Opdateret januar 2024

Platetopper med ventilator – Beste platetoppe med ventilator 2022

Af Charlotte BAdge
Charlotte

Charlotte er 36 år gammel og bor på øya Sotra utenfor Bergen. På øya hun bor er det mange muligheter for tur og noe av det beste Charlotte vet er...

Siemens ED731FQ15E (Sort) 4
beste kritikerroste

Siemens ED7FQ15E

Prissammenligning i samarbejde med  Prisjakt Logo

Platetopper med integrert ventilator er en moderne, praktisk og elegant løsning som slår to fluer i en smekk – fremfor å montere en større avtrekksvifte på veggen eller i taket, vil en platetopp med integrert ventilator vanligvis ha avtrekket plassert på selve koketoppen, hvor maten tilberedes.

Skal du ha en ny komfyr kan derfor en platetopp med ventilator være en fantastisk investering.

Vi hjelper deg i denne platetopp med ventilator testen for å finne ut hvilken du bør velge – og i vår kjøpsguide gjennomgår vi noen av tingene du generelt bør være oppmerksom på når du kjøper den beste platetoppen med ventilator.

Hvis du ønsker å sammenligne de forskjellige produktene som som vi går gjennom her kan du bruke sammenligningstabellen vår.

Bosch PVQ811F15E

best i test

Fordele
 • pros-icon.svg Allsidig – kan både brukes til resirkulasjon og rørføring
 • pros-icon.svg Touch-display
 • pros-icon.svg Funksjonen AutoOn suger automatisk bort damp når platetoppen varmes opp
 • pros-icon.svg PowerBoost gir opptil 50 % raskere oppvarming
 • pros-icon.svg Svært praktisk funksjon som gjenoppretter innstillingene

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du velge Bosch PVQ811F15E:

Dette er den beste induksjonstopp med ventilator i våres test.

En fordel ved denne modellen fra Bosch er, at den kan brukes, uansett om du har rørføring i kjøkkenet, eller ønsker å bruke den som en ventilator med resirkulasjon. Den kommer nemlig med mulighet for begge deler, noe som gjør installasjonen ekstra enkel.

Denne ventilatoren kommer med fire platetopper, samt Bosch sine smarte 2 CombiZone, som gjør det mulig å gjøre om flere mindre kokesoner til én større sone, så du kan bruke større gryter eller panner.

Den har også ‘Power Boost’, som gir opptil 50 prosent hurtigere oppvarming.

Generelt kommer denne platetopp med integrert ventilator men mange funksjoner og høy brukervennlighet, og derfor blir dette vinneren av denne platetopp med ventilator test, på tross av støynivået.

Fordele
 • pros-icon.svg Høy sugeevne
 • pros-icon.svg Energiklasse A
 • pros-icon.svg Powerboost for raskere matlaging
 • pros-icon.svg Brukervennlig med enkel betjening med glidebryter

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du velge Elica Nikolatesla Prime BL A:

Denne platetoppen med innebygd ventilator absorberer damp, røyk og matlukt med en imponerende effekt på 800 kubikkmeter i timen. Samtidig er den svært brukervennlig takket være det gode touch-systemet som du finner på Elica.

Ventilatoren er plassert midt på ovnen. Apparatet kommer med Stopp og gå-funksjon, som betyr at du bare trenger å trykke på stopp og gå-knappen når du raskt forlater kjøkkenet, og komfyren vil umiddelbart slå av alle kokesoner. Når du kommer tilbake, trykker du bare på knappen igjen og den vil starte alle kokepunktene på samme nivå som før.

På toppen av dette kommer den med 5 års støtte fra Elica dersom du registrerer komfyrtoppen hos produsenten.

Støynivået er relativt høyt på denne koketoppen med innebygd hette, men du får likevel mye for pengene.

Miele KMDA 7634

bedste støjsvage

Fordele
 • pros-icon.svg Lavt antall dB, selv når viften jobber på høyt trykk
 • pros-icon.svg Karakteristisk design med rund vifte
 • pros-icon.svg Barnesikring er integrert

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du velge Miele KMDA 7634:

Denne Miele platetoppen med ventilator er en stillegående luksusmodell med fire kokeplater, som kan utvides til to store kokesoner.

Den har et lekkert og stilig design, og platetoppe er i tillegg ekstra funksjonell og svært brukervennlig: Her utnytter Miele mulighetene til et kombiprodukt med deres Con@activity’-teknologi, som gjør at platetoppene sender et signal til den integrerte hetten om hvordan viftetrinnene må reguleres. Du trenger derfor ikke å huske på at du selv må slå av på et senere tidspunkt. Dette er en funksjon som i utgangspunktet finnes på alle platetopper som er har integrert avtrekkshette fra Miele.

Hettene fra Miele er også utstyrt med et metallfettfilter bestående av 10 lag rustfritt stål. Du kan rengjøre dette filteret i oppvaskmaskinen uten å risikere misfarging, noe som gjør at det vil beholde sitt gode utseende i lang tid.

