Opdateret desember 2023

Robotgressklipper test

I vår robotgressklipper test vurderer vi de beste robotgressklipperne på markedet. Vi følger hele tiden utviklingen og oppdaterer testen jevnlig slik at kun de beste robotgressklippere er inkludert.
Af Charlotte BAdge
Charlotte

Charlotte er 36 år gammel og bor på øya Sotra utenfor Bergen. På øya hun bor er det mange muligheter for tur og noe av det beste Charlotte vet er...

AL-KO Robolinho 1150 W 7
Beste batteritid

AL-KO Robolinho 1150 W

Honda Miimo 310 8
Beste til varierende klippemønster

Honda Miimo 310

Prissammenligning i samarbejde med  Prisjakt Logo

Når vi vurderer produkter, gjennomfører vi grundige undersøkelser og analyser av hver enkelt klipper og sammenligner alle vesentlige parametere. I tillegg ser vi på både norske og utenlandske ekspertvurderinger, tester og brukeranmeldelser.

Vi sammenligner robotgressklippere og gir dem en individuell og en samlet poengsum basert på følgende kriterier: brukervennlighet, installasjon, klippeevne i ulike situasjoner, effektivitet på ujevne underlag, bakker og evne til å takle ulike hindringer, samt batteridrift og ladetid.

I vår kjøpsguide går vi i dybden med parametrene ovenfor, slik at du får det beste grunnlaget for å ta en beslutning. Til slutt ser vi også på nyttige funksjoner, som kan utgjøre hele forskjellen.

4.6
star star star star star
TestScore TestScore
Info
Vis vurderinger Arrow icon up
 • Brukeranmeldelser
  4.5
 • Brukervennlighet(og installasjon)
  4.5
 • Klippeevne
  5
 • Batteri- og driftstid
  4.5
 • På ujevnt terreng
  4.5
Fordele
 • pros-icon.svg Klipper godt både våte og høye gresstrå 
 • pros-icon.svg Egnet for å oppdage og unngå hindringer
 • pros-icon.svg Yter godt på kuperte plener og bakker (opptil 40 %)
 • pros-icon.svg Den mest stillegående klipperen i test (55 dB)
 • pros-icon.svg Lang driftstid (60 min)
 • pros-icon.svg Godt forhold mellom driftstid (60 min) og ladetid (60 min)
Ulemper
 • cons-icon.svg Klipper ikke effektivt kanter nær vegger, gjerder og stakittgjerder da roboten ikke kan komme nærme nok
 • cons-icon.svg Medfølgende grenseledning har en tendens til å ryke, noe som kan medføre en ekstra kostnad
 • cons-icon.svg Ingen regnsensor, og du må derfor sørge for at roboten stopper eller kjører tilbake til ladestasjonen ved regn

Detaljeret gennemgang

Husqvarna er et av de ledende merkene innen robotgressklippere, og du er sikker på å få kvalitet for pengene. Den beste robotgressklipperen i vår test er en robust robotgressklipper som overbeviser med et rent klipp og et flott resultat i nesten alle tenkelige situasjoner.

Automower 310 Mark II er egnet for mellomstore plener på 1000 kvadratmeter. Den kan imidlertid håndtere opptil 1200 kvadratmeter uten problemer, mens den dyrere robotgressklipperen Automower 405X er beregnet for en plen på 600 kvadratmeter.

Den beste robotgressklipper, ifølge oss, har et stabilt chassis samtidig som den er ekstremt stillegående, slik at du også kan ha klipperen i gang om natten og i helgene.

Brukervennlig installasjon

Alt du trenger for å installere denne robotklipper er inkludert. Denne klipperen er installert med en grenseledning og en guidekabel og krever derfor mer arbeid enn GPS-styrte modeller som ikke bruker kabler.

I motsetning til mange andre robotgressklippere er det ikke nødvendig å kalibrere denne klipperen. Mindre hindringer trenger ikke avgrenses med kabel, da robotgressklipperen tåler små ujevnheter. Større hindringer som store trær med røtter som stikker opp av bakken eller bed bør avgrenses med kantkabel.

Når du har lagt og installert grenseledning og guidekabel, og koblet dem til ladestasjonen, er robotgressklipperen klar til bruk. Hold øye med klipperen første gangen den går, slik at du kan justere grenseledningene hvis du ser at det oppstår problemer.

Andre innstillinger på denne robotklipper administreres på LCD-skjermen eller i appen. Sistnevnte er Husqvarnas egen app og kobles til via bluetooth. Robotgressklipperen kan ikke startes via stemmestyring, slik som for eksempel Automower 405X, som kan brukes med Google Assistant. I tilhørende app har du samme funksjoner som på displayet, og du kan starte, stoppe og kjøre den til ladestasjonen og også programmere og stille inn klipperen.

Du har muligheten til å stille inn en 7-dagers timer, og du kan programmere gressklipperen til at den klipper plenen opptil to ganger om dagen. Innstillingene kan kopieres og gjenbrukes, i motsetning til klipperen AL-KO Robolinho 1150 W der det er nødvendig å programmere dagene individuelt.

Med et støynivå på 55 desibel er Husqvarna Automower 310 Mark II en stillegående klipper. Dette tilsvarer lydnivået til en elektrisk tannbørste, mens Husqvarna sin modell Automower 405X har et lydnivå på 59 desibel. Dette er de to mest stillegående robotgressklipperne i vår test. Robotklipper Automover 310 Mark II modellen i vår test med det laveste støynivået.

Effektivt bevegelsesmønster

Bevegelsesmønsteret er tilfeldigvis, noe som er det motsatte av de to Bosch-modellene i vår test, som klipper i rette linjer. Fordelen med et tilfeldig bevegelsesmønster er at du unngår striper og linjer i på din plen. Du kan planlegge klippingen til å klippe plenen tilfeldig, bevege seg gjennom trange passasjer eller fokusere på bestemte områder.

Den medfølgende grenseledningen lar deg lede robotgressklipperen rundt i hagen. Du kan for eksempel gi den veibeskrivelse for den korteste veien tilbake til ladestasjonen. Guidekabelen lar deg også stille inn robotgressklipperen til å starte på forskjellige steder i hagen din, slik at en robotklipper ikke begynner å klippe på samme sted hver gang. Du kan velge opptil tre forskjellige startposisjoner. Praktiske tester viser at på en 1000 kvadratmeter stor hage er det tilstrekkelig å la den gå fire til seks timer om dagen, fem dager i uken, for å få et pent og jevnt resultat.

Mønsterdybden til de store svingbare bakhjulene, støtten til de to forhjulene og klipperen sin lette vekt på 9,4 kilo bidrar alle til at robotgressklipperen ikke setter seg fast, noe andre robotgressklippere pleier å gjøre. Derfor klarer denne robotklipper seg også godt på ujevnt terreng, våte områder, bakker og langt gress. Grundige tester viser også at robotgressklipperen klarer å komme seg fri uten hjelp fra mennesker i tilfeller der klipperen setter seg fast. I lignende situasjoner når du bruker andre modeller, er det nødvendig å løfte en robotklipper fri.

Klipperen er god til å kjøre rundt hindringer, samtidig som den skjærer tett inntil dem og ikke etterlater lengre og uklippede gresstuster. Her er en robotklipper som tåler stigninger på opptil 40 prosent. I vår dyptgående undersøkelse kommer det frem at denne klipperen har vanskeligere for å rygge i stigninger når gresset er vått eller hvis det er mye gress på hjulene. Den er ikke utstyrt med kantklipper, men kan programmeres til å kjøre en distanse bestemt av deg over grenseledningen, slik at den også klipper kantene.

Batteriytelse

Automower 310 Mark II fra Husqvarna har et godt forhold mellom drifts- og ladetid, som begge er 60 minutter. Den totale driftstiden avhenger av høyden på gresset. Hvis gresset er høyere enn normalt, kan driftstiden forkortes med rundt 10 minutter. Dette betyr at den vil klippe gresset i 50 minutter i stedet for 60 minutter, hvoretter den går tilbake til ladestasjonen. Har du satt den til å virke i en periode på fem timer, vil den derfor klippe i tre timer. Du kan fikse dette ved å stille inn klippehøyde høyere første gang, og deretter senke klippehøyde for å gjøre det lettere for robotgressklipperen å komme seg gjennom.

Vår vurdering

Denne beste robotgressklipperen er bra for mellomstore og komplekse hager som har bakker og mange hindringer med en god klippebredde. Klipperen er like effektiv som Husqvarna sin Automower 405X og skiller seg bare ved at den ikke kan brukes med Google Assistant og har ingen PIN-kode. Så du får en like god ytelse på klippingen og resultatet, men for mindre penger! Den beste klipperen er også ideell for de som ønsker installasjon som er enkel å sette opp, men likevel med grenseledning og guidekabel, slik at du har mer kontroll over bevegelsene. Denne robotgressklipperen kan rengjøres med hageslange både på topp og bunn, noe som ikke er tilfellet med alle typer modeller eller en vanlig gressklipper.

