Opdateret august 2023

Robotstøvsuger best i test – Beste robotstøvsuger 2023

Af Charlotte BAdge
Charlotte

Charlotte er 36 år gammel og bor på øya Sotra utenfor Bergen. På øya hun bor er det mange muligheter for tur og noe av det beste Charlotte vet er...

I vår robotstøvsuger best i test gjennomgår vi de beste robotstøvsugerne med og uten moppefunksjon på markedet akkurat nå. Vi legger jevnlig til nye modeller, slik at du kan være sikker på å finne anmeldelser av robotstøvsuger med de beste funksjonene og den mest oppdaterte teknologien.

 

Vi har gjennomgått et omfattende utvalg av både norske og internasjonale ekspertanmeldelser, tester og brukeranmeldelser av beste robotstøvsuger, for å sikre den mest grundige gjennomgangen av hvert produkt i vår test.

 

I tillegg til å sammenligne produktenes funksjoner, gir vi dem også en individuell og samlet poengsum for de viktigste utvalgskriteriene: Lading, driftstid, lydnivå, brukervennlighet og navigasjonssystem, slik at du enkelt kan få oversikt.

 

I vår kjøpsguide fordyper vi oss i en grundig evaluering av egenskapene ovenfor, og peker på de viktigste egenskapene du bør vurdere før du kjøper. Vi har også gjort en vurdering av de beste funksjonene som er gode å ha, så du er sikker på at du vil velge den beste robotstøvsuger for deg.

Vores vurdering

Vår vurdering

Vår vurdering av i7 7550-modellen fra iRobot er at det er en god allround modell som passer for boliger mellom 60-120m2.

Robotstøvsugeren er ifølge tester svært grundig på både gulv og tynne tepper, og har ingen problemer med forskjellige underlag.

Støynivået er midt på treet, men bruker du den hovedsakelig når du ikke er hjemme er det ikke noe problem.

 

Det velfungerende navigasjonssystemet, brukervennlig app og spesielt «Keep-Out»-sonene er favoritt funksjonene våre ved denne robotstøvsugeren, og vår vurdering er også at de er den primære grunnen til at i7-modellen her fortjener vår førsteplass.

 

Men modellen har også begrensninger. Det vil for eksempel kreve mange «Keep-Out»-soner for deg som har mange utsatte ledninger og lodne tepper, som den faktisk kan ødelegge.

Hvis du for eksempel har et større hjem eller kjæledyr, er det ifølge vår undersøkelse en ulempe at robotstøvsugeren ikke kommer med “Clean Base”, fordi dette betyr at du må tømme støvbeholderen for skitt og smuss veldig ofte, siden den har liten kapasitet. Minuset kan imidlertid løses ved å velge i7+-modellen med tilhørende «Clean Base».

Fordele
  • pros-icon.svg Grundig på både harde gulvtyper og tepper
  • pros-icon.svg Godt egnet for kjæledyrhår
  • pros-icon.svg Brukervennlig app 
  • pros-icon.svg Keep out-soner
  • pros-icon.svg Stillegående (60dB). Testet til 63,9dB på harde gulvtyper og 65,2dB på tynne tepper.
Ulemper
  • cons-icon.svg Kan ikke kjøre om natten
  • cons-icon.svg Tester viser at det kan ødelegge tynne ledninger
  • cons-icon.svg Ikke bra for veldig lodne tepper
  • cons-icon.svg Våre studier viser at den kan skrape stol- og bordben på grunn av VSLAM sensorteknologi
  • cons-icon.svg Clean Base er ikke inkludert, men må kjøpes separat

Detaljeret gennemgang

Det er ingen overdrivelse å kalle iRobot for eksperter innen robotstøvsugere. Ikke bare var de først på markedet, de produserer ingen andre produkter heller. Derfor er det ikke overraskende at det er nettopp en iRobot som er på førsteplass i vår test.

Denne modellen fra iRobot Roomba vinner spesielt med sitt effektive navigasjonssystem, sin allsidighet, jevne forhold mellom lading og brukstid, samt rengjøringsevne.

 

Hvis du vurderer om du skal investere i denne eller modellen Irobot Roomba i7+, er den eneste forskjellen mellom de to at «Clean Base» følger med i7+-modellen. Alle andre funksjoner er de samme, men for maksimal fleksibilitet og bekvemmelighet anbefaler vi modellen Irobot Roomba  i7+. Denne kommer med «Clean Base», som kan samle opp en kapasitet på hele 30 støvbeholdere, og ikke minst har automatisk tømming av  robotstøvsugeren ved behov.

Brukervennlig navigasjonssystem

Det innebygde navigasjonssystemet, iAdapt 3.0, i denne iRobot Roomba i7 kartlegger en hel etasje veldig nøyaktig og husker plasseringen av gjenstander i hjemmet ditt. I følge våre undersøkelser fungerer navigasjonssystemet veldig godt, og i motsetning til de eldre i5-modellene fra iRobot Roomba, kan du opprette både rengjøringssoner og «Keep-Out»-soner via den smarte kartfunksjonen. Noe som gir deg veldig god oversikt og bedre kontroll over rengjøringen din. Med «Keep-Out»-soner kan du markere soner i iRobot Roombaappen som du ikke vil at robotstøvsugeren skal rengjøre. Dette kan være små soner med for eksempel hundeskåler eller større soner med for eksempel tepper eller lekeplass for barna.

Den smarte kartfunksjonen gjør også at robotstøvsugeren kontinuerlig blir kjent med hjemmet ditt og alltid kan finne tilbake til ladestasjonen via sitt IR-kamera – selv om du flytter rundt på møblene. Vår erfaring er også at den svært sjelden blir sittende fast, for eksempel mellom stolbein og lignende. Hvis dette likevel skulle skje, vil du alltid bli varslet i appen iRobot Home, elelr du kan bruke Google assistant eller Amazon Alexa. 

 

Sugekraften på 1800 Pascal (Pa) er ikke den høyeste i vår test, men på grunn av navigasjonssystemet klarer modellen her likevel å støvsuge grundigere enn andre modeller. Det er vår erfaring at så snart denne robotstøvsugeren fra iRobot Roomba har kartlagt boligen, støvsuger den rommene i rette linjer, og avslutter ved å kjøre veggene for å få med seg det siste.

 

Esken inkluderer også en «Dual-Mode Virtual Wall», en virtuell vegg som kan settes opp og sørger for at robotstøvsugeren ikke overskrider denne grensen. Dette er for eksempel spesielt bra for de som ønsker å bruke robotstøvsugeren uten å styre via app.

 

Første gang du starter iRobot Roomba støvsugeren, er vår erfaring at det ikke vil ta lange tiden å kartlegge boligen din, ved hjelp av innebygde sensorer og teknologien VSLAM. Kort fortalt betyr VSLAM at robotstøvsugeren bruker optiske sensorer og algoritmer for å beregne og kartlegge hjemmet ditt.

