Robotstøvsuger best i test – Beste robotstøvsuger 2023

1
iRobot Roomba i7 i7150

Derfor bør du velge iRobot Roomba i7 i7150 Ønsker du en allsidig robotstøvsuger som kan håndtere både harde gulv, lodne tepper og støv samt dyrehår, er denne iRobot Roomba i7 robotstøvsugeren ideell. Dens 3-trinns rengjøringssystem med roterende sidebørster suger opp alt fra støv, smuss og dyrehår, og den kan også enkelt håndtere større smuler og matrester, du er sikret at den gjør en svært god jobb. AeroForce-rensesystemet har kraftig sug som er 10 ganger kraftigere…

Sjekk prisen →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
iRobot Roomba i7 i71504.199 kr.Elkjøp
iRobot Roomba 6752.249 kr.RobotEksperten.no
iRobot Roomba i7550+7.589 kr.Elkjøp
Xiaomi Mop 2 Pro2.790 kr.NetOnNet
Roborock S75.149 kr.Kjell & Company
iRobot Roomba i3+ (3558)4.499 kr.iRobot
iRobot Roomba e5 e5154Ikke på lager
Dreame D92.371 kr.Elkjøp
Ecovacs Deebot T9 +4.624 kr.ComputerSalg
Electrolux PI92-6DGM6.399 kr.Skousen
iRobot Roomba J7+8.390 kr.Proshop.no
Ecovacs Deebot Ozmo T83.999 kr.RobotEksperten.no

Se årets beste robotstøvsugere i vår robotstøvsuger test og bli helt klar på hva du skal se etter når du skal velge ny robotstøvsuger. Uansett hvilken type du velger, skal det være en brukervennlig modell som effektivt samler opp smuss og støv, slik at du blir skånet for den harde slitasjen.
Tenk deg at du kan lene deg tilbake med en varm kopp kaffe mens støvsugeren gjør rengjøringen. Eller kanskje enda bedre, den gjør det for deg mens du er på jobb, så du kommer tilbake til et rent hjem.

I vår omfattende robotstøvsuger test har vi samlet de 12 beste robotstøvsugerne i alle prisklasser på markedet akkurat nå. Vi ser blant annet på batterilevetid, ladetid, lydnivå, brukervennlighet, automatisk tømmefunksjon og docking, samt funksjoner som app og stemmestyring og moppfunksjon for gulvvask. Hos oss får du den robotstøvsugeren som er best i test.

I vår kjøpsguide ser vi nærmere på funksjonene ovenfor, samt fordelene og hvorfor robotstøvsugere er et godt valg.

Du kan også velge å gå direkte til vår sammenligningstabell akkurat her hvis du ønsker en rask oversikt over de 12 modellenes funksjoner og egenskaper i vår test av robotstøvsugere.

iRobot Roomba i7 i7150 – best i test

iRobot Roomba i7 i7150

Derfor bør du velge iRobot Roomba i7 i7150

Ønsker du en allsidig robotstøvsuger som kan håndtere både harde gulv, lodne tepper og støv samt dyrehår, er denne iRobot Roomba i7 robotstøvsugeren ideell. Dens 3-trinns rengjøringssystem med roterende sidebørster suger opp alt fra støv, smuss og dyrehår, og den kan også enkelt håndtere større smuler og matrester, du er sikret at den gjør en svært god jobb. AeroForce-rensesystemet har kraftig sug som er 10 ganger kraftigere enn eldre modeller.

Brukervennlig

Det innebygde iAdapt 3.0-navigasjonssystemet i denne iRobot Roomba i7 kan enkelt kartlegge en hel etasje og huske plasseringen av ting i hjemmet ditt. Og takket være den medfølgende appen kan du programmere den. Du kan planlegge rengjøringen din opptil syv dager i forveien. Og hvis du en dag vil starte iRobot Roomba på et annet tidspunkt, trykker du ganske enkelt på Clean-knappen. Den finner også veien tilbake til ladestasjonen helt selv.

Praktisk

Støvsugerens gummibørster kan justeres slik at den enkelt kan håndtere harde gulv som tregulv og fliser, men også myke tepper. Når den er ferdig kjører den i dokkingstasjonen og lader seg selv på 90 minutter. På en enkelt lading kan den gå i 75 minutter og håndterer hele hjemmet med letthet. I tillegg kan den håndtere døråpninger på opptil 2 centimeter, slik at den kan bevege seg fra et rom til et annet uten problemer.

Robotstøvsugeren bruker ikke poser, men samler i stedet støvet i en lett vaskbar beholder. HEPA-filteret er også hypoallergent, da det sørger for at støv fanges inne i stedet for å blåses ut i hjemmet.

Stemmekontroll

Vil du sette den på, men mobilen er i et annet rom? Ikke noe problem! iRobot Roomba kan også brukes med stemmeassistenter, som Google Home og Amazon Alexa.

Med alle disse smarte funksjonene er det ingen tilfeldighet at denne modellen er best i test, og den er i mellomprisklassen!

Spesifikasjoner:

  • Støynivå: 60 dB
  • Ladetid: 90 minutter
  • Batteritid: 75 minutter
  • Arbeidsareal: 185 m 2
  • Bra for kjæledyrhår
  • Administrasjon via appen
  • Egnet for harde gulv og tepper
  • Vaskbar støvbeholder (bruker ikke poser)
  • Relativt stille
  • Mye for pengene
  • Automatisk lading
  • Støtter Google Home / Alexa
  • Må tømmes ofte
  • Ikke egnet for høye dørtrinn

iRobot Roomba 675 – beste billige robotstøvsuger

iRobot Roomba 675

Derfor bør du velge iRobot Roomba 675

Er du på jakt etter en enkel og billig robotstøvsuger som gjør en svært god jobb, er iRobot Roomba 675 et godt valg.

Intelligent støvsuging av hjemmet

Takket være den innebygde iAdapt-navigasjonen som består av flere intelligente sensorer, er iRobot Roomba i stand til å ta over 60 avgjørelser per sekund. Den kartlegger hjemmet ditt slik at alle gulv støvsuges grundig. Dirt-Detect-teknologien gjør at robotstøvsugeren kan gjenkjenne rom og områder samt stedene hvor det er mye aktivitet og dermed også skitt. Sensorene registrerer også trapper og avsatser, slik at du ikke trenger å bekymre deg for at den faller ned.

Det tar omkring 180 minutter for denne modellen å lade, men på den annen side kan den også gå i hele 90 minutter, og den kommer seg enkelt rundt. På en enkelt lading kan den dekke opptil 100 kvadratmeter. Den kan takle de vanligste dørtrinnene i en høyde på opptil 1,6 centimeter.

Enkel betjening

Robotstøvsugeren er utstyrt med en knapp øverst som du enkelt trykker på for å starte den. Du kan imidlertid også velge å styre roboten din via den tilsvarende iRobots HOME-appen på smarttelefonen. I appen kan du slå på robotstøvsugeren, programmere og planlegge støvsugingen, holde øye med statusen og få oppdateringer, slik at du alltid kan følge med på aktiviteten.

Effektivt rengjøringssystem

Modellen her har i likhet med testvinneren et kraftig 3-trinns støvsugesystem. Børsten roterer slik at alt smuss samles opp før det suges opp. Den har også en spesialdesignet kantbørste slik at den kan komme enkelt til i alle hjørner og kanter der støv og skitt har en tendens til å samle seg.

Bra for allergikere

Denne billige modellen er en av de beste robotstøvsugerne for allergikere, siden den bruker de spesielt hypoallergene HEPA-filtrene som fanger selv små partikler inne i den store 0,6 liters beholderen.

Den finner også veien tilbake til ladestasjonen helt selv.

Spesifikasjoner:

  • Støynivå: 60 dB
  • Ladetid: 180 minutter
  • Batteritid: 90 minutter
  • Arbeidsareal: 100 m 2
  • HEPA filter
  • Lang driftstid
  • Roterende børste og kantbørste
  • Enkel og rask betjening
  • App kontroll
  • Mye for pengene
  • Lang ladetid
  • Ikke så egnet for hår

iRobot Roomba i7550+ – beste premium

iRobot Roomba i7550+

Derfor bør du velge iRobot Roomba i7550+

Denne iRobot Home modellen fra iRobot Roomba er for deg som ønsker en helautomatisk robotstøvsuger med minimal manuell tømming og som gjør en svært god jobb. Den tømmes automatisk i en ekstern støvbeholder som kan romme opptil 30 fulle støvbeholdere fra støvsugeren før den må tømmes, slik at du kan bruke tiden din på andre og morsommere ting.