Type: Robotgressklipper Arbeidsområde i kvadratmeter (m²): 1.000 m² Klippebredde i centimeter (cm): 22 cm Minimum klippehøyde i centimeter (cm): 2 cm Maksimal klippehøyde i centimeter (cm): 5 cm Display: Ja Regnsensor: Nei Programmering: Ja Maksimale helling i prosent: 40 % Lys : Nei Appstyring: Ja Alarm: Ja Lydnivå i decibel (dB): 55 dB Oppladningstid i minutter (min): 60 min Driftstid i minutter (min): 60 min Spenning i volt (V): 18 V Vekt i kilogram (kg): 9,4 kg Mål (B x D x H): 42 x 59 x 25

Bosch Indego M 700

Beste billige

4.5
star star star star star
TestScore TestScore
Info
Vis vurderinger Arrow icon up
 • Brukeranmeldelser
  3
 • Brukervennlighet(og installasjon)
  5
 • Klippeevne
  5
 • Batteri- og driftstid
  5
 • På ujevnt terreng
  4.5
Fordele
 • pros-icon.svg Grundig klippeevne på grovt og vått gress
 • pros-icon.svg God til å håndtere hindringer
 • pros-icon.svg Lang driftstid (75 min)
 • pros-icon.svg Varierer klipperetning fra gang til gang, noe som gir et finere resultat
Ulemper
 • cons-icon.svg Langsom klippetid (mellom 3 og 6 timer for 500 m², inkl. 1 til 2 ladinger)
 • cons-icon.svg Kantkabel og installasjon er tidkrevende å sette opp første gang
 • cons-icon.svg Lav base kan føre til at den fester seg og ikke håndterer ujevnheter godt sammenlignet med andre modeller
 • cons-icon.svg Laveste klippehøyde (3 cm) ikke like god som andre modeller i test
 • cons-icon.svg Ikke effektiv når man klipper kanter 
 • cons-icon.svg Høyt støynivå (63 dB)

Detaljeret gennemgang

Hvis du er ute etter en robotgressklipper med manuell installasjon og kontroll, er denne robotgressklipperen et opplagt valg. Klipperen takler en jevn hage på opptil 700 kvadratmeter uten problemer. Et pluss er også forholdet mellom drifts- og ladetid. Det er en av de to modellene i vår test av robotklippere der driftstid er lengre enn ladetiden. Den har en total driftstid på 75 minutter, mens ladetiden er 60 minutter.

Det finnes også en Bosch Indego M+ 700, der eneste forskjell er at den kan brukes med app og stemmestyring.

Den har også en lang batteritid på 75 minutter, i motsetning til for eksempel Bosch Indego S 500, som har en batteritid på 60 minutter. Det er også den letteste robotgressklipperen i vår test av robotgressklippere, noe som er et pluss under oppsett og rengjøring og vedlikehold.

Selv om klipperen har det høyeste støynivået i vår test, er det fortsatt et lavt lydnivå. Den er på 63 desibel, som kan sammenlignes med lydnivået til en vanlig samtale. Den er derfor kun 8 desibel mer støyende enn vår best i test, som har det laveste støynivået.

Optimalisert navigasjonssystem

Når kablene er lagt, kan du velge å enten starte klipperen manuelt eller programmere den. Den skiller seg fra andre modeller i sitt bevegelsesmønster. Der mange modeller, blant annet de to modellene til Husqvarna, kjører tilfeldig rundt på plenen, er Bosch Indego M 700 en intelligent robotgressklipper som kjører i et lineært mønster. Den starter med kantene, hvoretter Bosch ‘LogiCut’ smartnavigasjonssystem beregner den beste ruten. Dette betyr at den ikke klipper gresset og kjører over samme sted to ganger. Fordelen med det lineære bevegelsesmønsteret er at robotgressklipperen ikke kaster bort tid på å kjøre over samme sted flere ganger. Denne metoden sliter også mindre på plenen. I motsetning til mange andre modeller i testen er det ikke mulig å styre eller programmere denne robotgressklipperen via en app.

Eventuelle oppdateringer for denne klipperen må derfor lastes ned og overføres til en USB-pinne, som settes direkte inn i Indego M 700.

Våre tester viste at den fungerer tregere enn andre modeller på markedet, og har liten klippebredde. Med denne robotgressklipperen bør du regne med 3 til 6 timer for rundt 500 kvm, som også inkluderer ladetid. Du kan løse dette ved å sette klipperen til en høyere eller maksimal klippehøyde, noe som gjør arbeidet lettere.

God til ujevnheter og hindringer – i begrenset omfang

Den er designet av produsenten for bakker opp til 27 prosent, men presterer generelt ikke så bra i bakker. I våre grundige undersøkelser var det tydelig at klipperen så bakker som hindringer og forsøkte å unngå dem. Hvis du har en tomt med stigninger over 27 prosent, anbefaler vi en annen robotgressklipper, som Husqvarna sin Automower 310 Mark II, som tåler opptil 40 prosent.

Den har ingen problemer med vått eller grovt gress. På den annen side viser ulike tester at den presterer dårligere på langt gress enn konkurrentene gjør. Den laveste innstillingen for klippehøyde er 3 centimeter, i motsetning til mange andre modeller, som kan klippe gresset ned til 2 centimeter.

Bunnen av klipperen er lav, noe som i vår analyse gjorde at den ofte setter seg fast. På den annen side kunne den frigjøre seg igjen og trengte ingen menneskelig hjelp.

Vår vurdering

Bosch Indego M 700 er perfekt for dem som ønsker manuell betjening og ikke vil tukle med apper og internettforbindelser. Det er en billig robotgressklipper som koster litt over halvparten av den dyreste modellen, Stihl RMI 632! Og du trenger ikke gå på akkord med kutteevnen. Bosch Indego M 700 klarer seg godt på grovt gress og i høyere klippehøyde. Den fungerer også godt på våte plener. Den har det vanskeligere med høyt gress, så hvis du ikke vil at robotgressklipperen din skal gå regelmessig, anbefaler vi en modell som er bedre for langt gress, og gjerne med bredere klippebredde. Til gjengjeld får du med denne robotgressklipperen en robotgressklipper som er enkel å installere og betjene.

Type: Robotgressklipper Arbeidsområde i kvadratmeter (m²): 700 m² Klippebredde i centimeter (cm): 19 cm Minimum klippehøyde i centimeter (cm): 3 cm Maksimal klippehøyde i centimeter (cm): 5 cm Display: Ja Regnsensor: Nei Programmering: Ja Maksimale helling i prosent: 27 % Lys : Nei Appstyring: Nei Alarm: Ja Lydnivå i decibel (dB): 63 dB Oppladningstid i minutter (min): 60 min Driftstid i minutter (min): 75 min Spenning i volt (V): 18 V Vekt i kilogram (kg): 7,6 kg Mål (B x D x H): 36,4 x 44,5 x 20,2 cm

Stihl RMI 632

Beste premium

4.8
star star star star star
TestScore TestScore
Info
Vis vurderinger Arrow icon up
 • Brukeranmeldelser
  4.5
 • Brukervennlighet(og installasjon)
  5
 • Klippeevne
  5
 • Batteri- og driftstid
  4.5
 • På ujevnt terreng
  5

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Bredeste klippebredde i test (28 cm)
 • pros-icon.svg Egnet for store plener (3000 m²)
 • pros-icon.svg Effektiv og rask klipping på alle typer gress
 • pros-icon.svg Bratte bakker er ikke et stort problem (45 %)
Ulemper
 • cons-icon.svg Kort driftstid (35 min)
 • cons-icon.svg Forvirrende brukerhåndbok (selv om installasjonen i seg selv er enkel)
 • cons-icon.svg Kjører sideveis inn i ladestasjonen, noe som betyr at det ikke kan monteres vegger på ladestasjonen

Detaljeret gennemgang

Stihl RMI 632 skiller seg ut ved å ha noen fine funksjoner som en regnsensor og muligheten til å fjernstyre den. Klipperen utmerker seg ved å prestere godt i alle situasjoner. Den har derfor ingen problemer med vått, grovt eller langt gress, og den kan klippe opptil 3000 kvadratmeter sammenlignet med Honda Miimo 310 som tåler 1500 kvadratmeter. Det er robotgressklipperen i vår test som har bredeste klippebredde med sine 28 centimeter og også klipperen som tåler flest kvadratmeter. Ideell for deg med en stor hage!