Selv om VSLAM fungerer ganske effektivt, har vi lært at kartleggingen ikke er like nøyaktig som med LiDAR.

Kraftig rengøringssystem

I tillegg til iRobot Roomba sin klassiske 3-trinns rengjøringssystem (de to gummibørstene og den sterke sugekraften), har denne i7-modellen det forbedrede rensesystemet AeroForce med en sugekraft som er 10 ganger sterkere enn modellene fra iRobots 600-serie. I følge vår undersøkelse betyr den oppgraderte absorberingsevnen at den også er bra for hjem med kjæledyr, der den effektivt plukker opp kjæledyrhår på både gulv og tepper.

Vår erfaring viser også at robotstøvsugerens sensorer fanger opp større smussbiter på gulv og tepper, og beveger seg sakte mot og over dem. Dette er med på å sikre en grundigere støvsuging, hvor alt skitt og smuss blir tatt. 

 

Støvsugerens gummibørster er laget med en dobbeltvirkende overflate, slik at de kan brukes like godt på både harde gulv, som tregulv og fliser, men også tepper. Dette er supersmart, da du ikke trenger å bytte børster på robotstøvsugeren. Vår erfaring er at «Dual Multi-Surface»-børstene fungerer svært godt på forskjellige overflater med både tepper og harde gulv.

Her må du imidlertid være oppmerksom på teppene dine, da våre tester viser at det ikke er bra for myke og lodne tepper. Gummibørstene kan trekke tråder ut av teppet, som kan sette seg fast i børstene. Dette kan imidlertid løses ved å lage en “Keep-Out”-sone rundt teppet og rengjøre det manuelt.

Vi har også lært at robotstøvsugeren i noen tilfeller kan ta tak i tynnere ledninger som for eksempel mobilladere hvis de ligger på gulvet.

 

Det innebygde HEPA-filteret (HEPA: High Efficiency Particulate Air) fanger opp opptil 99,9 % av de mikroskopiske partiklene som finnes i støvsugerens avtrekksluft, som ellers ville blitt blåst tilbake og inn i hjemmet ditt. I tillegg til å øke nivået for rengjøring, er det også hypoallergenisk.

 

Robotstøvsugeren bruker ikke poser, men samler i stedet smuss og skitt i støvbeholderen som også er lett å rengjøre. Beholderen har en kapasitet på 0,4L, som er standard på de fleste modellene i vår test. Derfor henger vi oss ikke opp i at flere brukeranmeldelser viser at den må tømmes minst etter hver rengjøring, avhengig av størrelsen på boligen din.

Dette kan også løses ved å kjøpe den smarte «Clean Base».

I tillegg viser våre studier at den håndterer ca. 60m2 på 75 minutters driftstid. Har du en større bolig vil dette bety at den må lade 90 minutter mellom hver syklus. Likevel er forholdet mellom 75 minutter med kjøretid og 90 minutter med lading bedre enn de fleste modellene i denne testen.

 

Neato robotic botvac d8 connected

beste billige robotstøvsuger

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Vores vurdering

Det er vår vurdering at du får mye for pengene med Neato Robotic Botvac D8 Connected sin robotstøvsuger med mopp. Modellen er en god allround robotstøvsuger med navigasjon fra LiDAR for omtrent halve prisen av de andre modellene i testen, så den er ekstremt konkurransedyktig på pris. Derfor er den veldig bra for deg som vil ha en god robotstøvsuger uten å bruke mye penger på det.

 

Ønsker du et sterkt navigasjonssystem og kan leve med et mindre effektivt planleggingsverktøy i appen, så får du en robotstøvsuger med gode egenskaper for rengjøring til en virkelig god pris.

Fordele
  • pros-icon.svg LiDAR-navigasjon 
  • pros-icon.svg To innstillingsmuligheter: Eco og Silent, som justerer både lyd og sugeevne.
  • pros-icon.svg Lavt støynivå – testet til 62,4 DB på gulv og 58,6 DB på tepper
  • pros-icon.svg Bra for harde overflater
  • pros-icon.svg Designet for å komme rundt hjørner
Ulemper
  • cons-icon.svg Setter seg fast i ledninger og andre gjenstander
  • cons-icon.svg Tendens til å sette seg fast i møbler på grunn av størrelse
  • cons-icon.svg Appen er ikke brukervennlig

Detaljeret gennemgang

Neato Botvac D8 Connected er en robotstøvsuger i mellomklassen med LiDAR-navigasjon, innstillinger for sugeevne og lavt støynivå. Designet for å være effektivt på harde overflater, kommer den i “hjørnevennlig” D-formet design, som gjør den bedre til å rengjøre hjørner enn andre runde modeller.

 

Godt navigasjonssystem – middelmådig utførelse

Det er ikke navigasjonssystemet til Neato Robotic Botvac D8 Connected som ødelegger. Den bruker nemlig det beste systemet LiDAR og selve kartfunksjonen er derfor veldig bra. På den annen side har den noen andre begrensninger. Der for eksempel Roborock S7 kan huske opptil fire etasjer, husker denne modellen kun en, noe som gjør den uegnet for boliger med flere etasjer. Derimot håndterer den flere rom med gode marginer. 

 

I tillegg viser tester at den ikke oppdaterer det ferdige kartet regelmessig. Hvis du for eksempel har hatt en bokhylle stående et bestemt sted og du flytter den, vil den fortsatt kjøre forbi den nå tomme plassen uten å støvsuge. Det er derfor nødvendig å lage et nytt kart, slik at robotstøvsugeren må starte på nytt med kartleggingen.

Selv om Neato Botvac kommer godt rundt i flere rom i hjemmet ditt, viser tester dessverre at den setter seg fast mye oftere enn de andre testede modellene på grunn av størrelsen. Vær også oppmerksom på at den har en tendens til å bli sittende fast i ledninger eller leker på gulvet.

Styring via app

I appen kan du gjøre de samme tingene som med de andre modellene med No-Go-soner, virtuelle vegger og planlagt rengjøring. Dessverre viser våre undersøkelser at No-Go-sonene ikke er like effektive som hos de aller fleste modellene vi har testet.

 

Generelt sett er det vår vurdering at den ikke kommer med en brukervennlig app sammenlignet med de andre i vår test av robotstøvsugere, og både virtuelle vegger og soner må oppdateres ofte for å være sikker på at de overholdes. Når det er sagt, har Neato Botvac blitt testet for å håndtere rengjøring veldig bra, så hvis du ikke har noe imot å oppdatere appen sine funksjoner regelmessig, er det ikke det største problemet. En løsning kan også være å koble den til Google Assistant. 

Rengjøringsevne 

Neato Botvac D8 Connected er best på harde gulvtyper, der den fjerner 98 %-100 % av all smuss i øko-modus (den svakeste sugekraften). Den takler tepper middelmådig, men langt bedre enn for eksempel modellen IRobot Roomba J7+, som er litt dyrere prismessig. Dette fjerner minst 34 % på tynne tepper, der iRobot J7+ var nede på 11 %.

