Tursko test – Beste tursko 2022

1
Scarpa Mojito

Scarpa Mojito er en super komfortabel sko som passer for det meste. Ta på deg skoene når du skal på tur i terreng, eller du kan bare bruke den som en god fritidssko. Skoene er unisex, og en god passform gjør skoene like god til både herre og dame, samt at den er tilgjengelig i hele 15 farger. Italienske Scarpa har her designet sin legendariske modell Scarpa i en form som minner om klassiske klatresko,…

Sjekk prisen →
TESTVINDER
 PrisBilligst hos 
Scarpa Mojito699 kr.Braasport AS
The North Face Vectiv Exploris Mid Futurelight979 kr.Munk Store
Salomon X Ultra 4 Mid GTX1.259 kr.Skistarshop
Viking Footwear Anaconda 4x4 Boa GTX1.088 kr.Outnorth

I denne tursko testen undersøker vi fire av det vi anser som de beste turskoene på markedet. I tillegg til å sammenligne nøkkelfunksjoner som design, komfort og slitestyrke vil vi også fremheve andre funksjoner og fordeler ved hver modell. I tillegg går vi gjennom spesifikasjoner for hver modell og viser til fordeler og ulemper.

Når man skal velge tursko er det en fordel å bruke litt tid, lese seg opp og være sikker på at man finner de skoene egner seg best for føttene. Har du de rette skoene på deg vil turopplevelsen bli bedre uansett om du skal avgårde på korte eller lengre turer. Gode tursko er stort sett lettere, mykere og mer komfortabel enn de klassiske fjellskoene, men samtidig ikke egnet for turer i fjellet som varer over flere dager.

Er du på utkikk etter et par nye tursko anbefaler vi at du leser videre i vår tursko test. Her har vi samlet all nødvendig informasjon om de beste turskoene i vår kjøpsguide. Vil du ha en rask oversikt over forskjellene mellom produktene kan du se på tabellen som sammenligninger alle fire turskoene i vår test.

Scarpa Mojito – best i test unisex

Scarpa Mojito er en super komfortabel sko som passer for det meste. Ta på deg skoene når du skal på tur i terreng, eller du kan bare bruke den som en god fritidssko. Skoene er unisex, og en god passform gjør skoene like god til både herre og dame, samt at den er tilgjengelig i hele 15 farger.

Italienske Scarpa har her designet sin legendariske modell Scarpa i en form som minner om klassiske klatresko, som sammen med den høye kvaliteten virkelig har gjort skoen til en bestselger. Her kan du få følelse av å få sveve på tur! 

Materialene skoen er produsert i gir kvalitet og god slitestyrke slik at du kan ha turskoene lenge. På overdelen av skoen er det et lag med semsket skinn, samt at det er er en ekstra gummibeskyttelse på tåpartiet. 

Sålen, Spyder Vibram, gir svært god grep når du går ute i terrenget og selv på glatte berg vil du holde deg fint på beina. For god demping har Scarpa lagt inn en EVA mellomsåle, og dermed vil du ikke oppleve at harde underlaget gir deg smerter under føttene når du er på tur.  

Er du på jakt etter en tursko som passer godt for all de fleste underlag til korte til middels turer bør du altså se nærmere på Scarpa Mojito. Her får du en svært lett sko som vil vare i flere år, samt at du kan like godt bruke den til en tur i byen som på fjellet.

The North Face Vectiv Exploris Mid Futurelight – beste for damer

Vectiv Exploris er tursko som passer for lange og korte turer, og spesielt i ulendt terrenget. Den lave vekten gjør at du samtidig bare kan tråkke oppi dem for korte ærend også. Disse turskoene er designet med tanke på kvinners føtter, men det finnes også egne modeller for herrer.

Vectiv Exploris Mid Futurelight kommer som høy turskomodell fra merket North Face. Her får du tursko som er utrolig fine i designet sitt, men samtidig kommer med mange smarte funksjoner slik at du kan få gode turopplevelser.

Skoen har tatt i bruk den helt nye teknologien VECTIV™ som North Face har designet for å skape en ultralett sko som samtidig har en støttende såle. Både yttersåle og mellomsåle er laget med tanke på at du skal kunne maksimere energibruken din når du er ute på tur.

Med Exploris tursko kan du med andre ord legge ut på lange distanser uten at det vil føles ubehagelig for føttene dine.  Skal du gå i varm vær vil det også gå helt fint siden skoen har en FUTURELIGHT™ -membran som gir svært gode pusteegenskaper, og dermed vil du slippe klamme og varme føtter.