Suveren klippeevne gir et flott ferdig resultat

I likhet med testvinneren, er Stihl installert ved hjelp av en grenseledning og kjører i et tilfeldig mønster. I motsetning til Husqvarna sin Automower 310 Mark II, foreslår Stihl RMI 632 en klippeplan basert på størrelsen og utformingen av hagen ved installasjon. Denne funksjonen er ikke tilgjengelig med billigere robotgressklippere, som Bosch Indego M 700. Du kan godta forslaget eller justere planen etter behov. Installasjonen og oppsettet er enkelt, men brukermanualen kan virke forvirrende. Du kan få installasjonshjelp fra en profesjonell eller finne guider på nettet som tar deg gjennom installasjonen steg for steg.

Klipperen fra Stihl har også et eget program for kanter og kan programmeres til å klippe kanter 1 til 3 ganger i uken. I likhet med Bosch Indego M 700 endrer knivene skjæreretning, noe som gir et bedre resultat. Det er mulig å programmere den til å endre utgangspunktet, slik at du får et jevnere snitt.

Våre tester viste at Stihl RMI 632 utmerker seg ved hindringer som blomsterbed og trange passasjer. Klipperen viste seg å være mindre god til å håndtere gresset rundt trær og nær gjerder. På den annen side klarer denne robotgressklipperen en klippehøyde på opptil 6 centimeter, hvor den vanlige høyden i vår test er 5 centimeter. Den eneste modellen som tåler mer er klipperen Robomow RK1000. Ved hindringer som kommer, stopper den og snur seg, men bladene fortsetter å rotere, i motsetning til for eksempel Robomow RK1000 der bladene slutter å rotere.

Med sine 13,5 kilo er det den tyngste klipperen i vår best i test, der den letteste som veier 7,6 kilo. I tillegg så har den et gjennomsnittlig støynivå på 62 desibel, noe som plasserer klipperen som den nest mest støyende robotgressklipperen i vår test.

Nyttige funksjoner

I vår test er tre modeller utstyrt med regnsensor, og Stihl RMI 632 er en av dem. Sensorene registrerer regn slik at robotgressklipperen ikke kjører ut, og kjører tilbake til ladestasjonen dersom det begynner å regne når den klipper gresset.

Robotgressklipperen kan programmeres manuelt på panelet eller via en app. Stihl sin app er enkel å bruke, men tungvint da du må gå gjennom mange menypunkter hver gang.

I tillegg til appkontrollen skiller klipperen seg også ut ved at frontpanelet kan tas av og brukes som fjernkontroll.

Batteriytelse

Denne modellen har kort batteritid sammenlignet med de andre modellene i vår best i test. De fleste robotgressklippere har en kjøretid på en time eller mer, mens denne robotgressklipperen har en kjøretid på 35 minutter. Det er 5 minutter mer enn Honda Miimo 310. Forholdet mellom drifts- og ladetid er ikke optimalt. Ladetiden er 120 minutter, det vil si 85 minutter lengre enn driftstiden.

Vår vurdering

Hvis den korte driftstiden ikke er et problem for deg, får du med denne modellen en effektiv robotgressklipper med bred klippebredde for svært store hager som yter godt i alle situasjoner. Dette er en av robotgressklippere i testen som ikke har problemer med bakker på opptil 45 prosent. Den har testens bredeste klippebredde og kan derfor kutte større flater på en gang.

Den suverene kutteevnen veier opp for den noe tungvinte appstyringen, spesielt hvis du ikke har noe imot å stille inn den manuelt.

Type: Robotgressklipper Arbeidsområde i kvadratmeter (m²): 3.000 m² Klippebredde i centimeter (cm): 28 cm Minimum klippehøyde i centimeter (cm): 2 cm Maksimal klippehøyde i centimeter (cm): 6 cm Display: Ja Regnsensor: Ja Programmering: Ja Maksimale helling i prosent: 45 % Lys : Nei Appstyring: Ja Alarm: Ja Lydnivå i decibel (dB): 62 dB Oppladningstid i minutter (min): 120 min Driftstid i minutter (min): 35 min Spenning i volt (V): 29 V Vekt i kilogram (kg): 13,5 kg Mål (B x D x H): 73 x 54 x 27 cm

Robomow RK1000

Beste for inndelte plener

4.5
star star star star star
TestScore TestScore
Info
Vis vurderinger Arrow icon up
 • Brukeranmeldelser
  4
 • Brukervennlighet(og installasjon)
  4.5
 • Klippeevne
  4.5
 • Batteri- og driftstid
  4.5
 • På ujevnt terreng
  5
Fordele
 • pros-icon.svg Bra i ujevnt terreng
 • pros-icon.svg Bra i sonedelte hager (programmerer opptil 5 soner)
 • pros-icon.svg Klarer bratte bakker godt (opptil 45 %)
 • pros-icon.svg Lett å forstå manual som gjør installasjonen enklere
 • pros-icon.svg Intuitiv berøringsskjerm
 • pros-icon.svg Ladestasjonen kan stå i et hjørne
Ulemper
 • cons-icon.svg Lang ladetid (120 min); dobbelt så lang som driftstid
 • cons-icon.svg Ingen nettverkstilkobling og derfor ingen mulighet til å fjernstyre den
 • cons-icon.svg Bluetooth-tilkoblingen når ikke langt (mindre enn 5 meter)

Detaljeret gennemgang

Robomow RK1000 ligner Stihl-modellen på mange måter. De er begge gode for bakker på opptil 45 prosent og yter godt på fuktige plener og ujevnt terreng. Robomow skiller seg ved å være egnet for mellomstore plener på opptil 1000 m2 med sin klippebredde, der Stihl klarer 3000 kvadratmeter. I motsetning til Stihl-modellen har den ingen regnsensor, men i stedet har den lengre driftstid og høyere høydeinnstilling. I motsetning til de andre modellene i denne testen kan Robomow stilles inn til å håndtere opptil 5 soner og er perfekt hvis du har en oppdelt hage.

Enkel installasjon – middelmådig appfunksjon

I likhet med vår best i test, Husqvarna sin Automower 310 Mark II, fungerer Robomow RK1000 med en grenseledning og kjører i et tilfeldig mønster. I motsetning til testvinneren trenger Robomow ikke en guidekabel for å finne tilbake til ladestasjonen.

På den annen side har Robomow ingen Wi-Fi-tilkobling, som for eksempel modellen Worx Landroid har. Robomow RK1000 er utstyrt med bluetooth og kan kobles til en app. Appkontrollen fungerer best når du står nær Robomow robotgressklipperen, noe som er et minus. I våre undersøkelser fant vi at bluetooth-tilkoblingen ikke når lenger enn 5 meter. Det er derfor ikke mulig å starte fjernkontrollen uten å ha programmert den på forhånd, eller programmere Robomow uten å være innenfor 5 meter fra den. På den annen side er det en intuitiv app. og berøringsskjermen er rask og enkel å bruke for å styre Robomow.

God egnet for soneinndelte hager

I likhet med de fleste andre robotgressklippere i testen kjører Robomow i et tilfeldig mønster. Sammenlignet med andre robotgressklippere er Robomow ideell for bruk i hager med flere inndelinger, da det er mulig å programmere Robomow for opptil 5 soner. Til sammenligning kan Worx Landroid L1000 WR147E.1 håndtere 4 soner. Ved hindringer som dukker opp stopper Robomow robotgressklipperen og knivene, hvor mange andre modeller sine kniver fortsetter å rotere. Tester viser at Robomow derimot ikke er så god for trange passasjer og skarpe svinger, fordi Robomow må svinge skarpt og hjulene dermed har en tendens til å skade plenen der den svinger. Her kan det være nødvendig å tilpasse grenseledningen. På den annen side viser undersøkelser at de kraftige hjulene på Robomow kan være gode for våte og ujevne plener.

I motsetning til Stihl sin modell har Robomow ingen regnsensor. Når det regner må man derfor manuelt stille inn Robomow til å kjøre tilbake til ladestasjonen eller hindre den i å kjøre av gårde i regnet. Robomow yter like godt i tester som Stihl i bakkene på opptil 45 prosent. Og i motsetning til Stihl RMI 632, kan modellen Robomow sin ladestasjon stå i et hjørne og trenger ikke mye plass å kjøre inn for å lade.

Robomow RK1000 er oppgitt av produsenten til å kunne håndtere langt gress opp til 10 centimeter. Det gjør den også bra, men erfaringen med produkter er at den er best ved en høydeinnstilling lavere enn 10 centimeter. Klippebredde er ikke så god som på modellen Stihl, men langt fra den dårligste med sine 21 cm.

Vår vurdering

I Robomow RK1000 får du en effektiv robotgressklipper. Størrelsen på 51 x 64 x 30 centimeter tar plass og kan gjøre det vanskelig for Robomow å komme seg gjennom trange steder. I tillegg er ladetiden dobbelt så lang som driftstiden på 60 minutter. Det betyr at Robomow må gå i ca 2 timer hver dag for å holde en plen på 500 kvadratmeter rett.

