Opdateret november 2023

Sovepose test – beste sovepose 2022

Af Charlotte BAdge
Charlotte

Charlotte er 36 år gammel og bor på øya Sotra utenfor Bergen. På øya hun bor er det mange muligheter for tur og noe av det beste Charlotte vet er...

Prissammenligning i samarbejde med  Prisjakt Logo

Planlegger du en tur i nærmeste fremtid og har behov for en god sovepose? Eller har din gamle modell gjort jobben sin og det er på tide å bytte den ut? Uansett grunn, en god sovepose er gull verdt for at turen skal bli vellykket.

En riktig sovepose skal enkelt og greit sørge for at du sover komfortabelt gjennom hele natten, men med alle de ulike modellene som finnes på markedet kan det være vanskelig å vite akkurat hvilke av dem som dekker dine behov. Dette skal vi veilede deg gjennom, slik at du ender opp med en varm sovepose for din neste overnatting.

Er du på utkikk etter en sovepose anbefaler vi at du lese gjennom vår sovepose best i test. Her går vi gjennom hver enkelt modell blant våre testprodukter og viser deg både fordeler og ulemper med hver modell. I tillegg finner du en kjøpsguide i vår test av soveposer, som vil være til god hjelp når du skal velge rett modell for deg.

Marmot Sawtooth Regular

beste sovepose

Fordele
 • pros-icon.svg Innvendig oppbevaringslomme
 • pros-icon.svg Isolerer mot kald trekk og “døde” luftlommer
 • pros-icon.svg Solide glidelåser som ikke hekter seg
 • pros-icon.svg Romslig bunn for større føtter
 • pros-icon.svg Passer best for en høyde på opptil 185 cm

Detaljeret gennemgang

Marmot Sawtooth er er virkelig allsidig pose som vil vare i mange år fremover. Her får du god passform, innerstoff av høy kvalitet og slitesterkt ytterstoff, samt mange smarte funksjoner for en god natt søvn.

Sawtooth er en av Marmot sine bestselgende soveposer, og fungerer ypperlig fra tidlig vår til sen høst.med sin  nedre komfortgrense på -9,1°C.

Soveposen er fylt med RDS-sertifisert 650 og FP andedun, samt at det er behandlet med Down Defender. Dette gjør at fukt ikke oppstår, bedre isolasjon og at soveposen tørker raskere enn vanlig.

Soveposen kommer med en svært god god passform og egner seg godt for deg som ikke er høyere enn 183 cm.  Den dunfylte hetten og kragen gir svært gode isolasjonsegenskaper og høy komfort.

Glidelåsen er toveis, slik at du kan lufte i bunnen om samtidig som du kan lukke toppen. Her er det også mulighet for å sitte oppreist i posen, noe som er praktisk om det er kaldt på kvelden før du skal legge deg.

Her får du et impregnert ytterstoff som har vannavstøtende egenskaper. Du får med andre ord mye for pengene og dette er en klar vinner av vår sovepose test.

Fordele
 • pros-icon.svg Glidelåsen er ekstra lang
 • pros-icon.svg Snor i nakkeområdet for enestående isolasjon
 • pros-icon.svg Best egnet for vår, sommer og høst
 • pros-icon.svg Behagelig Polyester 190T gir god komfort
 • pros-icon.svg Lett å pakke sammen etter bruk

Detaljeret gennemgang

Mammut Nordic er en rimelig sovepose med god kvalitet som er ypperlige for de nettene som ikke er så kalde. God passform, ekstra isolasjon for utsatte steder og lett å krype opp i.

Mammut Nordic er en budsjettvennlig 3-sesong sovepose som gir både kvalitet og komfort, og er en allround pose som egner seg for de fleste typer overnatting utendørs.

Posen er produsert med et yttermateriale av slitesterkt nylon, og er fylt med dun fra and. Dun er varmere, lettere, komprimeres enklere og er mer holdbart, sammenlignet med syntetiske soveposer. I tillegg finner du Performance Hood for enda mer varme i hodeområdet.

Mammut Nordic er en sovepose som kombinerer pustende isolasjon på innsiden og et yttermateriale som er motstandsdyktig mot vann- og vind. Soveposen kommer med en god ergonomisk utforming, og ekstra plass rundt føttene. Her kan man finne seg godt til rette med en høyde på opptil 195 cm.

Langs glidelåsen går det en innvendig isolasjonsklaff slik at du slipper den kalde trekken som kan oppstå rundt glidelåsen. Er du på utkikk etter en av de rimeligere soveposene, vil du garantert bli fornøyd med denne posen fra Mammut.

