Dyson V8 Absolute + Generation 2020
Derfor skal du velge Dyson V8 Absolute + Generation 2020 Med testvinner Dyson V8 Absolute + Generation 2020 får du en multifunksjonell og kraftig støvsuger som ikke bare er lett å håndtere, men som også er god for ulike typer overflater. Den håndterer også dyrehår uten problemer, og den er også veldig stille. Praktisk Dyson håndholdt støvsuger er utstyrt med to RadialTM sykloner, som med sine 15 sykloner har en sterk sentrifugalkraft på 115 watt.…
Sjekk prisen →Les vår trådløs støvsuger test, hvor vi har kåret årets ti beste trådløse støvsugere. De beste trådløs støvsuger fjerner ikke bare effektivt smuss og skitt fra alle overflater, men er også enkel og praktisk å manøvrere.
En trådløs støvsuger av god kvalitet skal kunne brukes hvor som helst i hjemmet, slik at du enkelt kommer deg under lave møbler, bak trange steder og høyt oppe på listene ved taket.
I vår test av støvsugere tar vi en nærmere titt på alle de essensielle funksjonene som sugeevne, design og manøvrerbarhet, kapasiteten til støvbeholderen og praktisk tilbehør. I vår trådløs støvsuger test sjekker vi også om de trådløse støvsugerne egner seg for hjem med kjæledyr.
I vår kjøpsguide går vi i detalj med de nevnte egenskapene og funksjonene, slik at du blir godt rustet til å finne den riktige modellen for deg og dine behov. Ønsker du i stedet en oversiktlig og rask oversikt over de ti modellene, kan du bare se på vår sammenligningstabell her.
Dyson V8 Absolute + Generation 2020 – best i test
Derfor skal du velge Dyson V8 Absolute + Generation 2020
Med testvinner Dyson V8 Absolute + Generation 2020 får du en multifunksjonell og kraftig støvsuger som ikke bare er lett å håndtere, men som også er god for ulike typer overflater. Den håndterer også dyrehår uten problemer, og den er også veldig stille.
Praktisk
Dyson håndholdt støvsuger er utstyrt med to RadialTM sykloner, som med sine 15 sykloner har en sterk sentrifugalkraft på 115 watt. Dermed får du tak i selv mikroskopisk støv og skitt. I tillegg får du flere munnstykker, slik at du kan støvsuge alle overflater og komme deg rundt i alle kriker og kroker uten problemer. En svært god støvsuger som passer derfor både til boliger med harde overflater og tepper, samtidig som du også kan komme deg opp i høyden og gi taklistene en skikkelig omgang. Den motoriserte børsten er spesielt egnet for kjæledyrhår og lo. Den lille, myke støvbørsten er derimot spesielt effektiv til å fjerne støv fra hjemmets lister. Fugemunnstykket har et smart LED-lys, som gjør det enkelt å oppdage støv bak sofaen og andre møbler. Du kan øke sugekraften for ekstra gjenstridig smuss. Støvsugeren har to innstillinger.
Effektivt filtreringssystem og enkel tømming
Det effektive filtreringssystemet fanger opp allergener og alle støvpartikler. De samles i en 0,54 liters støvbeholder som er enkel å åpne. Dete er en av modellene som er poseløs, noe som er bedre for både lommeboken og miljøet, og tømming tar ingen tid. Etter støvsuging plasserer du støvsugeren i den medfølgende ladestasjonen, hvor den automatisk lades opp til neste bruk.
Ekstremt brukervennlig
Takket være det slanke designet er den trådløse Dyson V8 Absolute enkel å manøvrere og håndtere. Den er spesielt egnet for å komme til på trange steder og under møbler. Å støvsuge bilen og trappen ordentlig kan være vanskelig, men ikke nå lenger! For med testvinner Dyson 8 Absolute går dette lekende lett!
Spesifikasjoner:
- Batteritid: opptil 40 minutter
- Oppladningstid: 300 minutter
- Volum: 0,54 liter
- Sugeevne: 21,6 volt
- Enkel å håndtere
- Kraftfull ledningsfri støvsuger
- Godt egnet til hjem med kjæledyr og dyrehår
- Lydsvak motor
- Godt utvalg av tilbehør
- Batteritid kortere ved høy sugeevne
- På-knapp må holdes inne ved bruk
Bosch Serie | 2 Readyy’y 14.4V BBHF214G – beste billige
Derfor skal du velge Bosch Serie | 2 Readyy’y 14.4V BBHF214G
Bosch trådløs støvsuger kommer med 14,4 volt, er lett i vekt og kan enkelt manøvreres rundt og er derfor perfekt for trange rom og sprekker, og håndterer også store overflater rundt i et hjem. I tillegg så kan den brukes som skaftstøvsuger, men du kan også bruke den avtakbare håndstøvsugeren separat.
Praktisk 2-i-1-støvsuger
Støvsugeren fra Bosch gir deg massevis av fleksibilitet, da du kan fjerne hoveddelen og bruke den som håndstøvsuger. Setter du den på stangen kan du bruke støvsugeren som skaftstøvsuger. I tillegg er støvsugeren lett i vekt med sine 2,4 kilo, så armen blir aldri sliten og du klarer å støvsuge hele huset på i en omgang. Munnstykket med allroundbørsten er egnet for alle typer overflater som harde gulv og myke tepper takket være det fleksible munnstykket.
Fleksibel
Vi liker veldig godt mikofilteret med høy ytelse som fanger opp alle mikroskopiske partikler og smuss, for deretter å låse det inne i støvbeholderen. I tillegg kan børsten som sitter inne i hodet fjernes og rengjøres etter behov, slik at du alltid får mest mulig ut av denne trådløse støvsugeren. Den har to hastighetsinnstillinger, og du kan velge den hastigheten som passer best for den gitte situasjonen. I tillegg er støvsugeren veldig stillegående, slik at du kan bruke den i hele hjemmet uten å lage for mye støy. Støvbeholderen har en kapasitet på 0,4 liter, noe som ikke er fullt så stort, og den må derfor tømmes relativt ofte.
Slitesterk
Støvsugeren inneholder smarte oppladbare litium-ionbatterier, som er kjent for å ha spesielt lang levetid, samtidig som de har høy ytelse og kortere ladetid. Bare sett støvsugeren til lading når du er ferdig med den. Det er ingen ladestasjon, så du bestemmer selv hvor du skal lade den, slik at du alltid har den for hånden. På full lading har den en driftstid på opptil 38 minutter, mens ladetiden er 300 minutter. Den batteridrevne støvsugeren får toppkarakter av oss og du får mye for pengene.
Spesifikasjoner:
- Batteritid: opptil 38 minutter
- Oppladningstid: 300 minutter
- Volum: 0,4 liter
- Sugeevne: 14,4 volt
- 2 hastighetsinnstillinger
- Indikator for oppladning
- Mikrofilter
- 2-i-1-funksjon
- Batteri kan ikke skiftes ut
- Ikke så mye tilbehør
Dyson V11 Absolute Extra Generation 2020 – beste premium
Derfor skal du velge Dyson V11 Absolute Extra Generation 2020
En effektiv og trådløs støvsuger med kraftig sugekraft på grunn av 14 sykloner som fanger opp 99,9 % av både synlige og usynlige støvpartikler – et 20 % bedre sug enn andre modeller fra Dyson.
