Opdateret desember 2023

Robotklipper test (2022) → Topp 10 best i test robotgressklippere

Af Charlotte BAdge
Charlotte

Charlotte er 36 år gammel og bor på øya Sotra utenfor Bergen. På øya hun bor er det mange muligheter for tur og noe av det beste Charlotte vet er...

Gardena Smart SILENO+ (2000 m²) 2
en miljøvennlig robotgressklipper

Gardena Smart SILENO+ (2000 m²)

AL-KO Robolinho 1150 W 3
robotgressklipper til bratte skråninger

AL-KO Robolinho 1150 W

McCulloch ROB R1000 6
robotklipperen med enkel installasjon

McCulloch ROB R1000

Stiga Autoclip 550 SG 7
robotgressklipperen som kan alt

Stiga Autoclip 550 SG

en billig robotklipper 9
en billig robotklipper

LandXcape 600 m2

Prissammenligning i samarbejde med  Prisjakt Logo

Vi har i vår robotklipper test samlet de 10 beste robotklippere på markedet akkurat nå, som alle varierer i pris, størrelse og funksjoner for å hjelpe deg med å finne den beste robotgressklipperen til din hage og det du trenger og har behov for. Du finner hele sammenligningen i vår best i test nedenfor.

En robotklipper er en fantastisk investering da den kan ta hele jobben for deg, så du kan bruke tiden din på noe annet. Det finnes et hav av ulike robotgressklippere på markedet – alle med forskjellige smarte funksjoner, størrelser og prisklasser. Vi har samlet de beste robotgressklippere på markedet akkurat nå for å hjelpe deg med å finne den beste robotgressklipperen din din gressplen og ditt behov.

Vår test er basert på resultatet fra en rekke forbrukertester, ekspertuttalelser og kundeerfaringer. Dette har altså vært grunnlaget for vår test, samtidig som at vi har sett på nyttige funksjoner og effektivitet i de forskjellige modellene. Nederst i artikkelen vil vi dessuten gi deg svar på de mest vanlige spørsmålene om robotgressklippere, og hvordan du best pleier gressplenen din.

Husqvarna Automower 310

Beste robotgressklipper

Fordele
 • pros-icon.svg Passer til mellomstore områder på opptil 1000 kvadratmeter
 • pros-icon.svg Kan håndtere skråninger på opptil 40 %
 • pros-icon.svg Smarte funksjoner og teknologier

Detaljeret gennemgang

Husqvarna Automower 310 er kåret til den beste robotgressklipper i vår test av robotklipper, og det er det mange grunner til. For det første får du her en gressklipper av høy kvalitet som har en fornuftig pris og som kan det aller meste. 

Derfor skal du velge Husqvarna Automower 310

Husqvarna Automower 310 er et godt kjøp av en robotklipper for de aller fleste som ønsker seg en allsidig modell til de mellomstore hagene der ute. Den har en pris som ligger midt på treet sammenlignet med de fleste modeller på markedet, og her får du mye for pengene. Den egner seg til de som har en medium stor hage på opptil 1000 m2 – noe som passer til de fleste hager. I tillegg kan du med lite jobb få den perfekte gressplenen. 

God til bratte skråninger

Husqvarna Automower 310 kan utrolig mye, og dette er en robotgressklipper som har en høy kvalitet og som er en god investering for de fleste. Du trenger heller ikke bekymre deg for at du har skråninger i hagen din, da Husqvarna Automower 310 kan klare skråninger på opp til 40 %, noe som er ganske mye sammenlignet med andre robotgressklippere på markedet. 

I tillegg til dette har Husqvarna Automower 310 en rekke gode funksjoner. Den har en automatisk passasjehåndtering, som betyr at den klarer å komme seg gjennom selv trange områder i hagen. Den er designet for å tåle det norske klimaet, og kan derfor brukes i all slags vær. Dessuten er den også utstyrt med en guidekabel som gjør at den enkelt finner veien hjem til ladestasjonen sin for å lades, uten at den skal bruke mye tid på å søke – dette er spesielt bra for deg som har en litt komplisert oppbygning i hagen din. 

Produktdetaljer

 • Høyde: 25 cm
 • Dybde: 62 cm
 • Bredde: 51 cm
 • Klippehøyde: 2-6 cm
 • Klippebredde: 22 cm
 • Skjæreområde: 1000 m2
 • Vekt: 10,7 kg

Gardena Smart SILENO+ (2000 m²)

en miljøvennlig robotgressklipper

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Er stillegående
 • pros-icon.svg Utstyrt med miljøvennlig bioklipp
 • pros-icon.svg Kan enkelt kobles til app for god oversikt

Detaljeret gennemgang

Gardena er en av de ledende merkene på markedet for robotgressklippere, og har gang på gang fått ros for deres gode modeller som viser seg å være blant de aller beste. Og det gjelder også Gardena Smart SILENO+. Her får du en smart og miljøvennlig gressklipper.

Derfor skal du velge Gardena Smart SILENO+

Gardena SILENO+ er en av de aller beste robotgressklippere på markedet, og det er mange grunner at vi og en rekke andre testmagasiner og forbrukere mener nettopp dette. Her får du nemlig en utrolig god og intelligent robotklipper som egner seg til mellomstore til store hager. Gardena SILENO+ kan dekke opp til 2000 kvm avhengig av hagens oppbygning, og den sørger for å ta vare på gressplenen din samtidig. 