Den er også bra for kjæledyrhår og fjerner 87-100 % avhengig av overflaten. Så hvis du har tepper og kjæledyr, er dette et veldig godt valg. Som den eneste modellen i vår test av robotstøvsuger, er denne spesialdesignet for å komme rundt hjørner og ifølge vår undersøkelse kommer den faktisk godt rundt hjørner og kanter. I tillegg har støvbeholderen en kapasitet på hele 0,7 liter, noe som gjør at den kan ta flere runder før man må tømme beholderen.

Neatsvor X600 Pro

beste premium

Vores vurdering

Neatsvor X600 Pro er en skikkelig kraftmodell. Sugekraften er perfekt, stor støvbeholder, god navigasjon og brukervennlig app-funksjon. Derfor vinner den plassen som vår premiummodell.

På grunn av den høye sugekraften og kapasitet er den ideell for deg med kjæledyr og små barn som drar inn sand. I våre tester klarte Neatsvor seg bra med både dyrehår og mindre smuss som sand.

 

Selv om det er en 2-i-1 modell med mopp funksjon, kan den ikke, som Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI, erstatte manuell gulvrengjøring. Neatsvor X600 Pro har ikke sonisk teknologi og etterlater kun en fuktig stripe på gulvet, men for en overfladisk vask er modellen utmerket.

Prismessig er modellen i middelklassen i vår test.

Fordele
  • pros-icon.svg Høyeste sugestyrke i test 6000Pa
  • pros-icon.svg Bra for kjæledyrhår – fjerner 100 %
  • pros-icon.svg Stor støvbeholder på 650 ml – nest størst i test
  • pros-icon.svg Kan lagre opptil 5 etasjer (Høyeste antall i test)
  • pros-icon.svg Godt forhold mellom lade- og driftstid (210 – 180 min.)
Ulemper
  • cons-icon.svg Lange hår setter seg fast i sidebørstene
  • cons-icon.svg Middelmådig mopp funksjon

Detaljeret gennemgang

Robotstøvsugeren fra Danske Neatsvor er for deg som ønsker sterk sugekraft, mopp funksjon og en intuitiv app-funksjon. Samtidig er den ideell for deg med flere etasjer.

God navigasjon og app

Som de fleste andre modeller i testen vår, navigerer Neatsvor X600 pro via LiDAR-teknologi. Modellen er rask til å lage et kart og kjører deretter i rette linjer gjennom hvert rom. Den er god til å oppdage større møbler uten å støte på dem, men sensoren sitter dessverre så høyt at den i vår test ikke oppdaget hundens vannskål til tross for at den var 6 cm høy.

Via appen kan du enkelt sette inn en no-go-sone, men det er verdt å merke seg at sonene skal være minst 1×1 meter – altså en stor sone for en hundeskål, og en klar ulempe, da det er stort areal som ikke er vasket.

 

I tillegg opplevde vi at modellen hadde flere problemer med et av dørtrinnene våre. Neatsvor garanterer at modellen tåler dørtrinn på 1,5 cm, men skriver også at den skal kunne klare opptil 2 cm. Den ble sittende fast på dørtrinnet vårt på 1,7 cm flere ganger, men ikke hver gang.

 

Appen er enkel å bruke og lagrer flere fine funksjoner som timerinnstilling, viftestyrke, no-go soner, romrengjøring, historikk og fjernkontroll.

 

Som eneste modell i vår test kan Neatsvor X650 Pro lagre opptil 5 etasjer, så den er ideell for deg som bor i et hjem med mange etasjer.

Uovertruffen sugekraft

Med 6000Pa har Neatsvor X600 Pro den høyeste sugekraften i vår test, sammen med Ecovacs Deebot Ozmo T8. Roborock S7+ har nest høyeste sugestyrke på 2500Pa, så Neatsvor er 3500Pa høyere. Dette kan sees b.la på modellens evne til å plukke opp dyrehår, der den presterer veldig bra i våre tester, og får med seg alt.

Den klarer å plukke opp både havregryn og sand fra gulvet uten problemer, men på grunn av høyden på 8,5 cm har den litt problemer med å komme under lave møbler. Vår test viste også at den, som de fleste robotstøvsugere i test, har problemer med å få alt med seg i hjørnene. Men ved å sette den til å støvsuge det samme området en gang til, fikk den det meste med seg.

En annen ting som er verdt å fremheve om denne modellen er dens store støvbeholder. Med plass til 650ml er den den nest største i testen, kun overgått av Neato-roboten botvac d8 Connected, som kan romme 700ml. I testen vår støvsugde vi et område på 40 m2 4 ganger, med flere dagers mellomrom, før vi tømte beholderen.

Sugeeffekten kan stilles inn på 4 nivåer; stille, normal, kraftig og maks. Merk at volumet øker tilsvarende. Vi målte den til 60-65dB ved stille nivå og opp til 80dB ved maks.

 

Middelmådig mopp funksjon

Neatsvor er en såkalt 2-i-ett-modell som kan støvsuge og moppe samtidig. Her er det verdt å merke seg at den store støvbeholderen må erstattes av en 350 ml vanntank, og det er da kun en mindre støvbeholder tilgjengelig, som gjør at den må tømmes oftere under rengjøring.

I tillegg har ikke mopp funksjonen sonisk teknologi og er derfor ikke nyttig til ekte rengjøring eller skrubbing av gulvet. Den overgår derfor ikke Roborock S7+ modellen, som har en sonisk mopp funksjon.

Etter vår erfaring blir ikke moppen spesielt våt og vasker derfor ikke gulvet, men etterlater en fuktig stripe. Derfor vurderer vi at den er god som en overfladisk vask av gulvet, som får med seg de siste mikropartiklene som støvsugeren kanskje ikke har plukket opp.

 

I motsetning til Roborock S7+, hever ikke modellen seg automatisk fra gulvet når den kjører over tepper. Moppen blir imidlertid veldig lite våt, så med mindre du har veldig delikate tepper, vil ikke dette være noe problem.

Vanntanken på Neatsvor-modellen er derimot 50 ml større og modellen tørker selve moppen etter rengjøring.

Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI

beste med True detect teknologi

Vores vurdering

Det er vår vurdering at Ecovacs er en egnet 2-i-1 modell som gjør en god jobb for deg med kjæledyr og gulvtyper av den harde sorten, samt at du kan stemmestyre den via blant annet Google Assistant eller Amazon Alexa. Den kan ikke erstatte manuell gulvvask, da moppefunksjonen ikke er like effektiv som for eksempel Roborock S7+, som bruker sonisk teknologi. Derfor anbefaler vi ikke denne til hjem med barn, hvor flere flekker er å forvente. Prisen er gjennomsnittlig for robotstøvsugere av denne typen, som de fleste kan leve med.

 

Rengjøringsevnen er mindre god på teppe, spesielt tynne, så har du for eksempel vegg-til-vegg-tepper, er ikke denne modellen noe for deg.