Smart 2-i-1-modell
Ønsker du å bruke en støvsuger på mange ulike overflater, er denne Dyson V11 Absolute et opplagt valg. Du kan bruke den både som skaftstøvsuger og håndholdt støvsuger. Dyson V11 Absolute er utstyrt med munnstykket med moment, som tilpasser seg overflaten. De stive nylonbørstene på munnstykket er egnet for å fjerne gjenstridig smuss og skitt fra tepper. På hardere overflater bruker Dyson V11 Absolute en myk karbonfiberklut som skånsomt fjerner støv og skitt. En motor med kraftige sugeevnen sørger for at støv fjernes fra sprekker.
Hygienisk
Støvbeholderen har en kapasitet på 0,76 liter, noe som gir deg god mulighet til å støvsuge mange flater før den skal tømmes. Når det er på tide å tømme den, gjøres dette raskt og enkelt ved å trykke på en knapp. Bunnen av beholderen åpnes og du kan banke oppsamlet smuss direkte ned i søppelbøtten uten å berøre den.
Godt overblikk
På toppen av Dyson V11 Absolute håndholdt støvsuger er en utrolig smart LCD-skjerm. Den indikerer både når støvsugeren er fulladet, men også hvilken innstilling som er valgt. På en enkelt lading kan du støvsuge i opptil 60 minutter, avhengig av hvilken funksjon du velger. På støvsugeren kan du velge mellom hele tre innstillinger, avhengig av hva du skal støvsuge. Du stiller den enkelt inn ved å trykke direkte på skjermen. For spesielt skitne områder kan du velge funksjonen boost på Dyson V11 Absolute. Når du er ferdig med å bruke Dyson V11 Absolute, kobler du den ganske enkelt til den medfølgende ladestasjonen som kan monteres på veggen. På den måten har du den alltid for hånden og klar til bruk! Dyson V11 Absolute: En allsidig og kraftig trådløs støvsuger.
Spesifikasjoner:
- Batteritid: opptil 60 minutter
- Oppladningstid: 270 minutter
- Volum: 0,76 liter
- Sugeevne: 29,4 volt
- LCD-display
- Hygienisk tømning av støvbeholderen
- 3 innstillinger for effekt
- Svært god sugeevne
- Stor støvbeholder
- Av-knapp kan ikke låses
- Virker best når den går rett fremover
Samsung Jet 70 Complete VS15T7036R5 – beste trådløse støvsuger med stor støvbeholder
Derfor skal du velge Samsung Jet 70 Complete VS15T7036R5
Er du på jakt etter en kraftig, men samtidig lett trådløs støvsuger, er denne modellen et opplagt valg. Det er ikke uten grunn at den ble kåret til best i test av Forbrukerrådet tænk. Den har en digital invertermotor som genererer en sugekraft på opptil 150 watt. Støvsugeren fra Samsung er utstyrt med en svært effektiv multi-syklon-design. De 9 syklonene og 27 luftinntakene sikrer et minimalt tap av sugekraft under bruk. Selv fine støvpartikler plukkes opp av støvsugeren fra både tepper og glatte gulv ved hjelp av god sugeevne.
Munnstykket med turbo oppnår 3750 omdreininger i minuttet, og hodet kan roteres hele 180 grader, slik at du kommer deg inn i alle hjørner og sprekker.
Modellen har et femlags HEPA-filter som samler opp 99,999 % av mikrostøv og allergener på 0,3~10 µm. Resultatet er betydelig renere luft. Det myke munnstykket er utstyrt med sammenvevde antistatiske sølvtråder som hindrer dyrehår i å sette seg fast. Støvsugeren er lett i vekt og veier kun 1,48 kg og er derfor 21 % lettere enn en vanlig støvsuger fra samme merke.
Støvbeholderen har en praktisk talt stor kapasitet på 0,8 liter og kan raskt skilles fra hoveddelen for enkel rengjøring. Det følger også med en smart og fleksibel 2-i-1 ladestasjon som kan monteres på veggen eller brukes som vanlig lader med det avtakbare batteriet.
Spesifikasjoner:
- Batteritid: opptil 40 minutter
- Oppladningstid: 210 minutter
- Volum: 0,80 liter
- Sugeevne: 21,6 volt
- 3 hastighetsinnstillinger
- God sugeevne på opptil 150 watt
- 5-lags HEPA-filter
- Digitalt display
- Avtakbart batteri
- Ikke så effektiv på store smussflekker
Electrolux Pure Q9 PQ91-40GG – beste lydsvake støvsuger
Derfor skal du velge Electrolux Pure Q9 PQ91-40GG
En praktisk trådløs og kraftig støvsuger for harde gulv og myke tepper. Den har en smart, magnetisk ladestasjon som du bare trenger å koble til når støvsugeren er tom. Du kan også selv bestemme om du vil bruke den som skaftstøvsuger eller håndholdt støvsuger. En håndstøvsuger kan taes av når du ønsker å støvsuge hyller og andre overflater som ikke er så lett tilgjengelige med en tradisjonell støvsuger. Med sine 75 desibel har den trådløse støvsugeren også spesielt stillegående motor. Dette er en av de poseløse modellene og har i stedet en 0,3 liters støvbeholder som kan tømmes enkelt og raskt etter behov. Filteret kan også vaskes, så du sparer ikke bare på poser, men også på filtre, siden du ikke trenger å kjøpe nye med jevne mellomrom.
Foran på støvsugerhodet er det små LED-lys som gjør det lettere å se i mørke omgivelser. Alt støv og skitt gjemt bak og under møbler blir mye lettere å se og støvsuge ved hjelp av LED-lys.
Den trådløse støvsugeren har tre innstillinger man kan velge mellom. På full lading kan den gå i 51 minutter på laveste hastighet. Ved middels hastighet har den en driftstid på 23 minutter og 14 minutter på høyeste hastighet.
Spesifikasjoner:
- Batteritid: opptil 51 minutter
- Oppladningstid: 210 minutter
- Volum: 0,30 liter
- Sugeevne: 21,6 volt
- Lydsvak motor
- LED-lys foran
- Magnetisk ladestasjon
- BrushRollClean
- Ikke så egnet for hjem med husdyr
Dyson V12 Detect Slim Absolute – beste lette trådløse Dyson støvsuger
Derfor skal du velge Dyson V12 Detect Slim Absolute
Trenger du en god trådløs støvsuger med mye tilbehør egnet for alle slags overflater, så er denne trådløse støvsugeren fra Dyson perfekt for deg. Her får du med flere mynnstyjjer, blant annet en børsterull, et munnstykke med led-lys, et fleksibelt munnstykke for lave områder og et avlangt munnstykke for støvsuging av sprekker. Med den kraftige sugekraften på hele 150 watt kan du være trygg på at du får støvsuget hele hjemmet. I tillegg er støvsugeren, med sine 2,2 kilo, utrolig enkel å manøvrere, og du slipper smerter i håndledd og arm under arbeidet.
Den smarte LCD-skjermen gir deg total oversikt over rengjøringen. Den innebygde piezosensoren måler støvnivået i hjemmet ditt, slik at du alltid kan sørge for å holde det nede. LED-lyset foran på munnstykket lyser på en slik måte at det er mye lettere for deg å oppdage støv og skitt. Støvsugeren er mest nøyaktig i automatisk modus, så du trenger ikke engang å stille inn den. Du kan imidlertid velge mellom tre innstillinger på denne trådløse støvsugeren fra Dyson. Ved hjelp av automodusen får du en balansert effekt, mens ecomodus gjør det lettere å støvsuge større flater. Funksjonen boost er derimot egnet for intensive, men korte intervaller. En liten trådløs støvsuger som er lett og utstyrt med en praktisk av og på-knapp.
