Opdateret oktober 2023

Vaskemaskin best i test 2023 | Se de 8 beste maskinene i test

I vår test av vaskemaskiner gjennomgår vi de 8 beste vaskemaskinene på markedet akkurat nå. En vaskemaskin er uerstattelig og kanskje det mest brukte apparatet i et vanlig norsk hjem. Av samme grunn er det en overflod av modeller på markedet, og vi legger derfor jevnlig til nye modeller, slik at du kan være sikker på å finne en oppdatert liste av hva som er på markedet.
Af Erik BAdge
Erik
Bosch WAN282I3SN 2
beste billige

Bosch WAN282I3SN

Bosch WAXH2E0LSN 3
beste premium

Bosch WAXH2E0LSN

LG F2WV708S1S 4
beste kompakte vaskemaskin

LG F2WV708S1S

ASKO W4086C.S2 5
beste design

ASKO W4086C.S2

Electrolux EW6F248G4 6
best for finvask

Electrolux EW6F248G4

Prissammenligning i samarbejde med  Prisjakt Logo

Vi har undersøkt markedet for å finne de beste produktene for deg og parametrene du må være oppmerksom på. I tillegg til å sammenligne fordeler og ulemper ved vaskemaskinene, vurderer vi også deres individuelle egenskaper som: kapasitet, lydnivå, energimerke og funksjoner.

I kjøpsguiden vår går vi i dybden med funksjonene ovenfor og gir deg en liste over fine-å-ha-funksjoner, slik at du er sikker på å finne den beste modellen for deg på markedet. Så er du på jakt etter en ny vaskemaskin hjelper vi deg å velge en vaskemaskin som passer dine behov. Les mer i vår vaskemaskin test.

4.5
star star star star star
TestScore TestScore
Info
Vis vurderinger Arrow icon up
 • Brukeranmeldelser
  4.5
 • Kapasitet
  4
 • Støynivå
  5
 • Tørkeevne
  4.5
 • Energivennlighet
  4.5
Fordele
 • pros-icon.svg God kapasitet for en liten familie
 • pros-icon.svg Effektiv vaskemaskin med økonomisk motor
 • pros-icon.svg Doseringssystem sikrer riktig mengde vaskemiddel for skånsom vask
 • pros-icon.svg Stillegående vaskemaskin 72db
Ulemper
 • cons-icon.svg For liten kapasitet for en større familie med mye klesvask

Detaljeret gennemgang

Denne Miele vaskemaskinen er kåret til best i test og passer best for den mellomstore familien med for eksempel to voksne og ett barn takket være kapasiteten på 7 kg. Her er det både plass til å vaske store mengder klær hele uken eller å ta en liten rask vask. Selv om kapasiteten er den laveste i vår test, vinner Miele modellen på brukervennlighet og effektiv rengjøringsevne til en god pris.

Brukervennlighet

Hos Forbrugerrådet Tænk i Danmark har denne Miele modellen vunnet prisen som den mest brukervennlige i deres vaskemaskin test. Maskinen har mange smarte programmer som til og med vasker klærne ekstremt skånsomt takket være det spesielle CapDosing doseringssystemet. Med auto-dosering av vaskemiddel er du sikret at du verken bruker for lite eller for mye vaskemiddel til dine skitne klær under vask, som derfor holder lenger. Sammenlignet med andre Miele-vaskemaskiner på markedet er denne modellen mer støyende og mindre energieffektiv, men prisen er lavere, samtidig som den vasker like bra som de dyrere modellene.

Bra hastighet

Med 1400 omdreininger per minutt er det en relativt kraftig frontbetjent vaskemaskin, som gir et utmerket vaskeresultat hver gang, og som kan stilles inn på et raskt program hvis du er tidspresset: blant de mange fleksible programmene er det et 20 minutters program. Våre undersøkelser viser at 1400 omdreininger ikke gjelder for alle programmer. Ved vask av finvask og ull bruker maskinen færre omdreininger under sentrifugering for å beskytte klærne mest mulig.

