Opdateret juli 2023

Tursekk test – Beste tursekk 2022

Af Charlotte BAdge
Charlotte

Charlotte er 36 år gammel og bor på øya Sotra utenfor Bergen. På øya hun bor er det mange muligheter for tur og noe av det beste Charlotte vet er...

Prissammenligning i samarbejde med  Prisjakt Logo

I denne tursekk testen undersøker vi fire av det vi anser som de beste tursekkene på markedet. I tillegg til å sammenligne nøkkelfunksjoner som plass, bærekomfort og slitestyrke vil vi også fremheve andre funksjoner og fordeler ved hver modell. I tillegg går vi gjennom spesifikasjoner for hver modell og viser til fordeler og ulemper.

En god tursekk skal sitte godt på ryggen, og gjør det mulig at mesteparten av vekten bæres av hoftene dine. Kjøper du en tursekk der vekten fordeles i hovedsak på skuldre og nakken, vil du nok ende opp med en dårlig turopplevelse. Andre ting som gjør at en tursekk er god er smarte lommer og rom slik at du får tilgang til alt du trenger, at den tåler regn og ikke minst hvor mye den rommer av totalt volum.

Er du på utkikk etter en ny tursekk anbefaler vi at du leser videre i vår tursekk test. Her har vi samlet all nødvendig informasjon om de beste tursekkene i vår kjøpsguide. Vil du ha en rask oversikt over forskjellene mellom produktene kan du se på tabellen som sammenligninger alle fire tursekkene i vår test.

Fjällräven Kajka 65 L

best i test unisex

Fordele
 • pros-icon.svg Stort innvendig rom for både Wet og Dry
 • pros-icon.svg Innovativ og verdensunik treramme som er miljøvennlig, gir styrke og funksjonalitet
 • pros-icon.svg Topplokket er utstyrt med snølås
 • pros-icon.svg En teknisk og avansert ryggsekk for lengre turer
 • pros-icon.svg Perfekt for både fjelltur og backpacking

Detaljeret gennemgang

Kajka 65 L er den minste av de store sekkene til Fjällräven, men ikke la deg lure av det. Her får du høy bærekomfort og sekken er utstyrt med smarte funksjoner. En ryggsekk som er perfekt for både friluft, jakt og fiske. En lett vekt på knappe tre kilo gjør det mulig for deg å bære den på de lengre turene uten at det fører til smerter i nakke og skuldre.

Fjällräven er en velkjent produsent av sekker i alle størrelse og har lang tradisjon for å være et merke av høy kvalitet. Sekken deres Kajka er ikke noe unntak, og til tross for at sekken kommer med et svært enkel design, gjemmer det seg mange smarte funksjoner her.

Perfect Fit er et svært godt bæresystem, og er utformet for å avlaste selv skikkelig tung vekt. Bak en enkel glidelås kan man stille inn systemet slik at det passer for sin kroppstype, både når det gjelder rygglengde og avstand mellom skulderremmene. Her kan du trygt legge ut på lange dagsmarsjer med det godt tilpassede hoftebeltet som også er med å gi høy bærekomfort.

I tursekken finner du et stort hovedrommet som du pakker i fra toppen, og i tillegg er sekken utstyrt med en stor loddrett åpning på forsiden og en ekstra åpning nederst. Alt dette gjør at du har god oversikt over utstyret ditt, og du kan fordele det på flere rom. For mindre gjenstander finnes det lommer med glidelås på topplokk, sider og hoftebelte. Skulle du ønske det, kan du  bruke sekken som en bag og legge den ned når du skal pakke ut eller inn av den.

Har du med deg verdisaker på tur, eller kanskje du har tenkt til å bruke ryggsekken når du skal på backpacking? Vi kan alle kjenne på at kan føles risikofylt å ha verdisaker i sekken? På denne sekken kan du enkelt ta av topplokk og bruke det som en midje- eller brystveske når du vil holde spesielt godt øye til verdisakene dine.