Intelligent støvsuging av hjemmet

Det er en av de beste modellene på markedet for intelligent og automatisk støvsuging av hjemmet ditt. Den er utstyrt med Imprint™ Smart Mapping-teknologi, som sørger for at støvsugeren kartlegger hjemmet ditt grundig og til og med lærer å se forskjell på de forskjellige rommene. Du kan også styre iRobot Roomba robotstøvsuger via iRobot HOME-appen, slik at du enkelt og raskt kan bestemme hvor og når den skal rengjøre hjemmet.

Effektiv rengjøring

Den bruker det effektive 3-trinns Dual Multi-Surface rengjøringssystemet med gummibørster. Designet deres består av små klaffer som griper tak i de ulike overflatene, noe som for deg betyr en grundigere støvsuging, og denne iRobot Roomba er derfor spesielt egnet for deg som har hund og annet kjæledyrhår og skitt å fjerne.

Clean Base™ ekstern støvbeholder

Støvbeholderen på selve robotstøvsugeren kan romme 0,4 liter, og når denne er full, flytter den seg automatisk til sin clean base, hvor innholdet tømmes over i en ekstern beholder. Den eksterne støvbeholderen har plass til opptil 30 tømminger før den må tømmes. Så du slipper å tømme den selv etter bruk og kan bare gjøre det når den eksterne beholderen er full. Ideell for hjem som stort sett støvsuger mange ganger i uken da du slipper å tømme støvbeholderen altfor ofte!

Bra for allergikere

Sugekraften på denne iRobot Roomba er 10 ganger kraftigere til å plukke opp støv og skitt fra selv de vanskeligste stedene. HEPA-filteret fanger opp 99 % av alle allergener som pollen, støvmidd og kjæledyrhår.

Spesifikasjoner:

  • Støynivå: 68 dB
  • Ladetid: 90 minutter
  • Batteritid: 60 minutter
  • Arbeidsareal: 400 m 2
  • HEPA filter
  • Automatisk funksjon for tømming mulig
  • Rengjør Base™ ekstern støvbeholder
  • Gummi børster
  • Automatisk lading
  • Kan håndtere opptil 400 m 2
  • Større partikler kan sette seg fast

Xiaomi Mop 2 Pro – best med vibrasjonsteknologi

Xiaomi Mop 2 Pro

Derfor bør du velge Xiaomi Mop 2 Pro

Er du på jakt etter en støvsuger for grundig rengjøring som både kan støvsuge og vaske gulvet med en våtmopp, vil du garantert være fornøyd med denne Xiaomi-modellen. I motsetning til vår testvinner er denne utstyrt med en smart våtmopp. Den finner også veien tilbake til ladestasjonen helt selv. I tillegg har den lang batteritid på hele 120 minutter.

Det høyteknologiske LDS-navigasjonssystemet gir også en forbedret og nøyaktig kartlegging av hjemmet ditt og kan huske opptil fem forskjellige etasjer eller områder, slik at du ikke trenger å bekymre deg for å flytte den fra ett rom til et annet.

Dens sterke sugekraft på 3 kilopascal sørger for at skitt og smuss blir støvsuget før den mopper gulvet med sin soniske vibrasjonsteknologi. Alt du trenger å gjøre er å fylle den med vann, så ordner den resten for deg. Den har dessverre ingen automatisk tømmefunksjon, men via appen kan du styre og programmere den slik at rengjøringen passer inn i hverdagen din. Herfra kan du også lage soner i hjemmet ditt som robotstøvsugeren må unngå. Smart hvis du pusser opp eller vil flytte rundt møbler. Som en ekstra bonus er den kompatibel med Google Home og Amazon Alexa, slik at du også kan styre den med stemmen.

En av de beste robotstøvsugerne med moppfunksjon i vår test.

Spesifikasjoner:

  • Støynivå: 58 dB
  • Ladetid: 240 minutter
  • Batteritid: 120 minutter
  • Arbeidsområde: Opptil 200 m 2
  • HEPA filter
  • Våt mopp
  • Lang driftstid
  • Vibrasjonsteknologi
  • Automatisk lading
  • Mulighet for å lagre opptil 5 ulike etasjer/gulv/arealer
  • Ingen automatisk tømmefunksjon
  • Lang ladetid

Roborock S7 – beste multifunksjonelle robotstøvsuger for bruk med og uten poser

Roborock S7

Derfor bør du velge Roborock S7

Robotstøvsugeren Roborock S7 er ideell for de som ønsker en modell med gulvvask og mange innstillingsmuligheter samt mange funksjoner. I tillegg har den ingen ladestasjon og tar derfor mindre plass. Med sitt PreciseSense LiDAR navigasjonssystem skanner robotstøvsugeren omgivelsene og kartlegger hjemmet ditt. Den oppdateres også automatisk hvis du en dag gjør endringer i interiøret ditt. Den tilhørende appen gjør hverdagen din enklere, da du gjennom den enkelt kan styre støvsugeren selv om du ikke er hjemme og programmere rengjøringen slik at den passer deg.

Støvbeholderen er utstyrt med en praktisk indikator slik at du vet når det er på tide å tømme. I tillegg har den også smarte ultralydsensorer som oppdager tepper og unngår å vaske dem med vann. Du kan stille den inn til å vaske gulvet opptil tre ganger i løpet av en og samme rengjøring, slik at du er sikker på at gulvet ditt blir skinnende rent! Fordelen med ladestasjonen er at du kan bruke den både med og uten vakuumpose. Filteret er også vaskbart, så det er mange muligheter til å gjøre noe bra for både miljøet og økonomien! Med sine 360 ​​minutter er ladetiden dessverre svært lang, men denne modellen med moppefunksjon kan derimot fungere i hele 180 minutter.

Spesifikasjoner:

  • Støynivå: 67 dB
  • Ladetid: 360 minutter
  • Batteritid: 180 minutter
  • Arbeidsområde: Opptil 300 m 2
  • Lang batterilevetid på 180 minutter
  • Mange funksjoner og innstillinger
  • Bra for dørterskler
  • Trappesensor
  • Automatisk lading
  • Filter kan vaskes
  • Robotstøvsuger med vask
  • Ikke så egnet for hundehår
  • Automatisk tømmefunksjon ikke så effektiv

iRobot Roomba i3+ (3558) – beste robotstøvsuger for hundehår

iRobot Roomba i3+ (3558)

Det er derfor du bør velge iRobot Roomba i3+ (3558)

Denne iRobot Roomba er en selvkjørende støvsuger som ikke bare dokker automatisk ved behov, men også tilpasser seg oppførselen din og deretter gir deg tilpassede anbefalinger. Den tar for eksempel hensyn til når det er høye pollentall i akkurat ditt område, så den kan støvsuge en ekstra gang, noe som gjør det til det opplagte valget dersom du eller noen i husstanden lider av allergi. Du kan lagre dine skreddersydde anbefalinger i den norskspråklige appen som raske snarveier.

Den smarte Dual Multi-Surface gummibørsten gjør den perfekt for husholdninger med kjæledyr. Og du kan enkelt programmere den via appen slik at den fungerer til akkurat de tidspunktene som passer deg. Den er også kompatibel med Google Assistant, så du trenger bare å be den støvsuge for at den skal starte. Når den er ferdig med å støvsuge eller når den skal tømmes, kjører den helt av seg selv til sin clean base for å tømme støvbeholderen eller for å lade opp, slik at den stort sett alltid er klar til å settes i bevegelse. Clean-basen er også godt romslig, så den må tømmes kun en gang hver eller annenhver måned etter behov.

Spesifikasjoner:

  • Støynivå: 58 dB
  • Ladetid: 120 minutter
  • Batteritid: 120 minutter
  • Arbeidsareal: 50 m 2
  • Automatisk tømmefunksjon
  • Ideell for hjem med kjæledyr
  • Stemmekontroll Google Home / Alexa
  • Automatisk lading
  • Dirt Detect™-teknologi
  • 10 ganger høyere absorberingsevne
  • Ingen kartlegging

iRobot Roomba e5 e5154 – beste robotstøvsuger for kanter og hjørner

iRobot Roomba e5 e5154

Derfor bør du velge iRobot Roomba e5 e5154

Denne iRobot Roomba e5 med 3-trinns rengjøringssystem er spesielt godt egnet for rengjøring av kanter og hjørner. Den er utstyrt med en praktisk sidebørste spesialdesignet for de vanskelig tilgjengelige stedene og gjør en svært god jobb. Dirt Detect™-teknologien oppdager også områdene i hjemmet ditt som trenger ekstra rengjøring. Dens førsteklasses Dual Multi-Surface gummibørste og Power Lifting-sugesystemet tar opp 10 ganger mer smuss, skitt og støv, mens det effektive filteret sikrer at det låses inne i støvbeholderen.