Sileno er stillegående

Navnet SILENO har denne robotklipperen fått nettopp på grunn av at den er stillegående, med et lydnivå på bare 58 dB er Gardena SILENO+ en maskin som ikke vil forstyrre deg mens den jobber – noe som er perfekt, så kan du og naboene dine nyte de fine sommerdagene ute uten å føle at gressklipperen forstyrrer freden. Gardena SILENO+ sørger for et jevnt og godt klipp på plenen din, og den kan klippe gresset i både sol og regn, og den kan dessuten klare skråninger og ujevnheter på bakken på hele 35 %. 

Gardena Smart SILENO+ er dessuten en smart og intelligent klipper. Den kan enkelt kobles opp til via appen på din smarttelefon, så du kan planlegge, stille inn og få oversikt over gressklippingen i hagen din. Gardena SILENO+ er også utviklet med en smart kollisjonssensor som gjør at den hele tiden vil unngå hindringer som for eksempel trampoliner og møbler. Gardena SILENO+ har bioklipp, noe som betyr at den bruker det klipte gresset som naturlig gjødsel, sånn at du får en sunn og pen plen. 

Produktdetaljer

 • Høyde: 24,8 cm
 • Dybde: 62 cm
 • Bredde: 50,9 cm
 • Klippehøyde: 2-6 cm
 • Klippebredde: 22 cm
 • Skjæreområde: 2000 kvm
 • Vekt: 9,8 kg
 • Støynivå: 58 dB

AL-KO Robolinho 1150 W

robotgressklipper til bratte skråninger

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Klarer skråninger på opptil 45 %
 • pros-icon.svg Smart tilkobling og styring med telefonen
 • pros-icon.svg Laget av materialer i høy kvalitet

Detaljeret gennemgang

Med denne klipperen fra AL-KO slipper du å bekymre deg for en ustelt gressplen noen gang igjen. Dette er nemlig en modell som klarer selv vanskelige hager med bratte skråninger, og den er laget av høy kvalitet som er ment for å vare i mange år. 

Derfor skal du velge AL-KO Robolinho 1150 W

Dersom du ønsker en robotklipper som klarer ulent terreng eller bratte skråninger i hagen din, bør du lese videre her. Her i Norge kan mange av oss ha litt bratte partier i hagen, og da er det lurt å ha en klipper som klarer nettopp dette. Og det gjør i stor grad AL-KO Robolinho 1150 W. Den kan klare skråninger på opp til 45 %, noe som er mye sammenlignet med mange andre modeller på markedet. Den kommer dessuten til en relativt fornuftig pris, så her får du virkelig mye for pengene i en effektiv modell av høy kvalitet. 

Holdbare materialer

Under utviklingen av AL-KO Robolinho 1150 W har AL-KO for alvor tenkt på holdbarhet når de har produsert den. Her har de brukt materialer av høy kvalitet for å skape en kompakt og robust modell som er ment for å vare i mange år – og til en fornuftig pris. Så dersom du velger å gå for AL-KO Robolinho 1150 W, så kan du være trygg på at du har fått mye gressklipper for pengene. 

AL-KO Robolinho 1150 W sørger for at din plen alltid er perfekt, og den er utrolig enkel å sette opp i hagen. Når ledningene er trukket opp og ladestasjonen er satt opp, så kan resten bare styres og kontrolleres med telefonen din. AL-KO Robolinho 1150 W er nemlig en smart gressklipper som kobles opp mot smarttelefonen, hvor du kan be den finne veien til ladestasjonen (dette gjør den også automatisk etter hva du trenger), og du kan enkelt justere klippehøyde og en rekke andre ting. Den har et lavt støynivå på 60 db og den kommer med bioklipp, og i tillegg er den trygg da den kommer både med en sikkerhetsteknologi for mennesker og dyr, og er beskyttet mot tyveri.

Produktdetaljer

 • Klippehøyde: 2,5-5,5 cm
 • Klippebredde: 22 cm
 • Skjæreområde: 1000 m2
 • Vekt: 7,6 kg
 • Batteritid: 100 min
 • Ladetid: 100 min
 • Støynivå: 60 dB

Gardena Smart SILENO Life (750m²)

robotgressklipper til ulendt terreng

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Ha full kontroll over klipperen med Gardena Smart App
 • pros-icon.svg SensorCut lager et balansert klippemønster og sikrer perfekt vedlikeholdt plen
 • pros-icon.svg SpotCutting-funksjonen klipper gresset på selv de vanskeligste steder

Detaljeret gennemgang

Gardena Smart SILENO Life fra Gardena styres via en app, og er perfekt for de mellomstore og komplekse hagene på opptil 750 m2. Dette er fordi robotklipperen kommer til overalt på plenen. Gardena Smart SILENO Life har fått en god vurdering fra Forbrukerrådet Tænk I Danmark, hvor den scorer høyest på sin sikkerhet og brukervennlighet.

Derfor skal du velge Gardena Smart SILENO Life

Denne smarte klipperen passer for deg med en mellomstor hage med mange bakker og utfordringer. Gardena Smart SILENO Life er en kompakt og manøvrerbar klipper, som er spesielt egnet for å trimme skråninger på opptil 30%, samt trange korridorer og smale passasjer uten problemer. Dette er takket være den smarte CorridorCut-funksjonen, som kutter smale passasjer og blinde ender ned til 60 cm. 