 

Modellen er også for deg som pleier å ha mange ting liggende på gulvet, da det med sin True-Detect-teknologi har navigasjon som lar den kjøre rundt og lage alternative ruter.

Fordele
  • pros-icon.svg TrueDetect 3D-teknologi for å identifisere og unngå objekter
  • pros-icon.svg God kapasitet med sin brukstid på 175 minutter
  • pros-icon.svg Mulighet for stemmestyring via innebygd stemmeassistent
  • pros-icon.svg Lavt støynivå – testet til 60,30 DB på tepper og 56 DB på harde gulv
  • pros-icon.svg Best for harde overflater
Ulemper
  • cons-icon.svg Svært lang tid for lading på 370 minutter
  • cons-icon.svg Moppefunksjonen er ikke like effektiv som Roborock S7+

Detaljeret gennemgang

Denne modellen er for deg som ønsker en effektiv robotstøvsuger med moppefunksjon og et smart navigasjonssystem med LiDAR-teknologi. Ecovacs Deebot sin modell er en av de første på markedet som tar i bruk det avanserte systemet TrueDetect SD for navigasjon. 

 

Smart navigasjonssystem

Denne robotstøvsugeren er utstyrt med den nyeste LiDAR-teknologien for å kartlegge hjemmet ditt. I tillegg vil vi fremheve evnen den har for å identifisere objekter og kjøre rundt dem. Her skiller den seg virkelig fra konkurrentene. I motsetning til T8-modellen fra Ecovacs er denne AIVI-versjonen oppgradert med kameraet True-Detect foran, som filmer gjenstander mens robotstøvsugeren er i gang, slik at den enda enklere kan støvsuge rundt møbler og ting i hjemmet ditt. Der konkurrerende modeller uten kamera kjører inn i møblene til de finner en vei utenom, oppdager modellen til Ecovacs gjenstander på lang avstand, og kan derfor bedre passere dem uten å endre rute.

Ifølge tester navigerer robotstøvsugeren effektivt rundt i hjemmet ditt. Kartleggingen er presis og den går i rette linjer samtidig som man unngår ting som ligger på gulvet. I motsetning til Irobot Roomba i7-modellen er denne modellen veldig flink til å unngå ledninger på gulvet.

God for harde gulvtyper 

Robotstøvsugeren fra Ecovacs har en gjennomsnittlig sugeevne på 2000PA, og i vår analyse får den skryt for sin rengjøringsevne. Det er imidlertid verdt å understreke at den yter betydelig bedre på hardere gulv enn tepper.

Tester viser at den fjerner 95 % av større smussflekker på et hardt gulv og 45 % på tynne tepper. For mindre smuss var fordelingen 100 % og 68 %. På tykke tepper yter modellen bedre enn Roborock S7, mens de yter like godt på harde gulvtyper.

 

Det er også verdt å fremheve at den gjør en god jobb bra når det kommer til dyrehår. Her fjerner den 95-98% avhengig av overflaten. Til sammenligning fjernet Roborock S7 maksimalt 87 % av dyrehår og helt ned til 40 % på tepper.

 

Vår undersøkelse har vist at moppefunksjonen er mindre god enn støvsugerfunksjonen. I motsetning til Roborock S7 har ikke denne sonisk teknologi og skrubber ikke gulvet. Tester viser at den etterlater en veldig tynn vannfilm på gulvet og krever derfor at den kjøres over flekkene flere ganger før de fjernes. Så hvis du ønsker en veldig grundig gulvvask, er ikke denne modellen noe for deg.

Smarte funksjoner

Ecovacs sin modell kan kobles til Google Assistant og Amazon Alexa akkurat som konkurrerende modeller, men den skiller seg fra konkurrentene ved å ha en innebygd stemmeassistent. Så hvis du ikke har de andre, kan du fortsatt styre robotstøvsugeren med stemmen.

Det lave støynivået på helt ned til 56dB er også verdt å fremheve. Den er en av de laveste i denne testen og gjør den enklere å bruke hjemme.

Modellen oppdager selv skiftende overflater og justerer sugestyrken etter dette. Tester har også vist at selve robotstøvsugeren kjører rundt tepper når moppefunksjonen er slått på, slik at du ikke trenger å bekymre deg for at du må opprette soner for No-Go og virtuelle vegger. Selv om funksjonen i utgangspunktet er smart, kan den også være en ulempe fordi du ikke kan støvsuge teppene dine i samme rensesyklus som du kan med Roborock S7, som i stedet hever moppen over teppet.

Roborock S7+

beste med moppefunksjon

Vores vurdering

Vår vurdering er at modellen Roborock S7+ er en av de absolutt beste robotstøvsugerne med moppefunksjon man kan finne. Funksjonen med Sonisk mopp gjør det enda lettere å fjerne vanskelige og inntørkede flekker, og gjør det i tillegg raskere enn andre modeller. Den mangler dessverre VibraRise slik Roborock s7 Maxv har, men klarer å gi en veldig god rengjøring. 

Teknologien som brukes til navigasjonssystemet er den beste på markedet, og kombinasjonen sammen med den forbedrede soniske moppefunksjonen, er grunnen til at Roborock S7+ fortjener plassen som best med moppefunksjon.

Den er ideell for de som ønsker fleksible og raskere muligheter for rengjøring, da du kan stille inn rom og typer rengjøring, samtidig som du kan støvsuge og vaske gulvet samtidig.

Fordele
  • pros-icon.svg God batteritid på 180 minutter
  • pros-icon.svg Selvløftende moppefunksjon ved kjøring over tepper
  • pros-icon.svg Sonisk vibrasjonsteknologi som skrubber gulvet i stedet for å bare kjøre over det
  • pros-icon.svg Mulighet for å justere sugekraften
  • pros-icon.svg Rengjøring av rom kan tidsbestemmes
  • pros-icon.svg Kan kjøre i mørket takket være LiDAR-teknologi
Ulemper
  • cons-icon.svg Ikke god på dyrehår 
  • cons-icon.svg Bedre på hardere gulv enn tepper
  • cons-icon.svg Lang tid på lading med 360 minutter
  • cons-icon.svg Ingen app på norsk

Detaljeret gennemgang

Robotstøvsugeren Roborock S7+ er ideell for dem som ønsker en robotstøvsuger som vasker og støvsuger ved hjelp av fleksible innstillingsmuligheter. Den eneste forskjellen mellom S7 og S7+ modellen er at den kommer med en “Clean Base” stasjon.

Praktisk moppesystem

Med Roborock S7+-modellen kan du støvsuge og vaske gulvet samtidig, og det i hele 180 minutter før den må tilbake til dokkingstasjon for lading. Når den har ladet i 360 minutter er den igjen klar for nye 180 minutter. Sugehodet sitter foran og samler opp støv og skitt, hvoretter sonisk moppen skrubber gulvet. I motsetning til de tidligere versjonene av Roborock S, som også kommer med gulvmopp, er funksjonen oppgradert med sonisk teknologi i S7-serien. Det betyr at vibrasjonene skrubber gulvet opptil 3000 ganger i minuttet.