Vi anbefaler:  Trådløs støvsuger test – Beste trådløse støvsuger 2023

Støvbeholderen har en stor kapasitet på 0,6 liter, så du slipper å tømme den altfor ofte. På én lading kan denne robotstøvsugeren også gå i hele 90 minutter, så du er sikker på å støvsuge hele huset eller gulvet på en gang. Og du trenger ikke bekymre deg for at den skal falle ned trappene, siden den er utstyrt med praktiske trappesensorer. Den egner seg derfor perfekt til et hus med flere etasjer. Med den smarte medfølgende appen har du også alltid full kontroll over robotstøvsugeren og kan starte den når som helst, slik at du alltid kommer hjem til et skinnende rent hjem, eller bruker den som fjernkontroll når du er hjemme. Den finner også veien tilbake til ladestasjonen helt selv. Plutselig blir rengjøring en lek!

Spesifikasjoner:

  • Støynivå: 65 dB
  • Ladetid: 180 minutter
  • Batteritid: 90 minutter
  • Vaskbart filter
  • Fjernkontroll via app
  • Power Lifting sugesystem
  • Multi Surface gummibørste
  • Automatisk lading
  • Stor støvbeholder
  • Ingen automatisk selvdokking

Dreame D9 – beste hybrid robotstøvsuger med stor vanntank

Dreame D9

Derfor bør du velge Dreame D9

En rimelig robotstøvsuger med mopp som bruker et intelligent 3.0 LDS lasernavigasjonssystem som gir deg et spesielt presist resultat. Den store vannbeholderen kan romme opptil 0,27 liter vann, mens støvbeholderen har en kapasitet på 0,57 liter, så du slipper å tømme den hele tiden.

En effektiv støvsuger utstyrt med mange bevegelsessensorer slik at den enkelt kan kartlegge hjemmet ditt og gjøre en god jobb. Deretter bruker den en algoritme for å velge den mest effektive ruten gjennom hjemmet ditt. Du kan se den kartlagte ruten når som helst via Mi-Home-appen. Her har du alltid oversikt over hvilke områder som er støvsuget og vasket. Du kan også programmere den og planlegge rengjøringen eller lage virtuelle vegger. Du bestemmer selv om den skal støvsuge eller vaske. De smarte trappesensorene hindrer den i å falle ned trappene, slik at du kan bruke den uten problemer i et hjem med trapp. Ladetiden er dessverre lang, men den kan gå i hele 150 minutter på full lading.

Den er også utrolig enkel og kompatibel med stemmekontrollassistenter som Google Assistant og Amazon Alexa, så du trenger bare å si en kommando for at den skal starte. Det blir ikke enklere og mer praktisk.

Spesifikasjoner:

  • Støynivå: 65 dB
  • Ladetid: 240 minutter
  • Batterilevetid: 150 minutter
  • Arbeidsareal: 150 m 2
  • Brukervennlig Mi-home-app
  • HEPA filter
  • Våt mopp
  • God sugeevne
  • Effektivt navigasjonssystem med virtuelle vegger
  • kompatibel med Alexa og Google
  • Ikke så bra for tykke tepper

Ecovacs Deebot T9 + – beste robotstøvsuger for ulike overflater

Ecovacs Deebot T9 +

Derfor bør du velge Ecovacs Deebot T9 +

Dette er en type veldig god robotstøvsuger med moppefunksjon som yter svært godt på alle underlag selv i et hjem med mange hindringer. Den har god rengjøringsevne på harde tregulv og fliser samt på tepper. Og så takler den de fleste dørstokker med letthet og derfor et hjem med mange forskjellige rom.

Den ukentlige støvsugingen blir til en tidseffektiv rengjøring når robotstøvsugeren både klarer å samle støv og vaske gulvet. Takket være den nylig oppdaterte TrueDetect 3D 2.0 kan den oppdage hindringer og dermed unngå løse gjenstander. TruMapping-systemet kartlegger også omgivelsene ned til minste detalj, slik at det kan navigere rundt og inn i alle hjørner uavhengig av lysforholdene. Den velger deretter den beste ruten.

Med sin kraftige sugekraft på 3 kilopascal kommer den selv inntørkede flekker til livs og kan fjerne støv på både tepper og harde overflater, slik at du får et godt rengjøringsresultat – hver gang!

Som en ekstra bonus inneholder denne modellen en Air Freshener, slik at du blir kvitt ubehagelige lukter. Når den er ferdig, kjører den seg selv inn i dokking for automatisk opplading. I tillegg tømmer den seg også automatisk, slik at du kun trenger å tømme dokkingstasjonens beholder når de 2,5 literne er fulle. Skikkelig enkelt!

Spesifikasjoner:

  • Støynivå: 67 dB
  • Ladetid: 390 minutter
  • Batteritid: 175 minutter
  • Arbeidsområde: Opptil 100 m 2
  • Fjernkontroll
  • Automatisk funksjon for tømming
  • Lang driftstid på 175 minutter
  • For tepper og harde overflater
  • Etterlater spor på mørke, glatte overflater

Electrolux PI92-6DGM – beste robotstøvsuger med børsteløs motor

Electrolux PI92-6DGM

Derfor bør du velge Electrolux PI92-6DGM4

Velg denne robotstøvsugeren hvis du ønsker en modell som krever minst mulig vedlikehold uten å redusere sugekraften samtidig som den gjør en god jobb. Denne Electrolux robotstøvsugeren har en børsteløs motor og en sugekraft på 6 kilopascal, noe som gjør den til den kraftigste i vår test.

En børsteløs motor gir deg mindre vedlikehold og et lavere energiforbruk, men samtidig også lengre levetid, så det er ikke bare en fordel for miljøet, men også for energiforbruket ditt. Den kan arbeide i 120 minutter på en enkelt lading. Og dette er en veldig god støvsuger hvis du har lave møbler. Med sin høyde på bare 8,5 centimeter er det en lav modell der den med sitt design lett kan gli inn under skjenker og sofaer. Den store XXL børsterullen på 22 centimeter samler også opp mer støv og skitt.

Med sin kapasitet på 0,7 liter er støvbeholderen også større enn alle de andre modellene, og hele 0,3 liter større enn beholderen på vår testvinner. Filteret er vaskbart, så du sparer også penger. Dette er en god robotstøvsuger som kan kjøre over dørtrinn på opptil 2,2 centimeter, og inn på tepper som har en tykkelse på 2,4 centimeter takket være den praktiske Climb Force Drive.

Spesifikasjoner:

  • Støynivå: 75 dB
  • Ladetid: 120 minutter
  • Batteritid: 120 minutter
  • Arbeidsareal: 200 m 2
  • Unngår løse gjenstander på gulvet
  • For dørtrinn på opptil 2,4 centimeter
  • Tømmeindikator
  • God sugeevne
  • Vaskbart filter
  • Kan være støyende

iRobot Roomba J7+ – Beste stillegående robotstøvsuger

iRobot Roomba J7+

Derfor bør du velge iRobot Roomba J7+

Denne iRobot Roomba er en kompetent støvsuger med gode rengjøringsegenskaper som gjør daglig rengjøring til en lek og garanterer et godt rengjøringsresultat hver gang. En effektiv rengjøring er når robotstøvsugere samler alt støvet. Med en kapasitet på 0,4 liter kan støvbeholderen inneholde mye støv, og HEPA-filteret viser i en grundig test at det fanger opp alle allergener, noe som gjør denne modellen ideell for et hjem med allergikere eller et hjem med kjæledyr.

Appen er brukervennlig, og du kan selv lage virtuelle vegger og soner slik at roboten enkelt kan navigere rundt i hjemmet ditt. Du kan også snakke med den gjennom appen. Og takket være Precision Vision-navigasjonssystemet unngår den løse deler som leker og ledninger. Den har et innebygd kamera som tar bilde av den aktuelle situasjonen, slik at du kan bestemme hvordan den skal reagere. Du har dermed alltid full kontroll over denne Roomba robotstøvsugeren. Ladetiden er på 180 minutter, noe som kan være litt lenge.