Gardena Smart SILENO Life har også en SpotCutting-funksjon, som er en skjærefunksjon som gjør den ideell for områder som er vanskelig tilgjengelige, for eksempel under en trampoline eller rundt hagemøblene. Robotgressklipperen gjør det harde arbeidet for deg, slik at du ikke trenger å klippe.

SensorCut-systemet sørger for perfekt vedlikeholdt plen

Robotgressklipperen har et innebygd SensorCut-system, som har presisjonsblader som ikke lager striper på plenen. Du kan også bestemme klippehøyden selv, som du enkelt kan justere selv. Bioklip er også en av klipperen sine mange funksjoner, noe som betyr at de små klippete gressbladene fordeles på plenen, og dermed fungerer som en naturlig gjødsel for plenen din. Gardena Smart SILENO Life kan brukes i all slags vær. Denne spesielle robotklipperen er også utrolig stille i drift, siden den har et lydnivå på bare 58 dB (A).

Brukervennlig oppsett av gressklipperen

Gardena robotgressklipper har en veldig enkel og enkel installasjon, da en programmeringsassistent veileder deg gjennom en intuitiv meny under oppsettet. Når du har angitt plenstørrelsen og de foretrukne klippetidene, lager klipperen raskt en klippeplan. Dette programmeres via den tilknyttede appen. Når du løfter den, sørger sensorene for at bladene stopper umiddelbart, slik at de forhindrer skade.

Robotgressklipperen er tyverisikker, så hvis den faller utenfor området, må den låses opp med en PIN-kode.

Produktdetaljer

 • Høyde: 23 cm
 • Dybde: 58 cm
 • Bredde: 39 cm
 • Klippehøyde: 20 – 50 mm
 • Klippebredde: 22 cm
 • Skjæreområde: 750 m2
 • Vekt: 7,30 kg

Husqvarna Automower 420

en bestselgende robotgressklipper

Fordele
 • pros-icon.svg Klarer vanskelige områder i hagen
 • pros-icon.svg Er utstyrt med værtidsur for optimal klipping
 • pros-icon.svg Kan klare hager på opptil 2200 kvadratmeter

Detaljeret gennemgang

Med Husqvarna Automower 420 får du en klipper som kan det aller meste, og som oser av smarte løsninger og høy kvalitet. Det er ikke uten grunn at denne gressklipperen fra Husqvarna er en stor bestselger på markedet for robotgressklippere. 

Derfor skal du velge Husqvarna Automower 420

Husqvarna Automower 420 er en utrolig god robotgressklipper – og det er det veldig mange som har oppdaget. Dette er nemlig en av de modellene som det selges mest av her i Norge, og den passer utmerket til hager på opp til 2200 kvadratmeter. Det er heller ikke noe problem for denne robotgressklipperen dersom du har bratte skråninger i hagen din, da denne gressklipperen kan klare hellinger og skråninger på hele 45 %. 

Smarte funksjoner

Det som gjør Husqvarna Automower 420 unik, er alle de små funksjonene som sammen gjør dette til en intelligent og sammensatt robotgressklipper med smarte løsninger som gjør at du får den mest optimale klippingen av gressplenen din. Først og fremst er den utviklet for å klare bakker, smale passasjer og kompliserte hager – noe mange av oss trenger når vi er på jakt etter en god klipper. 

En av disse funksjonene er dens værtidsur. Husqvarna Automower 420 kan nemlig analysere været og justere hvor ofte den skal klippe plenen. I perioder hvor gresset vokser raskere, som når det er mye regn, vil den klippe oftere enn når det er sol og tørt vær over lengere tid. På den måten vil ikke robotgressklipperen slite for mye på gressplenen din. I tillegg til dette har den spotklipping, noe som betyr at den kan oppdage hvis noen områder har høyere gress, og dermed endre til en spiralteknologi for å jevne ut høydeforskjellen. 

Husqvarna Automower 420 kommer med to guidekabler så den enkelt og raskt kan finne veien hjem til ladestasjonen, og du kan styre det aller meste på gressklipperen fra appen på telefonen. Den har dessuten tyveribeskyttelse med både pin-kode og alarm.

Produktdetaljer

 • Høyde: 31 cm
 • Dybde: 72 cm
 • Bredde: 56 cm
 • Klippehøyde: 2-6 cm
 • Klippebredde: 24 cm
 • Skjæreområde: 2200 kvadratmeter
 • Vekt: 12,5 kg
 • Batteritid: 75 min
 • Ladetid: 50 minutter
 • Støynivå:58 dB

McCulloch ROB R1000

robotklipperen med enkel installasjon

McCulloch ROB R1000

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Utstyrt med tyverialarm og intelligente sensorer
 • pros-icon.svg Ideell til små eller mellomstore hager med 65 minutter batteritid
 • pros-icon.svg Stillegående og vanntett modell

Detaljeret gennemgang

Robotgressklipperen McCulloch ROB R1000 er for deg som har en mellomstor hage på opptil 1000 m2. Den har blitt gjennomgått av blant andre T3, der McCulloch ROB R1000 får tredjeplassen i deres best i test, og tittelen som den beste robotgressklipperen i den midterste prisklassen. 