Funksjonen Sonic mopping er ifølge testene svært god for inntørkede flekker på gulv som er harde, som modeller uten funksjonen måtte kjøre over flere ganger for å komme til. Har du store variasjoner i underlag som skal støvsuges, kan du se på Roborock s7 Maxv, som kommer med VibraRise som kanskje er den beste robotstøvsuger for forskjellige underlag. 

 

Det er også verdt å fremheve at kapasitet på vanntanken er oppgradert. På denne er kapasitet på 300 ml, mens på de eldre S5-modellene var kapasitet på bare 140ml. Derfor må den nå fylles opp færre ganger. Vær oppmerksom på at vår erfaring er at robotstøvsugeren kun må fylles med vann uten rengjøringsmidler.

 

Roborock støvsuger kan oppdage tepper via ultralyd og har funksjon som hever moppen fra gulvet slik at teppet kun støvsuges. Dette betyr at du ikke trenger å sette opp No-Go-soner eller dele opp rengjøringen i støvsuging og gulvvask.

Våre analyser viser imidlertid at du må være forsiktig hvis du har veldig høye og lodne tepper, da robotstøvsugeren ikke kan stige høyt nok, og du risikerer at teppet uansett blir fuktig. Med mindre du har veldig delikate tepper, tror vi ikke dette vil være noe problem, da moppen ikke er veldig våt.

Revolusjonerende system for navigasjon 

Med sitt PreciseSense LiDAR navigasjonssystem skanner robotstøvsugeren omgivelsene og kartlegger hjemmet ditt. Den husker opptil 4 etasjer, så den er også en robotstøvsuger for deg med et stort hjem som går over flere etasjer. LiDAR-teknologien er det mest avanserte lasersystemet for navigasjon innen robotstøvsugere, og etter vår erfaring fungerer kartfunksjonen meget godt for hus som strekker seg over flere etasjer. Robotstøvsugeren gjør en effektiv og grundig undersøkelse av boligen din første gang den går og kommer godt til i hjørner og kanter.

 

Akkurat som på IRobot i7 og Roborock s7 maxv, kan du også med denne modellen dele opp hjemmet ditt i No-Go-soner, men du kan også sende den til flere rom og stille inn egen funksjon for teppe.

Vår erfaring er også at den enkelt programmeres fra appen, hvor du også kan starte støvsugeren dersom du ikke er hjemme. Det er imidlertid et minus at appen ennå ikke er tilgjengelig på norsk. Du kan vurdere å bruke den gjennom Google Assistant eller Amazon Alexa. 

 

Intelligent rengjøring

Sugekraften til 2500 PA er den sterkeste i vår test og bør derfor være mer egnet for kjæledyrhår. Basert på tester er den best til å plukke opp dyrehår på harde gulv, mens den strever mer på tepper og etterlater seg klumper. Generelt har den utfordringer og hårene har en tendens til å sette seg fast i gummibørstene. Derfor vil vi ikke anbefale det for deg med kjæledyr, da kan du heller velge Roborock s7 Maxv som har dobbel så sterk sugeevne. 

 

Når det er sagt, gjør den vanlig rengjøring veldig bra på harde gulv, hvor den støvsuger 94-100 % smuss. Våre analyser viser imidlertid at den yter litt bedre på tykke tepper enn tynne, og håndterer mellom 68% og 66% av smuss.

Det er verdt å merke seg at modellens støynivå på 67 DB er en del høyere enn de andre modellene i testen (på grunn av sugekraften). Vår erfaring er også at den virker støyende, spesielt på tepper, hvor sugekraften ofte må være på sitt høyeste.

 

En av våre favoritt funksjoner på denne modellen er at du kan dele flere rom inn til forskjellige tider og 4 forskjellige rengjøringsstyrker. Dette er spesielt smart hvis du vil støvsuge rommet mens du vet at tenåringen ikke er hjemme, eller at vaskerommet er veldig skittent og krever ekstra grundig rengjøring.

Robotstøvsugeren kan stilles inn på 4 forskjellige programmer for støvsuging og gulvvask. Hvis du for eksempel ønsker å støvsuge flere rom når barna har lagt seg, kan du bruke “Quiet Mode”.

Du kan også stille inn til å vaske gulvet flere ganger i samme syklus, slik at du er helt sikker på et rent gulv.

 

Batteritid er vi ikke overbegeistret for. Lading tar dobbelt så lang tid som driftstiden varer, og den må lades i hele 6 timer når batteriet er helt tomt. I følge vår analyse er den lange driftstiden på 180 minutter ikke helt nok til å veie opp for ladetiden dersom du har en bolig på 200m2 eller mer. Hvis du ikke har noe imot å dele opp rengjøringen over noen dager, er det ikke noe problem for deg å forholde deg til batteritid som er på modellen.

Irobot Roomba j7+

Beste til hjem med kjæledyr

Vores vurdering

Vi tror iRobot Roomba J7+ er spesielt bra for deg med kjæledyr. Tester viser at den navigerer rundt etterlatenskaper fra dyr uten problemer og er også god når det kommer til dyrehår. Spesielt på harde gulvtyper og tynne tepper. I likhet med andre modeller kan du koble den til Amazon Alexa eller Google Home. 

Den er et godt valg for deg som ikke vil gå og rydde opp før du starter den, da den er testet for enkelt å kjøre rundt både leker, klesvask og kabler.

Ønsker du en mer allsidig robotstøvsuger med sterk sugeevne og god kapasitet på støvbeholderen, er ikke dette valget for deg. Med tanke på sugekraften og navigasjonssystemet er prisen i den høye enden (den høyeste i vår test) og det er vår vurdering at du får mer for pengene ved å velge en modell som Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI.

Fordele
  • pros-icon.svg Innebygd P.O.O.P-funksjon, slik at den unngår avfall fra kjæledyr
  • pros-icon.svg Stillegående – testet til 63db på harde gulv og 57,5 db på tepper
  • pros-icon.svg Batteritid er god både for lading og bruk. Testet for hhv 137 og 102 minutter
  • pros-icon.svg Bra for kjæledyrhår
  • pros-icon.svg Selvtømmende i Clean Base
Ulemper
  • cons-icon.svg System for navigasjon er ikke så bra som på konkurrerende modeller
  • cons-icon.svg Sugestyrke ikke så kraftig som andre modeller i testen

Detaljeret gennemgang

Denne iRobot Roomba er en kompetent støvsuger med gode rengjøringsegenskaper som gjør daglig rengjøring til en lek, spesielt for deg med kjæledyr.

