Opdateret juli 2023

Turkjøkken test – Beste turkjøkken 2022

Af Charlotte BAdge
Charlotte

Charlotte er 36 år gammel og bor på øya Sotra utenfor Bergen. På øya hun bor er det mange muligheter for tur og noe av det beste Charlotte vet er...

BioLite CampStove 2 Bundle 4
beste

BioLite CampStove 2 Bundle

Prissammenligning i samarbejde med  Prisjakt Logo

I denne turkjøkken testen undersøker vi fire av det vi anser som de beste turkjøkkene på markedet. I tillegg til å sammenligne nøkkelfunksjoner som brukervennlighet, volum og materiale vil vi også fremheve andre funksjoner og fordeler ved hver modell. I tillegg går vi gjennom spesifikasjoner for hver modell og viser til fordeler og ulemper.

Tar du med deg et turkjøkken når du er ute på tur vil opplevelsen mest sannsynligvis bli mye triveligere. Skal du investerer i et nytt eller du ønsker å teste turkjøkken for første gang, må du være spesielt opptatt av vekt. Det hjelper ikke hvor godt et kjøkken er dersom det blir for tungt til å ta med seg. Alt etter hvilke behov og måltider du skal lage, må du basere valgene dine på det som egner seg best for deg.

Er du på utkikk etter et turkjøkken anbefaler vi at du leser videre i vår turkjøkken test. Her har vi samlet all nødvendig informasjon om de beste turkjøkkene i vår kjøpsguide. Vil du ha en rask oversikt over forskjellene mellom produktene kan du se på tabellen som sammenligninger alle fire turkjøkken i vår test.

Fordele
  • pros-icon.svg Leveres komplett med gassbrenner
  • pros-icon.svg Medfølger to gryter på 1,75 og 1,5 liter
  • pros-icon.svg Enkelt å pakke sammen ved hjelp av pakkereim
  • pros-icon.svg Stekepanne med non stick belegg
  • pros-icon.svg Svært effektiv stormkjøkken for familien

Detaljeret gennemgang

Trangia 25-3 UL er et komplett stormkjøkken produsert av ultralett aluminium som egner seg for en liten familie på tre eller fire personer. Dette robuste kjøkkenet fra Trangia er en klassiker og passer utmerket både når du skal på korte turer i skog og mark, men også for de lengre fjellturene og ikke minst for campinglivet generelt. Vårt best i test!

Trangia 25-3 UL har en medfølgende gassbrenner og er et ekstra slitesterkt stormkjøkken som du enkelt kan lage deg kaffe om morgenen på når du sover utendørs. Ved hjelp av gassbrenneren vil du ha varmt vann innen tre til fire minutter.

Trangia er utstyrt med hardanodisert (HA) belegg for å redusere riper og slitasje, og du kan dermed føle deg trygg på at kjøkkenet vil vare i mange år, og dette selv om du kommer til å  bruke kjøkkenet mye.

Siden kjøkkenet har så god størrelse fungerer det utmerket som familiekjøkken med to romslige kasseroller, en bredere stekepanne og større kaffekjele. Gryten plasseres på tre foldbare føtter som er integrert i vindskjermen. Dette gjør at gryten ligger stødig og lunt i passe avstand over brenneren.

Velger du å ha holderne oppslått kan kjøkkenet kombineres med større gryter fra Trangia sitt varierende sortimentet, samt også egen kjele for kaffe. Med Trangia får du en komplett løsning av høy kvalitet med et turkjøkken som står stødig, som lar deg tilberede måltider ute på en effektiv måte og som er enkel å pakke sammen.  Derfor blir dette vår best i test stormkjøkken.

Fordele
  • pros-icon.svg Vindskjermen gir stabil base og beskytter flammen mot vind og trekk
  • pros-icon.svg Stekepanne produsert med Anodisert aluminium
  • pros-icon.svg Medfølger en pakkpose som tåler vann og er svært slitesterk
  • pros-icon.svg Et utmerket kjøkken som har lav vekt i sekken

Detaljeret gennemgang

Primus Essential er et sett bestående av tre deler og inneholder to kjeler og en stekepanne. Settet har et praktisk design som gir deg stor kapasitet, men uten at det vil oppta for mye plass i sekken din. Dermed egner det seg for både korte og lengre turer der du ønsker å tilberede måltider ute ved hjelp av et stormkjøkken.