Selv om det ikke er vår testvinner, vil du være glad for at du som en ekstra bonus ikke kan høre den når støvsugeren går, siden det er den mest stillegående modellen i testen vår. I tillegg kan den brukes med stemmekontrollassistenter som Google Assistant og Amazon Alexa. En kommando og den går til handling.

Spesifikasjoner:

  • Støynivå: 54 dB
  • Ladetid: 180 minutter
  • Batteritid: 90 minutter
  • Arbeidsområde: Opptil 300 m 2
  • HEPA filter
  • Automatisk tømming
  • Timer
  • Clean base
  • Tilknyttet app
  • Tung

Ecovacs Deebot Ozmo T8 – beste robotstøvsuger med moppefunksjon

Ecovacs Deebot Ozmo T8

Derfor bør du velge Ecovacs Deebot Ozmo T8

En effektiv og veldig god støvsuger med moppfunksjon og høy sugekraft og en av de første på markedet som benytter seg av det avanserte TrueDetect SD navigasjonssystemet. Den er best i test for store flater, da den har lang batteritid på hele 175 minutter, og dermed er det mulig å rydde opp til 300 kvadratmeter, slik at også en større bolig kan bli skinnende ren. Samtidig kan den, takket være navigasjonssystemet, skanne hjemmet ditt etter ting, slik at den unngår selv de minste hindringene.

Det kraftige suget gir god rengjøringsevne, og siden det er en modell med mopp kan den også vaske gulvet ditt, så du slipper å bekymre deg for det. Den har tre innstillingsnivåer slik at du kan velge den innstillingen som passer best til gulvet ditt. Filteret i støvbeholderen består av tre lag og fjerner opptil 99,26 % av alle støvpartikler og smuss, slik at luften i hjemmet ditt forblir ren. Perfekt for allergikere eller hjem med kjæledyr. Det er enkelt å tømme støvbeholeren.

Det er synd at denne modellen ikke har selvdokking og at støvbeholderen er ganske liten i forhold til driftstiden, men du kommer til å elske at den kan brukes med Google Assistant og Amazon Alexa, slik at du også kan kontrollere roboten når du bruker stemmen din.

Spesifikasjoner:

  • Støynivå: 67 dB
  • Ladetid: 390 minutter
  • Batteritid: 175 minutter
  • Arbeidsområde: Opptil 300 m 2
  • Timer
  • TrueDetect 3D-teknologi
  • Driftstid på 175 minutter
  • Mulighet for stemmestyring
  • App kontroll
  • Ingen selvdokking
  • Relativ liten beholder sammenlignet med kjøretid

Hvordan velge den beste robotstøvsugeren

Robotstøvsugere har blitt veldig populære de siste årene. Og med god grunn! Selvgående støvsugere er kommet for å bli og de fjerner skitt og smuss effektivt! De aller fleste av oss pleier å støvsuge hjemmene våre ganske ofte, og få av oss synes det er det morsomste i verden. I en travel hverdag er en robotstøvsuger din beste venn. Og tro oss, når du først har prøvd å ha en i hjemmet, vil du aldri leve uten den igjen!

Videre gjøres det stadig fremgang på feltet. Hvis du så langt har vært usikker på om en robotstøvsuger virkelig kan gjøre jobben for deg, kan vi forsikre deg om at de nå er tilgjengelige med alle mulige smarte funksjoner. Bare se på testvinneren vår, eller de andre modellene i vår test. Robotstøvsugere produseres nå i alle mulige smarte design og med alle slags funksjoner og egenskaper som garantert vil gjøre hverdagen din enklere.

Og blant de andre modellene som hovedsakelig driver med støvsuging, finnes det både dyr og billig robotstøvsuger. I vår test finner du også enkelt en robotstøvsuger med veldig god moppefunksjon. Du kan også få modeller med automatisk tømming og lading, hypoallergene filtre og mye mer

Den beste robotstøvsugeren er selvfølgelig den som oppfyller dine krav. I vår test har vi kåret en testvinner og samlet de 12 beste maskinene på markedet. Vi gjør det enkelt å finne riktig modell for akkurat dine behov. Hvis du fortsatt ikke er helt overbevist, har du her fem absolutt gode grunner til å skaffe deg en robotstøvsuger.

5 gode grunner til å kjøpe en robotstøvsuger

En støvsuger skal generelt gjøre livet enklere for deg. Her er våre fem beste grunner til at en robotstøvsuger er god å ha.

  1. En robotstøvsuger har et lavere energiforbruk enn vanlige støvsugere.
  2. Den gir deg automatisk støvsuging, slik at du har mer tid til andre ting.
  3. Den krever ingen tilsyn. Den gjør det helt av seg selv, og du trenger ikke engang være hjemme når robotstøvsugeren er i gang.
  4. Den er bra for trange og vanskelige steder, da den er mindre og flat.
  5. En robotstøvsuger passer for husholdninger med pelskledde kjæledyr fordi den kan stilles inn til å støvsuge regelmessig og med fokus på spesielt skitne områder.

Hvorfor bør du velge en robotstøvsuger?

En robotstøvsuger er for deg som liker at hjemmet ditt er rent, men ikke er så opptatt av å støvsuge.

For de aller fleste av oss med en spesielt travel hverdag er en robotstøvsuger også helt perfekt. Du kan for eksempel velge en programmerbar modell med appkontroll, slik at du kan stille den til å støvsuge mens du er på jobb.

Hvis du må støvsuge ofte fordi du har barn og/eller kjæledyr, er den også en god løsning hvis du sørger for å velge modell for hundehår eller til kjæledyr generelt.

Men den er også ideell for deg som av en eller annen grunn ikke synes det er så lett å flytte rundt i huset på grunn av skader eller alder.

Og selvfølgelig er den også perfekt hvis du er en av dem som synes støvsuging er veldig kjedelig og du heller vil bruke tiden din på noe annet!

12 ting du bør vurdere før du kjøper en robotstøvsuger

I dag er det mange modeller å velge mellom. Og moderne versjoner har etter hvert også mange forskjellige funksjoner og egenskaper, som alle gjør livet ditt enklere. Men avhengig av dine behov kan du kanskje nøye deg med enklere modeller med ikke altfor mange funksjoner. Mange funksjoner er ofte også lik en dyrere pris. På den annen side er det en virkelig god investering om funksjonene løser alle slags oppgaver for deg.

For å finne den rette, er det noen ting du bør vurdere først. Skal den kunne erstatte din tradisjonelle støvsuger? Eller vil du fortsatt bruke en vanlig støvsuger nå og da, men trenger en robotstøvsuger for å holde støvnivået under kontroll?

Vi gjør det enda enklere for deg og har laget en lett tilgjengelig oversikt over alt du bør vurdere før du kjøper en robotstøvsuger.

  1. Skal den være helautomatisk (automatisk tømming, lading, gulvvask)?
  2. Vil du kunne kontrollere den via en app?
  3. Bør den være spesielt egnet for allergikere?
  4. Bør den være spesielt egnet for hjem med ett eller flere kjæledyr?
  5. Hvor lenge skal den kunne gå og hvor mange kvadratmeter skal den dekke?
  6. Hvor stor bør støvbeholderen være?
  7. Hvor raskt skal den kunne lades?
  8. Skal den også kunne vaske gulv eller kun støvsuge?
  9. Hvor lav høyde må den håndtere mht. møbler?
  10. Skal den klare høye terskler?
  11. Skal den kunne tilpasse seg omgivelsene fra tid til annen?
  12. Skal den brukes i et hjem med trapper og gulv?

Du bør stille deg selv disse spørsmålene før du kjøper en robotstøvsuger. Når du har tenkt på dette først, vil det være mye lettere å finne den rette for dine behov.

I det følgende fokuserer vi på nettopp disse hensynene og går i detalj med de ulike funksjonene og egenskapene, slik at du er best mulig rustet til å velge de funksjonene som gjør livet ditt og hverdagen mye enklere.

Robotstøvsuger med moppfunksjon

Den tradisjonelle støvsugeren slik vi kjenner den kan ikke vaske gulv, og ikke alle robotstøvsugere er utstyrt med våtmopp og kan brukes til å fjerne væske fra gulvet. Tvert imot må det tørkes grundig om det skulle renne over vann eller sølt melk og juice, akkurat som en vanlig støvsuger.

Vi anbefaler:  Symaskin test (2022) → Se de 8 beste symaskinene på markedet

Men noen moderne robotstøvsugere kan nå gjøre begge deler for deg. Du kan få en modell med moppefunksjon, hvor, som navnet også tilsier, er både en robotstøvsuger og gulvvasker som effektivt fjerner skitt og smuss. Vil du spare mye tid og slippe å gjøre det manuelt, er en robotstøvsuger med moppfunksjon definitivt en god løsning.