Derfor skal du velge McCulloch ROB R1000

McCulloch ROB R1000 er enkel å sette i gang og programmere slik at den raskt kan komme i gang. Det er enkelt å sette opp gressklipperen med LCD-skjermen, hvor du kan programmere hvordan og når du vil at roboten skal kjøre. Du kan også legge ledningen rundt alle vanskelige områder, sånn at McCulloch ROB R1000 klarer dette. 

McCulloch kommer med 3 kniver og de kan justeres til ønsket klippehøyde. Så du velger hvor høyt gress du vil ha. ROB R1000 har en klippebredde på 17 cm .

ROB R1000 er veldig godt ivaretatt med tyverialarm

McCulloch ROB er utstyrt med intelligente sensorer, som fungerer som en kontakt- og blokkeringssensor. Hvis du løfter ROB-en opp fra gresset, vil motoren stoppe umiddelbart, noe som også er en sikkerhet for deg. En av tingene som veldig bra med denne robotklipperen er at den er tyverisikker og du må oppgi en kode. Du kan velge koden selv, og det er også et alarmsystem som starter hvis enheten flyttes fra basen. 

Bruk McCulloch ROB R1000 i all slags vær

En stor fordel med denne robotklipperen er at den er vanntett. Av den grunn kan du kalle denne robotgressklipperen fra McCulloch et godt kjøp, da den kan takle det norske været.

McCulloch ROB kan takle bakker opptil 25%, så hvis du har en hage som går opp og ned, er det ikke noe problem så lenge bakkene ikke overstiger 25%. Den finner veien hjem til ladestasjonen når den trenger lading, og så starter den opp igjen når den er fulladet. Den har 65 minutter arbeidstid på en lading og det tar 50 minutter for at McCulloch ROB skal fullades.

Produktdetaljer

 • Klippebredde: 17 cm
 • Klippehøyde: 20 – 50 mm
 • Ladetid: 50 minutter
 • Batteritid: 65 minutter
 • Helling: opptil 25%
 • Vekt: 7 kg
 • Lydnivå: 59 db (A)
 • Arbeidsområde: 1000 m2

Stiga Autoclip 550 SG

robotgressklipperen som kan alt

Stiga Autoclip 550 SG

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Klarer hele 5000 kvadratmeter og skråninger på 45 % helling
 • pros-icon.svg Kan jobbe i 7-timers sykluser mellom hver lading pga dens lithium ion-batteri
 • pros-icon.svg GPS og smarte funksjoner

Detaljeret gennemgang

Stiga Autoclip 550 SG er for deg som ønsker deg noe helt ekstra, og som er villig til å betale for det. Her får du en helt unik robotgressklipper som klarer områder på hele 5000 kvadratmeter – noe som er største kapasitet i vår best i test. Batteriet på denne klipperen er også noe helt særlig.

Derfor skal du velge Stiga Autoclip 550 SG

Stiga Autoclip 550 SG er en klipper som ikke passer for alle, men som er utviklet for deg som har en stor hage eller som ønsker deg en robotgressklipper helt utenom det vanlige. Dette er en modell som koster en del mer enn de fleste modeller på markedet, men til gjengjeld får du en klipper som er i en helt egen klasse hva angår kapasitet, batteri og kvalitet. 

Stiga Autoclip 550 SG kan klare hele 5000 kvadratmeter, noe som betyr at denne egner seg for de med store hager. 

Unik kapasitet og batteritid

Det som gjør Stiga Autoclip 550 SG så unik er nettopp den helt store kapasiteten den har. For det er ikke bare det at den kan klare et klippeområde på hele 5000 kvm, den kan faktisk klare å håndtere hele 8 forskjellige klippeområder á 5000 kvm, så hvis du har store områder som skal klippes, så kan du altså dele opp tomten din i forskjellige områder, og flytte robotklipperen rundt på de forskjellige klippeområdene etter hva du trenger. 

Lithium ion-batteriet på Stiga Autoclip 550 SG er også i en egen klasse. Den kan nemlig jobbe i sykluser på hele 7 timer før den skal finne veien hjem tilbake til ladestasjonen sin, så her får du en klipper som kan jobbe veldig lenge i hver økt. Stiga Autoclip 550 SG er dessuten stappet full av funksjoner og teknologier. Den har GPS-tilkobling, som gjør at den lager en virtuell inndeling og kartlegging av området, så kan du alltid holde et øye med gressklipperen din. I tillegg til dette har den en rekke sensorer får vær, sikkerhet, tyveri, hindringer og mye mer. Med andre ord er dette klipperen som kan alt. 

Produktdetaljer

 • Høyde: 28 cm
 • Dybde: 63 cm
 • Bredde: 50,2 cm
 • Klippehøyde: 2,5-7 cm
 • Klippebredde: 29 cm
 • Skjæreområde: 5000 kvm
 • Vekt: 18 kg
 • Batteritid: 7 timer 
 • Ladetid: 3 timer
 • Støynivå: 68 dB
 • Batteri: lithium ion

Worx Landroid M500

en robotgressklipper til små hager

Fordele
 • pros-icon.svg Effektiv og fleksibel til små hager
 • pros-icon.svg «Cut to the Egde»-system som sørger for de vanskelige områder
 • pros-icon.svg Enkel å komme I gang med

Detaljeret gennemgang

Worx Landroid M 500 er en noe billigere robotgressklipper, men med høy kvalitet. Worx Landroid har laget flere forskjellige robotgressklippere, så det burde være noe for alle behov, men denne er spesielt bra for de små hagene, siden den er effektiv og fleksibel. Definitivt en av de beste robotgressklipperne til prisen.