Intelligent navigasjon rundt gjenstander

Selve navigasjonssystemet i Irobot Roomba er basert på Gyro-teknologi. Gyroskopteknologi består av en sensor som kan bedømme avstanden til ting i hjemmet ditt, men teknologien er langt fra så avansert som LiDAR. Derfor er det heller ikke overraskende at tester viser at kartfunksjonen ikke er like nøyaktig som på de andre modellene i vår test, og at det krever flere turer før kartet er helt ferdig. 

En funksjon som er verdt å fremheve er den spesielle funksjonen P.O.O.P (pet owner official promise), som garanterer at robotstøvsugeren ikke kjører over uhell fra kjæledyr. Våre studier viser at denne funksjonen fungerer spesielt godt. Robotstøvsugeren oppdager hilsner fra dyrene på lang avstand via det innebygde kameraet og kjører rundt det.

Vær imidlertid oppmerksom på at kameraet også oppdager andre ting som ligger på gulvet og kjører langt rundt dem, noe som kan resultere i en mindre grundig rengjøring.

Teknologien ligner på Ecovac sin True-Detect, men der tester viser at modellen fra Ecovacs kjører nærmere gjenstandene ved rengjøring, klarer den ikke å identifisere rester.

God på dyrehår

Denne modellen støvsuger opptil 97 % av dyrehår på harde gulv og 37 % på tepper. Det er ikke like mye som Roomba i7+-modellen på tepper, men fortsatt over gjennomsnittet. Kombinert med P.O.O.P-funksjonen er dette det beste valget for kjæledyreiere.

Sugekraften til modellen er ikke avslørt av iRobot selv, men ifølge vår forskning er den ikke like kraftig som de andre i denne testen. Når det kommer til tester, presterer denne modellen også dårligere. På harde gulv samler den opp 88 % av de større smussbitene og 93 % av de små. På tynne tepper samler den opp til 11 % små smussbiter. Selv om den yter bedre på tykke tepper med hhv. 65 % og 17 %, tester viser at den har vanskeligheter med å komme seg over tykkere tepper uten å brette dem. På den annen side kommer den lett inn under sofaer og veggreoler. 

Batteritid er svært god, og forholdet mellom lade- og driftstid er best i vår test. Hvis ikke støvsugeren når hele boligen på én gang, kommer den raskt i gang igjen, med en ladetid på kun 180 minutter. Etter at den har ladet i 180 minutter kan de støvsuge i 90 minutter før den må tilbake for lading. 

Helt ned til 57,5 dB er modellen en av de mest stillegående i vår test, kun overgått av Ecovacs Deebot sin modell med 56dB, noe som må tilskrives den lave sugekraften. Men hvis du først og fremst ønsker at en robotstøvsuger skal plukke opp det verste smuss og dyrehår, så er dette et utmerket valg.

Guide

Slik velger du den beste robotstøvsuger

Sammen med den økende populariteten har det skjedd mye i markedet for robotstøvsugere. Selv om de fortsatt ikke helt kan erstatte manuell rengjøring, er det modeller som kommer svært nærme slik at du raskt og effektivt har et rent hus. 

Flertallet av robotstøvsugere på markedet er laget som allround modeller som passer de fleste, men det finnes variasjoner, spesielt når det kommer til navigasjonssystem, sugekraft og støynivå.

Det er også spesielle egenskaper som moppefunksjon, kjæledyr, filter og batteritid.

I kjøpsguiden nedenfor fokuserer vi på disse parameterne og går i detalj med deres betydning for deg og ditt valg for å finne den beste robotstøvsugeren. Vi anbefaler deg å lese videre før du skal kjøpe en robotstøvsuger. 

Navigasjonssystem

Robotstøvsugere kommer med forskjellige navigasjonssystemer, noen som er svært god og andre kanskje ikke så mye. 

De første robotstøvsugerne ble utstyrt med sensorteknologi, som er den mest primitive teknologien for navigasjon. De fleste modellene bruker fortsatt sensorer til for eksempel trapper, men i forhold til kartlegging har langt mer avanserte teknologier kommet på banen. 

  • Kamera 

Kameranavigasjon brukt i forbindelse med SLAM-teknologi er svært effektiv, fordi kameraer uten SLAM ofte gjør feil. Modeller med kameranavigasjon kan for eksempel ikke alltid se forskjell på en mørk flis og en flekk, og de kan heller ikke kjøre i mørket.

  • GYRO 

Gyroskopteknologi har blitt brukt i mange år for navigering av fly og mobiltelefoner. Teknologien er også ganske effektiv for robotstøvsugere, selv om den ikke er like nøyaktig som LiDAR og SLAM. På den annen side er modeller med denne teknologien ofte tilgjengelige til en rimeligere pris. I testen vår bruker Irobot Roomba J7+ gyro sin navigasjonsteknologi.

  • SLAM og VSLAM 

SLAM-systemet består av optiske sensorer og algoritmer som gjør at robotstøvsugeren hele tiden kan beregne avstander og dimensjoner i hjemmet ditt og kartlegge ut fra dem. SLAM bruker ofte LiDAR eller kamera (VSLAM).

SLAM-systemet er et av de aller beste navigasjonssystemene, men feil i avstandsvurderinger kan oppstå som gjør at roboten har vanskeligheter med å forstå hvor langt den er fra et objekt og derfor har vanskeligheter med å navigere godt rundt møbler. SLAM-systemet er mindre nøyaktig enn LiDAR og derfor ofte litt billigere.

I vår test benytter vår testvinner,  iRobot Roomba i7 i7150, seg av VSLAM.

  • LiDAR

LiDAR er den nyeste og mest avanserte kartteknologien innen robotstøvsugere. Den bruker lasere for kartlegging, noe som gjør det til det mest nøyaktige systemet. En ulempe med LiDAR er at teknologien ikke er så flink til å fange opp småting på gulvet som ledninger. I tillegg er modeller med LiDAR-teknologi ofte dyrere enn andre modeller.

I vår test bruker de fleste modellene LiDAR, dette gjelder Neato Botvac d8 connected, Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI og Roborock S7+.

Hvilket system skal du velge?

Hvis pris ikke er en faktor, så er vår klare anbefaling å gå for en modell med LiDAR eller VSLAM, da du får de mest nøyaktige kartene og best navigasjon.

Jo flere etasjer eller jo mer avansert innredningen er i hjemmet ditt, desto bedre teknologi trengs. Har du en liten leilighet eller enetasjes hus, kan du enkelt velge en GYRO-modell dersom de øvrige spesifikasjonene oppfyller dine krav.

Sugeevne –  Hvor kraftig skal robotstøvsugeren være?

Sugekraften til robotstøvsugere måles i Pascal (PA) og varierer mye. I vår test er modellene mellom 1800 Pa og 6000 Pa.

Jo høyere sugekraft, jo mer effektiv vil robotstøvsugeren være til å fange opp kjæledyrhår, samt smuss og skitt fra både tykke og tynne tepper.

Selv om du har kjæledyr eller tepper, kan du enkelt velge en robotstøvsuger med 1800 Pa, slik som vår testvinner fra iRobot Roomba i7, som har vist seg grundig på begge områder.