Osprey Aether Plus 70 L

beste for herrer

Fordele
 • pros-icon.svg Topplokk kan gjøres om til en liten veske ved behov
 • pros-icon.svg System for lommer er godt utformet og praktisk
 • pros-icon.svg Tursekk med høyt volum for tung vekt
 • pros-icon.svg Eget rom for sovepose med vid glidelåsåpning og innvendige skiller
 • pros-icon.svg Bluesign® sertifisert hovedmateriale av high tenacity nylon

Detaljeret gennemgang

Osprey Aether Plus 70 L er produsert med en lett vekt på 2,5 kilo som gir god bærekomfort når du skal på tur. Osprey sin sekk er godt egnet for turer i alle terreng, og kan med fordel brukes om du skal på jakt eller fiske. Du kan velge om du ønsker sekken i fargene sort, grå eller grønn.

Osprey Aether er designet for turer som går over flere dager, eller når du skal trenger plass for en god del utstyr. Dette takket være det svært gode systemet for ryggen, nemlig det prisvinnende ryggsystemet AntiGravity™ i kombinasjon med hoftebeltet Fit-On-The-Fly. Dermed blir det meste av vekten belastet de store muskelgruppene i beina.

På denne modellen finner du en stor åpning i front og et klassisk topplokk, samt rom i bunnen for rom til sovepose. Når du har så mange rom får du raskt oversikt over hvor du har tingene dine, og trenger ikke å måtte pakke ut alt for finne en ting.

For ting du ønsker å ha lett tilgjengelig finner du flere lommer med glidelås der du kan oppbevare dem. Både på topplokk, i front, på hoftebelte og på sider er det rom i ulike størrelser der du kan oppbevare utstyr for enkel tilgang.

Osprey har også montert ulike festeanordninger på sekken. Ting som du ikke ønsker å ha i en lomme, men heller feste enkelt utvendig får du dermed lett plass til. Her finner du blant annet feste for liggeunderlag, isøks og staver.

Aether Plus 70 gir kompromissløs komfort, ventilasjon og stabilitet for naturopplevelse over flere dager. Her vil du bære med høyeste komfort, samt at ryggsekken vil tåle en regnbyge eller flere ved hjelp av impregneringen. Du vil også ha lett tilgang til drikke siden sekken er klargjort for Osprey Hydraulics drikkesystemer.

Osprey Talon 22L

beste dagstursekk

Fordele
 • pros-icon.svg Praktisk dagstursekk som er egnet for sportsbruk
 • pros-icon.svg Produsert med det nye AirScape bæresystemet
 • pros-icon.svg Stow-on-the-Go gir festemuligheter for vandrestaver
 • pros-icon.svg Sekken er kompatibel med alle Osprey Hydraulics drikkesystem

Detaljeret gennemgang

Osprey Talon kommer med et volum på 22 liter og er dermed svært godt egnet for dagsturer når du trenger bare litt mat og drikke med deg, og kanskje et enkelt sett med bytteklær. Sekken i seg selv har svært lav vekt, og du kan velge mellom både nøytrale farger, eller mer spreke farger som oransje og gul som virkelig vil gjøre deg synlig i naturomgivelsene.

Osprey sin dagstursekk er genial for deg som ønsker en lett og komfortabel sekk som passer for korte turer, løpeturer eller mer fartsfylte aktiviteter som terrengsykling. Sekken har vært en bestselger over mange år, og det er ikke rart siden ryggsekken er utrolig allsidig.

Fra 2017 har sekken fått et helt nytt bæresystem, der ryggpanelet består et trekkspillformet skum dekket av en konstruksjon av netting-konstruksjon. Denne kombinajsonen vil gi  ekstremt god luftgjennomstrømning og øker bærekomforten ytterligere.

En lett tursekk med nytt hoftebelte som er inspirert av AntiGravity bæresystemet Osprey bruker på sine store ryggsekker, samt at det har netting av mesh som gir enda bedre ventilasjon og komfort. Du kan med andre ord fint løpe med Talon 22, den vil sitte godt fast ved hjelp av justeringene, samt at det vil komme luft mellom ryggen og sekken.