ProfiEco-motoren er en børsteløs motor som er designet for å være energibesparende og langvarig. En børsteløs motor betyr mindre slitasje, slik at du slipper å måtte reparere eller bytte ut maskinen etter noen år, noe som ellers kan være tilfelle med modeller som ikke har børsteløs motor. Samtidig, med et lydnivå på 72dB, er den relativt stillegående. Til sammenligning har Miele WTI370 WPM vaskemaskin, med 69dB, det laveste lydnivået i vår test.

Ifølge vår analyse er modellen svært stillegående i bruk, spesielt ved vask, hvor den er testet på 50 dB, mens den ved sentrifuge når 72 dB.

Praktisk

Maskinen har en forsinket start-funksjon, slik at syklusen kan tilpasses dine daglige rutiner – for eksempel sett den til å begynne å vaske en time før du kommer hjem, slik at klærne er klare til å henge til tørk når du kommer.

Modellen er, ifølge Miele selv, bygget for å vare i minst 20 år, og er derfor bygget svært robust. Våre studier viser at modellen er svært slitesterk og bygget i slitesterke materialer som ikke beveger seg under bruk.

Vår vurdering

Vår erfaring viser at Miele WSA023 er en god og effektiv maskin for mindre familier som ønsker effektiv og skånsom vask, samt en vaskemaskin som kan vare i mange år fremover. Vaskemaskinen har mange programmer og for ekstra fleksibilitet har den timerfunksjon. Vi anslår derfor at den er best i test for småbarnsfamilier og enslige med en travel hverdag.

Sentrifugeringshastighet: 1400 omdreininger per minutt Støynivå: 50 db vask - 72dB sentrifugering Energiklasse: B Vaskekapasitet: 7 kg Vekt: 94 kg Mål: 636 x 596 x 850 mm Årlig energiforbruk: 175 kWh Årlig vannforbruk: 10340L Restfuktighet: 53% Motortype: Børsteløs

Bosch WAN282I3SN

beste billige

4.3
star star star star star
TestScore TestScore
Info
Vis vurderinger Arrow icon up
 • Brukeranmeldelser
  3.5
 • Kapasitet
  4.5
 • Støynivå
  4.5
 • Tørkeevne
  4.5
 • Energivennlighet
  4.5
Bosch WAN282I3SN

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Activewaterplus-funksjonen betyr at den har et lavt vannforbruk (9990L årlig)
 • pros-icon.svg Mange programmer gir god fleksibilitet
 • pros-icon.svg Mulighet for å velge hurtigprogram (15min)
 • pros-icon.svg God kapasitet på 8 kilo
Ulemper
 • cons-icon.svg Har ikke auto-dosering av vaskemiddel
 • cons-icon.svg Kan ikke styres via Wifi
 • cons-icon.svg Har ikke Aquastop

Detaljeret gennemgang

Med Bosch WAN282I3SN får du en rimelig vaskemaskin med flere premiumfunksjoner, godt vannforbruk, 1400 omdreininger kapasitet på sentrifugeringen og passende kapasitet for den mellomstore familien.

Sparer på vann

Bosch WAN282I3SN kommer med ActiveWaterplus-teknologi, som bidrar til å sikre at vaskemaskinen ikke bruker mer vann enn nødvendig i stedet for å følge forhåndsinnstillingene i programmet.

De innebygde sensorene i vaskemaskinen vurderer tøymengden og justerer selv vannet uten at det går på bekostning av vaskekvaliteten. Vannforbruket på 9990 L årlig er det nest laveste i vår test, kun overgått av Electrolux EW6F248G4, som er 9020 L.

Langvarig motor

Det som spesielt gjør denne til det beste valget er den effektive, børsteløse motoren, som er en såkalt Eco Silence Drive-motor. Den er ekstra slitesterk, pålitelig, stor kapasitet, veldig stillegående og har generelt færre bevegelige deler, færre vibrasjoner og derfor mindre slitasje. I tillegg er den designet med antivibrasjon på sidene, noe som gjør den mer stabil og mindre støyende. Støynivået er i middelklassen sammenlignet med de andre modellene i testen. Det er testet for 52dB ved vask og 74dB under sentrifugering.