En model med moppfunksjon er utstyrt med en vanntank, som skal fylles med vann og egnet rengjøringsmiddel. I tillegg har de også en mopp eller en mikrofiberklut som festes på den aktuelle robotstøvsugeren.

Det er imidlertid forskjell på hvor grundig de vasker gulvet. De aller fleste tørker gulvet med en fuktig klut, noe som er greit hvis du ønsker en overfladisk gulvvask for å bare fjerne den verste skitten.

Du kan imidlertid også få versjoner med et vibrerende moppesystem eller et system der moppen roteres slik at bevegelsen etterligner måten du selv ville moppet gulvet hvis du gjorde det manuelt. Disse to systemene er bedre egnet til å fjerne de mer gjenstridige flekkene.

For enkelte hybridmodeller, det vil si robotstøvsugere som både støvsuger og vasker, kan det være nødvendig å skjerme tepper, da de ikke kan se forskjell på harde gulv og raggete tepper.

Skal du unngå dette bør du skaffe deg en modell med moppefunksjon med automatisk moppeløft. Den oppdager hva slags overflate det er og løfter moppen når den kommer til et teppe.

Du kan også med fordel velge en robotstøvsuger med moppfunksjon som klarer både støvsuging og vask samtidig, slik at du ikke trenger å starte den to ganger – en gang for å støvsuge og en gang for å vaske.

Rengjøringsstasjon

På samme måte som du kan få en clean base som tømmer robotstøvsugeren din for støv (les mer nedenfor), kan du også få en rensestasjon for en robotstøvsuger med moppfunksjon. Den har tre praktiske funksjoner:

  1. Automatisk vannfylling
  2. Automatisk vask av moppen
  3. Automatisk tørking av moppen

Automatisk vannfylling

Når den aktuelle robotstøvsugeren er ferdig med å tørke gulvet, kjører den til sin rensestasjon. Vannbeholderen fylles automatisk med vann, så du slipper å tenke på den hver gang den har vært i bruk. Du må derfor bare passe på å fylle den store vannbeholderen en gang i blant, noe som gjør arbeidet litt mer overkommelig for deg.

Automatisk vask av moppen

I tillegg til å fylle beholderen med vann, vaskes moppen også i rensestasjonen etter bruk. Dette er spesielt viktig, da moppen naturligvis blir skitten, og du kan risikere at det samler seg mye bakterier i den. Dette kan også føre til vond lukt, noe som selvsagt ikke er hensikten med en robotstøvsuger.

Automatisk tørking av moppen

Når moppen er rengjort og renset, varmer rengjøringsstasjonen opp moppen. På den måten tørker den raskere. Dette hindrer igjen at moppen forblir fuktig, noe som også kan føre til bakterier, vond lukt og i verste fall mugg.

Robotstøvsuger for hjem med kjæledyr

En robotstøvsuger er stort sett helt ideell hvis du har ett eller flere kjæledyr, særlig om den er god på tepper. Kjæledyr mister som kjent hår, og avhengig av kjæledyrtype og rase kan de miste virkelig store mengder hår som krever at hjemmet støvsuges daglig, noe som selvfølgelig er tidkrevende, spesielt hvis du har mange tepper.

Hvis noen i familien også har allergier, men du ikke vil klare seg uten dine kjære kjæledyr, er det veldig smart å ha en robotstøvsuger slik at du kan holde huset så rent for støv og hår som mulig.

Imidlertid er ikke alle modellene like egnet for kjæledyr. Her er hva du bør være oppmerksom på.

Børstetype og sugekraft

Det viktigste å se på er børsten og sugekraften. Det betyr at børsten skal være god for større mengder hår og at den aktuelle robotstøvsugeren kan suge opp lengre hår. Det er også smart å velge en versjon som har en større støvbeholder som ikke trenger å tømmes for ofte, så du er sikker på å få inn alt håret hver gang!

Noen modeller fra iRobot er utstyrt med gummibørster som er spesielt egnet for kjæledyrhår. Spesielt hundehår kan være lange, og her er gummibørster en fordel! Gummibørstene er designet for å fange opp mer støv og skitt og er derfor spesielt gode for hundehår.

Lydnivå for kjæledyr

Vi går i dybden med lydnivået generelt lenger ned, men i forbindelse med kjæledyr er det viktig å vurdere om en stillegående modell er å foretrekke dersom robotstøvsugeren din skal gå lenge av gangen. På samme måte som med mennesker kan kontinuerlig lyd- og lydforurensning stresse dyr, og bruker du robotstøvsugeren ofte mens du og/eller kjæledyr er innenfor hørevidde, er det en klar fordel å velge en modell med lavere lydnivå.

Bør du være hjemme?

Hvis du har kjæledyr som kan bli skadet på noen måte når en robotstøvsuger går, bør du aldri la dine kjære være uten tilsyn når den kjører, med mindre du kan skjerme av området på en slik måte at det blir utilgjengelig for dyr, og det ikke kan nå robotstøvsugeren din. Som hovedregel anbefaler vi imidlertid å holde seg hjemme og holde øye med robotstøvsugere hvis du har kjæledyr.

Filter for robotstøvsuger

De fleste robotstøvsugere er utstyrt med filter, men hva slags filter den har avhenger av valgt robotstøvsuger. Det spiller rolle hva slags filter du velger, da det vanligvis er forskjell på hvor godt de filtrerer mikropartikler.

Har du allergi bør du absolutt velge en modell med allergifilter.

HEPA filter

HEPA-filtre er spesielt effektive til å filtrere de små partiklene i støvet. De fanger opp 99,97 % av partiklene ned til en størrelse på 0,3 mikron. De sørger også for at støvpartikler og skitt forblir inne i beholderen. Denne typen filter er derfor spesielt egnet for personer med allergi eller hvis noen i husstanden din lider av allergier.

Mikrofilter

Et mikrofilter fanger mikropartikler inne slik at disse ikke sprer seg rundt i hjemmet.

De to filtrene minner derfor om hverandre, men forskjellen er at HEPA-filteret er mer effektivt og bedre til å samle opp mikropartikler under støvsuging.

Hvis ingen i husstanden din har allergier, kan du trygt velge en versjon med mikrofilter.

Utskiftbare kontra vaskbare filtre

Mange tror feilaktig at filtre er det samme som vakuumposer, men dette er ikke tilfelle.

I en vanlig støvsuger er det vanligvis en pose som støvet samles opp i. Når en robotstøvsuger er full, må posen tas ut og skiftes. Men det finnes etter hvert også støvsugere som ikke bruker poser, men hvor støv og skitt i stedet samles i en beholder.

Det samme gjelder i en robotstøvsuger. Den er imidlertid utstyrt med et filter som sikrer fangst av støvpartikler.

Alle filtre må fjernes etter noe tid, men der det er nødvendig å bytte filter i enkelte modeller, er det for andre robotstøvsugere mulig å rengjøre filteret i oppvaskmaskinen og deretter bruke det på nytt.

Nedenfor kan du lese mer om hvordan du vedlikeholder og rengjør en robotstøvsuger og filteret. Hvis miljøet er spesielt viktig for deg, er det lurt å velge en modell som bruker vaskbare filtre.

For velger du en modell med vaskbare filtre sparer du også penger på sikt, da du slipper å hele tiden kjøpe nye filtre til den. Det er verdt å vurdere, for en robotstøvsuger kan ikke inneholde like mye støv som en vanlig støvsuger, og filteret må derfor skiftes oftere enn på en vanlig støvsuger, som også er dyrere.

Batterilevetid og ladetid: Hvor stort er hjemmet ditt?

Det er i utgangspunktet forskjell på hvor lang batterilevetid og ladetid til de ulike robotstøvsugerne på markedet er. Stort sett er det viktigste hvor stort hjemmet ditt er, da en robotstøvsuger selvfølgelig skal kunne gå over lengre tid, jo større boligen din er.

Sjekk derfor alltid spesifikasjonene til robotstøvsugeren du har valgt for å være sikker på at den oppfyller dine krav.

Arbeidsområdet

I gjennomsnitt kan en robotstøvsuger håndtere et areal på 183 m2 pr lader. Har du en større bolig er det derfor verdt å velge en modell som kan dekke et større område på én lading, eller få en modell med lade- og fortsett-funksjon. Les mer om denne funksjonen nedenfor.