Investerer du i denne turskoen for damer får du sko som er vanntett, og svært komfortable med sine lav vekt samtidig som de gir god støtte til anklene. For deg som strever litt med balansen og lett kan oppleve overtråkk er ankelstøtte viktig.

 • Cordura® ripstop-mesh gjør skoen slitesterk
 • Forsterket hæl og tåkappe gir god beskyttelse mot steinete underlag
 • Sålen gir svært god grep på glatt underlag
 • Praktisk snøresystem gir enkelt bruk
 • Kan klemme litt fremme på foten

 

Salomon X Ultra 4 Mid GTX – beste for herrer

Med Salomon sine X Ultra 4 Mid GTX tursko vil enhver mann kunne håndtere like godt en oppoverbakke, som en nedoverbakke. Denne høye turskoen er like smidig som en løpesko, men kommer i tillegg med mange funksjoner som gjør den ideell for fjellturene du ønsker å legge ut på. Er du på jakt etter noen tursko som går over ankelen er dette perfekte tursko!

Salomon X Ultra 4 Mid GTX er inspirert av løpesko og derfor produsert med en svært lav vekt på bare 425 gram. Her vil man unngå smerter på vristen og oppover leggen, som kan oppstå over lengre distanser når skoene man bruker er svært tunge.

Ved hjelp av Advanced Chassis™ sitter skoen fra Salomon tett, men samtidig luftig, rundt foten din, og dette vil samtidig gi optimal stabiliteten uten at du opplever at det begrenser mobiliteten din. Siden dette i tillegg er en hy tursko vil du dermed får utrolig god støtte med denne skoen som også sitter godt på foten din.

Opplever du at du kan bli usikker og litt skjelven når underlaget blir ujevnt eller glatt? Med de nye sålene til Salomon vil du få et godt grep på alle underlag, og spesielt når du skal gå nedover. Det er gjerne her vi har mest behov for et solid sålegrep.

Vi anbefaler:  Balansesykkel - Balansesykkel test 2022

Salomon sine tursko har mykt og pustende stoff som gir deg svært god komfort, samt at du unngår at føttene blir svette og varme når været er fint. Samtidig er stoffet dekket med PU for beskyttelse som også gir sterk slitestyrke. Derfor vil du kunne ha skoene like fine over flere år.

 • All Terrain Contagrip® yttersåle griper tak i terrenget
 • Gore Tex behandlet gir en vanntett membran
 • Svært pustende sko som er lette på føttene
 • Komfortable sko som passer for de fleste terreng
 • Tursko med god demping
 • Trenger flere turer for at man skal gå skoene inn
 • Litt lite polstring på bakside av hæl

 

Viking Footwear Anaconda 4×4 Boa GTX – beste

Viking Anaconda 4×4 Boa GTX passer for både damer og herrer, og du finner skoen i flere farger slik at alle kan finne den akkurat skoen man ønsker. Viking Anaconda skoene er lettere i vekt, men også røffere versjon, av den klassiske Anaconda turskoen til Viking. Turskoen kommer med en rekke gode funksjoner som egner seg godt for det norske klimaet, og både på fjellet og i skog.

Viking Anaconda har en unik design med ekstra bredt lest, samt en støpt EVA såle som gir veldig god demping når du går, selv på hardt underlag. Sålene er produsert i samarbeid med Michelin, og her får du faktisk samme slitestyrke som dekkene deres, og så klart et godt grep på underlaget.

På denne Viking turskoen finner man funksjonen BOA snøring, som gjør det svært lett å stramme og låse opp lissene. Ved å trykke ned og vri knappen strammer man, og ved å trekke opp knappen løser man opp lissene.  Dette gjør det lettvint når man vil ta av seg fjellsko for å bade underveis på fjellet.

En annen viktig funksjon er Gore Tex membran som gjør at vannet preller av skoen, og dermed kan du lett bruke dem i regnbyger og lettere vått terreng, uten at du blir våt på sokkene. En annen fordel med Gore tex er at materiale er svært pustende, så selv om de holder deg tørre slipper du at det blir klamt slik som i gummistøvler.

Anaconda 4×4 Boa GTX er ikke blant lette skoene i vår test, men leverer alt du trenger for ditt neste tureventyr! Her får du støttende og komfortable sko, som er slitesterke sko. Passer for både korte og lange turer, samt at de gir støtte dersom du bærer en tung sekk.