Derfor skal du velge Worx Landroid M500

Worx Landroid passer perfekt i en liten hage på opptil 500 kvm. I tillegg er den stabil og har en høy brukervennlighet – dvs. 2 gode parametere som må tas i betraktning når du velger en klipper. Robotklipperen er også lett å manøvrere rundt i hagen din, selv i smale passasjer, da den ikke er veldig stor. Den er utstyrt med bioklipp, noe som betyr at gresset blir kuttet opp og lagt ned mellom gressbladene.

I tillegg er Worx Landroid M 500 også utstyrt med et “cut to the edge” -system som gjør det mulig å nå kantene til hagen din. Dette kan være spesielt fordelaktig i hager med mange kanter og hjørner. Robotgressklipperen kan takle bakker opptil 35%.

Kom lett i gang med robotgressklipperen

Det er relativt enkelt å komme i gang med den nye klipperen din. Ladestasjonen og robotklipperen fungerer også godt sammen, slik at du ikke opplever at den leter etter ladestasjonen når den skal tilbake til ladestasjonen.

Det er innebygd sikkerhetsutstyr, så hvis Worx Landroid M 500 løftes eller vippes, slås den av automatisk, og du kan også angi en PIN-kode, som må angis hver gang du trenger tilgang til kontrollpanelet. I tillegg er den også utstyrt med regnsensor.

Produktdetaljer

 • Arbeidsområde: 500 – 1000 kvadratmeter (avhengig av hvilken størrelse du velger)
 • Klippehøyde: 20 – 60 mm.
 • Ladetid: 80 min.
 • Klippebredde: 17 cm.
 • Innbruddsalarm; PIN-kode
 • Vekt: 9 kg.
 • Dimensjoner: H20,5 X B40,4 x L55,8 cm.
 • Helling: 35%.

LandXcape 600 m2

en billig robotklipper

en billig robotklipper

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Kapasitet til 600 kvm
 • pros-icon.svg Er god på vanskelige områder og kroker
 • pros-icon.svg En robust og automatisk gressklipper

Detaljeret gennemgang

LandXcape 600 m2 er den billigste klipperen i vår best i test – uten at det på noen måte betyr at man har gått ned i kvalitet i utviklingen av denne robotklipperen. Her får du nemlig en god gressklipper som scorer høyt på brukervennlighet, er enkel å installere og som gjør jobben for deg.

Derfor skal du velge LandXcape 600 m2

Det er ikke alle som ønsker å betale så mye for en rekke funksjoner de egentlig ikke har bruk for, men som bare ønsker seg en enkel robotgressklipper som kan kjøre rundt i hagen sin mens man bruker tiden sin på andre ting. Hvis dette høres ut som deg, så kan det godt være du skal se litt nærmere på LandXcape 600 m2. Dette er nemlig en kompakt og robust robotgressklipper som er den billigste robotklipperen i vår best i test – men med LandXcape 600 m2 får du mye for pengene. 

Passer til små hager

LandXcape 600 m2 egner seg til deg som har en liten hage du ønsker å vedlikeholde og holde pen gjennom hele sommersesongen. Den har nemlig en kapasitet på opp til 600 kvm, noe som er en av de laveste kapasitetene. Men på grunn av dens kompakte design, så er dette en gressklipper som enkelt kan manøvrere seg rundt i hagen din, og den kan klare selv de vanskeligste områdene og små hjørner. Den er enkel å installere, enkel å bruke og den kjører rundt i hagen din til batteriet er tomt – da finner den veien tilbake til ladestasjonen sin på egenhånd. 

Produktdetaljer

 • Klippehøyde: 3-6 cm
 • Klippebredde: 16 cm
 • Skjæreområde: 600 kvm
 • Maks skråning: 35 %
 • Bioklipp: ja

Guide

Hvordan virker en robotgressklipper?

En robotgressklipper er en moderne og høyteknologisk versjon av en gressklipper, men den største forskjellen er at en robotgressklipper gjør jobben selv, så du sparer en masse tid på å slå gresset.

Langt de fleste robotgressklippere fungerer ved at man legger en avgrensningskabel ned i jorden rundt området der hvor du vil at gressplenen skal slås. Kabelen er en ledning som skal et par centimeter ned i jorden, men den kan også legges på overflaten av gressplenen. Hvis du gjerne vil holde klipperen vekk fra blomsterbed og busker så kan du også avgrense disse. Det er mulig å finne en robotgressklipper uten kantledning, hvis du gjerne vil unngå å skulle bruke tid på å legge kabelen i hagen.

Installasjon av robotgressklipper

Når du har kjøpt din nye robotgressklipper skal den installeres og monteres i hagen. Det kan være forskjellig fra modell til modell hvordan den skal settes opp, så vi anbefaler å følge bruksanvisningen på dette. Helt generelt starter du med å velge en plassering til ladestasjonen, gjerne et sted på siden av hagen. Plasser deretter avgrensningskabelen rundt hagen, og rundt blomsterbed og busker. Noen robotgressklippere har en guidekabel som kan brukes til å komme helt ned til vanskelige områder i hagen. Disse skal også graves ned eller legges på plenen.