Spesifikasjoner:
- Batteritid: opptil 60 minutter
- Oppladningstid: 240 minutter
- Volum: 0,35 liter
- Sugeevne: 29,4 volt
- LCD-skjerm
- Piezo-sensor
- Massevis av tilbehør
- Lys foran
- Forholdsvis liten støvbeholder; må tømmes ofte
- Utfordrende å fjerne hår med
Bosch Serie | 4 Flexxo 25.2V BBH3ZOO25 – beste trådløse støvsuger med integrert oppbevaring
Derfor skal du velge Bosch Serie | 4 Flexxo 25.2V BBH3ZOO25
En lett og allsidig håndholdt støvsuger til hjemmet, trappen og bilen. Modellen har en lang driftstid på opptil 55 minutter, mens ladetiden er 4-5 timer. Den inneholder et oppladbart litium-ionbatteri som er kjent for å ha god holdbarhet og rask ladetid. Flere praktiske munnstykker som oppbevares for enkelhets skyld som en integrert del av den trådløse støvsugeren. På den måten har du alltid munnstykker klare og kan raskt bytte ut et munnstykke når du trenger det. Du får også et langt munnstykke, slik at du enkelt kan komme deg høyt opp og få støvsuget lister.
Den er utstyrt med to hastighetsinnstillinger, slik at du selv kan stille inn styrke for sugekraft du trenger i en gitt situasjon. Du kan også velge å bruke den som håndstøvsuger ved å fjerne den mindre delen med tilhørende støvbeholder. Setter du på delen igjen har du igjen stangstøvsuger, som gjør det lettere å støvsuge de ulike overflatene du har i huset.
Støvbeholderen har en kapasitet på 0,4 liter, som enkelt tømmes for innhold. Dermed slipper bryet med å skifte poser. Filteret er også vaskbart, så du slipper å kjøpe nye filtre nå og da.
Spesifikasjoner:
- Batteritid: opptil 55 minutter
- Oppladningstid: 300 minutter
- Volum: 0,4 liter
- Sugeevne: 25,2 volt
- Praktisk oppbevaring for tilbehør
- 2 innstillinger for hastighet
- LED-indikator
- På- og avknapp
- Ikke så egnet for å fjerne dyrehår
- Litt tung å manøvrere
Miele Triflex HX2 – beste multifunksjonelle trådløse støvsuger
Derfor skal du velge Miele Triflex HX2
Støvsugeren fra Miele er ikke uten grunn kåret til best i test av Forbrukerrådet tænk. Modellen er god til harde gulv, samt til å suge opp smuler og hår på tepper. Den er laget i et smart 3-i-1 design og kan brukes på forskjellige måter. Den kan brukes både som håndstøvsuger og har to tilleggsinnstillinger, hvor PowerUnit kan plasseres øverst eller nederst på selve skaftet. Med en håndholdt støvsuger får du mer bevegelsesfrihet, da støvsuging av for eksempel gulv er mindre belastende når PowerUnit er plassert i bunnen. Hvis du plasserer PowerUnit på toppen, er det mye lettere å komme opp i høyden eller under møbler. Den veier kun 3,6 kg, samtidig som vekten fordeles hensiktsmessig, slik at belastningen blir mindre for deg.
Støvsugeren er spesielt effektiv på harde gulv, men også i sprekker og til å suge opp smuler og hår fra tepper. Takket være det smarte designet er den helt perfekt for trapper og kan også enkelt brukes til å rengjøre bilen.
Støvsugeren er også utstyrt med et svært praktisk LED-lys, slik at det blir mye lettere å oppdage støv og smuss. Den er utstyrt med et svært effektivt HEPA-filter som fanger opp 99,999 % av fine støvpartikler, allergener og bakterier.
Spesifikasjoner:
- Batteritid: opptil 60 minutter
- Oppladningstid: 240 minutter
- Volum: 0,50 liter
- Sugeevne: 25,2 volt
- Praktisk design med 3-i-1
- Elektronisk munnstykke justerer sugekraften
- HEPA-filter
- Hele 60 minutters driftstid
- Kraftig luftstrøm på 100 km/t
- Lange hår har tendens til å sette seg fast
Shark IZ201EUT – beste trådløse støvsuger for hundehår
Derfor skal du velge Shark IZ201EUT
Har du hund eller katt, er Shark håndholdt støvsuger det perfekte valget for deg og ditt hjem. Et helt spesiell munnstykke med funksjonen «Anti Hair Wrap» er inkludert, som sørger for at langt hår ikke floker seg og tetter børsten. I tillegg er støvbeholderen stor med sine 0,7 liter, slik at du slipper å tømme den for ofte. På full lading kan støvsugeren gå i opptil 55 minutter, hvoretter du bare trenger å koble til laderen for å lade den. Du kan derfor fritt bestemme hvor du vil lade den.
Skaftet på støvsugeren er fleksibel og kan foldes i to. Det er ikke bare smart når du skal finne en oppbevaringsplass, men også hvis du skal under møbler. Samtidig forblir støvsugerhodet parallelt med gulvet og løftes ikke.
Shark modell er utstyrt med to innstillinger slik at du kan stille den inn til overflaten du trenger for å støvsuge. I tillegg til de to innstillingene er det også en turbofunksjon dersom du trenger mer intens sugekraft fra motor. Det er også et praktisk LED-lys på munnstykket, slik at det er lettere å oppdage skitt og smuss i mørke omgivelser eller under møbler.
Spesifikasjoner:
- Batteritid: opptil 55 minutter
- Oppladningstid: 300 minutter
- Volum: 0,4 liter
- Sugeevne: 25,2 volt
- Kan legges sammen for enklere oppbevaring
- HEPA-filter
- Stor beholder på 0,7 liter
- Kan lades opp der du vil
- Munnstykke med spesialbørste til hunde- og kattehår
- Litt tung å manøvrere
- Børstene kan ikke taes av for rengjøring
Electrolux WQ61-40OG – beste håndholdt støvsuger i stilrent design
Derfor skal du velge Electrolux WQ61-40OG
En poseløs støvsuger med vaskbart mikrofilter og støvbeholder på 0,3 liter. Støvbeholderen er ikke særlig stor, og du bør derfor regne med å tømme den relativt ofte. På den annen side er det både enkelt og raskt å tømme den! Filteret kan vaskes, så du slipper å gå ut og kjøpe nytt ofte. Filtreringssystemet er sammensatt av flere nivåer som skiller støvet fra luften. Dette gjør at støvsugeren har en høy ytelse som opprettholdes over lengre tid. I tillegg sørger syklonfiltreringen for at støvsugeren har god sugeevne også når støvbeholderen er nesten full.
Du kan velge å bruke støvsugeren som en tradisjonell støvsuger med håndtak, eller du kan ta av den mindre delen og bruke den utelukkende som håndstøvsuger. En håndstøvsuger som medfølger gjør den mer allsidig i bruken, og du kan derfor støvsuge alt fra gulv, bord, møbler og persienner og lister når du bruker den som en håndholdt støvsuger.