 • Komfortabel for den som trenger bred passform
 • Unik design og den letteste varianten av Anaconda-modellen
 • UGC® yttersåler gir godt grep uansett terreng
 • Vanntett membran av Gore Tex
 • Passer for skog og mark, samt fjellturer
 • Kan oppleves tunge, spesielt i starten
 • Snøresystem er praktisk, men lager noen ganger lyder

Slik velger du de rette turskoene

Når du skal velge de riktige type tursko bør du ha tenkt gjennom noen viktige punkter først, slik at det er mest sannsynlig at du ender opp med sko du er fornøyd med og som møter behovene dine.

Vi anbefaler:  Lakenpose test - beste lakenpose 2022

Bruksområder

Hvor har du tenkt å bruke skoene dine er det aller viktigste, og kanskje du finner ut at du heller har behov for noen fjellsko av høy kvalitet. For deg som har tenkt til å lengre turer i ulendt terreng som også gjerne er hard, samt at du skal ha sekk på ryggen, anbefaler vi heller fjellsko.

Er planene dine derimot å gå tur i skog og mark, i våte områder eller på mest flat bakke kan en tursko være et bedre valg. De gode fordelene med tursko er at de er lett på foten, mykere og mer komfortabel, men baksiden er at de ikke gir veldig god støtte for ankler. Det er grunnen for at de ikke anbefales til bruk på for eksempel turer over flere dager på Hardangervidda.

Finn sko med rett passform

Vel så viktig som utseende på skoene er passformen. En god sko kjennetegnes av at den passer på første forsøk, og at den ikke strammer noe sted. Se etter sko med rett passform for om du har bred eller smal, eller om du er høy over vristen.

En god regel er at du alltid prøvegår skoene  før du skal på tur, ta helst noen mindre tester av skoene. Sjekk samtidig at du får plass til en finger mellom hæl og sko når du har tærne helt fremme.

Type tursko

Tursko finnes i flere ulike modeller. Du kan få lave tursko som passer for de korte turene på brede og gode stier eller skogsveier, og i hvert fall når det er tørt og fint i terrenget. En annen fordel med de lave modellene er at de ikke blir så klamme og varme når du skal på tur i fint vær, samt at de ofte er produsert i mer pustende materiale.

De halvhøye turskoene passer best når du skal på tur med en lett sekk, og egner seg godt for dagsturer på gode stier. Her får du litt støtte over anklene, slik at du lettere vil håndtere tøffere terreng og unngå vridninger og andre skader bedre.

Skal du gå mye i terrenget som er ganske krevende, samt at du har planer om å gjennomføre langturer med tung sekk, anbefaler vi høye tursko. Med denne type sko unngår du lett kratt og busker som kan stikke deg, du tåler bedre vått terreng, og du vil lettere unngå overtråkk på turene dine.

Vedlikehold av tursko

For at dine nye tursko skal holde lengst mulig skal du få noen svært enkle tips av oss.

 1. Luft og tørk støvlene etter fjelltur! Her kan du ta ut sålene og la skoene stå i et varmt rom. Er skoene blitt skikkelig våte, kan du ta stappe avispapir oppi som absorberer fuktigheten.
 1. Pass på at skoene er rene innvendig! Forebygge hull og skader på skoene ved å ta sålene og riste dem rene.
 1. Ikke sett skitne støvler til oppbevaring! Pass på at du skrubber lett over skoene slik at ikke smuss og skitt sliter dem ut. Her er et godt tips å bruke en oppvaskkost.
 1. Spør alltid om impregnering! Sjekk alltid med selger om du har kjøpt sko som bør impregneres jevnlig, og gjør det dersom det er behov for det.

Pris

Det er store forskjeller på hva de ulike modellene koster, men generelt når det gjelder tursko

får man ofte det man betaler for. Det betyr ikke at alle tursko som selges for høye priser er

supergode, men heller at et par svært billige sko mest sannsynligvis ikke har så god komfort

og funksjon.

FAQ

Hvilke tursko er best i test?

I vår test kåret vi Scarpa Mojito til best i test fordi skoene er svært allsidige, og er nesten skapt for all slags bruk, både for tur og fritid. Les artikkelen for å se alle fordelene ved vinneren.

Er det alltid de dyre som er de beste turskoene?

Nei, du kan finne rimelige tursko som du synes er gode, men generelt sett koster kvalitet. Derfor er gjerne de litt dyrere skoene bedre for føttene dine.