motorsagen er godt balansert slik at den ikke blir tyngre i den ene enden.

Vedlikehold 

Det skal være enkelt å stramme kjedet på motorsagen, da det er noe du vil gjøre veldig ofte. Noen motorsager har en såkalt verktøyfri kjedestrammer, som gjør denne oppgaven mye enklere og raskere.

Det skal også være enkelt å rengjøre luftfilteret og tennpluggen i motorsagen, og det skal være enkelt å sjekke og etterfylle olje, da det er den som smører og vedlikeholder kjedet. Vedlikeholdet av selve kjedet må gjøres med en kjedesliper, noe som er en virkelig god investering, da du dermed slipper å sitte og slipe kjedet manuelt med en sirkulær fil. Men hvis du skal bruke motorsagen din svært få ganger, lønner det seg å bruke en sirkulær fil i stedet for å investere i en kjedesliper.

Ekstra funksjoner 

Noen motorsager har spesielle funksjoner som bidrar til å gjøre opplevelsen med motorsagen mye bedre og enklere. Det kan være funksjoner som enkel start og stopp av sagen, som er mer eller mindre vanlig med de fleste motorsager. Noen motorsager lar deg også variere lengden på bladet til ulike oppgaver, slik at det tilpasses akkurat den oppgaven du skal utføre. For eksempel er det bedre å ha kort sverdlengde for kvisting, mens lengre sverdlengde er viktigere i oppgaver som å kutte av tunge stammer. På noen av de dyrere ,modellene av motorsager har de en luksus funksjon, som varme i håndtaket, slik at arbeidet med motorsagen i vinterhalvåret blir en mer behagelig opplevelse.

Ha kontroll på sikkerhetsutstyret

Motorsager er et verktøy som kan være svært farlig hvis du ikke er forsiktig og har kontroll over verktøyet. Det krever god kontroll og det er viktig å huske sikkerhetsutstyret for å unngå uheldige ulykker eller skader ved bruk av motorsagen. Når du jobber med motorsag er det bedre å være litt overbeskyttet enn omvendt. Her gir vi deg noen triks for hvordan du kan øke sikkerheten når du bruker motorsagen.

Sikkerhetshjelm, visir eller briller

En sikkerhetshjelm er et veldig viktig sikkerhetsverktøy for å unngå å bli skadet hvis en gren, eller til og med et tre, skulle falle på hodet ditt. Du kan ikke alltid holde styr på alle grenene du sager av og du vet aldri helt sikkert hvor de vil falle.

Det er også viktig å huske briller eller visir for å beskytte både øynene og ansiktet. Visiret er spesielt bra da det kan beskytte hele ansiktet mens du jobber. Når du sager, flyr det typisk mange splinter og trebiter rundt med stor kraft, og dette kan gi mye skade, spesielt i øynene, men også i resten av ansiktet, da de kan sette seg fast i huden.

Vernebukser- og sko

Vernebukser og vernesko er også avgjørende ved saging. For hvis du først mister kontrollen over treet, kan det lett gå galt. Du kan også risikere å miste grepet om saga dersom den slår tilbake eller lignende, og her vil du ikke at den skal falle ned i fanget til noen mens den fortsatt snurrer. Vernebukser er laget slik at ingenting kan skjære gjennom dem, selv om du prøver.

Vernesko kan heller ikke skjæres gjennom, og er også viktige å ha på seg, da det også kan redde føttene dine fra en eventuell ulykke med en ukontrollerbar motorsag.

Hørselvern

Det er veldig viktig at du husker å bruke hørselsvern hver gang du bruker motorsagen, da mangel på dem kan skade hørselen. Uansett om du bruker en elektrisk motorsag eller en bensindrevet motorsag, og om du gjør det over kort eller lang tid, er det ekstremt viktig at du husker disse, da de beskytter trommehinnene dine veldig godt. 

Slik finner du rett kjededeling 

Du har sikkert lest begrepet «kjededeling» noen ganger i motorsag testen vår, og hvis du ikke har hørt det før, kan det nok være litt vanskelig å forstå hva det faktisk er.