Det er en stående støvsuger, som betyr at selve støvsugeren kan stå oppreist. Dermed kan du enkelt la den stå hvis noe annet krever din oppmerksomhet. Det slitesterke litiumbatteriet er både kraftig og har lang levetid. Takket være den roterende børsten på munnstykket håndterer støvsugeren alle slags overflater som harde gulv og myke tepper.
- 2-i-1-støvsuger med avtakbar håndholdt støvsuger
- Roterende børste på munnstykke
- Kan stå oppreist
- Oppladbart
- Vaskbart støvbeholder og filter
- Ikke egnet for lange hår
- Liten støvbeholder
Slik velger du den beste trådløse støvsugeren
En trådløs støvsuger er veldig praktisk i en hektisk hverdag hvor du ofte og raskt ønsker å fjerne smuss og støv. Nettopp fordi den ikke har ledning, er den lettere og mer praktisk å ta ut, samt å manøvrere rundt i hele hjemmet.
En tradisjonell støvsuger virker ofte klønete fordi du må være i nærheten av en stikkontakt hele tiden. Dette unngår du helt når du bytter til en trådløs støvsuger.
I tillegg er designet på en trådløs støvsuger ofte bedre og slankere, noe som igjen gjør den lettere å håndtere. Du kan også spare penger hvis du velger en av de poseløse modellene, som har en praktisk støvbeholder som støvet samler seg i. Det må tømmes en gang i blant, men du slipper å bruke mye penger på poser med jevne mellomrom.
Vi har samlet all informasjon du trenger i vår praktiske og ekstremt nyttige (om vi må si det selv) guide. Du vil gå fra å være en nybegynner til en absolutt ekspert på alt som har med trådløse støvsugere å gjøre på rekordtid, så du vet nøyaktig hva du skal se etter.
Du blir smartere og slipper samtidig feilkjøp og sløsing med penger. For det er ikke sikkert at testvinner er den rette støvsugeren for deg.
8 gode grunner for å kjøpe en trådløs støvsuger
Hvis du fortsatt er i tvil om en trådløs støvsuger er noe for deg, har du her åtte kjappe (og gode) grunner til at du bør skynde deg ut for å skaffe deg en trådløs støvsuger med en gang. Det vil si, etter at du har lest kjøpsguiden vår, selvfølgelig:
- En trådløs støvsuger er (overraskende nok?) trådløs, noe som gjør den mindre klønete å håndtere og manøvrere rundt i hjemmet.
- Du sparer også tid fordi du ikke hele tiden trenger å koble ledningen til en ny stikkontakt mens du beveger deg rundt i rommet eller hjemmet.
- En trådløs støvsuger er derfor også lettere å ta frem og i bruk ved behov.
- En trådløs støvsuger er perfekt for støvsuging av trapper!
- En trådløs støvsuger er helt perfekt for rengjøring av bilen din, da den gir deg mer bevegelsesfrihet.
- I tillegg opptar en trådløs støvsuger mindre plass enn en tradisjonell støvsuger. Dette er ikke bare en fordel hvis du vil spare plass, men også fordi det blir lettere å finne en liten oppbevaringsplass hvor som helst i hjemmet.
- Du sparer penger på poser (og filtre hvis du velger et med vaskbart filter).
- Velger du 2-i-1 modellene med avtakbar håndstøvsuger kan du også bruke den både som tradisjonell støvsuger OG som håndstøvsuger, da den har innebygget håndholdt støvsuger. To fluer, en smekk og alt det der!
Du kan umulig være i tvil nå, men derfor er det alltid greit å sette seg inn i sakene før du kjøper en av de mange modellene. Og det er derfor vi er her for deg!
I det følgende går vi i dybden med alt du bør vite om trådløse støvsugere. Etter det kan du kan velge den rette for deg blant de mange forskjellige trådløse støvsugerne modellene på markedet, for det er ikke alltid at testvinner er den riktige støvsiger for ditt hjem. .
Hvilken gulvtype har du i ditt hjem?
For å få mest mulig ut av den trådløse støvsugeren din og være sikker på at den fungerer optimalt, bør du tenke deg litt om på forhånd. Vi anbefaler at du spesielt tenker på hvordan hjemmet ditt er innredet. Her tenker vi spesifikt på hvilke typer gulv du har i hjemmet ditt, for det er ikke helt uviktig. Noen trådløse støvsugere briljerer mer på én type gulv enn andre modeller. Har du i tillegg flere ulike typer gulv, er det også viktig å velge en trådløs støvsuger som kan håndtere de forskjellige overflatene.
Det er typisk tre typer gulv i et hjem: tregulv, fliser og tepper.
La oss se på dem en om gangen.
Tregulv
Har du mange tregulv er det viktig å velge en trådløs støvsuger som ikke riper opp det fine gulvet ditt. Den må derfor ha børster som er spesielt egnet for tregulv. Har du et gammelt plankegulv er det også viktig at du velger blant modeller som har god sugeevne, og du kan være trygg på å få sugd opp alt takket være en kraftig motor. Smuss og skitt kan nemlig lett falle gjennom sprekkene i det fine gulvet ditt, noe som er veldig irriterende. Derfor bør den trådløse støvsugeren din ha kraftig motor til å suge opp opp alt sammen.
Noe som er enda viktigere, er om du eller noen i husholdningen har allergier. Det er nettopp i sprekker i sofaen, mellom madrassen og sengerammen, og i sprekker mellom de vakre, gamle plankene det samler seg mye støv over tid. Sørg derfor for at kommer til overalt og får alt unna.
Fliser
Har du derimot mye fliser og/eller klinker i hjemmet er det helt klart en fordel å velge blant modellene av trådløse støvsugere som egner seg for harde gulv på samme måte som du også kan sette opp en tradisjonell støvsuger. Pass på at den har riktige børsterpå munnstykket slik at støvsugeren ikke skraper over flisene.
Munnstykker med soft roller er best egnet for harde gulv. Den riper ikke, men beveger seg forsiktig over gulvet. Har du mange harde gulv, som spesielt fliser, er det lurt å bruke en soft roller. De fleste modeller fra Dyson har akkurat denne type munnstykker.
Gulvtepper
Har du mange tepper du gjerne vil bruke den trådløse støvsugeren til, bør du sjekke om støvsugeren har en roterende børste på munnstykket. Den kan få tak i alt støvet som samler seg i det myke teppet.
Munnstykker
Naturlig nok må man tenke over munnstykker. Mange trådløse støvsugere har et hovedmunnstykke, som er en type kombimunnstykke. Denne typen munnstykker passer for både harde gulv og myke tepper. Men hvis du ønsker at en trådløs støvsuger skal fungere så optimalt som mulig, gjør du lurt i å se på en støvsuger som har det munnstykket du trenger. .
Best resultat får du også hvis det er forskjellige munnstykker til støvsugeren, som du kan bytte ut etter behov.
Et munnstykke for tregulv bør ha myk bust slik at du unngår merker på det fine gulvet ditt. Til parkettgulv kan du med fordel velge en støvsuger som har separat munnstykke for parkettgulv. Dette er som oftest et munnstykke med et hjul på hver side av selve munnstykket. Dette sikrer at rengjøringen av parkettgulvet ditt er så effektiv og skånsom som mulig.