Operasjonstid

Driftstiden til de fleste robotstøvsugere kan variere fra 75-180 minutter, noe som kan utgjøre en betydelig forskjell for deg. 180 minutter driftstid er svært bra. Er hjemmet ditt veldig stort bør du velge en robotstøvsuger med lang batterilevetid slik at den kan håndtere alle gulv og overflater uten å måtte lade.

Har du derimot en mindre leilighet eller en mindre bolig, kan du enkelt klare deg med kortere batterilevetid og eventuelt vurdere å legge pengene i noen smarte funksjoner i stedet.

Ladetid

Ladetiden varierer også fra modell til modell. Du tenker kanskje at dette ikke er det viktigste, og at det viktigste er at den renser godt og får med seg alt støvet. Ja, selvfølgelig er det sant, men hvis du bruker robotstøvsugeren mye og ofte og kanskje til og med flere ganger om dagen, så er det aller beste å ha en modell som lader raskt slik at du slipper å vente på robotstøvsugeren din. Det forlenger bare rengjøringen, men det er også en risiko for at støvsugingen blir et forstyrrende element.

Last inn og fortsett funksjon

Hvis hjemmet ditt er så stort at en robotstøvsuger ikke kan håndtere hele overflaten på én lading, bør du gå for en modell med lade- og fortsette-funksjon.

Dette betyr ganske enkelt at den aktuelle robotstøvsugeren husker hvor den slapp når det er på tide å lade opp. Hvis dette skjer, kjører den seg selv til dokkingstasjonen og lader når det er nødvendig, og går deretter tilbake for å fortsette arbeidet der den slapp etter lading. På den måten slipper du å holde styr på hvor robotstøvsugeren din har vært og hvor det fortsatt må støvsuges, noe som er spesielt smart hvis du har mange rom og muligens flere enn én eller to etasjer.

Dørtrapper og trapper: Hvordan er hjemmet?

Måten hjemmet ditt er innrettet på er avgjørende for hvordan robotstøvsugeren din vil rengjøre hjemmet ditt. Det er derfor viktig å tenke på hvordan hjemmet ditt er innrettet når du skal velge riktig robotstøvsuger for ditt behov.

Gulvtyper og sugeevne

Noen typer gulv krever kraftig sugeevne. Generelt fungerer robotstøvsugere best og er mer effektive på harde gulv. Men har du mange tepper, er det nå også mulig å finne en modell som gjør seg godt på tykke og raggete tepper. Spesielt med tepper er det en fordel å velge en robotstøvsuger med svært kraftig og god sugeevne. Som regel måles dette i kilopascal. Skal du være sikker på et effektivt sug bør du gå for mellom tre og fem kilopascal. Men her gjelder selvfølgelig det samme: Jo høyere kilopascal, jo bedre sugeevne.

Dørterskler

Har du høye terskler på dørene dine er det aller beste å finne en versjon som kan klare å komme over dem, slik at du ikke risikerer at robotstøvsugeren din blir «fanget» i ett rom, og du må flytte rundt på den selv.

Vil du være helt sikker kan du selvfølgelig også velge å fjerne dørtrinnet helt eller lage små ramper slik at robotstøvsugeren din enkelt kan kjøre frem og tilbake over dørtrinnet, men det er ikke alle som ønsker å måtte konfigurere sitt hjem på nytt kun av hensyn til en robotstøvsuger.

Heldigvis kan du få modeller som er mer egnet for høyere dørtrinn enn andre, så hvis dette er en bekymring for deg, sjekk alltid spesifikasjonene, da det typisk vil stå hvilken dørtrinnhøyde de respektive robotstøvsugere kan håndtere.

Hvis boligen din har mange trapper, bør du vurdere om du vil flytte robotstøvsugeren din slik at den kan brukes i alle etasjer. Du kan også velge å kun bruke den i én etasje og deretter håndtere resten med en vanlig støvsuger. Kanskje du ønsker å installere flere robotstøvsugere i hjemmet, hver med sitt eget område å rengjøre.

Trappesensorer

Hvis hjemmet ditt har trapper, og du ønsker å bruke det i en etasje over første etasje, er det viktig at du enten skjermer trappen eller at robotstøvsugeren er utstyrt med trappesensorer som hindrer robotstøvsugeren i å falle ned.

Ulempen er selvsagt at du ikke kan få robotstøvsugeren din til å støvsuge alle trinnene i huset. Det må derfor gjøres med en vanlig støvsuger.

Vekten til robotstøvsugeren

Mange robotstøvsugere veier ikke så mye og er enkle å flytte rundt på. Men hvis du velger å flytte robotstøvsugeren fra en etasje til en annen, bør du likevel vurdere å sjekke totalvekten til robotstøvsugeren. På den måten er du sikker på at den ikke er for tung for deg – spesielt hvis du ender opp med å flytte den mye rundt. Tanken er tross alt at man med en robotstøvsuger skåner kroppen.

Lydnivå: Hvor mye lyd lager robotstøvsugeren?

Avhengig av hvilken modell du velger, varierer også lydnivået, og du kan få robotstøvsugere med lavt støynivå eller høyere lydnivå. De beste modellene har ofte også et relativt lavt støynivå, slik at de ikke blir et forstyrrende element i hjemmet.

Lydnivået til alle robotstøvsugere måles i desibel (dB) og jo lavere desibel, jo mindre støyer det. Lydnivået kan variere fra 58 til 75 desibel. En modell med støy på rundt 60-65 desibel er relativt stillegående.

Det kan være litt vanskelig å vite hva de ulike lydnivåene tilsvarer og hvor mye støy de faktisk lager, så vi har laget en liten praktisk oversikt for deg.

  • 35-40 dB = et stillegående kjøleskap
  • 50 dB = Tale og støy på et åpent kontor
  • 60 dB = en vanlig samtale
  • 65 dB = en gjennomsnittlig kjøkkenvifte
  • 74 dB = en vanlig støvsuger
  • 80 dB = en hårføner
  • 98 dB = en drill
  • 110 dB = musikk på diskotek

Husk at verdiene ovenfor selvfølgelig er veiledende, da støynivået også varierer med andre maskiner. Det gir imidlertid et bedre sammenligningsgrunnlag å kjenne støynivået til andre typer velkjent støy når du skal velge lydnivået blant de beste robotstøvsugerne på markedet.

Vær også oppmerksom på at lydnivået som er angitt i sammenligningstabellen vår er basert på lyden en robotstøvsuger avgir når den støvsuger. Det tas ikke hensyn til støynivået når det går inn i dokkingstasjonen for å tømme beholderen eller rengjøres i en clean base eller rensestasjon.

Hvilket lydnivå passer for deg?

De fleste robotstøvsugere har et lydnivå på rundt 60 desibel, noe som tilsvarer en vanlig samtale mellom to personer.

Du tror kanskje at lydnivået ikke er så viktig for deg fordi du kanskje ikke forventer å være hjemme når den jobber, i så fall kan du konsentrere deg om andre funksjoner. For er du ikke hjemme når den støvsuger, vil det selvsagt heller ikke forstyrre deg.

Men har du derimot kjæledyr som er hjemme mens den er i gang, eller om du selv er hjemme mesteparten av tiden når den støvsuger, er det en klar fordel å ha en stillegående robotstøvsuger slik at støyen ikke utvikler seg til en plage for deg. Det skal tross alt gjøre hverdagen din enklere og mer behagelig, og plagsom støy hjelper som regel ikke for å oppnå dette.

Du kan selvsagt ikke unngå noen form for støy når du bruker en robotstøvsuger, på samme måte som tradisjonelle støvsugere også bråker. Du kan imidlertid finne en modell som bråker relativt lite. Vår testvinner av robotstøvsuger har for eksempel et desibelnivå på 60, ​​som tilsvarer en helt vanlig samtale.

Det finnes imidlertid også robotstøvsugere som har et enda lavere lydnivå, for eksempel iRobot Roomba J7+, som med 54 desibel har det laveste lydnivået av alle robotstøvsugerne i testen. Hvis støynivået øker mye, muligens fordi du jobber hjemmefra, eller heller vil være hjemme når den støvsuger slik at du kan holde øye med den, kan den perfekte robotstøvsugeren for deg være en støysvak modell. Og da er fordelen selvfølgelig at den, i motsetning til den vanlige støvsugeren, gjør jobben for deg!

Størrelsen på støvbeholderen

Størrelsen på støvbeholderen er absolutt ikke uten betydning. Jo mindre beholderen er, desto oftere må en robotstøvsuger tømmes, akkurat som tradisjonelle støvsugere.Det må også være enkelt å tømme støvbeholderen.