Talon 22 er produsert med en lav vekt og har justerbar rygglengde slik at du raskt og enkelt kan tilpasse ryggsekken. Modellen er utstyrt med lommer med glidelås på hver side av hoftebelte slik at du raskt kan få tilgang til mindre utstyr du har med. En perfekt ryggsekk for dagsturer av høy kvalitet, og med lav vekt.

Gregory Baltoro 85 L

beste tursekk til langtur for herre

Fordele
 • pros-icon.svg Praktisk tilgang til hovedrom via glidelås på siden
 • pros-icon.svg Kommer med avtagbar sekk for dagsturer
 • pros-icon.svg Ryggplate med fin krumming som følger ryggen
 • pros-icon.svg Egnet for bruk både om vinter og sommer

Detaljeret gennemgang

Gregory Baltoro er sekken med størst volum i vår test, og her kan du pakke med deg hele 85 liter, noe som gjør at sekken egner seg for deg som planlegger lange turer over flere dager. Her kan du være sikker på at alt du trenger å ta med deg får plass. Denne sekken har gode justeringsmuligheter som gir økt bærekomfort.

Med Gregory Baltoro vil du oppleve ypperlig komfort på langturen, og denne ryggsekken har en rekke ganger vunnet priser for sin gode kvalitet og smarte funksjoner. Her vil du kunne bære opp til 27 kg i vekt og fortsatt synes at det føles komfortabelt ut.

Grunnen til dette er at Gregory Baltoro er produsert med bæresystemet Response A3 som gir god støtte og stabil vektfordeling, samt at det også gir solid støtte for korsryggen. Response 3 har skulderstropper og et hoftebelte som justerer seg automatisk til din kroppsform og skulderbredde.

Ryggsekken har flere praktiske lommer som er lett tilgjengelig. Her kan du enkelt oppbevare både drikkeflasker, tøy og annet praktisk utstyr du ønsker å ha med på lengre turer og kunne finne raskt. Alle lommer har solid glidelås, og du trenger ikke bekymre deg for at noen skal falle ut underveis.

Ryggsekken er tilgjengelig i tre størrelser, S, M og L, slik at du kan være sikker på at du finner en som passer din kroppstype. På ryggsekken henger det også en liten sekk som er avtagbar og kan brukes som dagstursekk.

Guide

Slik velger du rett tursekk

Har du noen gang gått på en lengre tur vet du hvor viktig det er at du velger en sekk som passer for deg g dine behov. Her skal vi påpeke noen ting du bør tenke grundig over før du velger deg en ny tursekk.

Størrelse

Alt etter hvilke tur du skal på må du vurdere hvor stort volum du har behov for når det gjelder sekken. Et godt tips er å alltid kjøpe en sekk som har litt større plass enn akkurat det du har behov for. De fleste sekker har god emulighter for å komprimeres, så er det er bedre litt for stor enn for liten plass.

Tursekker som er opp til 35 liter passer fint for dagsturer. Her vil du få plass til litt mat og drikke, samt en ekstra genser eller sokker.

Har du tenkt til å gå på 2-3 dagers turer anbefaler vi at du har en sekk som rommer rundt 60 liter, da du ofte har behov for en del utstyr for å klare deg gjennom dagene.

Skal du på en skikkelig langtur bør du sjekke ut sekkene med et volum på 110 liter. Da vil du kunne ha med deg ganske mye utstyr, og ikke minst mat som skal være over lengre perioder.

Bæresystem

Det finnes flere ulike typer bæresystem for tursekker, og her bør du bruke litt tid på å finne den som passer best for din rygg. En dame har behov for et annet bæresystem enn en mann.

Det er ikke bare mellom dame og mann det er forskjell. Noen av oss er store, mens noen er litt mindre, og det er derfor viktig sekken har et justerbart bæresystemet slik at sekken kan tilpasses kroppen din. På mange sekker finner man en justerbar rygglengde, mens andre må bestilles i ønsket lengde.

Det første du må finne ut før du kjøper deg en sekk er rygglengden din. Ta målene fra nedre del av nakken og til rett over hoftekammen, og sammenlign målene du kommer frem til med målene til sekken du ønsker å kjøpe.