En meget kraftig sugeevne er ikke alltid det samme som en grundig og effektiv rengjøring. Vi anbefaler derfor at du ser på sugeeffekten i forbindelse med navigasjonssystemet.

Støynivå: Hvor mye må robotstøvsugeren bråke?

Lydnivået til alle robotstøvsugere måles i desibel (dB) og jo lavere desibel, jo mindre støyer det. Lydnivået kan variere fra 56 til 75 desibel, hvor en vanlig støvsuger stort sett er på rundt 85 dB. De fleste robotstøvsugere har et lydnivå på rundt 60 desibel, noe som tilsvarer en vanlig samtale mellom to personer.

Med sine 56 desibel har Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI det laveste lydnivået i vår test.

For å gi deg et bedre grunnlag for sammenligning har vi laget en oversikt over de ulike lydnivåene:

  • 35-40 dB = et lydsvakt kjøleskap 
  • 50 dB = Tale og støy i et åpent kontorlandskap
  • 60 dB = en alminnelig samtale
  • 65 dB = en gjennomsnittlig kjøkkenvifte 
  • 74 dB = en alminnelig støvsuger
  • 80 dB = en hårføner
  • 98 dB = en boremaskin
  • 110 dB = musikk på et diskotek

Vær oppmerksom på at lydnivået som er angitt i sammenligningstabellen vår er basert på lyden en robotstøvsuger avgir ved støvsuging. Støynivået tas ikke i betraktning når den går tilbake til ladestasjonen, eller rengjøres i Clean Base eller rensestasjon.

Robotstøvsuger med moppefunksjon

En robotstøvsuger med funksjon for mopp er et smart valg for de som ønsker en 2-i-1 løsning med en grundigere rengjøring enn støvsuging. I vår test har vi gjennomgått to robotstøvsugere med moppefunksjon, som vasker gulvet med ulike teknikker.

Moppeteknologi

Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI bruker en veldig enkel teknikk hvor den tørker av overflaten med fuktig klut etter støvsuging. Denne teknikken er den mest brukte blant robotstøvsugere med moppefunksjon, og er veldig god for daglig rengjøring av flere rom.

Hvis du ønsker en mer grundig rengjøring, bør du se etter en modell som Roborock S7+, som mopper gulvet med en sonisk vibrasjonsteknikk. Moppen roteres under gulvvask slik at bevegelsen etterligner måten du ville vasket gulvet selv hvis du gjorde det manuelt. Derfor er modeller med denne teknologien bedre egnet til å fjerne gjenstridige flekker.

Selv om du kan kjøpe en spesialsåpe fra Irobot til å vaske gulvet med, kan robotstøvsugere ikke helt erstatte manuell gulvvask. De er imidlertid et veldig godt supplement til rengjøring.

Navigasjon og overflater 

De to modellene i vår robotstøvsuger test er også forskjellige i måten de håndterer overflater på og moppeprosessen.

Modellen fra Roborock er for eksempel designet for å oppdage tepper automatisk og hever selve moppen slik at du ikke får vann på teppene dine mens den støvsuger dem.

Modellen fra Ecovacs oppdager også tepper når moppefunksjonen er på, men omgår dem helt slik at de ikke støvsuges i samme syklus.

Andre robotstøvsugere krever at du oppretter No-Go-soner i appen selv for å unngå å vaske teppene.

Begge modellene i vår robotstøvsuger test både støvsuger og vasker i samme syklus, noe som sparer tid på rengjøring. Vær oppmerksom på at det finnes også modeller som først kjører en syklus med støvsuging og deretter en syklus med gulvvask. Har du da flere rom kan det ta litt tid. 

Vår vurdering er at det ene ikke nødvendigvis er bedre enn det andre. Det avhenger av dine individuelle behov, så husk å se nøye på spesifikasjonene når du velger din nye robotstøvsuger med moppefunksjon. Du vil få mye for pengene så lenge du er fornøyd. 

Rensestasjon

Akkurat som du kan få en “Clean Case” som tømmer robotstøvsugeren din for støv (les mer nedenfor), kan du også kjøpe en rensestasjon til robotstøvsugeren din med moppefunksjon. Den har tre praktiske funksjoner:

  1. Automatisk påfylling av vann
  2. Automatisk vask av moppen
  3. Automatisk tørking av moppen

Basert på vår undersøkelse fungerer rensestasjon der støvsugeren returnerer tilbake til ladestasjonen fint til overfladisk rengjøring av moppen, men regn med at du også må vaske moppen selv ofte, for å sikre at den blir skikkelig ren.

Robotstøvsuger til hjem med kjæledyr

Selv ikke blant de aller beste robotstøvsugerne på markedet er det alle modeller som er egnet for hjem med kjæledyr. Derfor har vi samlet tre spesifikke egenskaper du bør se etter hvis du vil være sikker på å få riktig modell.

Sugeevne

Sugeevnen er den viktigste egenskapen du bør se etter. Grovt sett, jo høyere sugekraft, jo bedre er den å plukke opp dyrehår. Spesielt fra tepper. Den sterkeste sugeevnen i vår robotstøvsuger test er 2500 Pa, og det er også den modellen som yter best for dyrehår på tepper, hvor den samler opp til 99 % av håret. Har du ikke tepper kan du enkelt klare deg med lavere sugeevne, men vår anbefaling er minst 2000 Pa.

Børster

En god robotstøvsuger for dyrehår har børster som er produsert av gummi. Noen modeller kommer med spesielle børster for kjæledyrhår og andre har stort sett én universalbørste. Hvis børsten består av plastbust, er vår erfaring at busten ofte setter seg fast og gjør støvsuging verre.

Ekstra funksjoner

Vår testvinner i kategorien ‘Best for hjem med kjæledyr’ har en innebygd P.O.O.P-funksjon, slik at robotstøvsugeren kan oppdage kjæledyravfall og navigere rundt det.

Filter til robotstøvsuger – særlig til deg med allergi

Filteret i robotstøvsugeren filtrerer luften som blåses tilbake i rommet ved støvsuging og har ingenting med støvbeholderen å gjøre.

Det spiller en rolle hva slags filter robotstøvsugeren din har, da det er forskjell på hvor godt de filtrerer mikropartikler.

Har du allergi, bør du helt klart velge en modell med HEPA-filter.

HEPA-filter

HEPA-filtre er spesielt effektive til å filtrere de små partiklene i støvet. De fanger opp til 99,99 % av partiklene ned til en størrelse på 0,3 mikron. De sørger også for at støvpartikler og skitt forblir inne i beholderen. Denne typen filter er derfor spesielt egnet for personer med allergi eller hvis noen i husstanden din lider av allergier.

HEPA-filtre deles inn i 5 klassifiseringer:

  • EPA 10 – 85%
  • EPA 11 – 95%
  • EPA 12 – 99,5%
  • HEPA 13 – 99,95%
  • HEPA 14 – 99, 99%

Prosentene viser hvor mange deler av alle partikler de klarer å fange. Er det allergier i husholdningen, anbefales det å gå for HEPA 13 eller 14, så husk å se spesifikasjonene til modellen du velger.