For tepper bør du sørge for at du har et munnstykke med en roterende børste som kan løsne og fange opp hår, skitt og skitt fra teppet.
De fleste modeller blant trådløse støvsugere kommer med tilbehør i form av forskjellige munnstykker, så sjekk de enkelte delene før du kjøper.
Modellen Dyson V8 Absolute, som er best i test, er for eksempel tilgjengelig med flere forskjellige munnstykker, slik at du kan bruke den til både harde gulv og tepper, men også til lister og stukkatur i taket og til alle overflater som bord og møbler i hjemmet.
Når du har tenkt på gulvene dine og de ulike overflatene, vil det være mye lettere å velge riktig modell for deg.
Sugeevne
Sugekraft er selvsagt viktig når man ser på en støvsuger. Børstene er viktige, da de liksom feier sammen støvet, men da må støvsugeren også ha god sugeevne for å få med seg alt, slik at det ikke bare ligger i små hauger rundt i hjemmet ditt.
Du får det mest optimale rengjøringsresultatet hvis man ser på modeller som har svært god sugeevne. Det kan virke litt overveldende, og kanskje også litt forvirrende å finne ut hvor kraftig motor og sugekraft en trådløs støvsuger er. De ulike merkene legger ikke alltid vekt på det samme.
Noen modeller fremhever sugekraften i kilopascal, mens andre måler den i watt. Det er imidlertid en enkel regel du kan holde deg til, og det er at jo flere kilopascal eller watt en gitt modell har, jo kraftigere sugeevne har den vanligvis. Så langt så bra.
Dersom du ønsker å kunne styre sugeeffekten, avhengig av underlaget du støvsuger, bør du velge en modell med flere innstillinger for hastighet. Dette gir deg mulighet for å stille inn sugeevnen. Noen modeller har til og med en funksjon kalt boost, som betyr at du kan stille den til maksimal sugekraft for korte, men intense intervaller.
I den forbindelse skal du imidlertid være oppmerksom på at dette ofte forkorter driftstiden ganske mye, da den også må bruke mer energi. Denne funksjonen er derfor en god løsning hvis du raskt skal fjerne mye smuss, for eksempel hvis barna kommer inn med skitne støvler.
Med denne funksjonen boost kan du raskt kvitte deg med jord og småstein og deretter sette støvsugeren til å lade igjen. Boostfunksjonen skal imidlertid ikke ses på som en mulig styrke eller innstilling for effektiv rengjøring av hele boligen. Du ville rett og slett gått tom for batteri.
Batterilevetid – Hvor mange m² skal du støvsuge?
Trådløse støvsugere er batteridrevne støvsugere som også er ladbare støvsugere. På en måte avgjør hjemmet ditt også hvilket batteri og batterilevetid du bør sikte på. Tenk over hvor mange m2 batteriet vil dekke over? Har du et større hjem bør du selvfølgelig velge en trådløs støvsuger med et godt og holdbart batteri.
Skal du i hovedsak bruke den sporadisk til færre og mindre flater, er det ikke så viktig.Dette kan for eksempel å bruke en håndstøvsuger for å støvsuge bilen. Men hvis den i mange tilfeller skal kunne erstatte en tradisjonell støvsuger, er batterilevetiden viktig. Et batteri med kort levetid kan fort bli et irritasjonsmoment.
Oppladningstid
I den forbindelse bør du også se på ladetiden. Hvor lang tid tar en lading? Det avhenger av modellen. Det er imidlertid helt normalt at driftstiden er vesentlig kortere enn ladetiden. Ikke la dette avskrekke deg. Du bør imidlertid vurdere om ladetiden passer dine vaner og behov.
Det nytter ikke å velge en trådløs støvsuger eller håndstøvsuger med veldig lang ladetid hvis du trenger å støvsuge mange ganger i løpet av dagen, eller bare generelt støvsuger mye og ofte. På denne måten slipper du også å bli frustrert over å ikke få fjernet litt smuss når du vil fordi den ikke er helt ferdig ladet.
Så selv om driftstid er viktigst etter vår mening, er ikke ladetid uviktig og bør uansett være en del av dine vurderinger.
Batteritype
De fleste trådløse støvsugere inneholder et oppladbart batteri, og hvordan man lader opp batteriet varierer. Noen har en egen ladestasjon som du bare kobler støvsugeren inn i når du er ferdig. Andre må i stedet lades med tradisjonell lader på samme måte som for eksempel mobiltelefon.
Uansett hvilken type batteri som følger med støvsugeren, er det lurt å sjekke om den har et utskiftbart batteri. Alle batterier må skiftes på et tidspunkt. Dette gjelder også for oppladbare batterier. Holdbarheten avhenger både av typen, men også av hvor mye de har blitt brukt og hvor ofte de har blitt ladet.
I vår test finner du først og fremst trådløse støvsugere med litium-ionbatteri. La oss derfor raskt se nærmere på hva et litium-ionbatteri faktisk er.
Lithium-Ion (Li-Ion)
Et litium-ion-batteri er faktisk mer miljøvennlig enn andre typer batterier. Denne type batteri har relativt lang driftstid, samtidig som det er kjent for å være lett og egner seg derfor spesielt godt til bærbart utstyr. Dette er også en av grunnene til at den brukes til trådløse støvsugere, som du skal flytte rundt. Du skal regne med at et slikt batteri kan lades mellom 500 og 1000 ganger i gjennomsnitt. Igjen kommer det selvfølgelig an på hvordan det vedlikeholdes og brukes.
Hvis batteriet kan skiftes, kan du med fordel ha et ekstra batteri liggende hjemme som du bare kan koble til. Da er det heller ikke fullt så irriterende med kort batterilevetid.
Energimerking
Det er fortsatt ingen energimerking for støvsugere, men det er faktisk på vei og det er ventet at det fra 2024 kommer en energimerking av trådløse støvsugere og støvsugere generelt i EU. Så det er gode nyheter.
Fortvil imidlertid ikke over at det ikke finnes energimerke ennå. Du kan sjekke energiforbruket til en støvsuger selv manuelt. I den forbindelse er det to ting du bør se på: antall watt og støynivå (vi skal se mer på støynivået litt senere):
- Antall watt på 750 eller under
Watt indikerer en maskins energiforbruk. Det er også viktig for god absorpsjonsevne, men det er ikke avgjørende. Sugekapasiteten avhenger av flere ting, som for eksempel munnstykket. Skal du følge EU sine krav til økodesign bør du faktisk gå for en støvsuger på 900 watt eller mindre. Hvis du vil ha en virkelig energieffektiv støvsuger, bør du gå for 750 watt eller mindre.
- Støynivå under 75 desibel
Støynivået vurderes også ved energimerking. En vanlig samtale tilsvarer ca 60 desibel. Det betyr at det blir vanskelig å snakke sammen og ha en normal samtale dersom lydnivået overstiger 75 desibel. Visste du at øret faktisk oppfatter det som en dobling av lydnivået for hver ytterligere 10 desibel?
Bli klokere på lydnivået og støyen litt lengre nede.
Skal din støvsuger være poseløs?