Fordele
 • pros-icon.svg Kommer med 10 års garanti
 • pros-icon.svg Passer for deg som er opp til 185 cm
 • pros-icon.svg Laveste egenvekten
 • pros-icon.svg 700+ FP premium andedun i posen
 • pros-icon.svg Svært funksjonelle løsninger

Detaljeret gennemgang

Mountain Equipment Helium 400 har en svært lav vekt og egner seg når du skal bære langt. Gir god varme med fyll av dun, selv med litt vind og har en ypperlig passform.

Mountain Equipment Helium 400 er en lett og varm pose for sommeren, som fint takler et par minusgrader. Her får du sove komfortabelt i en sovepose med høy komfort og den beste kvaliteten.

Mountain Equipment egner seg svært godt for når man skal telte på fjellet, eller på klatreturer og sykkelturer. Ved hjelp av en nærmest perfekt konstruksjon opplever du en effektiv varmeeffekt, og unngår samtidig at dun forflytter seg uønsket rundt i soveposen.

I denne soveposen, i likhet med alle fra Mountain Equipment, finner du kun dun som er godkjent etter The Down Codex. The DOWN CODEX®  sikrer at du får dun som redusere risikoen for dårlig dyrevelferd og den beste kvaliteten.

Soveposen er produsert med helt nytt ytterstoff, Helium TM 20 som har en materialvekt på bare 38g per m/2. I tillegg å være en lett sovepose, er stoffet også både komfortabelt og pustende, samt har bedre vindavvisende egenskaper enn tidligere.

Guide

Marmot Sawtooth Regular Mammut Nordic OTI 3-Season Mountain Equipment Helium 400 Mammut Tyin MTI 5-season
Passform Mummy Mummy Mummy Mummy
Sesong 3-sesong 3-sesong Vår/Sommer Vinter/vår/høst
Fyllmateriale Andedun Syntetisk Andedun Syntetisk
Max anbefalt kroppslengde 183 cm 195 cm 185 cm 200 cm
T-Comfort: -6,4°C
T-Limit: -13,3°C
T-Extreme: -33,1°C
-6,4°C
-13,3°C
-33,1°C
-1 °C
-7 °C
-25 °C
0 °C
-3 °C
-24 °C
-12 °C
-20 °C
-25 °C
Pakket størrelse 25 x 41 cm 8,2 l (volum) 24 x 20 x 17 cm 16,8 l (volum)
Funksjoner Lettvekt, vannavvisende Tilkoblingsbar Lettvekt, Vanntett Vanntett,
Vekt 1130 gram 1410 gram 820gram 3050 gram

Slik velger du rett sovepose

Det er et utrolig mange ulike soveposer på markedet, og det er stor forskjell mellom soveposer. Hvilke du skal velge avhenger av flere viktige punkter. Du bør velge en som passer for ditt bruk, og her skal vi hjelpe deg med hvordan du velger en sovepose som du kan være fornøyd med for flere år.

TEMPERATUR 

Dette er nok både det første og viktigste du bør tenke over. En sovepose som blir for kald eller for varm ønsker du ikke å bruke. Vår anbefaling vil være at du heller kjøpe en sovepose som blir for varm enn for kald. Soveposene kan åpnes opp dersom du utover kvelden kjenner at det blir for mye varme.

Alt etter hvor du planlegger å overnatte vil temperaturene variere, og ikke minst er det avhengig av hvilke årstid det er. Skal du overnatte ute om sommeren, vil det være stor forskjell på grader sammenlignet med vinteren.

For de ulike soveposene kan man si at dette er grader de fungerer alle best i:

 • – Sommer: -2°C til +15°C
 • – 3-sesong: -2°C til -10°C
 • – Vinter: -5°C til -20°C
 • – 5-sesong: kaldere enn -20°C

En god sovepose skal holde på den varme luften som kroppen din produserer, og isolere deg mot den kalde luften utenfor soveposen. Med andre ord må du velge en sovepose som ikke er verken for varm eller kald. Fra 1. januar 2005 ble det satt en europeisk standard (EN13537) for hvordan man måler temperatur av soveposer. Den nye standarden krever at man måler 4 verdier, og ved hjelp av dette kan du vite hvilke av soveposene som er riktig sovepose for deg og omgivelsene du befinner deg i.

 • KOMFORTTEMPERATUR, T-COMFORT
  • Angir den nedre temperaturgrense hvor en kan forvente at de fleste kvinner vil oppleve å sove komfortabelt i soveposen, samt at det ofte passer for å angi korrekt verdi for nybegynnere brukere av soveposer.
 • NEDRE GRENSE-TEMPERATUR, T-LIMIT
  • Angir den nedre grense for temperatur  hvor en forventer at en standard mann vil kunne sove komfortabelt i soveposen.
 • NEDRE EKSTREMTEMPERATUR, T-EXT
  • Angir den grensen for temperatur hvor det kan være potensiell farlig, og at en nedkjøling kan oppstå etter noe tid, som oftest etter seks timer for de fleste kvinner.
 • MAKSIMUMSTEMPERATUR,T-MAX
  • Angir den øvre grensen for temperatur der en vanlig mann kan sove komfortabelt uten å svette.