Smarte funksjoner

Vaskemaskinen har Reload-funksjon, så du slipper å bekymre deg for den glemte t-skjorten som skulle vært med i vask eller ullgenseren som ved en feiltakelse havnet på 60 graders program. Med reload-funksjonen kan du stoppe maskinen og legge til eller ta av klær etter at vasken har startet.

Bosch har også utstyrt maskinen med SpeedPerfect, som reduserer tidsforbruket, et spesialprogram for mørke klær slik at de vaskes mer skånsomt, og et effektivt allergyplus-program som vasker 99,9 % av allergener ut av klærne. Disse programmene er med på å gjøre denne vaskemaskinen til den beste for prisen, da dette ofte er programmer som er å se i premiummodeller som Bosch WAXH2E0LSN.

Vår vurdering

Hvis du leter etter en rimelig vaskemaskin med effektive premium-funksjoner, så er denne Bosch WAN282I3SN-modellen et godt alternativ. I tillegg til å ha god kapasitet for en mellomstor familie, har våre studier vist at det også er bra for deg med allergi, takket være allergyplus-programmet. Sammenlignet med testvinneren er denne like energieffektiv, men mer støyende, men vannforbruket er lavere.

Sentrifugeringshastighet: 1400 omdreininger per minutt Støynivå: 52dB vask - 74dB sentrifugering Energiklasse: C Vaskekapasitet: 8kg Vekt: 80 kg Mål: 848 x 598 x 550 mm Årlig energiforbruk: 175kwh Årlig vannforbruk: 9900L Restfuktighet: 53% Motortype: Børsteløs

Bosch WAXH2E0LSN

beste premium

4.7
star star star star star
TestScore TestScore
Info
Vis vurderinger Arrow icon up
 • Brukeranmeldelser
  4
 • Kapasitet
  5
 • Støynivå
  4.5
 • Tørkeevne
  5
 • Energivennlighet
  5
Bosch WAXH2E0LSN

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Antivibrasjonssystem som reduserer støy
 • pros-icon.svg Spesialprogram for fjerning av flekker
 • pros-icon.svg Frontbetjent vaskemaskin med automatisk dosering
 • pros-icon.svg Mulighet for å koble til telefonen
 • pros-icon.svg Stor kapasitet – 10 kg
 • pros-icon.svg Stille ved vask (50db)
 • pros-icon.svg I-DOS automatisk såpedosering
Ulemper
 • cons-icon.svg Har ikke innebygget tørketrommel
 • cons-icon.svg Har ikke dampfunksjon
 • cons-icon.svg Vaskemiddel og skyllemiddel kan ikke doseres manuelt

Detaljeret gennemgang

I vår vaskemaskintest vinner denne maskinen fra Bosch prisen for å være den mest eksklusive modellen med flest smarte funksjoner. Vår favorittfunksjon med modellen er den spesielle flekkfjerningsfunksjonen, som skiller den fra de andre modellene i testen. I tillegg har den en stor kapasitet på hele 10 kg som gjør at den kan vaske mer tøy enn andre modeller, hvilket er det høyeste sammenlignet med de andre modellene i vår test. Modellen er best i Råd&Röns test av 103 testede vaskemaskiner.

Effektiv rengjøring

Har du f.eks. en gjenstridig flekk på favorittskjorten, eller har det kommet rødvin på den hvite duken? Med AntiStain Plus-programmet på denne Bosch-modellen er det enkelt å fjerne opptil 16 forskjellige typer flekker – alt fra fett til blod, gress og rødvin. Maskinen justerer automatisk temperaturen, trommelens bevegelser og vasketiden for å målrette nøyaktig flekken din. Maskinen får også høy score i Råd & Röns vaskemaskin test for sin gode vaskeevne.