Modellene i vår test er alle poseløse. Kort fortalt betyr det at de ikke har noen pose, men i stedet bruker en støvbeholder og et filter. Filteret må være rent for at støvsugeren skal fungere optimalt. Ofte kan filteret vaskes, så du slipper å kjøpe nytt hver gang. Det samme prinsippet gjelder for poser. Med en tradisjonell støvsuger må du ta ut posen når den er full og kaste den, og deretter setter du inn en helt ny pose. Dette kan fort ende opp med å bli dyrt, spesielt hvis du støvsuger ofte og mye. Gjør du det, er det mye penger å spare. Det er også bedre for miljøet, da du genererer mindre avfall. Støvbeholderen må bare tømmes, rengjøres, og så er du tilbake for å støvsuge igjen.
Poseløse støvsugere er generelt bedre egnet for glatte gulv.
Hvis du i hovedsak ønsker å bruke støvsugeren til tepper, er det best å velge en støvsuger med pose. Dette gjelder også hvis du har kjæledyr, da de etterlater seg mye hår. Støvsugere med poser har for tiden fortsatt mer sugekraft enn en poseløs støvsuger, samt at de faktisk også er litt mer hygienisk filter. Årsaken er at den fanger opp alt støv og skitt etter at det er støvsuget. Støvsugere med pose har også bedre luftstrøm da luften går rett gjennom røret, til posen og deretter til filteret, og så slipper luften ut igjen.
Dersom du eller noen andre i husstanden lider av allergi kan det derfor være en fordel å velge blant modellene som kommer med pose. Vil du unngå poser kan du gå for en modell med HEPA-filter, som er det mest allergivennlige filteret du kan få tak i.
Men så er det selvfølgelig den ulempen at du må bytte støvsugerpose regelmessig, noe som også kan bli dyrt. Vi anbefaler derfor alltid å også sjekke prisen på poser dersom du vurderer å kjøpe en modell med poser. På den måten unngår du å få en ubehagelig overraskelse i etterkant.
En ekstra ulempe med støvsugere med pose er at filtrene har en tendens til å tette seg. Når filteret er tett, reduseres også sugekapasiteten betraktelig. Derfor må du bytte ut posen med en ny hvis dette skjer.
Dessverre, i motsetning til poseløse støvsugere, kan du ikke bare rengjøre filteret, da det sitter fast i selve posen. Du skifter derfor både filter og pose samtidig. Dette kan bety at du må bytte ut posen før den i det hele tatt er fylt. Du risikerer derfor faktisk å måtte betale mye mer, siden du ikke får fullt utbytte av posen sin totale kapasitet.
Velger du en poseløs modell slipper du alt dette.
Allergivennlig – hvilken filtertype er best?
Slik vi allerede har nevnt er det et filter inne i støvsugeren. Det er imidlertid forskjell på filtre. Generelt vil du kunne få støvsugere med to typer filtre: mikrofilter og HEPA-filter.
Mikrofilter
Et mikrofilter er et effektivt filter som fanger mikropartikler inne. På denne måten unngår du at de lekker ut av støvsugeren og inn i hjemmet igjen. Det er ikke akkurat det en støvsuger er ment for å gjøre.
HEPA-filter
Et HEPA-filter er veldig likt et mikrofilter. Forskjellen er at den er bedre til å filtrere de små partiklene i støvet. Et HEPA-filter fanger og samler opp faktisk hele 99,97 % av partiklene så små som 0,3 mikron. I tillegg vil filteret, når støvet og skitten er samlet opp, sørger for at støvpartikler og smuss forblir inne i selve beholderen – på nøyaktig samme måte som mikrofilteret.
De to filtertypene ligner derfor hverandre på mange måter. Men siden HEPA-filteret er bedre til å samle opp mikropartikler under støvsuging enn et mikrofilter, er det også mer egnet for personer med allergi. Hvis du eller noen andre i husstanden din er rammet av allergi, bør du absolutt gå for en støvsuger med allergivennlige HEPA-filtre.
Hvis ingen i husstanden din har allergier, er det ingenting som står i veien for at du velger en modell med mikrofilter.
Lydnivå på støvsugeren – Hvor mye må den bråke?
Hvor høy lyd har den trådløse støvsugeren lov til å lage? Det kan selvsagt ikke unngås at en støvsuger bråker, selv ikke med trådløse modeller. Du bør imidlertid tenke på hvor mye støy du tåler. Hvis du bruker støvsugeren sporadisk og for kort tid av gangen, er det kanskje ikke det viktigste. Men bruker du den lenge av gangen og gjerne vil bruke den til å rengjøre hele hjemmet, kan det være en fordel å velge en mer stillegående modell.
Lydnivået til alle typer maskiner og støvsugere måles i desibel (dB) og jo lavere desibel, jo mindre støy.
For å gi deg et visst inntrykk av hva de ulike nivåene tilsvarer, har vi laget en smart liten oversikt.
- 35-40 dB = et lydsvakt kjøleskap
- 50 dB = tale og støy i et åpent landskapskontor
- 60 dB = en vanlig samtale
- 65 dB = en gjennomsnittlig avtrekksvifte
- 74 dB = en tradisjonell støvsuger
- 80 dB = en hårføner
- 98 dB = en borremaskin
- 110 dB = musikk på et diskotek
Disse tallene er selvsagt veiledende, da støynivået til de ulike maskinene også varierer etter modell og merke. Det gir deg imidlertid et godt sammenligningsgrunnlag, slik at du vet hvor mye støy du kan forvente ut fra de ulike tallene.
I vår sammenligningstabell kan du også se lydnivået i desibel på alle de ti modellene du finner i vår test. Husk imidlertid at dette er lydnivået som gjelder den automatiske innstillingen for hastighet. Det tas derfor ikke hensyn til lydforskjellen mellom de ulike innstillingene for hastighet. Det sier seg selv at en eventuell funksjon for boost selvfølgelig gir mer støy enn den generelle gjennomsnittshastigheten.
Hvilket lydnivå er det rette for deg?
Er du veldig følsom for lyd, eller støvsuger du på tider på døgnet da det ikke er heldig med mye støy, så bør du velge en støvsuger med lavt støynivå. Modellen Dyson V12 Detect Slim Absolute har for eksempel et skikkelig lavt støynivå på 55 desibel. Dersom du bare vil fjerne smuler fra frokostbordet eller støvsuge sofaen en gang i blant, kan du enkelt velge en støvsuger med høyere lydnivå.
Ekstra funksjoner
Vi har nå sett på alle de praktiske aspektene ved en trådløs støvsuger. Vi skal imidlertid også gå gjennom noen av de flotte funksjonene. De er kanskje ikke et must, men de bidrar til å gjøre støvsuging enda mer praktisk. Visste du for eksempel at du får støvsuger med vaskefunksjon?
Lys på munnstykket
Du kan få modeller som har et skikkelig smart og praktisk frontlys. Det er praktisk fordi du kan se smuss og støv bedre i mørke omgivelser. Det er imidlertid også veldig nyttig når du skal bak eller under sofaen, hvor det kan være vanskelig å se. Hvis du har hund eller katt, kan det være vanskelig å få øye på alt håret på enkelte tekstiler og sofaer. Det blir imidlertid lettere med et LED-lys. Se på det som en frontlykt på bilen din! Smart, ikke sant?
Spesielle munnstykker
De fleste modellene har et praktisk allroundmunnstykke som passer til ulike overflater. Men har du mange forskjellige gulv og overflater du ønsker å støvsuge, er det helt klart en fordel å ha et utvalg av flere munnstykker som gjør det mulig å få alle overflater rene.