Filtrene 10, 11 og 12 er ikke kvalifisert til å kalles High Efficiency Particulate Air (HEPA) og kalles i stedet for Efficiency Particulate Air (EPA).

Mikrofilter

Et mikrofilter fanger mikropartikler inne slik at disse ikke sprer seg rundt i hjemmet.

De to filtrene minner derfor om hverandre, men forskjellen er at HEPA-filteret er mer effektivt og bedre til å samle opp mikropartikler under støvsuging.

Hvis ingen i husstanden din har allergier, kan du trygt velge en versjon med mikrofilter.

Utskiftbare vs. vaskbare filtre

Alle filtre må fjernes etter en tid, men der det er nødvendig å bytte filter i enkelte modeller, er det mulig å rengjøre filteret i oppvaskmaskinen for andre robotstøvsugere.

Hvis miljøet er spesielt viktig for deg, bør du velge en modell som bruker vaskbare filtre. Dette sparer deg også for mye penger.

Både HEPA-filtre og mikrofiltre kan vaskes avhengig av type, så sjekk spesifikasjonene til den valgte robotstøvsugeren.

Batteritid og oppladningstid: Hvor stor er din bolig?

Det er stor forskjell på hvor lang batteritid og ladetid er på de forskjellige robotstøvsugerne. Har du en veldig stor bolig, så er forholdet mellom lade- og driftstid det viktigste.

Modellene Roborock S7 og Ecovacs bruker for eksempel lang tid på lading sammenlignet med de andre modellene, men har en batteritid som gjør den i stand til å ta hele hjemmet ditt på én tur er jo ikke det noe problem. I motsetning har Irobot Roomba j7+ blitt testet for 102 (drift) og 137 (lading) minutter, et jevnere forhold.

De aller fleste robotstøvsugere går flere ganger tilbake til dokkingstasjon for lading underveis. Når du skal kjøpe robotstøvsugere bør du basere kjøpet blant annet på størrelsen på boligen din og behovet for rengjøring, så sjekke både kapasitet, batteritid og hvor lenge den må stå i dokkingstasjon før den er klar for en ny runde. 

Hvordan er din bolig innredet?

Måten hjemmet ditt er innredet på er avgjørende for hvordan robotstøvsugeren din vil rengjøre hjemmet ditt. Har du ulike gulvtyper, vanskelige kriker og kroker, trapper eller mange dørterskler bør du se nøye etter før du velger.

Gulvtyper og sugeevne

Noen overflater krever mer kraft enn andre, og generelt fungerer robotstøvsugere best på harde underlag. Men har du mange tepper, er det nå også mulig å finne en modell som gjør seg godt på tykke og raggete tepper.

Skal du støvsuge teppene er det en fordel å velge en robotstøvsuger med svært kraftig og god sugeevne. I våre tester presterer Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI best på tepper med sin sugekraft på 6000Pa.

Dørterskler 

Dørterskler er en utfordring for robotstøvsugeren. De fleste kan takle mindre høye terskler på mellom 1-1,5 cm. Sjekk ut vår sammenligningstabell der vi har ført opp den testede høyden hver modell kan håndtere. 

Du kan også vurdere å installere små ramper rundt dørtrinn slik at roboten lettere kommer seg rundt.

Trapper og trappesensor 

Hvis hjemmet ditt har flere etasjer og trapper, og du ønsker å bruke støvsugeren i andre etasje, er det viktig at du enten skjermer trappen eller at robotstøvsugeren er utstyrt med trappesensor. Trappesensor hindrer robotstøvsugeren i å falle ned trapper og gå i stykker. Alle modellene i vår test kommer med trappesensor.  

Nyttige funksjoner 

De beste robotstøvsugerne på markedet har flere nyttige funksjoner som gjør livet lettere for deg. Det skal vi se nærmere på nedenfor.

Smarte funksjoner

Flere av de beste robotstøvsugerne er utstyrt med såkalte smarte funksjoner som stemmestyring.

De kan kobles til Amazon Alexa eller Google Assistant stemmestyring, slik at du ikke trenger å åpne en app for å styre robotstøvsugeren. Som regel inkluderer stemmestyring enkle kommandoer som start, stopp, pause og lade.

I vår test kan alle modeller styres via app så lenge den er knyttet til Wi-Fi, men det kan være lurt å sjekke hvilke app som er kompatible med. Ønsker du å bruke støvsugeren din via Google Home, Google Assistant eller Amazon Alexa? Det er kjedelig å komme med en modell som kun kan brukes via egen app dersom du selv ønsker å koble den opp mot Google Home.  

Det finnes også mer avanserte kommandoer for stemmestyring hvor du kan få den til å støvsuge i bestemte rom.

Det er imidlertid verdt å vite at denne typen kommandoer kun kan konfigureres med robotstøvsugere som kan kartlegge hjemmet ditt.

Integrert kamera

Det er også mulig å få robotstøvsugere med integrert kamera som kan ta bilder underveis mens den støvsuger. Robotstøvsugeren iRobot Roomba J7+ er et eksempel på dette. Kommer den over for eksempel et leketøy, tar den et bilde og sender det til deg via en tilsvarende app. Du kan da bestemme hvordan den skal reagere og om den skal unngå dette området i fremtiden.  

Indikator for støvbeholderen

Noen modeller er utstyrt med en indikator på toppen som viser når støvbeholderen må tømmes. Andre gir deg et varsel i appen eller forteller deg det med en stemme at støvbeholderen er full. Indikatoren er smart, slik at den kan sjekke gjenværende kapasitet raskt selv før den starter og tømmer den. Spesielt hvis du ikke er hjemme mens den støvsuger. 

Clean Base

Den største fordelen med automatisk tømming i en “Clean Base” er at støvsugeren kan gjøre rent når du ikke er hjemme uten å stoppe på grunn av full støvbeholder.

En annen betydelig fordel er at “Clean Base” har kapasitet for å samle mellom 30-60 fylte støvbeholdere før du må tømme den. Du trenger altså bare å tømme støvbeholderen i dokkingstasjon en gang i måneden. 

Timerfunksjon 

En timerfunksjon lar deg programmere støvsugeren til å virke til tider som passer deg. Du kan programmere den og dermed sette den til å kjøre mens du er på jobb, henter barna i barnehagen eller går tur med hunden. I tillegg vil den gå tilbake til ladestasjonen for lading om det er nødvendig. 

Cliff avoidance-teknologi

Cliff avoidance-teknologi er en trappesensor som, takket være sensorer, oppdager når det er fare for at robotstøvsugeren din kan falle ned trapper. Denne funksjonen er praktisk hvis du ønsker å stille inn robotstøvsugeren til å gå på et gulv der trappen ikke kan stenges av.

FAQ

Hvilken robotstøvsuger er best i test?

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×