Med Boschs antivibrasjonsdesign på sidene av maskinen er den stabilisert, og reduserer irriterende vibrasjoner – den viktigste bidragsyteren til støy. Særlig personer som har bodd i leilighet eller i eldre bygg vet hvor forstyrrende vibrasjonene kan være for både eier og boligene rundt. Takket være dette nye designet er dette blant de mest stillegående vaskemaskinene på markedet. Spesielt ved vask, hvor lydnivået er nede i 48dB. Til sammenligning er testvinneren fra Miele 50dB. På den annen side er Bosch-modellen noe høyere under sentrifugering, der den når 74dB mot Mieles 72dB.

Smarte funksjoner

Den leveres med Bosch sitt i-DOS doseringssystem. Et intelligent system som automatisk måler nøyaktig mengde vann og flytende vaskemiddel som skal brukes til hver vask – alt basert på tøymengden, materialet i klærne og mengden skitt. Dette kan spare deg for både hudirritasjon og penger. Våre studier viser at den automatiske såpedoseringen fungerer veldig bra, men ulempen er at det ikke er mulig å slå av funksjonen for alle programmer.

I likhet med modellen WAN282I3SN har denne et effektivt AllergyPlus-program, som vasker ved høyere temperatur over lengre tid. Programmet gir også en ekstra skyllesyklus for å fjerne så mye pollen, dyrehår og støvmidd fra klærne som mulig. Programmet er testet for å fjerne 99,9 % av allergener, så modellen her passer også for deg som er allergisk.

Sist men ikke minst kommer denne modellen med en mulighet for å kobles til HomeConnect-appen, slik at du kan fjernstyre den, overvåke innstillinger og motta push-varsler når vasken er ferdig.

Ifølge vår analyse fungerer appen veldig bra, men den er ikke særlig brukervennlig og det tar tid å sette seg inn i de automatiske funksjonene.

Vår vurdering

Vår analyse viser at dersom du ønsker en vaskemaskin med god kapasitet for mer tøy til den store familien, samt flere smarte funksjoner, så er dette en god vaskemaskin for deg.

Med punktstrykefunksjonen anser vi den som spesielt egnet for småbarnsfamilier, som også vil elske den automatiske såpedoseringen som sikrer skånsom bruk av vann og vaskemiddel og det lave støynivået. AllergyPlus-programmet gjør den også ideell for familier med allergikere.

Sentrifugeringshastighet: 1600 omdreininger per minutt Støynivå: 48dB vask - 74db sentrifugering Energiklasse: C Vaskekapasitet: 10 kg Vekt: 82,56kg Mål: 870 x 630 x 670mm Årlig energiforbruk: 167kwh Årlig vannforbruk: 10999L Restfuktighet: 44% Motortype: Børsteløs

LG F2WV708S1S

beste kompakte vaskemaskin

LG F2WV708S1S

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Liten LG vaskemaskin med høy kapasitet – egnet for hjem med liten plass
 • pros-icon.svg Kompakt vaskemaskin
 • pros-icon.svg Den billigste vaskemaskinen i testen
 • pros-icon.svg Automatisk såpedosering
 • pros-icon.svg Thinq-funksjon som kan laste ned tilleggsprogrammer og koble til stemmestyringsassistenter
Ulemper
 • cons-icon.svg Lavere hastighet enn andre frontbetjente vaskemaskiner
 • cons-icon.svg Ikke så kompakt som toppbetjente vaskemaskiner

Detaljeret gennemgang

Dette er en kompakt vaskemaskin fra LG med en dybde på kun 47,5 cm, noe som gjør den ekstremt egnet for deg som bor i leilighet eller generelt sett bare ikke har mye plass i hjemmet til vaskemaskin. De fleste vaskemaskiner tar mye plass, men denne får plass de fleste steder.

At det er en kompakt vaskemaskin betyr ikke at den ikke er romslig eller god – tvert imot har den en kapasitet på hele 8,5 kg, noe som ifølge vår undersøkelse er nok for en liten eller mellomstor familie og mer enn nok for enkeltpersoner eller par. Til sammenligning har testvinneren en kapasitet på 7 kg.