Hvis ladetiden ikke er av betydning for deg, vil du dra nytte av denne Robomow robotgressklipperen hvis du har en ujevn plen med helninger på opptil 45 prosent. Robomow er spesielt et godt valg for åpne hager med avstand, hvor Robomow klipper gresset effektivt og gir plenen en fin finish.

Type: Robotgressklipper Arbeidsområde i kvadratmeter (m²): 1.000 m² Klippebredde i centimeter (cm): 21 cm Minimum klippehøyde i centimeter (cm): 2 cm Maksimal klippehøyde i centimeter (cm): 10 cm Display: Ja Regnsensor: Nei Programmering: Ja Maksimale helling i prosent: 45 % Lys : Nei Appstyring: Ja Alarm: Ja Lydnivå i decibel (dB): 60 dB Oppladningstid i minutter (min): 120 min Driftstid i minutter (min): 60 min Spenning i volt (V): 18,15 V Vekt i kilogram (kg): 10,3 kg Mål (B x D x H): 51 x 64 x 30 cm

Husqvarna Automower 405X

Beste for komplekse hager

3.8
star star star star star
TestScore TestScore
Info
Vis vurderinger Arrow icon up
 • Brukeranmeldelser
  1
 • Brukervennlighet(og installasjon)
  4
 • Klippeevne
  4.5
 • Batteri- og driftstid
  4.5
 • På ujevnt terreng
  5
Fordele
 • pros-icon.svg Kan brukes med stemmestyring, så du slipper å stå ved siden av
 • pros-icon.svg Lavt design og derfor bedre for å komme under lave hagemøbler og busker
 • pros-icon.svg App har gode ​​innstillingsmuligheter for komplekst utformede hager
Ulemper
 • cons-icon.svg Har større problemer med å klippe langt gress på den laveste innstillingen
 • cons-icon.svg Må startes manuelt etter en “fridag”
 • cons-icon.svg Kort driftstid (50 min)

Detaljeret gennemgang

Husqvarna Automower 405X er priset mellom vår premiummodell og best i test, Husqvarna sin Automower 310 Mark II. De to modellene fra Husqvarna er også veldig like hverandre. De har samme klippebredde og -høyde og tåler begge en stigning på opptil 40 prosent. Modellen Husqvarna Automower 405X skiller seg ved å være for et mindre område, og kan i tillegg styres ved hjelp av stemmestyring.

Små forskjeller fra modellen Husqvarna Automower 310 Mark

De to modellene skiller seg for eksempel fra hverandre ved at Husqvarna Automower 405X har en kortere klippetid på 45 til 50 minutter, mens 310 Mark II har en driftstid på 60 minutter. Produsenten selger denne modellen som egnet for 600 kvadratmeter, men vår forskning viser at den kan håndtere opptil 720 kvadratmeter. Det er 280 kvadratmeter mindre enn 310 Mark II, som enkelt håndtere 1000 m2. På den annen side er designet på 405X-modellen 1 centimeter lavere. Det gjør at den er bedre til å komme under lavere busker og hagemøbler.

Mens Husqvarna Automower 310 Mark II bruker bluetooth for å koble til deres app, kan du styre Husqvarna Automower 405X via Google Assistant. Den eneste andre modellen i vår test som også har denne muligheten er Worx Landroid. Husqvarna Automower 405X er også den eneste modellen i vår test som har lys.

God til komplekse hager

Appen gir deg mange innstillingsmuligheter. På et sanntidskart kan du følge med på hvor robotgressklipperen har vært og hvor den er i øyeblikket du ser. Det er også i appen du kan programmere og skreddersy klippingen slik at den passer til hagen din. Du kan for eksempel programmere den til å klippe gresset i forskjellige høyder på ulike deler av plenen din. Du kan også angi at den skal hoppe over bestemte steder.

Den gjør seg godt på alle typer gress og har kun problemer med å klippe på den laveste innstillingen når gresset er høyt. Du kan løse dette ved å sette den til en høyere innstilling. På den annen side etterlater denne modellen ingen gresstuster, noe som kan være tilfelle med andre robotgressklippere. Denne modellen klarer å klippe gresset nær hindringer. I motsetning til mange modeller i vår test, må du stille inn klippehøyden på kontrollpanelet eller i appen og ikke på en skive. Høydeinnstillingene er nummererte og ikke gitt i en måleenhet. Det er et minus fordi du må holde styr på hvilket trinn som tilsvarer hvilken høydeinnstilling.

Vår vurdering

Husqvarna Automower 405X for mellomstore hager er den nest dyreste modellen i vår best i test robotgressklipper, men med denne robotgressklipper får du full kontroll over klippingen. Du kan tilpasse klippingen i appen, noe som gjør den ideell for deg som har en kompleks hage med bed, hindringer og bakker på opptil 40 prosent. Det er derfor en virkelig god allround robotgressklipper. I tillegg kan du bruke den med stemmestyring, mens mange andre modeller bruker bluetooth, som krever at du er i nærheten av gressklipperen.

Siden den er utstyrt med lys kan den også kjøre når det er mørkt og du er i hagen. Hvis du vil ha en veldig stillegående robotgressklipper til å gå om natten, anbefaler vi testvinneren, Husqvarna Automower 310 Marks II, som har et lydnivå på 55. Til sammenligning har Husqvarna Automower 405X et lydnivå på 59 desibel.

Type: Robotgressklipper Arbeidsområde i kvadratmeter (m²): 720 m² Klippebredde i centimeter (cm): 22 cm Minimum klippehøyde i centimeter (cm): 2 cm Maksimal klippehøyde i centimeter (cm): 5 cm Display: Ja Regnsensor: Nei Programmering: Ja Maksimale helling i prosent: 40 % Lys : Ja Appstyring: Ja Alarm: Ja Lydnivå i decibel (dB): 59 dB Oppladningstid i minutter (min): 60 min Driftstid i minutter (min): 45-50 min Spenning i volt (V): 18 V Vekt i kilogram (kg): 9,7 kg Mål (B x D x H): 45 x 61 x 24 cm

Bosch Indego S 500

Beste robotgressklipper til liten plen

4.3
star star star star star
TestScore TestScore
Info
Vis vurderinger Arrow icon up
 • Brukeranmeldelser
  3.5
 • Brukervennlighet(og installasjon)
  4.5
 • Klippeevne
  4
 • Batteri- og driftstid
  4.5
 • På ujevnt terreng
  5
Fordele
 • pros-icon.svg God og rask på høyt gress
 • pros-icon.svg Enkel å sette opp installasjon og innstillinger
 • pros-icon.svg Godt forhold mellom lading (60 min) og driftstid (60 min)
 • pros-icon.svg Intuitiv app som er enkel å betjene
Ulemper
 • cons-icon.svg Etterlater små ukuttede flekker (finner dem vanligvis neste gang den kjører ut)
 • cons-icon.svg Installasjonen tar lang tid
 • cons-icon.svg Sensorer er ikke effektive, i stedet for å kjøre rundt hindringer har den en tendens til å kjøre inn i dem først.
 • cons-icon.svg Problemer med hindringer må løses manuelt og kan ikke løses i tilhørende app.
 • cons-icon.svg Har en tendens til å holde seg til ujevnheter.
 • cons-icon.svg Hvis den setter seg fast, må den gjennom en kalibreringsprosess hvor den går tilbake til grenseledningen.

Detaljeret gennemgang

Hvis du ønsker en robotgressklipper som imiterer bevegelsesmønsteret til en manuell gressklipper, er denne modellen et godt kjøp. Bortsett fra at denne robotgressklipperen planlegger alt for deg, så trenger ikke du!

Du får samme funksjoner som storebror Bosch Indego M 700 har, men til en lavere pris. Og hvorfor betale mer hvis du har en liten hage og ikke trenger en robotgressklipper for mange kvadratmeter. Her får du en modell som er perfekt for gressplener på opp til 500 kvadratmeter.

Navigasjonssystem – intelligent planlegging

På samme måte som Bosch Indego M 700 bruker denne gressklipperen en kalibreringsprosess, hvoretter den planlegger klippingen etter størrelsen på plenen. Dette betyr at du ikke trenger å planlegge klippingen manuelt. I motsetning til alle andre modeller i vår test av robotgressklipper, beveger modellene til Bosch seg i rette parallelle linjer. Den går en annen vei hver gang, slik at gresset slites minst mulig.

Den kjører flere ganger for å få alt med, noe som bidrar til å holde gressplener rene. I grundige tester ser det ut til at det godt kan være enkeltplasser som den ikke har fanget. På den annen side viste tester også at den kuttet de “oversett” stedene ved neste kutt.