En motorsag består vanligvis av en kropp, en stang og en kjede. For at alle disse skal fungere sammen, krever det at de har samme kjedeinndeling. Velger du en motorsag uten sverd og kjede, så kan du ikke kjøpe hvilket som helst kjede eller sverd til det, da de må kunne fungere sammen. Konstruksjonen av sagen avgjør hvilken type sverd og kjede du skal bruke. Et sverd er vanligvis utstyrt med et nesehjul. Dette nesehjulet må ha samme kjededeling som drivhjulet for kjede og motorsag før de kan fungere sammen.

Kjededeling er derfor avstanden mellom drivleddene på kjedet, da det er kjedet eller sverdet du normalt skifter ut. Det finnes ulike typer kjededeling, og den vanligste kjededelingen på motorsager er 0,325”. Det finnes imidlertid også en del motorsager med ⅜” kjededeling, noe du sikkert har lagt merke til i vår motorsag test.

For å finne ut hvilken type du trenger, kan du gjøre det på tre måter. Først kan du sjekke modellen og produsenten av motorsagen din og lese manualen for å finne ut hvilket kjedeforhold som er riktig for din maskin. Dette er helt klart den enkleste måten å gjøre det på. Hvis du har mistet det trykte eksemplaret, kan manualen i de aller fleste tilfeller finnes på produsentens nettsider. En annen måte du kan finne ut av det på er å ta motorsagen til din nærmeste forhandler. En fagmann skal lett kunne se hvilken modell det er, og dermed hvilke kjeder og sverd som passer for den. Du kan også måle kjededelingen selv, eller du kan søke opp modellen på nett i ulike anmeldelser, hvor det mest sannsynlig vil bli nevnt hvilken kjededeling den aktuelle motorsagen skal bruke.

Dette tilbehør kan du kjøpe til din motorsag

Det finnes mange forskjellige typer tilbehør du kan bruke til motorsagen din, som vil forenkle sagearbeidet og bidra til økt sikkerhet.

 • Kjeder: Det er mulig å kjøpe ekstra kjeder til motorsagen din hvis det gamle kjedet er utslitt, så du slipper å kjøpe en helt ny motorsag
 • Olie: Det er viktig å alltid ha olje liggende hjemme slik at du kan fylle den på motorsagen etter behov
 • Kile: Kan bidra til å få vanskelige og ukontrollerbare trær til å falle i den retningen du vil at de skal falle
 • Trevelter: Fungerer på samme måte som kiler da de bidrar til å tippe treet i riktig retning
 • Fellekile: Er en kile, typisk laget av plast, som du kan sette inn slik at treverket ikke klemmer sagen mens du sager
 • Kjedesliper: Holder kjedet sitt skjærende ledd skarpe slik at motorsagen enkelt skjærer gjennom hvert tre
 • Tømmerjig: Lar deg lage dine egne brett ved å koble jiggen til motorsagen og deretter sage stokkene på langs
 • Sagstativ: Løfter du stokkene opp på et sagstativ, kan du stå rett mens du sager dem opp, slik at du unngår skader og får en mer komfortabel arbeidsstilling
 • Sverdblad: Når bladet til motorsagen er utslitt, kan du med fordel bytte det ut med et nytt
 • Jernspett: Bidrar til å få treverket til å falle i den retningen du ønsker, ved hjelp av et prinsippet for vektbalanse.  

FAQ

Hvilke motorsag er den beste?

Vi mener at Bosch Power for ALL batteridrevet motorsag 18V solo er den beste motorsagen, da den både er lett å håndtere, har gode sikkerhetsegenskaper og gir rene underskjæringer. Se vår motorsag test for flere gode motorsager.

Hva er forskjellen på batteridrevne-, elektrisk drevne og bensindrevne motorsager?

Den største forskjellen er at bensindrevne motorsager er kraftigere og kan skjære gjennom tykkere stammer, mens batteri og elektriske motorsager er bedre for greiner og egner seg bedre i tettbygde områder, da de er mer stillegående.

Hvilket sikkerhetsutstyr skal man ha når man bruker motorsag?

Det er svært viktig å bruke både vernebukser, vernesko, briller eller visir, vernehjelm og hørselsvern, slik at du er beskyttet mot alle mulige risikoer forbundet med bruk av motorsager.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×