Vi anbefaler:  Askestøvsuger test

Størrelsen på støvbeholderen på de forskjellige robotstøvsugerne varierer. Hvis hjemmet ditt er større eller du har et stort behov for å støvsuge ofte – kanskje fordi du har kjæledyr – er det aller beste å velge en robotstøvsuger med større beholder slik at du slipper å tømme den under støvsuging, og før den er ferdig med å rengjøre det aktuelle området.

Hvis støvbeholderen ikke er stor nok, risikerer du at den jobber rundt forgjeves uten å faktisk samle støv. På denne måten tar rengjøringen naturlig nok lengre tid.

Sjekk derfor spesifikasjonene grundig før du kjøper en robotstøvsuger og kjøp en modell som tåler antall kvadratmeter boligen din har. Står du overfor å måtte flytte snart eller vurderer å flytte, kan det være lurt å vente med å skaffe en robotstøvsuger til du er helt sikker på hvor mange kvadratmeter du trenger den til, slik at du slipper å kjøp en ny når du har flyttet.

Automatisk versus manuell tømming

Du kan velge en støvsuger som tømmer seg automatisk når den er full. Fordelen med dette er selvfølgelig at du slipper å gjøre det, men også at du da kan stille inn robotstøvsugeren din til å støvsuge mens du ikke er hjemme uten å være redd for at støvbeholderen fylles opp før den er ferdig med støvsuging.

Fint å ha funksjoner

Funksjonene ovenfor er de essensielle funksjonene du bør vurdere når du skal ut og finne den riktige robotstøvsugeren for deg.

De beste robotstøvsugerne på markedet har mange virkelig fine funksjoner som gjør livet enda enklere for deg. Nedenfor har vi samlet noen tilleggsfunksjoner som gjør livet enda enklere for deg, slik at du får fullt utbytte av robotstøvsugeren din.

Smarte funksjoner

Flere av de beste robotstøvsugerne er utstyrt med såkalte smarte funksjoner som stemmestyring.

De kan kobles til Amazons Alexa eller Google Assistant stemmestyring, slik at du ikke engang trenger å åpne en brukervennlig app for å styre robotstøvsugeren. Vanligvis inkluderer stemmekontrollen kommandoer som start, stopp, pause og dock, noe som betyr at den vil kjøre til dokkingstasjonen og lade.

Det finnes imidlertid også mer avanserte stemmestyringskommandoer hvor du kan få den til å støvsuge i bestemte rom. Vil du for eksempel at den skal støvsuge kjøkkenet, ber du den bare om det.

Det er imidlertid verdt å vite at denne typen kommandoer kun kan konfigureres med robotstøvsugere som kan kartlegge hjemmet ditt.

Kartlegging av plass kontra sensorer

Du kan få robotstøvsugere med sensorer eller med intelligent kartlegging.

Sensorene sitter på selve robotstøvsugeren og sørger for at den ikke støter på ting og kommer seg rundt møbler.

Kartteknologi er derimot en intelligent teknologi der den aktuelle robotstøvsugeren blir kjent med rommet ditt og så husker hvor alle møblene er.

Noen robotstøvsugere har et stort minne og kan kartlegge flere rom og til og med flere etasjer, slik at du kan bruke dem hvor som helst i hjemmet.

Automatisk oppdatering ved hindringer

Automatisk kartlegging må programmeres. Dette gjøres ofte ved at støvsugeren skanner områder første gang og husker oppsettet. Noen produkter er også utstyrt med en intelligent oppdatering, slik at den unngår å støte på leker, tepper og kabler, skulle de en dag ligge på gulvet.

Dette er spesielt smart hvis du ikke vil bruke mye tid på å rydde opp før du setter robotstøvsugeren igang.

Integrert kamera

Det er også mulig å få robotstøvsugere med integrert kamera som kan ta bilder underveis, slik at du kan følge med på støvsugingen. Robotstøvsugeren iRobot Roomba J7+ er for eksempel utstyrt med et kamera. Kommer den over et fremmedlegeme, for eksempel et leketøy, tar den et bilde og sender det til deg via en brukervennlig app. Du kan da bestemme hvordan den skal reagere og om den skal unngå dette området i fremtiden.

Det er spesielt smart hvis du pusser opp eller ofte pusser opp hjemmet ditt.

Indikator på støvbeholder

Automatisk tømming er ikke nødvendig, spesielt hvis du vanligvis er hjemme mens den støvsuger. Men uansett er det smart å ha en indikator som forteller deg når støvbeholderen er full.

Når støvbeholderen er full, kan en robotstøvsuger ikke lenger støvsuge effektivt. Det er derfor nødvendig å tømme den hvis du vil være sikker på at den samler så mye støv som mulig.

Clean Base og automatisk tømming

For noen robotstøvsugere kan du også få en clean base, som er en ekstern støvbeholder til robotstøvsugeren din.

Når en robotstøvsuger er full, kjører den ganske enkelt til den rene basen for å tømme beholderen for skitt og støv. Se for eksempel iRobot Roomba i7550+, som kjører seg selv til dokkingstasjonen, hvor den automatisk tømmes i en ekstern støvbeholder. Du slipper derfor å måtte tømme den selv mange ganger i løpet av uken.

I den forbindelse er det lurt å se på størrelsen på den utvendige støvbeholderen og hvor mange ganger en robotstøvsuger kan tømmes før du må tømme den utvendige beholderen.

Timer funksjon

En timer-funksjon lar deg programmere støvsugeren til å virke til tider som passer deg. Du kan programmere den og dermed sette den til å gå mens du er på jobb, henter ungene i barnehagen eller er ute og går tur med hunden – det er vel morsommere?

App eller fjernkontroll

Mange robotstøvsugere fungerer nå også med en brukervennlig app som du kan laste ned på mobilen, slik at du kan bruke mobilen som en slags fjernkontroll og til og med styre robotstøvsugeren når du ikke er hjemme.

Cliff avoidence teknologi

Cliff avoidance-teknologi er en trappesensor som, takket være sensorer, oppdager når det er fare for at robotstøvsugeren din kan falle ned trappen. Denne funksjonen er spesielt praktisk og nesten uunnværlig hvis hjemmet ditt har trapper og du ønsker å stille inn robotstøvsugeren til å gå på et gulv der trappen ikke kan stenges av.

Hvordan holde hjemmet ditt rent og fritt for støv

Å måtte vaske huset kan virke overveldende. Og da blir et hjem ikke bare raskere, men rett og slett også skitnere hvis dere er mange, hvis dere har barn og/eller har hund, katt eller andre kjæledyr med pels og langt hår. Både mennesker og dyr mister hår, noe som krever ekstra rengjøring dersom du ønsker å holde huset rent. Og det kan virke som en endeløs kamp å måtte rydde opp etter kjæledyr, som bare gjør det hele skittent igjen dagen etter.

Heldigvis kan du imidlertid gjøre noe for at huset skal holde seg rent over lengre tid – uansett om du har en robotstøvsuger, en håndstøvsuger eller en vanlig støvsuger.

Men når du har kjæledyr, kan en robotstøvsuger virkelig komme deg til unnsetning og være til stor hjelp i kampen mot skitt, skitt og hår samtidig som den kommer seg under og rundt møbler du vanligvis har vansker med å komme til!

Her er hva du kan gjøre for å holde huset så rent som mulig lenger.

  1. Støvsug ofte og minst en gang i ukenDet er støv overalt, og når vi beveger oss, rører vi ubevisst opp støv på ett sted, som så faller og legger seg et annet sted. Du vil aldri klare å kvitte deg helt med støvet, men skal du redusere det bør du støvsuge minst en gang i uken.
  2. MEN har du kjæledyr er det ofte nødvendig å støvsuge enda oftere. Har du katter, spesielt katter med langt hår, er det lurt å støvsuge flere ganger i uken. Har du en eller kanskje flere hunder, bør du regne med å måtte trekke ut støvsugeren hver eller annenhver dag og gi de mest brukte rommene og områdene i huset et godt løp med støvsugeren.Det er nettopp derfor en robotstøvsuger er smart. Da blir det plutselig ikke noe problem å støvsuge hver dag.
  3. Tørk av overflater førstDet vil alltid være støv på overflater. Har du hund eller katt, vil du snart kunne se poteavtrykk på spesielt mørke møbler hvis du ikke vasker ofte.