Tester viste også at den, på grunn av den lave basen, har en tendens til å sette seg fast på steder der hagen har ulendt terreng. Du kan unngå dette ved å legge til litt jord for å fylle ut hull og uregelmessigheter. Den utmerker seg i å håndtere fuktig og grovt gress uten problemer. Den tåler også høyt gress, men er tregere enn andre modeller. Dette kan løses på samme måte som med modellen Indego M 700 ved å sette klippehøyde høyere til å begynne med.

Forskjellen mellom Bosch Indego S 500 og Bosch Indego M 700

Bosch Indego S 500 er beregnet på små plener med et maksimalt areal på 500 kvadratmeter, hvor Indego M 700 klarer 200 kvadratmeter mer. Indego S 500 har en kortere driftstid på 60, ​​i motsetning til 75 minutters driftstid for Indego M 700.

Begge modellene har bluetooth og oppdateringer må gjøres via USB. Hvis du vil ha muligheten til å koble den til nettverket, bør du velge modellen Indego S+ 500.

Vår vurdering

Mindre plen bør også bety lavere pris. Med denne Bosch Indego S 500 får du en autonom og intelligent gressklipper som, bortsett fra ujevnheter, yter godt på alle typer gress. Og så koster den rundt 2000 NOK mindre enn en Indego M 700.

En ulempe er at displayet på denne modellen, i motsetning til de andre modellene i vår test, ikke er dekket av en klaff og derfor risikerer å bli ripet opp under bruk. Den har også det høyeste lydnivået med sine 63 desibel. Men siden 63 desibel ikke er mye mer enn en vanlig samtale mellom to personer lydmessig, er det fortsatt et lavt lydnivå.

Type: Robotgressklipper Arbeidsområde i kvadratmeter (m²): 500 m² Klippebredde i centimeter (cm): 19 cm Minimum klippehøyde i centimeter (cm): 3 cm Maksimal klippehøyde i centimeter (cm): 5 cm Display: Ja Regnsensor: Nei Programmering: Ja Maksimale helling i prosent: 27 % Lys : Nei Appstyring: Nei Alarm: Ja Lydnivå i decibel (dB): 63 dB Oppladningstid i minutter (min): 60 min Driftstid i minutter (min): 60 min Spenning i volt (V): 18 V Vekt i kilogram (kg): 7,6 kg Mål (B x D x H): 36 x 47 x 21 cm

AL-KO Robolinho 1150 W

Beste batteritid

4.1
star star star star star
TestScore TestScore
Info
Vis vurderinger Arrow icon up
 • Brukeranmeldelser
  4.5
 • Brukervennlighet(og installasjon)
  3.5
 • Klippeevne
  4.5
 • Batteri- og driftstid
  4
 • På ujevnt terreng
  4

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg God tilkobling via Wi-Fi selv på lengre avstander
 • pros-icon.svg Enkel installasjon på tilhørende app
 • pros-icon.svg Gir et vakkert, jevnt resultat på tørt, langt og vått gress
 • pros-icon.svg Lang driftstid (100 min)
 • pros-icon.svg Mulighet for mer presise høydeinnstillinger (2,5-5,5 cm)
Ulemper
 • cons-icon.svg Middelmådig app, da du må bruke lang tid på å programmere de individuelle innstillingene
 • cons-icon.svg Manualen er ikke tilpasset modellen, noe som betyr at det er avvik mellom gressklipperen og innholdet i manualen.
 • cons-icon.svg Begrenset antall programinnstillinger, så du kan risikere å måtte endre dine faste innstillinger
 • cons-icon.svg Ikke mulig å velge forskjellige startpunkter manuelt på gressklipperen.

Detaljeret gennemgang

I likhet med testvinneren har denne modellen samme drifts- og ladetid, bortsett fra at AL-KO Robolinho 1150 W kan kjøre 40 minutter lenger enn Husqvarna Automower 310 Mark II. Det betyr at du totalt får 100 minutters driftstid. Den har også en god internettforbindelse, så i motsetning til andre modeller kan du fjernstyre den.

Klippeevne – god til høyt gress

AL-KO Robolinho 1150 W er designet for 1000 m2, som er det samme arbeidsområdet som testvinneren. Sammenlignet med Husqvarna Automower 310 Mark II er den ikke like god til å håndtere skråninger. Den markedsføres som en robotgressklipper som kan håndtere skråninger på opptil 45 prosent. Under praktiske tester viser det seg at den ikke klarer å takle bakker av denne typen, slik gjerne andre robotgressklippere kan. Det har imidlertid ingen problemer med helninger på under 30 prosent.

Det gir derimot et fint klipp og klipper plenen godt, uansett om den er våt eller tørr. Den utmerker seg i å håndtere langt gress uten problemer. I motsetning til for eksempel Bosch Indego M 700 får du et jevnt klipperesultat fra start og trenger ikke justere klippehøyde hvis gresset er langt. Den skiller seg fra alle andre modeller i vår test ved at du kan stille inn klippehøyde i halve centimeter. Laveste innstilling er 2,5, som er en halv centimeter mer enn lavest mulig innstilling av andre modeller i vår test, for eksempel Husqvarna Automower 310 Mark II. Den høyeste innstillingen er 5,5 centimeter.

Hjulene fungerer dårligere på ulendt terreng. Dette kan du løse ved å kjøpe større hjul designet for ujevnt terreng.

God internettforbindelse, mangelfulle funksjoner i app

Internetttilkoblingen på denne modellen er god og når langt. Den kan brukes med Amazon Alexa.

En grundig analyse av funksjoner i app viste at appen ikke lever opp til egenskapene til andre modeller. Det tar lang tid å programmere de individuelle innstillingene. Du må stille inn dagene individuelt, i motsetning til Husqvarna Automower 310 Mark II, hvor en dags innstillinger kan kopieres over til neste dag.

Appen har et begrenset antall innstillingsmuligheter. Du kan ikke velge en midlertidig innstilling, men vil automatisk gjøre endringer i dine permanente innstillinger. Dette er en ulempe hvis du for eksempel skal på ferie og ønsker å deaktivere enkelte handlinger.

Klipperen kan programmeres til å starte fra forskjellige steder i hagen, men denne innstillingen er ikke tilgjengelig i appen og må velges manuelt på gressklipperens kontrollpanel.

Vår vurdering

Robotgressklipperen gir deg en vakkert klippet plen. Klipperen fungerer best på plener med mindre skråninger og ikke så mye ulendt terreng, men er veldig bra for alle andre situasjoner. Hvis funksjoner i app er en viktig del for deg, anbefaler vi testvinneren, Husqvarna Automower 310 Mark II, siden appen er mer oversiktlig og enklere å bruke.

På den annen side har AL-KO Robolinho 1150 W lang batterilevetid. I likhet med Husqvarna Automower 310 Mark II har denne modellen samme lade- og driftstid. Men der testvinneren har en driftstid på 60 minutter, får du med denne modellen 100 minutter – altså 40 minutter mer! Med tanke på at begge robotgressklippere er designet for et arbeidsområde på 1000 m2 og AL-KO Robolinho 1150 W også er den billigste robotgressklipperen i vår test, er det vanskelig å si nei til.

Type: Robotgressklipper Arbeidsområde i kvadratmeter (m²): 1.000 m² Klippebredde i centimeter (cm): 22 cm Minimum klippehøyde i centimeter (cm): 2,5 cm Maksimal klippehøyde i centimeter (cm): 5,5 cm Display: Nei Regnsensor: Nei Programmering: Ja Maksimale helling i prosent: 45 % Lys : Nei Appstyring: Ja Alarm: Ja Lydnivå i decibel (dB): 62 dB Oppladningstid i minutter (min): 100 min Driftstid i minutter (min): 100 min Spenning i volt (V): 25 V Vekt i kilogram (kg): 10,1 kg Mål (B x D x H): 44 x 62,5 x 29 cm

Honda Miimo 310

Beste til varierende klippemønster

4.0
star star star star star
TestScore TestScore
Info
Vis vurderinger Arrow icon up
 • Brukeranmeldelser
  3
 • Brukervennlighet(og installasjon)
  5
 • Klippeevne
  4
 • Batteri- og driftstid
  4
 • På ujevnt terreng
  4

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Trenger kort ladetid (30 min)
 • pros-icon.svg Klipper gresset til en pulveraktig tekstur som er ideell som plengjødsel
 • pros-icon.svg Valgfritt klippemønster som kan justeres etter behov
 • pros-icon.svg Bra for skråninger (45%)
Ulemper
 • cons-icon.svg Kort driftstid (30)
 • cons-icon.svg Tilkobling vanskelig 
 • cons-icon.svg Ingen styring via app, så alt må stilles inn på selve klipperen

Detaljeret gennemgang

Med denne Honda Miimo 310 får du en kraftig robotgressklipper som er utstyrt med en spesielt effektiv mulchfunksjon, slik at du også gir plenen din riktig gjødsel. I motsetning til mange andre robotgressklippere har den ingen funksjoner via app, så du må stille inn den manuelt på robotgressklipperen. Derimot passer den for stor plen på opptil 1500 kvadratmeter, og du kan velge mellom varierende klippemønstre, så resultatet blir enda bedre.