Du kan få munnstykker med design som er perfekt for blant annet sprekker. Det er veldig smart hvis du vil inn mellom sofaputene, og der er jo akkurat der alle smulene gjemmer seg.
Du kan også få et lite munnstykke med børste til overflater som bord, skjenker, skjermer og mye mer. Har du en 2-i-1-støvsuger med avtakbar håndstøvsuger, som også kan brukes som en håndholdt støvsuger, kan du raskt støvsuge frokostbordet og TV-bordet. Det er tross alt enklere enn å måtte tørke av det hele med en klut.
Har du persienner er det også smart å ha et munnstykke til dem. Eller et lengre munnstykke slik at man kan nå helt opp til taklistene og fin stukkatur (og spindelvevet som alltid samler seg der!).
Du bør derfor nøye vurdere hvilke overflater du ønsker å rengjøre, og deretter se om det er flere munnstykker som følger med når du kjøper en støvsuger. Hvis den ikke har de riktige munnstykkene, eller hvis du ikke kan kjøpe flere munnstykker som ekstra tilbehør, vil du angre på kjøpet. Tross alt er tanken at du kan støvsuge alt du vil.
LCD-display
Både Dyson V11 Absolute Extra Generation 2020 og Dyson V12 Detect Slim Absolute har en LCD-skjerm. Dette gjør det lettere å få oversikt over hastigheter og som regel også over batterinivået. Du kan bruke skjermen som en berøringsskjerm og stille inn støvsugeren ved å trykke på skjermen. Det er derfor en brukervennlig måte å kontrollere støvsugeren på. Modellen Dyson V11 kommer på en fin tredjeplass i vår test.
Indikator for batteri
Dette er ikke et must have, men faktisk nesten uunnværlig. Det er bare enklere hvis du alltid vet hvor mye batteri som er igjen og når støvsugeren må lades. På den måten unngår du at det plutselig går tomt midt under rengjøring. Har du indikator for batteri på støvsugeren vet du alltid hvor mye batteri som er igjen og når det er på tide å lade igjen.
Ergonomisk håndtak
Det er kanskje ikke det viktigste i verden, men bruker du støvsugeren mye kan et ergonomisk håndtak virkelig gjøre hverdagen din enklere. Spesielt hvis du har en modell som også har en liten håndstøvsuger. Den må du verdsette, og den kan brukes ofte til mange forskjellige overflater i hjemmet. Derimot kan man merke at armen og hånden fort blir sliten, og det er her et godt håndtak er en fordel. Det kan allerede være litt vanskelig å måtte støvsuge persienner eller takpaneler, men med et ergonomisk design går jobben enklere, og det kan bare være en fordel.
8 tips til effektiv støvsuging
Det er lettere å bare trekke ut en trådløs støvsuger, sammenlignet med den vanlige støvsugeren som kan virke klønete og begrenses av ledningen. Siden det er lettere å manøvrere en trådløs støvsuger, er det også lettere å holde støvnivået nede. Dessuten blir et hjem bare fortere skittent jo flere folk det er i det. Bor det i tillegg barn og/eller kjæledyr i hjemmet, må du som regel støvsuge ofte og kanskje flere ganger om dagen. Det er nettopp i slike situasjoner at en trådløs støvsuger kommer deg til unnsetning.
I tillegg til å velge en god trådløs støvsuger, kan du også gjøre noe for å holde støvnivået nede og gjøre støvsugingen enklere for deg selv. Vi har laget en praktisk liten guide til deg.
- Støvsug minst én gang i uken I utgangspunktet bør du støvsuge hele boligen minst en gang i uken dersom du ønsker å holde støvnivået nede så mye som mulig. Har du barn og/eller kjæledyr som hund eller katt, bør du støvsuge enda oftere, da det fører til betydelig mer skitt, smuss og støv.
- Tørk av overflater først Når du tørker av overflater for støv kan du ikke unngå at noe av støvet virvler opp i luften, som fører til at det legger seg på gulvet og andre overflater. Det er derfor mye mer hensiktsmessig å alltid tørke over alle overflater i boligen først. Deretter støvsuger du gulvene. Gjør du det omvendt, risikerer du bare å måtte gå over alt sammen igjen etterpå.
- Unngå åpne møblerÅpne vitrineskap og TV-bord ser flott ut. Dessverre er ulempen at tingene dine også samler mer støv med denne type møbler. Sørg derfor for å ha lukkede møbler og skap så langt det lar seg gjøre. Bryr du deg mye om at den fine servicen skal stå frem og være synlig, er glassdører en perfekt løsning for ulike skap. Det kan også være en god løsning for bokhyller. På den måten kan alle de vakre bøkene dine fortsatt sees, men samler ikke fullt så mye støv. En annen fordel er at kjæledyrene dine og beboerne i hjemmet ikke vil streife rundt dem i like stor grad i tide og utide og dermed røre opp mye støv.
- Unngå for mye nips og mange pyntegjenstanderDet er kjent at nips og pyntegjenstander dessverre også samler mye støv. Jo mer du har stående fremme, jo mer støv samler seg. Det kan virkelig ha en negativ innvirkning på motivasjonen din hvis du må flytte rundt på mange ting når du rydder. Hold derfor pyntegjenstander på et minimum og tørk av dem med jevne mellomrom.
- Rydd opp etter deg selv – hver gangVi vet, det høres ut som noe foreldrene dine (og våre) har sagt, men like sant er det! Rengjøring blir rett og slett mye mer håndterlig hvis du ikke trenger å rydde opp før du kan støvsuge. Hvis du blir vant til å rydde opp etter deg og alltid setter tingene dine tilbake på plass når du er ferdig med å bruke dem, slipper du det. Dette gjelder selvfølgelig også klær og andre løse gjenstander som batterier, sko og papirer. Hvis du alltid gjør dette, samler ikke disse tingene støv, og støvsuging blir mye lettere fordi du ikke hele tiden trenger å rydde noe ut av veien. I tillegg går det fortere, noe som er en motivasjon i seg selv. Hvis man vet at man må rydde i timevis først, mister mange interessen før de i det hele tatt begynner.
- Unngå for mange gulvtepperVi vet at tepper er med på å gjøre hjemmene koselige og innbydende. Dette endrer imidlertid ikke på at de dessverre også samler mye mer støv enn tregulv. Det kan også være vanskelig å få øye på støvet i tepper og på puter. Derfor er det helt klart en fordel for deg som lider av allergi å ikke ha noen tepper. Hvis du rett og slett ikke kan eller vil klare deg uten dem, velg tepper som har korte hår. De er også lettere å støvsuge, og du bør også passe på å vaske dem med jevne mellomrom. Noen tåler faktisk en tur i vaskemaskinen. Hvis vaskemaskinen din ikke er stor nok, kan du sannsynligvis finne et vaskeri i nærheten.
- Unngå for mange puter og pleddPynteputer og tykke ullpledd gir hygge på samme måte som tepper, men igjen samler det seg mye støv i tekstiler. Unngå derfor å fylle hele hjemmet med for mange puter og pledd. Velg en god støvsuger med eff
- ektivt filteri har gjennomgått forskjellen mellom filtre tidligere, men det fortsatt viktig å velge riktig filter hvis du vil være sikker på at støvsugeren fanger opp mest mulig støv og i etterkant også holder på det. Du kan med fordel velge et filter som er vaskbart. Da sparer du penger og tar samtidig vare på den fine jorda vår.Vi er overbevist om at rengjøring blir mye enklere og kanskje enda morsommere hvis du følger disse åtte tipsene.