SYNTETISK ELLER DUN

De fleste soveposer er enten fylt med dun, eller de er syntetiske eller med fiberfyll.

Dun er et naturmateriale og er hentet fra enten gås eller and. Det er underfjærene til disse som gir den ekstreme isolasjonen til soveposer. Dun er varmere, lettere, komprimeres enklere og er mer holdbart.

Klare fordeler med å velge soveposene med dun:

 • Dun gir bedre varme og isolerer i forhold til vekt
 • De kan komprimeres kraftig, og tar mindre plass i sekken og veier mindre
 • Dun er langt mer holdbart – kjøper du en god dunpose, har du den lenge

Syntetisk fyllstoff er kunstfiber (polymer) som er framstilt som hule tråder, eller ørsmå rør for å holde bedre på luft og for å redusere vekten. De fleste av soveposene som blir solgt i dag er syntetiske.

Klare fordeler med å velge de syntetiske soveposene:

 • Soveposene er rimeligere
 • Mister ikke isoleringsevnen når det blir vått
 • Bra for allergikere

BÆREVEKT 

Dersom du har tenkt deg på lang tur i fjellet er en riktig sovepose for deg en som har lavest mulig vekt, samtidig som den holder deg varm nok. Ønsker du å ha soveposen i sekken bør du sjekke opp hvor mye volum den opptar.
Skal du derimot parkere svært nærme overnattingsstedet er ikke vekt så viktig for deg.

MATERIALE PÅ UTSIDEN 

En viktig egenskap for å øke komfort er at soveposen består av et ytterstoffet som er pustende, og at du dermed unngår at kondens skaper fuktighet i posen.

Noen soveposer har en utside som tåler en del fuktighet, samt også vind, men ikke direkte regnbyger. Skal du sove unde åpen himmel kan du med fordel velge å gå til innkjøp av et ekstra trekk til å ha utenpå soveposen. På markedet finnes det trekk som er helt tette av nylon, trekk som har pustende bomull på oversiden, og trekk laget i membranmaterialer som Dermizax, Gore Tex o.l. Disse trekkene er vanntette samtidig som de puster.

STØRRELSE PÅ SOVEPOSEN 

For at du skal få mest mulig komfort og isolasjon mot kulde, må du ha en sovepose som passer til din personlengde og gir deg nok plass. Dersom du kjøper en som er for kort vil det bli for flat nederst i soveposen, og dermed gi dårlig isolasjon. Kjøper du soveposen for lang, vil du derimot ikke klare å varme opp all luften like godt, og dermed blir det også for kaldt.

Merk deg at det finnes egne soveposer for kvinner som har kortere lengde, og med som regel litt mer plass og varme rundt føtter, hofter og bryst.

GODT LIGGEUNDERLAG 

En pose er helt avhengig av et godt liggeunderlag for å isolere varmen rundt kroppen din best mulig. Dette gjør at du hindrer mest mulig varmetap, noe som gjelder både for overnatting i hengekøye, telt eller i fri natur.

ANDRE NYTTIGE EGENSKAPER DU BØR VURDERE
Kanskje ikke det aller viktigste, men dette kan være små detaljer som gir økt kvalitet på nattesøvnen når du skal overnatte i naturen.

Opplever du ofte at du fryser selv om soveposen skal holde, kan det være en fordel om du velger at soveposen din skal ha halssnøring, varmekrage eller/og fasongsydd hodehette. Dette gjør at den oppvarmede luften holder seg i soveposen, for best mulig isolasjon.

Velger du en av soveposene med toveis glidelås får du mulighet for å lufte i fotenden. En slik glidelås kan være godt å ha om morgenene når man står opp.

Pass på at du også sjekker bredden på soveposen. Er du litt bred, eller bare ønsker at soveposen skal være litt mer romslig, kan du velge en av de bredere modellene.

Pris

I likhet med annet utstyr for tur, finner du modeller til både en høy pris, men også rimeligere. Her bør du vurdere hvor mye du skal bruke posen, og skal du bruke den mye kan det være lurt å legge i litt ekstra penger. Skal du bare kjøpe posen for å bruke den innendørs på en hytte eller bare for en natt, kan du med fordel se på en pose til lavere pris.

FAQ

Hvilke sovepose er best i test ?

I vår sovepose test ble Marmot Sawtooth Regular best i test. En allsidig sovepose med god passform, smarte funksjoner og av høy kvalitet.

Hvor varm bør soveposen være?

For at du skal finne den soveposen som vil holde deg varm nok, bør du først vite hvor mange grader omgivelsene rundt deg vil være, og deretter sjekke opp hva den oppgitte komforttemperaturen er.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×