    Tørk veldig godt av støv i huset med en fuktig klut før du begynner å støvsuge. Dette gjelder alle overflater i hjemmet ditt, som møbler, bord, lamper, paneler, ja, til og med planter samler støv og må tørkes av jevnlig! Ellers risikerer du bare at støvet virvles opp ETTER du har støvsuget for å lande på det nyrensede gulvet, så du må gå over det igjen.

  4. Unngå åpne skapNår ting er ute i det fri, har de også en tendens til å støve fortere. Legg derfor ting i skap som kan lukkes.

    Hvis du ønsker at ting fortsatt skal være synlige, for eksempel den fine rammen du har arvet fra besteforeldrene dine eller alle de fine bøkene dine, kan du vurdere å sette glassdører i bokhyllene dine. På den måten er de fortsatt synlige, men samler ikke så mye støv. Du forhindrer også at kjæledyr kommer til dem.

  5. Unngå for mange pyntegjenstanderAlt som skiller seg ut samler støv. Så hold pyntegjenstander på et minimum og sørg for å tørke dem for støv med jevne mellomrom.
  6. Rydd opp etter deg – hver gangVi vet alle veldig godt at det kan være litt av en prestasjon, men det er så mye lettere å holde et hjem rent hvis det ikke er mye ting som flyter rundt. Legg løse ting i en skuff – har vi ikke alle en skuff med batterier, mynter og småting? – og ellers sørg for å legge vekk klær og ting når du er ferdig med å bruke dem. På den måten samler de ikke støv, og det gjør det mye lettere å rengjøre rommene, fordi du slipper å flytte rundt på dem mens du støvsuger, noe som også er med på å røre opp mye støv.

    Har du en robotstøvsuger med intelligent kartlegging som automatisk registrerer endringer og hindringer, vil den rett og slett kjøre rundt ting som ligger og flyter. Det er selvfølgelig smart, da du unngår at verken tingene dine eller robotstøvsugeren din går i stykker, men du får heller ikke renset under. Og jo lenger ting ligger der, jo støvere blir det. Så det er faktisk lettere bare å sette det på plass.

    Og gjør du det systematisk slipper du også å bruke mye tid på å rydde opp på et senere tidspunkt. Det er da vanskeligere å motivere seg til å rydde opp hvis det er mye som ligger rundt.

  7. Unngå for mange tepperTepper kan være så vakre i et hjem og være med på å skape hygge. Dessverre samler de også mye støv, og det kan faktisk være vanskelig å få dem helt rene.

    Hvis du har støvallergi, er det faktisk best å unngå tepper i hjemmet ditt. Ønsker du et par tepper, velg en type som ikke har lange hår, som støv og annet smuss kan sette seg fast i og gjemme seg i.

    Robotstøvsugeres teknologi gjør at de feier mer enn de støvsuger. Derfor kan tepper være en spesiell utfordring for robotstøvsugere. Smuler er vanligvis ikke noe stort problem, men det kan være vanskelig for robotstøvsugere å få tak i hår. Det er imidlertid ikke umulig, men det er nødvendig å finne en modell som passer akkurat for tepper.

    Husk at det er nødvendig å vaske tepper en gang i blant. Noen tepper kan gå i vaskemaskinen, så hvis vaskemaskinen din ellers er stor nok, er dette helt klart den enkleste løsningen. Og ellers kan du også ta en snartur til nærmeste vaskeri, hvor du typisk finner større og mer industrielle vaskemaskiner.

    Noen robotstøvsugere egner seg også til gulvvask og i den sammenheng også til tepper. Sørg derfor for å velge en robotstøvsuger som passer for den typen teppe du har, for eksempel ved å sørge for at den kan komme inn på teppet og ikke ser det som en hindring.

  8. Unngå for mange puter og pleddSelv om det er dekorativt og koselig med mange pynteputer og den tykke ullpledd, vet vi veldig godt at de samler mye støv. Sorter ut slik at du har nok til å gjøre det koselig, men unngå å fylle hele huset med puter og pledd.
  9. Velg en veldig god robotstøvsuger med et effektivt filterDet er forskjell på filtrene i de forskjellige robotstøvsugerne. Men hvis du vil være sikker på at du ikke bare samler så mye støv som mulig, men også at det blir liggende inne i støvbeholderen etterpå, bør du sørge for at robotstøvsugeren din har et godt filter.

    Følger du disse trinnene, blir det plutselig mye lettere å holde huset rent.

Slik unngår du merker fra robotstøvsugeren

Det er noen robotstøvsugere som, når de kommer i kontakt med lister eller paneler, kan lage merker eller riper. Dette skal ikke være noe problem for kvalitetsproduktene, men det er lurt å velge en modell som har en beskyttelseslist rundt, og eventuelt også en modell i en farge som ikke misfarger.

Skulle du være uheldig finnes det heldigvis hjelp i form av beskyttelsesstropper som kan kjøpes i tillegg. Den er festet til selve robotstøvsugeren og fungerer som en slags støtdemper og beskyttelse.

Vedlikehold av robotstøvsugeren din

Når du først har brukt penger på en robotstøvsuger, er det naturlig nok en fordel om den holder lenge. Og jo bedre du tar vare på den og vedlikeholder den, jo mer forlenger du levetiden.

Her er noen enkle trinn for hvordan du vedlikeholder robotstøvsugeren din:

  1. Rengjør sensorer.Sensorene er ansvarlige for at robotstøvsugere ikke kjører inn i ting og kommr seg rundt møbler. Men over tid kan sensorene bli skitne og derfor ikke fungere optimalt. Rengjør dem derfor med en myk klut fuktet i varmt såpevann.
  2. Rengjør eller bytt filter regelmessig.Her bør du alltid sjekke brukermanualen til den aktuelle robotstøvsugeren, men vanligvis må filtre enten børstes rene eller skiftes. Noen robotstøvsugere har vaskbare filtre som kan gjenbrukes, noe som selvsagt er bedre for lommeboken OG miljøet!
  3. Rengjøringsbørster.Smuss, støv og hår setter seg fast i børstene over tid. Sørg derfor for å rengjøre dem.
  4. Tøm støvbeholderen regelmessig.Hvis robotstøvsugeren din ikke har automatisk tømmefunksjon, bør du holde øye med støvnivået i beholderen og tømme den om nødvendig. Som en tommelfingerregel, forvent å tømme den etter hver bruk.
  5. Rengjøring av hjul.Ofte vil en robotstøvsuger være utstyrt med hjul på midten og ut til sidene. Bruk en børste til å rengjøre midten av hjulet. Du kan fjerne små hår og skitt med en pinsett hvis de ikke løsner når du børster. Gjør det samme med hjulene på sidene. På noen modeller kan de fjernes. Hvis dette er tilfelle, kan du rengjøre dem med en myk og fuktig klut.
  6. Smør robotstøvsugeren.Bruk et smøremiddel for å holde alle komponenter og deler i bevegelse, ellers risikerer du at robotstøvsugeren din skraper og skader gulvet. Fjern overflødig smøremiddel med en myk klut.

Med eller uten børsteløs motor

Som med andre maskiner er det mulig å få en robotstøvsuger med børsteløs motor. En tradisjonell motor genererer strøm i det øyeblikket børstene kommer i kontakt med kontaktene på en rotor. Dette betyr selvsagt at det er en form for friksjon, og friksjon betyr også slitasje over tid, men også at det brukes energi kun på denne friksjonen.

Velger du en modell med børsteløs motor unngår du denne friksjonen, og motoren er derfor mer energieffektiv. I tillegg har en motor uten børster også lengre levetid og krever derfor mindre vedlikehold, da børstene ikke må skiftes.

Vår testvinner av robotstøvsuger med børsteløs motor, Electrolux PI92-6DGM, er nettopp en slik modell. Så hvis du vil være sikker på at robotstøvsugeren din varer lenge, bør du velge denne modellen.

FAQ

Hvilken robotstøvsuger er best i test?

Den beste robotstøvsugeren i testen er iRobot Roomba i7 i7150. Det smarte 3-trinns rengjøringssystemet er kraftig og perfekt for alt fra skitt, støv og lange hår. Den kan også brukes sammen med stemmestyringsassistenter og tilhørende brukervennlig app. Den kan programmeres opptil syv dager frem i tid!

Kan en robotstøvsuger rengjøre gulvet?

Vår testvinner av robotstøvsuger kan ikke rengjøre gulv. Ønsker du denne funksjonen bør du velge en såkalt hybrid robotstøvsuger som enten vasker med mopp eller med en klut som festes til robotstøvsugeren. For noen produkter er det mulig å kjøpe en clean base som rengjør moppen.