Og det er også en frontmatet vaskemaskin som er funksjonsrik og har mange av de nyttige og praktiske spesifikasjonene du vanligvis ser på de dyrere og mer moderne modellene.

AI DD-funksjon, som ved hjelp av ny, innovativ teknologi kan oppdage vekten av klærne og mykheten til stoffet og derfra velge det mest passende programmet blant de mange vaskeprogrammene, slik at trommelbevegelser og såpe stilles inn og doseres riktig under vask.

Direct Drive-motoren, som gir en mer energieffektiv maskin. Eller muligheten til å koble den til hjemmenettverket og styre vaskemaskinen ved hjelp av LGs egen app. Vaskemaskinens evne rent motormessig er også på topp.

Vår vurdering

Med denne modellen fra LG får du en kompakt vaskemaskin med mange funksjoner til en pris de fleste har råd til. På grunn av den høye kapasiteten på 8,5 kg anbefaler vi den til mellomstore barnefamilier som til tross for begrenset plass ønsker en vaskemaskin med stor trommel. Sammen med den gode kapasiteten er det vår erfaring at funksjoner som automatisk såpedosering og AI DD også gjør hverdagen enklere.

Sentrifugeringshastighet: 1400 omdreininger per minutt Støynivå: 71dB Energiklasse: C Vaskekapasitet: 8,5 kg Vekt: 63 kg Mål: 850 x 600 x 535 mm Årlig energiforbruk: 140kwh Årlig vannforbruk: 10780L Restfuktighet: 53% Motortype: Børsteløs

ASKO W4086C.S2

beste design

ASKO W4086C.S2

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Frontbetjent modell med lekker, skandinavisk design
 • pros-icon.svg 10 års garanti på motoren
 • pros-icon.svg 1600 omdreininger i minuttet gjør at klærne tørker raskere
 • pros-icon.svg Effektiv vaskemaskin med mange forskjellige programmer
 • pros-icon.svg Lavt lydnivå ved vask (49dB)
Ulemper
 • cons-icon.svg Stor i bredden – ikke så kompakt vaskemaskin
 • cons-icon.svg Høyt lydnivå 76dB ved sentrifuge

Detaljeret gennemgang

Finske ASKO er kjent for skandinavisk produserte hvitevarer av høy kvalitet med fokus på bærekraft. Denne frontbetjente vaskemaskinen gir interiøret i hjemmet et løft takket være det vakre og stilige designet i børstet rustfritt stål.

I tillegg er det en høyeffektiv vaskemaskin med en god børsteløs motor som har 10 års garanti. Den har sentrifuge på opptil 1600 rotasjoner per minutt og sørger for at klærne tørker raskere når det er på tide å henge dem opp eller sende dem videre til tørketrommelen. Ifølge våre studier er også restfuktighet nede i 44 % etter sentrifugering, som er det laveste i vår test.

I tester er støynivået i den høye enden, selv om det er innenfor normalområdet for vaskemaskiner. 76dB målt under sentrifugering er en av de høyeste i vår test, så ønsker du en mer stillegående modell er ikke dette valget for deg.

Til sammenligning har Miele WTI370 WPM-modellen et lydnivå på 69dB med samme hastighet og vaskekapasitet.

Energinivået på 118kwh er det nest laveste i vår test, kun overgått av Bosch WGG1420LSN, som er på 101kwh.

Det følger også med mange forskjellige vaskeprogrammer for alle slags skittentøy, og du kan enkelt velge en effektiv vask med det brukervennlige og oversiktlige LCD-displayet.

Vår vurdering

Dette er vaskemaskinen for deg som ønsker et lekkert design, samtidig som en god vaskemaskin. Tester viser at kapasiteten passer for en familie på fire, som også vil være fornøyd med det lave energinivået. Etter vår mening blir det høye lydnivået ved sentrifugering oppveid av det lave lydnivået ved vask, siden det tross alt er vaskingen som tar mest tid.