Primus sine stormkjøkken ble produsert allerede i 1892, og de fleste nordmenn har vært borti et av Primus sine produkter som er knyttet til innovasjon og produkter av høy kvalitet. Både kjele og stekepanne er produsert i aluminum som hindrer at grytene avgir farge eller smak til maten.

Det beste med kjøkkenet er at det er enkelt å ta i bruk. Brenneren er integrert i vindskjermen, og dermed er det eneste du trenger å gjøre er å ta opp vindskjermen fra kjelen, koble til gassflasken og tenne kjøkkenet.

Når det gjelder sikkerhet er den patenterte brenneren konstrurert for å forhindrer at flammer slår opp dersom flasken skulle velte over, og du kan føle deg riktig trygg når du skal diske opp med herlige retter på tur. Her får du med to kjeler som begge er på 1,3 liter.

Primus sitt sett er lett å bruke, og den geniale vindskjermen gjør at det kan brukes i all slags vær,  samt at det også kan brukes sammen med de fleste kjeler og stekepanner på markedet. Når du har pakket ned kjøkkenet blir det en kompakt og stille enhet som ikke skrangler.

Fordele
  • pros-icon.svg Leveres med Piezo tenningsmekanisme
  • pros-icon.svg Fungerer sammen med annet utstyr fra Jetboil
  • pros-icon.svg Pakke inkludere brenner, støtteben til gassboks, bunnkopp
  • pros-icon.svg Perfekt for dem som ønsker lav vekt på utstyr

Detaljeret gennemgang

Jetboil Flash Cooking System er et gasskjøkken som egner seg for å koke både vann, kaffe og mat. Flash-ringen fordeler varmen effektiv og dermed kan du koke opp en halvliter med vann på bare 100 sekunder. Genialt når man er utendørs og ønsker noe varm drikke eller mat raskt.

Jetboil Flash Cooking System har et virkelig stilig design og er som skapt for dem som ønsker lav vekt på utstyr de har med på tur. Her kan du også supplere med annet tilbehør fra Jetboil og utvide turkjøkkenet ditt underveis når du oppdager utstyr du har behov for.

Turkjøkkenet har en kapasitet på en liter vann og fungerer effektivt, og er faktisk den raskeste Jetboil noensinne. Her følger det med FluxRing kjele som har et isolerende yttertrekk slik at også vannet holder seg varmt.

Når du skal starte turkjøkkenet fra Jetboil gjøres ved hjelp av en praktisk trykknapp som gir gnist til gassen. Yttertrekket fungerer som en indikator du kan følge med på, da detaljene i trekket vil endre farge når vannet når kokepunktet.

Når du skal pakke sammen settet får både brenneren, en 100-grams gassboks og støttebenene plass inni kjelen. Dermed har du et svært kompakt turkjøkken som tar liten plass i sekken og enkelt kan være med på de lange distansene.

BioLite CampStove 2 Bundle

beste

BioLite CampStove 2 Bundle

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
  • pros-icon.svg Biolite leveres med både kjele, grill og kaffepresse
  • pros-icon.svg Du kan bruke både gass, ved og kvist som brensel
  • pros-icon.svg Turkjøkkenet produserer og lagrer strøm
  • pros-icon.svg Perfekt for korte turer på campingplasser, båtturer og bilturer

Detaljeret gennemgang

BioLite CampStove 2 Bundle er det komplett settet for deg som ønsker nye og uante muligheter med turkjøkkenet ditt. Her kan du faktisk produsere strøm ved hjelp av turkjøkkenet ditt, noe som kan være svært praktisk når man er på tur og ikke har det tilgjengelig. Her får du et turkjøkken som både kan bruke gass og ved.

CampStove 2+ er et kompakt turkjøkken i sterke farger og stilig design. Det medfølger faktisk et integrert batteri som omdanner varme til elektrisitet som du kan lagre for senere behov. Dermed har du mulighet for å lade mobilen med overskuddsenergi du opparbeider deg under matlaging.

Er det mørkt når du skal lage mat kan du føle deg trygg med dette Biolite istt stormkjøkken fordi det er laget med et praktisk LED lys  som lyser opp kjøkkenet og et lite område rundt mens du holder på å lage middagen.