Navigasjonsmønster

I likhet med Husqvarna Automower 310 Mark II kan du stille inn Honda Miimo 310 til å klippe to ganger i uken og få den til å starte på forskjellige steder i hagen. Du kan velge mellom en automatisk eller en manuell funksjon på kontrollpanelet.

Automatiske funksjoner gir deg valget mellom tre ulike bevegelsesmønstre: rette linjer, tilfeldig og blandet, hvor andre modeller i testen kjører med enten det ene eller det andre systemet. Dette er den eneste modell i vår test som har en egen spiralfunksjon for områder på plenen der gresset er tykkere eller tuer. I denne modusen kjører den rundt i sirkler for å komme seg gjennom det tykke gresset.

På den annen side viser tester at denne modellen har en tendens til å gå over kantledningen, og deretter må den manuelt plukkes opp og settes tilbake innenfor sitt avgrensede område.

Innstillingsmulighetene er mer avanserte enn på AL-KO Robolinho 1150 W-modellen. Du kan programmere den til å starte til forskjellige tider på dagen og velge to arbeidsskift per dag, for eksempel morgen eller kveld. De andre modellene i våre tester kjører i samme hastighet rundt på gressplener, men på denne modellen kan du velge mellom en rask og en langsommere funksjon. Hvis du vil at den skal fungere om natten, er det mulighet for en lydløs funksjon.

Alle innstillinger skal gjøres direkte på kontrollpanelet. Denne modellen har ingen internettforbindelse eller appkontroll.

Effektiv mulchfunksjon

I tillegg til de mange innstillingsmulighetene, utmerker den seg også ved å klippe gresset til en pulveraktig tekstur. Denne modellen er utstyrt med tre blader montert på en plate som roterer med 2500 omdreininger per minutt. Knivene er skarpe og klipper gresset så lite at det er den ideelle gjødselen for plenen. De raske omdreiningene og de skarpe knivene, kombinert med at robotgressklipperen jobber ofte og kun klipper litt om gangen, gir deg et finklippet resultat for gressplener. Det klippes så lite at det faller mellom det eksisterende gresset og kan ikke sees, i motsetning til mange av de andre robotgressklipperne, hvor det klippede gresset blir liggende i klumper. For å få fullt utbytte av denne funksjonen bør du justere høyden gradvis ned.

Vår vurdering

Honda Miimo 310 er ingen rimelig robotgressklipper og rangerer som den nest dyreste modellen i vår undersøkelse av robotgressklippere, men du får en robotklipper som gir plenen et flott resultat. De mange innstillingsmulighetene og mulige bevegelsesmønstrene er ideelle for større gressplener, og denne modellen kan håndtere opptil 1500 kvadratmeter. Erfaringen med produktet er at batteriet er vanskelig å bytte. Du må demontere roboten for å få tilgang til batteriet. Det kan derfor være nødvendig å få en fagperson til å gjøre det.

Gressklipperen har ingen appkontroll eller internettforbindelse. Driftstiden er også den korteste i vår test. Den har en total driftstid på 30 minutter, mens ladetiden er den samme. Hvis du ikke har noe imot at den går mange ganger og i kortere tid enn andre modeller på markedet, kan denne modellen være akkurat den rette robotgressklipperen for deg.

Type: Robotgressklipper Arbeidsområde i kvadratmeter (m²): 1.500 m² Klippebredde i centimeter (cm): 22 cm Minimum klippehøyde i centimeter (cm): 2 cm Maksimal klippehøyde i centimeter (cm): 6 cm Display: Ja Regnsensor: Nei Programmering: Ja Maksimale helling i prosent: 45% Lys : Nei Appstyring: Nei Alarm: Ja Lydnivå i decibel (dB): 62 dB Oppladningstid i minutter (min): 30 min Driftstid i minutter (min): 30 min Spenning i volt (V): 22 V Vekt i kilogram (kg): 11,4 kg Mål (B x D x H): 55 x 64 x 29 cm

Worx Landroid L1000 WR147E.1

Beste med to utskiftbare batterier

4.0
star star star star star
TestScore TestScore
Info
Vis vurderinger Arrow icon up
 • Brukeranmeldelser
  4
 • Brukervennlighet(og installasjon)
  4.5
 • Klippeevne
  4
 • Batteri- og driftstid
  4
 • På ujevnt terreng
  3.5
Fordele
 • pros-icon.svg Installasjonen trenger tid, men er grei og enkel
 • pros-icon.svg Yter godt i bakker (opptil 35 %)
 • pros-icon.svg Beste driftstid i test (120 min)
 • pros-icon.svg Kortere ladetid (75 min) enn driftstid
 • pros-icon.svg Regnsensor, i motsetning til de fleste andre modellene i testen
Ulemper
 • cons-icon.svg Kantfunksjon ikke effektiv, 5 centimeter uklippet plen
 • cons-icon.svg Ikke så bra på våte og kuperte gressplener; hjulene har en tendens til å snurre rundt seg selv
 • cons-icon.svg Den lave konstruksjonen gjør det lettere å sette seg fast

Detaljeret gennemgang

Denne Worx Landroid robotgressklipperen har den beste kjøretiden i testen vår. Der Husqvarna Automower 310 Mark II kan kjøre i 60 minutter, kan denne modellen klare opptil 120 minutter totalt. Den kan derfor kutte større gressplener på en gang. Ideell for mellomstore hager og store gressplener på opp til 1000 m2 med mindre hellinger på opptil 35 prosent.

Navigering og klippeevne

Denne Worx Landroiden har samme hindringsdeteksjonssystem som Stihl RMI 632, som stopper og reverserer når det er hindringer mens bladene fortsetter å rotere. I andre modeller, for eksempel Robomov RK1000, stopper bladene også rotasjonen. På den annen side har denne modellen en egen pinnsvinbeskyttelse.

Den yter godt på tørt og vått gress, men viste problemer ved kjøring i kupert terreng og våt plen. Konstruksjonen er lav, og bunnen har derfor vanskeligheter med å komme over ujevnheter og ulendt terreng. I tester viste det seg å sette seg fast på fuktig plen, da hjulene ikke kan gripe og skape friksjon. De slutter ikke å snu, noe som risikerer å skade plenen. Der Husqvarna Automower 310 Mark II er flink til å vri seg fri og fortsette å jobbe, trenger modellen Worx Landroid hjelp til å komme seg fri.

Worx Landroid L1000 er designet med en kantfunksjon. Våre studier viste at dette ikke er effektivt. Det etterlater et gressstykke ca. 5 centimeter fra kanten som forblir uklippet, noe som er et minus.

Nyttig å ha

To modeller i vår test er utstyrt med regnsensor, og Worx Landroid er en av dem. Du kan også koble den til en app via bluetooth, akkurat som på de fleste andre modellene i vår test. Worx Landroid skiller seg ut ved at du også kan bruke stemmestyring med både Amazon Alexa og Google Assistant. Med andre modeller i testen som fungerer med stemmestyring er det kun mulig å bruke én type stemmestyring. Støynivået er det samme som for modellene fra Bosch og dermed det høyeste i testen. Den er på 63 desibel.

Som eneste modell i vår test er to batterier inkludert. Dette gir deg en total driftstid på 120 minutter, i motsetning til mange andre modeller som er omtrent 60 minutter.

Vår vurdering

Worx Landroid er en god robotgressklipper i mellomprisklassen for mellomstore gressplener. Den er for deg som ønsker at robotgressklipperen skal gå over lengre tid. Det får du med denne robotgressklipperen, da den kommer med et ekstra oppladbart batteri, slik at du kan bytte ut det første når det er tomt. Det gir deg også mer frihet, da du kan bruke både app- og stemmestyring.

Hvis plenen din er kupert, anbefaler vi Stihl RMI 632 for en hage på 3000 kvadratmeter, da den yter bedre i tester på våte gressplener og ujevnheter.