Sentrifugeringshastighet: 1600 omdreininger per minutt Støynivå: 49dB ved vask - 76dB ved sentrifugering Energiklasse: B Vaskekapasitet: 8 kg Vekt: 75,5kg Mål: 850 x 595 x 585 mm Årlig energiforbruk: 118kwh Årlig vannforbruk: 10999L Restfuktighet: 44% Motortype: Børsteløs

Electrolux EW6F248G4

best for finvask

Electrolux EW6F248G4

Prissammenligning i samarbejde med   Prisjakt Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Electrolux Woolmark Blue-sertifisert vaskeprogram egnet for ull og silke
 • pros-icon.svg Still inn tiden selv og skreddersy vaskeprogrammer ned til 14 minutter
 • pros-icon.svg Automatisk justering av vask
Ulemper
 • cons-icon.svg Har ikke WiFi
 • cons-icon.svg Høyt lydnivå

Detaljeret gennemgang

Blant alle frontbetjente vaskemaskiner i vår test skiller denne modellen fra Electrolux seg ved å ha den såkalte Woolmark Blue-sertifiseringen. Det betyr at denne Electrolux vaskemaskinen har et spesialprogram for sarte tekstiler som ull og silke, som sørger for at du trygt kan legge favorittgenserne, skjortene og andre ting i vaskemaskinen, uten å være redd for at de krymper eller blir skadet på noen måte.

Den er også utstyrt med Electrolux SensiCare System, som er et system som gjør at maskinen automatisk tilpasser programmets lengde etter belastningens størrelse og dermed bruker mindre energi og vann under vask – men også beskytter klærne dine ved å ikke vaske dem lenger enn de trenger.

Det virkelig smarte med Electrolux SensiCare System er at du bare kan vaske den ene ullgenseren du kanskje trenger akkurat nå, uten at det føles som sløsing med ressurser, siden maskinen bare justerer lengden og vannmengden.

En ny måte å vaske på som du vil elske hvis du er typen som spontant trenger å rengjøre individuelle plagg.

Støynivået på 76dB trekker den ned, da den er i den høye enden og også høyest i vår test. Dersom du ikke har maskinen stående i et kjøkken-allrom eller kan lukke døren mens den sentrifugerer, er dette etter vår mening ikke noe problem.

Via timerfunksjonen er det også mulig å stille inn maskinen til å vaske mens du ikke er hjemme.

Vår vurdering

Vår analyse viser at med den gode vaskekapasiteten på 8 kg er maskinen egnet for mindre barnefamilier, men på grunn av spesialprogrammene for vask av ull og finvask anbefaler vi den spesielt til deg som bruker mye sart tøy. Du som elsker hjemmestrikk og silkeskjerf, og som gjerne vil kunne vaske dem med ro i sjelen.

Sentrifugeringshastighet: 1400 omdreininger per minutt Støynivå: 76dB Energiklasse: C Vaskekapasitet: 8 kg Vekt: - Mål: 847 x 0596 x 547mm Årlig energiforbruk: 138kwh Årlig vannforbruk: 9020L Restfuktighet: 53% Motortype: Børsteløs

Miele WTI370 WPM

beste vaskemaskin med tørketrommel

Fordele
 • pros-icon.svg Vaske- og tørketrommel – kan både vaskes og tørkes
 • pros-icon.svg Vasker og tørker raskt
 • pros-icon.svg AddLoad-funksjonen gjør det mulig å legge til flere klær etter at programmet har startet
 • pros-icon.svg Energiklasse A
 • pros-icon.svg Lavt lydnivå 69dB
Ulemper
 • cons-icon.svg Meget høy pris da det er to maskiner i en
 • cons-icon.svg Mindre effektiv skylling

Detaljeret gennemgang

Denne vaskemaskin-tørketrommelen er et fantastisk kjøp for de som ønsker en praktisk og rask 2-i-1 maskin med god energiklasse og lavt støynivå.