Avgrensningskabelen og guidekabelen skal til slutt kobles til ladestasjonen. Deretter skal du installere selve klipperen. Her skal du inntaste de ønskede tidspunktene for når den skal slå gressplenen, ønsket gresshøyde o.l. sånn at den passer det du trenger. Når klipperen er installert, kan du fremover bare lene deg tilbake i lenestolen og nyte din veltrimmede, flotte og jevne gressplen.

Installasjonen er altså ikke så vanskelig som mange tror. Mange robotgressklippere har instruksjonsvideoer på hjemmesiden, så du enkelt kan se hvordan det skal gjøres. Langt de fleste robotgressklippere har den funksjonen at de selv finner tilbake til ladestasjonen når den er i ferd med å gå tom for strøm. Så tar den opp jobben igjen når den er blitt ladet opp.

Vurderinger i valget av robotgressklipper

I vår best i test er du blitt guidet til de beste robotgressklippere på markedet. Det gir deg dog ikke nødvendigvis innsikt i hva du skal være oppmerksom på når du skal kjøpe en, eller hvordan du velger den klipperen som passer best til det du trenger. Men det er nettopp det du kan lese mer om nedenfor, da vi gir deg noen gode råd og tips om nettopp dette: 

 • Kapasitet i forhold til areal: Alle robotgressklippere er bygget etter hvor stor en gressplen den kan slå. Det er derfor viktig at du undersøker størrelsen på gressplenen før du kjøper en robotgressklipper. På den måten kan du være sikker på at du får kjøpt en modell som passer til din hage.
 • Klippebredde: Dette varierer fra modell til modell hvor bredt den dekker av gangen. Noen robotgressklippere arbeider med en klippebredde på rundt 15 cm, mens andre er mye bredere. Jo bredere, jo raskere vil den kunne slå gressplenen. Det kan derfor være smart å se etter en modell med en bred klippeevne, hvis du har en stor gressplen. Skal robotklipperen komme til på små områder, så bør den ikke være så bred. 
 • Klippehøyde: Mange robotgressklippere gir deg muligheten til å justere høyden på gresset. Dette gir deg mulighet til å selv bestemme hvordan gressplenen skal se ut – altså om den skal være helt kort, ha høyt gress eller hva du ønsker. Det vanligste er å gå etter en robotgressklipper med klippehøyde på 15-60 mm, da det gir deg en god fleksibilitet. 
 • Brukervennlighet: For å sikre at klipperen er enkel å installere og betjene vil vi anbefale deg å gå etter en brukervennlig robotgressklipper. På den måten kan du også lett komme i gang med å bruke din nye gressklipper. 
 • Støynivå: Robotgressklippere lager generelt mye mindre støy enn vanlige gressklippere. Dette skyldes i stor grad at de kjører på batteri. Likevel lønner det seg å holde øye med støynivået slik at du får fingrene i en modell som ikke virker forstyrrende og er stillegående.
 • App-kontroll: Noen robotgressklippere har en tilknyttet app som du kan styre, installere og kontrollere gressklipperen din fra. Robotgressklippere som klipper veldig store områder har ofte en lokasjons-funksjon, slik at du kan se hvor den ligger i appen. App-styringen gir deg større fleksibilitet
 • Innebygde teknologier og sensorer: Det er smart å holde et øye med hvilke teknologier og sensorer din robotgressklipper er utviklet med. Som nevnt flere ganger finnes det mange forskjellige robotgressklippere, og derfor kan du alltid finne en variant som lever opp til dine forventninger når det gjelder funksjoner. De riktige teknologiene og sensorene kan også bidra til å sikre et høyere sikkerhetsnivå
 • Tyveribeskyttelse: Det er ikke helt billig å investere i en robotgressklipper, og derfor er de dessverre også ganske populære å stjele. Heldigvis er de fleste robotgressklippere utstyrt med innbruddsalarmer av forskjellige slag. Noen låser gressklipperen med en PIN-kode som bare du kan åpne, mens andre er utstyrt med en klar alarm
 • Beskyttelse: Om vinteren må klipperen oppbevares innendørs, da spesielt ikke batteriet og elektromotoren har godt av frost og kulde. Hvis du har en oppvarmet garasje eller en kjeller, er dette et opplagt sted å oppbevare i de kalde vintermånedene. Du kan også lese mer om et hus for en robotgressklipper, som den kan stå i både  vår, sommer og høst.

Hvor mye strøm bruker en robotgressklipper?

Det varierer fra robotgressklipper til robotgressklipper hvor mye strøm de bruker. Av den grunn lønner det seg å sjekke ut dette før du kaster deg over den beste robotgressklipperen du ser. Spesielt må du holde et øye med ladetid og batterilevetid for å finne ut hvilken robotgressklipper som er verdt å investere i – når det gjelder strømforbruk.

Hus til robotklipper

For å beskytte robotgressklipperen best fra vind og vær, er det lurt å investere i et såkalt hus eller garasje for gressklipperen. Garasjen fungerer som et deksel for klipperen, så den er beskyttet mot vind og vær når den lades og ikke er i bruk. Du bør være spesielt oppmerksom på at det er forskjellige garasjer for robotgressklippere, og det er derfor det er viktig at du finner en som passer til din robotgressklipper.