Type: Robotgressklipper Arbeidsområde i kvadratmeter (m²): 1.000 m² Klippebredde i centimeter (cm): 18 cm Minimum klippehøyde i centimeter (cm): 3 cm Maksimal klippehøyde i centimeter (cm): 6 cm Display: Ja Regnsensor: Ja Programmering: Ja Maksimale helling i prosent: 35 % Lys : Nei Appstyring: Ja Alarm: Ja Lydnivå i decibel (dB): 63 dB Oppladningstid i minutter (min): 75 min Driftstid i minutter (min): 120 min Spenning i volt (V): 20 V Vekt i kilogram (kg): 12 kg Mål (B x D x H): 43 x 62 x 24 cm

Guide Slik velger du den beste robotgressklipper

 
Husqvarna-Automower-310-Mark-II.png

Husqvarna Automower 310 Mark II

Bosch-Indego-M-700.png

Bosch Indego M 700

Stihl-RMI-632.jpg

Stihl RMI 632

Robomow-RK1000.png

Robomow RK1000

Husqvarna-Automower-405X.webp

Husqvarna Automower 405X

Bosch-Indego-S-500.webp

Bosch Indego S 500

618434b188e3e-AL-KO-Robolinho-1150-W.png

AL-KO Robolinho 1150 W

Honda-Miimo-310.png

Honda Miimo 310

WR147E-1_2.webp

Worx Landroid L1000 WR147E.1

TestScore TestScore
Info
4.6
star star star star star
4.5
star star star star star
4.8
star star star star star
4.5
star star star star star
3.8
star star star star star
4.3
star star star star star
4.1
star star star star star
4.0
star star star star star
4.0
star star star star star
Type Robotgressklipper Robotgressklipper Robotgressklipper Robotgressklipper Robotgressklipper Robotgressklipper Robotgressklipper Robotgressklipper Robotgressklipper
Arbeidsområde i kvadratmeter (m²) 1.000 m² 700 m² 3.000 m² 1.000 m² 720 m² 500 m² 1.000 m² 1.500 m² 1.000 m²
Klippebredde i centimeter (cm) 22 cm 19 cm 28 cm 21 cm 22 cm 19 cm 22 cm 22 cm 18 cm
Minimum klippehøyde i centimeter (cm) 2 cm 3 cm 2 cm 2 cm 2 cm 3 cm 2,5 cm 2 cm 3 cm
Maksimal klippehøyde i centimeter (cm) 5 cm 5 cm 6 cm 10 cm 5 cm 5 cm 5,5 cm 6 cm 6 cm
Display Ja Ja Ja Ja Ja Ja Nei Ja Ja
Regnsensor Nei Nei Ja Nei Nei Nei Nei Nei Ja
Programmering Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Maksimale helling i prosent 40 % 27 % 45 % 45 % 40 % 27 % 45 % 45% 35 %
Lys Nei Nei Nei Nei Ja Nei Nei Nei Nei
Appstyring Ja Nei Ja Ja Ja Nei Ja Nei Ja
Alarm Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Lydnivå i decibel (dB) 55 dB 63 dB 62 dB 60 dB 59 dB 63 dB 62 dB 62 dB 63 dB
Oppladningstid i minutter (min) 60 min 60 min 120 min 120 min 60 min 60 min 100 min 30 min 75 min
Driftstid i minutter (min) 60 min 75 min 35 min 60 min 45-50 min 60 min 100 min 30 min 120 min
Spenning i volt (V) 18 V 18 V 29 V 18,15 V 18 V 18 V 25 V 22 V 20 V
Vekt i kilogram (kg) 9,4 kg 7,6 kg 13,5 kg 10,3 kg 9,7 kg 7,6 kg 10,1 kg 11,4 kg 12 kg
Mål (B x D x H) 42 x 59 x 25 36,4 x 44,5 x 20,2 cm 73 x 54 x 27 cm 51 x 64 x 30 cm 45 x 61 x 24 cm 36 x 47 x 21 cm 44 x 62,5 x 29 cm 55 x 64 x 29 cm 43 x 62 x 24 cm
Brukeranmeldelser 4.5 3 4.5 4 1 3.5 4.5 3 4
Brukervennlighet(og installasjon) 4.5 5 5 4.5 4 4.5 3.5 5 4.5
Klippeevne 5 5 5 4.5 4.5 4 4.5 4 4
Batteri- og driftstid 4.5 5 4.5 4.5 4.5 4.5 4 4 4
På ujevnt terreng 4.5 4.5 5 5 5 5 4 4 3.5
Tjek billigste pris Set til 19.390 Pricerunner Button Icon Pricerunner Button Icon
Duab På lager
Set til 9.599 Pricerunner Button Icon Pricerunner Button Icon
Megaflis På lager
Set til 19.990 Pricerunner Button Icon Pricerunner Button Icon
Felleskjøpet På lager
Set til 16.466 Pricerunner Button Icon Pricerunner Button Icon
Proshop.no På lager
Set til 23.270 Pricerunner Button Icon Pricerunner Button Icon
Duab På lager
Set til 7.799 Pricerunner Button Icon Pricerunner Button Icon
Megaflis På lager
Set til 12.995 Pricerunner Button Icon Pricerunner Button Icon
Proshop.no På lager

Robotgressklippere har vært på markedet en stund nå, og det er en veldig smart måte å vedlikeholde gresset på. I motsetning til en vanlig gressklipper gjør den all klippingen selv, så du slipper og kan i stedet ta deg av de morsommere oppgavene i hagen.

Teknologien utvikler seg hele tiden, så de fleste robotgressklippere kan nå håndtere de fleste typer gressplener og hager. Har du en vanlig, liten og flat plen, vil de ulike robotgressklipperne i vår robotgressklipper test være et godt valg.

Det er imidlertid forskjell på hvor godt de egner seg for bakker, hindringer og hvordan de klipper gresset, både når det er vått og tørt. Du må selvfølgelig også være klar over hvor mange kvadratmeter den er produsert for.

I vår test ble du presentert for de beste robotgressklipperne, mens vi i kjøpsguiden går i dybden med de ulike parameterne.

Navigasjonssystem

Selv om en robotgressklipper er utstyrt med kunstig intelligens, er det fortsatt en maskin som må mates med data. Når du setter den ned på plenen, er det nødvendig for den å vite hvor stort arbeidsområdet er og hvordan området er utformet.

Derfor må arbeidsområdet først defineres. Det er vanligvis to måter å installere en robotgressklipper på.

Installasjon med grenseledning

Den vanligste metoden er å legge en grenseledning, også kalt kantledning. Alle modellene i vår test installeres med denne metoden, og det er også installasjonsmetoden du vil se på de fleste robotgressklippere.

Grenseledningen kan enten legges oppå gressplenen og sikres med klemmer eller graves ned. Du kan også få en profesjonell installatør til å gjøre jobben for deg. De har som regel en maskin som automatisk legger kabelen.

Arbeidet er ikke komplisert, men du må være nøye og følge produsentens anvisninger, ellers kan roboten bli forvirret. Som regel må kantledningen legges i en avstand på cirka 30 centimeter fra kanten og plasseres rundt hele hagen din. Den skaper en usynlig barriere for gressklipperen slik at den vet hvor tomten din stopper.

Noen modeller, som Husqvarna Automower 310 Mark II, kan programmeres til å kjøre over kantwiren slik at den også klipper skjærer kanten så mye som mulig.

Å grave ned kabelen krever selvsagt mer arbeid. Når du lar gressklipperen ta sin første tur, vil du raskt se om kabelen må justeres noen steder.

Kabelen skal også legges om hindringer som trær, svømmebasseng, sandkasser og så videre.

Installasjon med grenseledning og guidekabel

Denne installasjonsmetoden er inkludert i det ovennevnte oppsettet med kantledning. Forskjellen er at med denne installasjonen legger du i tillegg til å legge en grenseledning også legge ved en guidekabel. Guidekabelen, som navnet antyder, guider roboten til å reise den raskeste veien tilbake til ladestasjonen.

Installasjon GNSS-satellittsignaler

Det finnes nå også modeller uten grensekabel. I stedet er de utstyrt med GNSS-satellittsignaler som hjelper roboten din med å navigere rundt i hagen. I motsetning til modeller med kanting, trenger du verken å grave eller legge kabel dersom roboten din har GNSS.

Den fungerer ved å kartlegge hagen og eventuelle hindringer under den første kjøreturen og deretter beregne den beste ruten.

Bevegelsesmønster

Mange robotgressklippere kjører tilfeldig rundt på gressplenen, og klipper dermed alt gresset. Modellen Stihl er et eksempel på en modell som jobber med et tilfeldig bevegelsesmønster. Modellene fra Bosch på sin side beregner et mønster og kjører i et systematisk mønster og i rette linjer.

Det er fordeler og ulemper med begge. Det tilfeldige mønsteret gjør at du unngår striper i plenen. I motsetning betyr den mer strategiske fremgangen at den bruker mindre tid på å klippe fordi den ikke går over det samme stedet flere ganger. Gressplener blir derfor også mindre slitt.

Navigering og løsninger for hindringer

Når arbeidsområdet er definert, kan gressklipperen startes (husk at den må være fulladet).