Vedlikehold av tursekker

Når du har kommet hjem fra en vellykket tur, er det viktigste tipset at man pakker ut av sekken med en gang, og spesielt dersom du har gått på tur i regnvær.

Etter utpakking kan du vaske vekk eventuelle flekker med lunkent vann, skånsomt vaskemiddel og en myk børste eller svamp. Deretter lufter du den, men ikke utsett den for direkte sollys.

Oppdager du at glidelåser er litt trege kan et tips være å bruke litt olje for å smøre dem, unngå at du bare skal røske dem opp. Det fungerer som oftest dårlig. Har du vært uheldig å fått rifter eller hull i sekken bør du fikse det med gang for å unngå at skaden vokser seg større.

Pris

Når det kommer til pris må du selv vurdere hva du er villig eller har råd til å betale for en ryggsekk. De ulike tursekk modellene finner man både til en høy pris, men også til en lavere pris. Man kan finne tursekker som er billige, men ofte betaler man for kvaliteten når det gjelder denne type ryggsekk.

Billigere ryggsekker har som oftest ikke like god komfort og ofte er de ikke utstyrt med smarte funksjoner man finner på dyre modeller. Skal du gå ofte på tur er vårt tips at du investerer i en tursekk som ikke er blant de billigste.

Skal du derimot ha tursekken bare for en enkelt tur, eller flere korte turer, kan du fint nøye deg med sekk til en rimelig pris.

Husk at du må tilpasse sekken din

Når du har kjøpt tursekken du ønsker må du først tilpasse sekken slik at den passer til deg og sitter både godt og komfortabelt på ryggen din. Sjekk at hovedtyngden av vekten belaster i størst grad hoftene dine, for her tåler du større belastning, samt at et lavere tyngdepunkt gir  bedre balanse.

Har du kjøpt sekk med justerbar rygglengde må du aller først stille inn inn rett lengde for din rygg. Sjekk at hofteremmene treffer på hoftekammen din, samt at det ikke er noe “luft” mellom ryggen og sekken. Oppstår det luft må du forsøke å justere lengden litt mer.

Neste steg er å feste og stramme hoftebeltet. Senter på hoftebeltet skal plasseres på toppen av hoftekammen, slik at det sitter behagelig selv om det er stramt. Strammer du ikke hoftebeltet nok kan du risikere at vekten blir lagt mer på skuldrene.

Nå strammer du skulderstroppene slik at de sitter jevnt, tett og komfortabelt rundt skuldrene. De skal ikke sitte for stramt rundt kragebeinet, og ikke så stramt at hoftebeltet løftes opp fra hoftene.

Det siste du gjør er å sikre at brystremmen på sekken sitter tett inn til kroppen. Her kan du velge litt selv, og brystremmen kan med fordel justeres litt for variere belastningen på ryggen underveis også.

Slik pakker du sekken

Tunge gjenstander skal plasseres nærmest ryggen og gjerne høyt opp i sekken. Det vil skape best mulig balanse i sekken.

Prøv å fordel vekten likt på begge sider slik at du oppnår balanse i sekken. Ellers kan du ende opp med at du “heller” til en side under hele turen.

Soveposen og liggeunderlaget pakker du nederst i sekken.

Utstyr du har behov for underveis bør ligger i en lomme som er øverst på en ryggsekk eller i sidelommer. Dette kan være ting som for eksempel kart, regntøy, hodelykt og en ekstra genser.

FAQ

Hvilke tursekk er best i test?

I vår test kåret vi Fjällräven Kajka 65 liter til best i test. En middels stor tursekk som er allsidig, har praktiske løsninger, solid hoftebelte og en lav egenvekt. Les artikkelen for å se alle fordelene ved vinneren.

Hvor stor ryggsekk trenger man for en tur?

Hvor stor ryggsekk du trenger avhenger av hvilke tur du skal på. For en dagstur er det nok med rundt 20 liter, mens dagsturer kan kreve opp til 60 liter. Skal du gå på tur i en uke vil du ha behov for en ryggsekk som ligger mellom 80-110 liter, fordi du da trenger annet utstyr med deg.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×