Hva er bioklipp og hvorfor er det en fordel?

Bioklipping er en form for klipping av gressplenen. Disse robotgressklipperne er designet for sånn at den skaper en luftstrøm under skjoldet, som virvler gresset mer rundt, slik at det kuttede gresset blir kuttet i veldig små biter. Så blir det spredt rundt plenen mens roboten beveger seg fremover. De små gressstråene ligger i bunnen av plenen, hvor de omdannes til næringsstoffer. Gresset fungerer altså som en form for “gjødsel” for plenen, slik at det vil se enda mer velstelt ut på sikt. Fordelen med bioklipping er at du slipper å bruke tid på å plukke opp gresset etter klipping, og at det er en alternativ måte å gjødsle gresset på.

Det er viktig at du stiller robotgressklipperen til at den klipper gresset oftere når den har bioklippegenskapen – helst 1-2 ganger i uken i vekstperioden fra mars til oktober. Gresset må bli rotet litt i regelmessig, da det kappede gresset kan risikere å ligge og mugne, og da vil du ende opp med ekstra mose i bunnen i stedet.

Hagens oppbygning

Hvordan hagen din er bygget opp har stor betydning for robotgressklipperen sin yteevne, da det ikke er alle modeller som klarer alle typer hager. Det er nemlig stor forskjell på de modellene som er egnet til store hager, enn de som er til mindre hager. I tillegg, hvis du har mange passasjer og smale områder i hagen din, så skal du velge en modell om enkelt kan navigere rundt hjørner og på mindre steder. Når du skal velge deg en robotgressklipper anbefaler vi deg derfor å først finne det som du trenger at den skal dekke, også velge modell deretter.

Ulemper og fordeler med en robotgressklipper

Når du velger en robotgressklipper, er det selvfølgelig mange ting du bør vurdere. En robotgressklipper er en relativt kostbar investering sammenlignet med en hekksaks, kompostkvern, elektrisk gressklipper og mange andre hageredskaper.

Selvfølgelig er det fordeler og ulemper med alt, og dette gjelder også robotgressklippere:

Fordeler:

 • Enkelt: Arbeidet med å klippe gress blir selvfølgelig lettere. Det passer hvis kroppen din har skader eller lignende, eller du kanskje bare hater å slå gress.
 • Moro: En robotgressklipper er litt morsom. For de fleste gutter som er fanget i en voksen kropp, kan det være en kul teknologisk gadget som du kan leke med via apper.
 • Miljø: Et batteridrevet hageverktøy er mer miljøvennlig enn den bensindrevne gressklipperen. Dette kan være en viktig og avgjørende faktor for å investere i en robotgressklipper.
 • Vakker: Du får en plen som er i perfekt stand gjennom hele sommeren, uten for høyt gress.
 • Bioklipping: Du unngår at store gressklumper legger seg på plenen din fordi sent selvgående robotgressklippere sprer den ut på plenen og gir den ekstra næring.

Ulemper:

 • Klippe plenen: Ikke alle har en flat plen uten hindringer. Hvis du har en spesiell plen, vil selvfølgelig klipperen kunne takle det meste, men det kan fortsatt være at du er nødt til å klippe litt selv, da spesielt vanskelige kanter er problemet.
 • Tyveri: En av de største ulempene med robotgressklippere er den høye verdien. Det er som med alt annet av verdi, noe som tiltrekker mennesker med forvrengte moralske begreper. For tyveri av robotgressklippere øker, og det er ganske enkelt å gå inn i en hage og stjele fra f.eks. et ulåst hageskur. De fleste modeller har innebygd PIN-kode, noe som gjør det vanskeligere for andre å bruke klipperen, og da kommer noen modeller også med GPS slik at du kan spore den.
 • Batteri: Batteridrevet er smart, og en selvladende robotgressklipper er fin og enkel. Imidlertid kan batteriet være et problem med mange verktøy. For det første tar det lengre tid å klippe plenen hvis den må lades hele tiden. Men batterier betyr også at du må se på funksjonene på de forskjellige modellene, for kort brukstid og lang ladetid kan være et irriterende kjøp.

Hvordan holde plenen sunn og vakker

Selv om du kan velge mellom mange forskjellige robotgressklippere, er det relativt universelt hva du trenger å gjøre for å vedlikeholde plenen din best mulig. Du kan lese mer om dette i avsnittene nedenfor.

Gressklipping

Mange tenker at det er lettere å holde hagen ryddig hvis man bare planter gress i hele hagen. Å vedlikeholde en plen krever imidlertid mye arbeid. For det første er det viktig å klippe gressplenen 1-2 ganger i uken i vekstsesongen fra midten av mars til slutten av oktober. Gressplenen bør helst ikke slås kortere enn 3 til 4 centimeter, da denne lengden vil holde plenen mer kraftig, noe som gjør den mer motstandsdyktig mot mose og ugress.

Det lønner seg derfor ikke å klippe gresset kortest mulig, så du kan vente lenger på å klippe gressplenen. Svært korte gressklipper svekker rotsystemet, og dette kan føre til stygge gule flekker på plenen, samt mer mose og ugress. Det vil bare ta ekstra tid til slutt fordi du må luke og fjerne mose oftere.