Siemens ED7FQ15E

beste kritikerroste

Siemens ED731FQ15E (Sort)

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Lavt antall dB, selv når viften jobber på høyt trykk
 • pros-icon.svg Karakteristisk design med rund vifte
 • pros-icon.svg Barnesikring er integrert

Detaljeret gennemgang

Derfor skal du velge Siemens ED7FQ15E:

Denne modellen med kombinasjonen av ventilator og platetopper kommer med fire kokeplater og mange smarte funksjoner fra Siemens som kan gjøre matlagingen enklere og mer intuitiv. I 2022 kåret forbrukerrådet Tænk denne platetoppen med innebygd ventilator til den beste i testen.

Siemens sin platetopp med ventilator kommer med blant annet ‘Powermove’-funksjonen, som gjør det mulig å forhåndsinnstille individuelle effektnivåer for de forskjellige platetoppene, som så aktiveres når gryten eller pannen flyttes rundt på spissene.

I tillegg kommer den med en touch-slider som gjør det mulig å endre styrken på de forskjellige platetoppene ved å bare føre en finger over touch-displayet, som styrer varmen i halve trinn fra 0-9.

Platetoppen kan brukes både til resirkulering og med klassisk rørføring.

Guide

Slik velger du den beste platetoppen med ventilator

En platetopp med ventilator er en relativt ny oppfinnelse. Til tross for det har det raskt blitt veldig populært fordi det er litt av en revolusjon innen kjøkkendesign: Nå slipper du lenger å bry deg med montering av avtrekkshetter, som ofte blir veldig dikterende for resten av kjøkkenets interiørdesign.

Den store populariteten gjør selvsagt også at markedet allerede flommer over av produkter, og det kan derfor være vanskelig å finne ut hvilken kokeplate du bør velge.

Ikke bekymre deg, vi hjelper deg med å finne ut akkurat dette i denne kjøpsguiden som vil gå gjennom noen av de viktigste spesifikasjonene og vurderingene du bør gjøre når du leter etter din neste platetopp.

Hva er en platetopp med innebygd ventilator?

Vi starter med det helt grunnleggende, som du kanskje allerede har en formening om, men som likevel er verdt å få på plass: En platetopp med avtrekksvifte er ganske enkelt en platetopp hvor avtrekket står på komfyren i høyde med benkeplaten der du lager maten din. Dette er det motsatte av den klassiske konstellasjonen, hvor viften er plassert over ovnen enten på veggen eller i taket.

Dette er selvsagt svært plassbesparende og åpner opp kjøkkenet ditt på en helt ny måte interiørmessig.

Hva er fordelene med en platetopp med innebygd ventilator?

Den mest åpenbare fordelen med en platetopp med vifte er som nevnt at du sparer plass, men det er ikke den eneste grunnen til at du bør vurdere å investere i denne kombinasjonsløsningen.

Utformingen av kjøkkenet er noe mange av oss er interessert i, og for oss er det gode nyheter: De fleste ventilatorer  med kokeplate er i seg selv veldig stilige og hever interiøret i de fleste hjem. For selv om stil selvsagt er subjektivt, kan de fleste være enige om at et diskret avtrekk gjemt blant koketoppene på komfyren slår en stor kloss som henger ned fra taket og stjeler lys, utsikt og plass.

En annen god ting med plateplater som har innebygget vifte er at de pleier å komme med nyere og moderne teknologi, siden det er en ganske ny oppfinnelse. Berøringsskjerm, appstyring og andre smarte funksjoner er et pluss for de fleste.

Hva er ulempene?

Noen vil kanskje mene at en kombiløsning som dette også kan være en måte å spare penger på, siden du ikke trenger å investere i to enheter. Her må vi dessverre skuffe: En platetopp med integrert ventilator kommer ofte med en relativt høy pris, da det er en ny og mer avansert teknologi, hvor man må regne med at man også betaler litt for det praktiske designet.

Potensielt dårligere sugeevne

Til tross for at du betaler en høy pris, er det en mulighet for at produktet ditt fortsatt ikke vil måle seg med en vanlig ventilator når det kommer til sugekraft. Dette uansett om du investerer i en modell med rørføring eller resirkulering.

Bekvemmelighet vs. kvalitet i kombinasjonsprodukter

I etterkant av dette er det med dette produktet som det er med så mange andre kombinasjonsprodukter: i stedet for å fokusere på å gjøre én ting veldig bra – i dette tilfellet å lage en komfyr eller hette – må bedrifter gjøre begge deler, og derfor kan det skje at ett av elementene henger etter uten at du har mulighet til å velge det fra. Det må forstås at du kan oppleve et produkt som har en god vifte, men dårlige kokeplater eller omvendt. På den måten kan det være et aktuelt å tenke på at man med en platetopp med innebygd ventilator gjerne ofrer litt kvalitet til fordel for bekvemmeligheten. Dette er ikke nødvendigvis en dårlig avveining, bare noe å være klar over.