Selve vaskemaskinen kan enkelt konkurrere med vår ‘best i test’-modell. Og som eneste vaskemaskin-tørketrommel i vår test utmerker den seg på en rekke andre punkter som gjør den imponerende, selv blant andre vaskemaskin-tørketrommler på markedet.

QuickPower- og Single Wash&Dry-programmet gjør det mulig å ha en effektiv vask og tørking på mindre enn en time. Tester viser imidlertid at klærne ikke tørkes like effektivt av tørkefunksjonen.

Samtidig kommer denne vaskemaskin-tørketrommelen med en lang rekke nyttige funksjoner: f.eks. ‘AddLoad’-funksjonen som lar flere klær komme inn i maskinen etter at den har startet. Eller Miele@Home, som lar deg koble maskinen til nettverket og styre den med telefonen.

Eller de mange spesialprogrammene som sikrer riktig pleie for alt fra dongeri- og friluftsklær til svarte klær, hvite klær og klær som rett og slett trenger en oppfriskning – og mye mer.

Energiklasse A er høyest i vår test og ifølge Forbrukerrådet Tænk i Danmark har maskinen også lavt energiforbruk og vannforbruk. Tester viser imidlertid også at den kan ha problemer med å få all såpen ut av klærne.

Sammenlignet med de andre vaskemaskinene i vår test, har denne det laveste støynivået, noe som er med på å gjøre den i toppklasse.

Vår vurdering

Vår vurdering er at 2-i-1-modellen er en god og effektiv maskin i Mieles vanlige toppkvalitet. Vi anbefaler det til mellomstore barnefamilier med maks 4 personer på grunn av vaskekapasiteten på 8 kilo.

Vår erfaring er at den også er ideell for boliger som på grunn av plassmangel ikke kan ha både vaskemaskin og tørketrommel, og derfor trenger en smart 2-i-1 modell.

Sentrifugeringshastighet: 1600 omdreininger per minutt Støynivå: 69dB Energiklasse: A Vaskekapasitet: 8 kg Vekt: 97kg Mål: 850 x 596 x 636mm Årlig energiforbruk: 220kwh Årlig vannforbruk: 10340L Restfuktighet: 44% Motortype: Børsteløs

Bosch WGG1420LSN

lavt støynivå

Fordele
 • pros-icon.svg Minimal støy under sentrifuge på 71dB
 • pros-icon.svg Høy kapasitet (9 kg)
 • pros-icon.svg Energiklasse A – laveste årlige energiforbruk
Ulemper
 • cons-icon.svg Ikke et stort utvalg av spesialiserte vaskeprogrammer
 • cons-icon.svg Ingen automatisk såpedosering

Detaljeret gennemgang

Denne Bosch vaskemaskinen med lavt energiforbruk har en motor utstyrt med EcoSilence Drive-teknologi, noe som gjør den til den beste stillegående modellen i vår test. Vaskemaskiner har i dag ofte et støynivå på over 75 dB, som allerede er ganske lavt.

Denne modellen kommer helt ned til 71 dB, noe som gjør den utrolig stillegående, og den vil være det opplagte valget for de som ønsker en stillegående modell i god energiklasse. Støymessig er denne modellen kun overgått av Miele WTI370 WPM, som er på 69dB.

I likhet med Bosch WAN282I3SN-modellen har også denne den smarte EcoSilence Drive-motoren og SpeedPerfect-funksjonen, som reduserer vasketiden på alle programmer hvis du har dårlig tid.

Maskinen har også energiklasse A-merket. Energiklasse A er det høyeste sertifikatet hvitevarer kan oppnå, og det er din garanti for en modell som bruker minst mulig vann og energi – og dermed er svært økonomisk i drift.

Dette er spesielt tydelig i det årlige energiforbruket på 101 kwh, som er det laveste i vår test.