Her er det forskjell på hvordan de fungerer. Noen modeller må først kalibreres, det vil si foreta en kartlegging av området, hvor den oppdager eventuelle hindringer underveis. Bosch Indego S500 bruker for eksempel denne teknologien.

Andre kan startes umiddelbart. Testvinneren, Husqvarna Automower 310 Mark II, trenger ikke å kalibreres. Den er utstyrt med en innebygd sensor som oppdager eventuelle hindringer underveis. Når den støter på dem, vil den finne en løsning for å kjøre om dem. Med mange modeller kan du spesifisere hindringer og kartlegge hagen i en app, som for eksempel med Husqvarna Automower 310 Mark II.

Har du mange hindringer i form av lave møbler, er en lav og liten robotgressklipper å foretrekke. Det kan for eksempel være Husqvarna Automower 405X.

Dekningsareal – Hvor mye kan den klippe?

De forskjellige robotgressklipperne er egnet for forskjellige områder. Når du ser på en robotgressklipper vil det alltid være angitt hvor mange kvadratmeter den kan klippe. Det vil også typisk stå om den er beregnet på en liten, middels eller stor plen.

Vi har laget en liten oversikt til deg, slik at du får en følelse av hva de ulike kvadratmeterne tilsvarer.

Opptil 500 m² = liten plen

Opptil 1.000 m² = mellomstore hager

Over 1.000 og opptil 2 500 m² = større areal og parklignende gressplener.

Hvis du har en mindre plen, vil Bosch Indego S500 være perfekt. Flere av modellene i vår test egner seg for opptil 1000 m2, inkludert testvinneren som til og med kan håndtere opptil 1200 kvadratmeter.

Har du en hage på over 1 500 m², er modellen Stihl det rette valget.

Batteritid

En robotgressklipper inneholder vanligvis et litium-ion-batteri som er både lett og oppladbart. Batterilevetiden avhenger av hvor godt du tar vare på gressklipperen din. Det er for eksempel viktig å ta den inn om vinteren, da batteriet ikke tåler ekstrem kulde. Du bør regne med at litium-ion-batterier kan lades mellom 500 og 1000 ganger, og deretter må de byttes.

Drifts- og ladetiden varierer på de forskjellige robotgressklipperne. AL-KO Robolinho 1150 W har en drifts- og ladetid på 100 minutter, mens testvinneren har 60 minutter. Med Bosch Indego M 700 er det forskjell sammenlignet med de to. Den har lengre driftstid enn ladetid, mens med Robomow RK1000 er det omvendt.

Siden du ikke trenger å lade gressklipperen selv, er det kanskje ikke viktig for deg. Men det er greit å vite hvor lenge det kan forventes å virke.

I motsetning til de andre modellene har Worx Landroid to oppladbare batterier, slik at du kan sette inn et nytt oppladbart batteri etter behov hvis det første er tomt.

Klippeevne

Når man snakker om klippeevne ser man på om den kan klippe gressplener når de er våt og tørr, og om den tåler ulike høyder.

Robotgressklippere er utstyrt med tre eller fire kniver montert på en skive som roterer når den starter. Honda Miimo 310, for eksempel, jobber med 2500 omdreininger i minuttet, og klipper plenen veldig fint. De klippede gresstråene blir liggende på plenen og fungerer deretter som gjødsel.

Når det kommer til klippehøyde er det også forskjell på hvor godt de presterer. AL-KO Robolinho 1150 W er veldig flink til å klippe selv høye gresstrå kort. På andre modeller er det nødvendig å starte med en høyere innstilling og deretter justere klippehøyde gradvis ned for å få et pent resultat. Det er derfor viktig å se på egenskapene til de enkelte modellene.

Terreng – Hvordan er plenen din?

En plen er sjelden helt flat og jevn. Det vil vanligvis være noen ujevnheter og skråninger, selv om de kan være små.

Testvinneren klipper gresset i bratte bakker opp til 40 prosent. Bosch Indego M 700 er designet for en helning på opptil 27 prosent, men er ikke like effektiv i bakker. Hvis hagen din har skråninger, er det derfor nødvendig å finne en modell som kan håndtere dem.

Det samme gjelder ujevnt terreng. For eksempel har testvinneren ingen problemer med ujevnheter, mens Bosch Indego M 700 har en tendens til å sette seg fast fordi den har lav base og er noe som kan bli et stort problem.

Nyttig å ha

Det blir enklere å klippe plenen med en robotgressklipper. Og noen funksjoner trenger man for at det skal bli enda enklere.

Tyverisikring

En robotgressklipper klipper gresseplener selv når du ikke er hjemme. Med mindre du programmerer den til noe annet.

Det er derfor hyggelig å vite at den har en slags innebygd tyverisikring. Det finnes ulike typer tyverisikring. En alarm vil begynne å hyle på mange modeller hvis noen løfter robotgressklipperen. Husqvarna Automower 310 Mark II har for eksempel en slik løftebeskyttelse. Bosch Indego M 700 har også en PIN-kode slik at uvedkommende ikke kan bruke kontrollpanelet.

App

En appfunksjon lar deg betjene gressklipperen via mobiltelefonen i stedet for på displayet. Det er ofte mulig å sette forskjellige programmer her, for eksempel å planlegge plenklippene for ukedagene. Her vil du også kunne dele hagen inn i ulike soner dersom din robotgressklipper har denne funksjonen. For eksempel kan Robomow RK1000 programmeres til 5 soner, mens Worx Landroid L1000 WR147E.1 kan programmeres til 4.

Regnsensor

En regnsensor sørger for at robotgressklipperen din går tilbake til ladestasjonen når det begynner å regne. Det sørger også for at det ikke kjører ut når det regner. Ikke alle modeller har regnsensor. De fleste kan jobbe på våte gressplener, men klipper ikke gressplener like pent. Derfor bør du generelt ikke klippe den i regnvær. Når den ikke har noen regnsensor, må du manuelt fortelle den om å kjøre til ladestasjonen eller deaktivere den. I vår test har begge modellene Stihl og Worx en regnsensor.

Funksjon for kantklipping

Det varierer hvor godt modellene klipper. For eksempel kan Husqvarna Automower 310 Mark II programmeres til å kjøre et stykke over kantwiren, slik at den også klipper kantene. Modellen Worx har en tydelig kantfunksjon. Det er verdt å sjekke hvordan de enkelte modellene håndterer kanter hvis du ikke vil risikere å måtte ut og trimme dem manuelt etterpå.

FAQ

Hvilke robotgressklipper er best i test?

Den beste robotgressklipperen i vår best i test er Husqvarna Automower 310 Mark II. Det er en god og brukervennlig robotgressklipper som kan håndtere opptil 1200 kvadratmeter. Den takler fuktige plener like godt som tørre, og er også den beste robotgressklipperen når det kommer til støynivå.

Kan man få robotgressklipper uten kantledning?

Ja, du kan få en robotgressklipper som fungerer uten grenseledning. I så fall vil den være utstyrt med en GPS.

Hvordan virker robotgressklippere uten kantledning?

En robotgressklipper som ikke bruker en grenseledning, vil bruke GNSS-satellittsignaler for å navigere. Dette krever vanligvis installasjon av en GPS-mottaker i hagen din.

Hvilke robotgressklipper skal man velge?

Blant de ulike robotgressklipperne bør du velge den som tilfredsstiller dine krav når det gjelder klippeevne og terreng.

Hva er best av Gardena og Husqvarna?

Begge merkene er velkjente og lager gode robotgressklippere. I våre tester er Husqvarna best i test, og ikke en av Gardena sine robotgressklippere. Det handler om å finne en gressklipperen som oppfyller kravene du har til den og som passer plenen din.

Kan robotgressklipperen stå ute om vinteren?

Akkurat som en vanlig gressklipper bør lagres over vinteren, bør en robotgressklipper også tas inn om vinteren. Batteriet tåler ikke ekstreme temperaturer og kan bli skadet av kulde (og ekstrem varme).

Hvor mye koster det i strøm å bruke en robotgressklipper?

De ulike robotgressklipperne har ulike drifts- og ladetider, så det avhenger av hvilken modell du velger. I gjennomsnitt bør du imidlertid regne med omtrent 125 kr per måned i driftskostnader.

Hvor mange timer skal robotgressklippere kjøre om dagen?

Det avhenger av størrelsen på plenen og dine personlige preferanser. De forskjellige robotgressklipperne jobber heller ikke med samme hastighet. Du kan anta at den må kjøre i minst noen timer om dagen.

Hvor lenge holder et batteri til robotgressklipper?

Med de forskjellige robotgressklipperne i vår test varierer driftstiden fra 30 til 100 minutter.

Hvor lenge varer en robotgressklipper?

Selve gressklipperen kan vare i mange år. Du bør imidlertid regne med å måtte bytte batteriet på et tidspunkt.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×