Manglende overlys

Det kan også hende at du med en platetopp med innebygd ventilator vil savne taklyset fra en tradisjonell vifte, som mange bruker når de lager mat.

Krevende installasjon

Sist, men ikke minst,bør det nevnes at en platetopp med innebygd vifte er vanskeligere å bygge inn i et eksisterende kjøkken enn en vanlig komfyr, og dette er også noe du bør undersøke før du foretar kjøpet.

Ulike typer avtrekk

Sist men ikke minst bør det nevnes at en kokeplate med innebygd hette er vanskeligere å bygge inn i et eksisterende kjøkken enn en vanlig komfyr, og dette er også noe du bør undersøke før du foretar kjøpet.

Rørføring

En type avtrekk er den klassiske kanalen der viften er i sin reneste form: den er koblet til et rør som leder ut gjennom et hull i veggen på huset eller leiligheten din, noe som betyr at ting som røyk og lukt som oppstår når du lager mat, blir ført ut i  friluft.

Resirkulasjon

Den andre typen avtrekk er egentlig ikke et avtrekk i det hele tatt, men kalles i stedet resirkulering – og som du kanskje har gjettet ut fra navnet, betyr dette at røyk og lukt fra matlagingen suges inn i hetten, som deretter resirkulerer luften før den. sender den ut på kjøkkenet ditt igjen. Resirkuleringen skjer ved at et filter i enheten renser luften. I ventilatorer med resirkulering er det ofte en blanding av et kullfilter og et fettfilter som fungerer sammen.

Ulemper med resirkulasjon

Den siste løsningen er ikke på langt nær like effektiv som den første, siden dette er to helt forskjellige prosesser. Kort oppsummert kan man si at en tradisjonell ventilator kvitter seg med luften, mens en hette med resirkulering rett og slett renser den – en rengjøring som ikke er helt perfekt. Med et resirkuleringsfilter kan det fortsatt være en betydelig mengde røyk, fuktighet og lukt igjen etter at det har virket – spesielt hvis du har å gjøre med en dårlig modell.

Fordeler med resirkulasjon

Det er imidlertid også fordeler med resirkulering; det mest åpenbare er nok at du ikke trenger å lage uttrekk fra ventilatoren. Dette kan verdsettes for de som kanskje ikke har den muligheten fordi de bor i en fredet bygning hvor det ikke er tillatt med store hull i fasaden, eller fordi kjøkkenet deres – kanskje av designmessige årsaker – ikke er egnet til å føre et stort rør gjennom. Det er også en stor installasjon – i hvert fall ikke noe de fleste kan fikse selv på en time. Vanligvis krever dette at du ringer etter håndverkere som kan gjøre det for deg.

Kapasitet for avtrekk

Når du har bestemt deg for om du vil ha en platetopp med ventilator som bruker resirkulasjon eller klassisk rør, må du finne ut om deres evne til å gjøre jobben sin best mulig – det vil si å rense luften på kjøkkenet ditt.

Heldigvis er det et relativt enkelt regnestykke du kan gjøre for å finne ut om en gitt platetopp med avtrekkshette dekker akkurat dine behov.

Kapasiteten til avtrekket i ventilatorer hetter måles i kubikkmeter i timen, og den generelle anbefalingen er at denne bør være 10 ganger volumet til kjøkkenet. Det betyr at dersom kjøkkenet ditt har et volum på 30 kubikkmeter, bør hetten ha en sugekapasitet på 300 kubikkmeter i timen. Dette er skrevet av Kunnskapssenteret Bolius.

Du kan beregne volumet på kjøkkenet ditt ved å multiplisere lengden, bredden og høyden på kjøkkenet (lengde x bredde x høyde).

Jo høyere avtrekkskraft, desto bedre blir hetten til å rense luften når du lager mat.

Støynivå

Mange av oss kjenner til roen som plutselig oppstår når matlagingen er over, viften er slått av, og det plutselig går opp for deg hvor mye den store viften over komfyren egentlig har bråket de siste 30 minuttene.

De fleste er klar over at en kjøkkenhette gir støy – men det er relativt stor forskjell på hvor mye støy de ulike modellene lager. Og det er faktisk mulig å undersøke dette før du kjøper en ventilator på nett, da de fleste – om ikke alle – produsenter i dag gir både minimum og maksimum støynivå for sine ventilatorer. Disse verdiene er gitt i desibel (dB).

Mange av de nyere modellene er generelt relativt stillegående sammenlignet med de som ble produsert tidligere. Hvis du vil være helt sikker på at panseret din bråker minst mulig, bør du se etter modeller som er på den nedre delen av 50-tallet.

FAQ

Hvilke platetopp med ventilator best i test?

Den beste platetoppen med ventilator i testen ble Bosch PVQ811F15E, som kan brukes både med rør og resirkulasjonsfilter, og som har godt avtrekk for prisen.

Hvorfor velge en platetopp med ventilator?

En platetopp med ventilator gjør den klassiske ventilatoren som man finner på vegg eller tak overflødig, og åpner for plass på kjøkkenet.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×