Slik vedlikeholder du din trådløse støvsuger
Alt trenger vedlikehold, og dette gjelder også trådløse støvsugere. Alt fra den håndholdte støvsugeren til den batteridrevne støvsugeren må vedlikeholdes hvis de skal fortsette å fungere optimalt. Derfor har vi valgt å gi deg gode råd om hvordan du tar vare på den trådløse støvsugeren din så godt som mulig.
-
Rengjør filteret
Filteret er en viktig del av støvsugeren din. Hvis filteret er tett eller for skittent, reduseres sugekapasiteten. Det er derfor viktig å rengjøre filteret (eller bytte det hvis det har blitt for skittent). slik at du får best sugekraft. Har du et selvrensende filter er det selvfølgelig lettere, men hold likevel et øye med om det er tilstrekkelig rent. De fleste filtre må rengjøres manuelt. Dette gjør du ganske enkelt ved å skylle den under rennende vann og fjerne smuss og skitt som har satt seg fast. Hvis filteret ikke kan vaskes, må det skiftes når det er blitt skittent. Sjekk hva slags filter du har slik at du er sikker på hvordan du holder det rent. På den måten er du sikker på at du får med deg like mye støv og skitt hver gang du støvsuger.
-
Tøm posen / beholderen
En støvsuger beholder sugekraften hvis posen skiftes og beholderen tømmes regelmessig.
Har du en støvsuger med pose bør denne derfor byttes når den er full, men du kan egentlig erstatte den litt før. De fleste bytter posen når den er full, men du kan faktisk risikere at den sprekker inne i støvsugeren hvis den blir for full. Du trenger selvfølgelig ikke være redd for å bli skadet. Skulle dette skje vil det imidlertid bety litt ekstra rydding for deg.
Husk også å bruke riktige poser som passer til støvsugeren din. Ofte vil et bestemt merke produsere sine egne poser til sine egne støvsugere. Det betyr at de er tilpasset støvsugeren, og derfor passer de bedre enn andre poser ville gjort. Dette gjør de også de mest effektive. Velger du en modell med pose kan det være verdt å se på prisene på posene først.
Har du en støvsuger uten pose, er det støvbeholderen som skal tømmes. Her er det også lurt å tømme den før den er helt full. På denne måten unngår du at støv og skitt «eksploderer» i en sky når du åpner beholderen.
-
Vedlikehold børstene
Det er helt normalt at smuss og skitt samler seg i børstene eller annet tilbehør over tid. Sjekk derfor jevnlig at alt fortsatt har fri tilgang. Dette er spesielt viktig hvis du har en hund eller katt, da de ofte kan produsere mye hår. Disse har en tendens til å sette seg fast i og rundt munnstykket, spesielt hvis det er utstyrt med børster. Ingenting galt skjer i den forstand, men hvis du ønsker at støvsugeren din skal fungere optimalt, bør du sørge for å rengjøre den regelmessig og helst etter hvert bruk. De blir mindre effektive jo mer skitt som sitter på dem. I tillegg risikerer du også at skitten fra børstene sprer seg i resten av hjemmet ditt også.
Bare et siste godt råd angående munnstykker: Mange av oss glemmer rett og slett å bruke de ulike munnstykkene som følger med. Det kan være litt forvirrende å finne ut hva de brukes til. Men hvis du bare bruker litt tid på å sette deg inn i det, vil du også få mye mer ut av støvsugeren og dermed mer for pengene!
-
Sjekk støvsugeren for opphopninger og forstoppelse
Noen munnstykker eller tilbehør kan ha design som et langt rør. Dette røret bør alltid sjekkes for opphopninger av smuss og rusk som fører til forstoppelse. Hvis du plutselig oppdager at støvsugeren din er mindre effektiv, kan det skyldes opphopning av smuss. Sjekk derfor jevnlig om det er noe i den og fjern eventuelt smuss. Det må være fri passasje for at støvsugeren skal fungere optimalt.
-
Tørk av overflaten på støvsugeren
Altså, det er ikke fordi vi er fanatikere. Rådet er at det er helt normalt at støvsugeren din også blir skitten. den brukes tross alt til støvsuging. For å hindre at støvet som har lagt seg på den sprer seg gjennom resten av hjemmet, er det bedre å bare tørke det av. Vri en klut i litt såpevann eller bare vann og tørk den av.
Kluten skal ikke dryppe av vann, men rett og slett være fuktig. Når støvsugeren brukes har den som oftest ikke godt av vann. Samtidig kan du gi munnstykkene en omgang slik at de heller ikke ligger og samler støv. Ville det ikke være veldig kjedelig å dra med seg mye støv rundt i hjemmet mens du støvsuger, for det er mye på selve støvsugeren. Ikke sant?
Trådløs støvsuger vs tradisjonell støvsuger
Kanskje det er spørsmålet som stadig kverner rundt i hodet ditt: Kan en trådløs støvsuger virkelig erstatte en tradisjonell støvsuger? Svaret er både ja og nei. En tradisjonell støvsuger med pose er fortsatt kraftigere enn en trådløs støvsuger til dags dato. En annen ting er at du åpenbart ikke risikerer å gå tom for strøm med en tradisjonell støvsuger.
Men som vi også har gjennomgått ovenfor, er det flere ting å ta hensyn til.
De trådløse modellene har etter hvert blitt utviklet så mye at de kan gjøre nesten like mye som det en vanlige støvsuger kan. I tillegg kan du bruke mange av modellene både som små håndstøvsugere og som vanlige støvsugere, siden noen støvsugeren er utstyrt med to separate deler. Du kan også få mange av de samme munnstykkene til en trådløs støvsuger som til en vanlig. Siden den ikke har ledning, er den spesielt egnet for trapper og bilen. De er også veldig godt egnet for stedene som ikke er så tilgjengelige, som for eksempel lister og persienner der du kan være begrenset av en ledning. Med en trådløs støvsuger er det lettere å komme seg opp i høyden, fordi du ikke må tenke på ledningen som gjerne blir akkurat litt for kort.
Dersom du støvsuger veldig ofte og store områder, kan det godt hende at du ikke trenger å bytte helt ut din vanlige støvsuger med en trådløs med en gang. Du kan imidlertid enkelt se den som et ideelt supplement til din eksisterende støvsuger og for å holde hjemmet rent over lengre tid. Har du en stor bolig er det nok en fordel å bruke en vanlig støvsuger til hovedrengjøringen.
FAQ
Hvilken trådløs støvsuger er best i test?
I vår trådløs støvsuger test ble Dyson V8 Absolute kåret til beste støvsuger. Denne smarte, poseløse støvsugeren i smalt design overbeviser med kraftige sugekraft og multifunksjonelle tilbehør. Batteriet er plassert ved håndtaket, noe som gjør det mulig å styre Dyson V8 Absolute svært enkelt. Rett og slett beste blant trådløse støvsugere.
Hva er fordelene med en trådløs støvsuger?
En fordel med en trådløs støvsuger er ikke bare den kompakte størrelsen som er ideell for oppbevaring, men også bevegelsesfriheten den gir deg. Siden den er trådløs er den mye lettere å manøvrere og flytte rundt i huset med. Den er også helt perfekt for effektiv rengjøring av bilen.