På våren og høsten anbefales det ikke å klippe gresset kortere enn 4 centimeter, da de litt lengre stråene har bedre mulighet til å utnytte de få soltimene, og det beskytter plenen bedre mot frost.

Det er også viktig å holde kanten av plenen trimmet, da den raskt kan få en plen til å se rotete ut. Denne gresskanten vil vokse inn i beddene over tid, så det er nødvendig å kutte kantene 1 til 2 ganger i løpet av en sesong. Du kan også legge fliser rundt kanten, noe som gjør det lettere å holde en fin gresskant. Dette avhenger selvfølgelig av hagen din og om det i det hele tatt er mulig å legge fliser i kanten av gressplenen.

Vanne plenen

Det er ikke nødvendig å vanne plenen når gresset har blitt gult og visnet i løpet av sommertørken, ettersom det grønne gresset kommer tilbake når det regner. Men hvis du vil forhindre at gressplenen visner og blir gult, bør gresset helst vannes allerede før det begynner å bli gult. Rådet er at du skal vanne sjelden, men grundig – og helst med 20 mm vann om gangen. Det anbefales å bruke oppsamlet regnvann til hagevanning, slik at du unngår at vannregningen blir for dyr.

Gjødsel

De fleste robotgressklippere er tilgjengelige med bioklippere som gjødsler gresset under klipping. Hvis gressklipperen din derimot ikke har bioklippere, må du finne en alternativ måte å få gjødslet gresset på for å holde det sunt og grønt. Det finnes en rekke metoder, inkludert organisk, uorganisk, kalk og urea.

Organisk gjødsel

Organisk gjødsel kommer ofte fra hester, kyr eller kyllinger. Du kan få mange organiske gjødsel til plener i pilleform. Organisk gjødsel er, i motsetning til kunstgjødsel, langtidsvirkende og trenger bare spres en gang i sesongen, for eksempel i april.

Kunstgjødsel

Uorganisk gjødsel er kunstgjødsel, som også kalles NPK-gjødsel. Dette står for blandingsforholdet mellom nitrogen eller nitrogen, fosfat og kalium, som har en innvirkning på hvor godt gjødsel fungerer på gresset. N-P-K-blandingen anbefales å være henholdsvis 12-5-14 eller 14-3-18, så det er mye nitrogen og kalium, men bare en liten mengde fosfat. Gjødsel har en kortvarig effekt, og det er derfor best å gjødsle i små mengder flere ganger gjennom sesongen, for eksempel i april, mai, juni og juli.

Kalk

Gress trives dårlig i jord som har for sur pH-verdi, og her kan kalk hjelpe. Kalk øker jordens pH-verdi og gir gresset bedre vekstforhold slik at det ikke kommer mye mose. Mars eller april er den beste tiden å kalke på.

Urea

Urea brukes til å gjøre gressplenen grønnere raskt da det inneholder nitrogen som raskt absorberes gjennom gressbladene og grasrøttene. Man må imidlertid være forsiktig med urea, da den har et veldig høyt innhold av nitrogen. Du må bruke maksimalt 1 kg urea per 100 m2 plen.

Fjern løv

På høsten kan plenen dekkes med et tykt lag av løv hvis du har store trær i hagen din. Det er viktig å rive disse bladene sammen og kaste dem i komposten eller under busker. Disse bladene skaper høy luftfuktighet på plenen, noe som kan skape gode forhold for dannelse av mugg som angriper gressplantene.

Hvis det bare er litt løv som ligger på plenen, trenger du ikke å samle dem sammen. Du kan i stedet la gressklipperen kjøre over dem slik at de blir kuttet i små biter, hvorpå de kan visne  seg bedre.

Slik er vår robotgressklipper test utført

For å kunne anbefale markedets beste robotgressklippere til deg, har vi tatt utgangspunkt i en masse forskjellige forbrukertester, ekspertuttalelser og kundeerfaringer sånn at du kan finne den beste robotklipperen til din hage. Vi har samlet informasjon fra alle de skandinaviske landene, og har et godt vurderingsgrunnlag for de utvalgte modellene.

FAQ:

Hvilken er den beste robotgressklipperen?

Dette avhenger mye av din gressplens størrelse og om robotklipperen har de funksjonene som passer til din hage. Vi anbefaler Husqvarna Automower 310 som er kåret som best I test. Men lese testen for å finne den som passer best til nettopp din hage.

Hvor bratt kan en robotgressklipper slå gresset på?

Dette er noe som varierer veldig fra modell til modell. Du bør derfor finne ut hvordan din hage er oppbygget, og velge en robotgressklipper som klarer hellingen i din hage. Noen klarer fint bratte områder, mens andre klarer det ikke.

Hvor ofte bør en robotgressklipper gå?

I vekstperioden bør du la klipperen din gå minst 1-2 ganger i uken. Dette kan du dog lese mer om i vår artikkel da vi gir deg en miniguide på best pleie av din gressplen.

Hvordan styres en robotgressklipper?

De fleste robotgressklippere styres enten via en app eller ved å stille inn gressklipperen direkte på dens display. Du velger selv hva du vil gå etter. App-styring gir deg større fleksibilitet.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×