Du kan selv velge hvordan du vil produsere varme med et stormkjøkken fra Biolite, og om du ikke ønsker å bruke gass kan du samle litt kvister eller annet. Stormkjøkkenet kommer med  en patenterte forbrenningsteknologi der det produseres røykfrie flammer, noe som gjør at du kan tilberede måltidene dine uten at det røyken lager problemer for deg.

Her får du også mulighet for å grille maten din, da settet leveres med en grill av høy kvalitet. Det gir deg muligheter for å tilberede andre måltider enn de vanlige suppene eller grytene man vanligvis lager på tur.

Guide

Slik velger du rett turkjøkken

Når du skal velge et stormkjøkken bør du ha tenkt gjennom noen viktige punkter først, slik at det er mest sannsynlig at du ender opp med et kjøkken du kommer til å bruke når du er på tur, og ikke et som bare blir liggende på lagring i boden din.

Type brenner

Det første du bør tenke over hvilke varmekilde du skal bruke for å drive ditt stormkjøkken, og hva du føler deg trygg på å bruke av brenner.

Gassbrennere anbefales for de aller fleste, hovedsakelig for bruk på vår, sommer og høst. Gass er en av de mest effektive brennstoffene som er tilgjengelig, og det gir er rask oppvarming. Du vil trolig bare bruke rundt 3-4 minutter på å varme opp en liter vann.

Andre fordeler med et kokeapparat som bruker gass er den lave vekten, minimalt med sot og at de ofte er enkle i bruk. Ulempene med gass er at du kan risikere at det brenner dårlig når det nærmer seg kuldegrader.

Et multifuel-apparat brenner både på bensin, parafin og lampeolje. Uansett hvilke  brenselstypene du velger så vil du oppnå høy effekt  i stort sett alle temperaturer, samt at apparatene er driftsikre, tar liten plass og har lav vekt.

Denne type apparater krever litt mer øving, men etter noen ganger vil de fleste håndtere det fint.

Spritbrennere har ingen mekaniske deler og ingen eksterne drivstofftanker, og er dermed enkle å bruke. Man heller rødspriten i en “kopp” og tenner på. Spriten vil da brenne som i en oljelampe.

Denne typen brenner egner seg ikke med kalde temperaturer, det kreves mer brennstoff, og soter mer enn for eksempel gass.

Hvor mange personer er med på tur

Skal du bare koke opp litt vann til deg selv og en turkamerat kan du velge et av de minste stormkjøkkene som vil ha en kapasitet som er god nok.

Skal du derimot koke og lage måltider til flere bør du velge en av modellene som leveres med de største pannene. Det kan bli slitsomt å lage maten i flere omganger for at alle skal bli mette.

Første gang

Før du tar i bruk ditt nye turkjøkken bør du ha testet det ut hjemme i rolige omgivelser. Bli trygg på hvordan du tenner på det, slukker det og ikke minst pakker det sammen igjen. Du ønsker ikke å begynne å rote det til underveis på turen, eller i verste fall ikke få varme på turkjøkkenet ditt.

En annen ting er at mange av modellene skal brennes av før de blir tatt i bruk for å tilberede måltider. Grunnen for dette er at man skal være sikker på at eventuelle rester og støv er brent bort før man skal lage mat. Mat som smaker av kjemikalier er ikke noe særlig når man er sulten på tur.

Pris

Det er store forskjeller på hva de ulike modellene koster, men generelt når det gjelder denne type utstyr får man ofte det man betaler for.

Her kan du finne komplette sett til en svært rimelig pris, men samtidig av kvalitet som ikke er så god. Det er ikke noe poeng i å kjøpe et billig sett som ikke fungerer til ditt behov.

Les derfor deg opp på turkjøkkenet du ønsker å kjøpe, se hva andre mener om det og vær opptatt av hvilke funksjoner og tilbehør som følger med. Her bør man kanskje ikke være mest opptatt av pris.

FAQ

Hvilke turkjøkken er best i test?

I vår test kåret vi Trangia 25-3 UL til best i test fordi det har lav vekt, er robust og av høy kvalitet. Les artikkelen for å se alle fordelene ved vinneren.

Hvilke brensel er best å bruke?

Brenselet som er best egnet, letteste å bruke og som gir best ytelse er gass i de aller fleste tilfeller. Eneste unntaket er dersom temperaturen nærmer seg minusgrader.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×