Vår vurdering

Bosch WGG1420LSN er for deg som spesielt ønsker en energieffektiv modell med lavt støynivå og stor kapasitet. Tester viser at det er modellen med lavest energinivå og etter vår vurdering er dette en god allroundmodell som vil passe de fleste og hvor du får mye for pengene.

Sentrifugeringshastighet: 1400 omdreininger per minutt Støynivå: 71dB Energiklasse: Energiklasse: A Vaskekapasitet: 9 kg Vekt: 73 kg Mål: 848 x 598 x 588 mm Årlig energiforbruk: 101kwh Årlig vannforbruk: 10560L Restfuktighet: - Motortype: Børsteløs

Guide Hvordan velge den beste vaskemaskinen

 
618439ebd49df-Miele-WSA023-WCS-NDS.png

Miele WSA023 vaskemaskin

618439fb09e18-Bosch-WAN282I3SN.png

Bosch WAN282I3SN

Bosch-WAXH2E0LSN.png

Bosch WAXH2E0LSN

LG-F2WV708S1S.png

LG F2WV708S1S

ASKO-W4086C.S2.webp

ASKO W4086C.S2

Electrolux-EW6F248G4.webp

Electrolux EW6F248G4

Miele-WTI370-WPM.webp

Miele WTI370 WPM

Bosch-WGG1420LSN.png

Bosch WGG1420LSN

TestScore TestScore
Info
4.5
star star star star star
4.3
star star star star star
4.7
star star star star star
- - - - -
Sentrifugeringshastighet 1400 omdreininger per minutt 1400 omdreininger per minutt 1600 omdreininger per minutt 1400 omdreininger per minutt 1600 omdreininger per minutt 1400 omdreininger per minutt 1600 omdreininger per minutt 1400 omdreininger per minutt
Støynivå 50 db vask - 72dB sentrifugering 52dB vask - 74dB sentrifugering 48dB vask - 74db sentrifugering 71dB 49dB ved vask - 76dB ved sentrifugering 76dB 69dB 71dB
Energiklasse B C C C B C A Energiklasse: A
Vaskekapasitet 7 kg 8kg 10 kg 8,5 kg 8 kg 8 kg 8 kg 9 kg
Vekt 94 kg 80 kg 82,56kg 63 kg 75,5kg - 97kg 73 kg
Mål 636 x 596 x 850 mm 848 x 598 x 550 mm 870 x 630 x 670mm 850 x 600 x 535 mm 850 x 595 x 585 mm 847 x 0596 x 547mm 850 x 596 x 636mm 848 x 598 x 588 mm
Årlig energiforbruk 175 kWh 175kwh 167kwh 140kwh 118kwh 138kwh 220kwh 101kwh
Årlig vannforbruk 10340L 9900L 10999L 10780L 10999L 9020L 10340L 10560L
Restfuktighet 53% 53% 44% 53% 44% 53% 44% -
Motortype Børsteløs Børsteløs Børsteløs Børsteløs Børsteløs Børsteløs Børsteløs Børsteløs
Brukeranmeldelser 4.5 3.5 4 - - - - -
Kapasitet 4 4.5 5 - - - - -
Støynivå 5 4.5 4.5 - - - - -
Tørkeevne 4.5 4.5 5 - - - - -
Energivennlighet 4.5 4.5 5 - - - - -
Tjek billigste pris Set til 7.492 Pricerunner Button Icon Pricerunner Button Icon
Elkjøp På lager
Set til 24.990 Pricerunner Button Icon Pricerunner Button Icon
Komplett På lager
Set til 7.299 Pricerunner Button Icon Pricerunner Button Icon
Skousen På lager

Markedet for vaskemaskiner er i stadig utvikling og maskinene får stadig flere funksjoner og oppgraderinger. Parametrene som oftest er forskjellige er: kapasitet, sentrifugeringshastighet, støynivå og programmer.

Ditt valg av vaskemaskin avhenger i stor grad av den enkelte boligs behov og preferanser. Hvor mange mennesker bor sammen, hvor mye klær vasker du og hva er budsjettet ditt.

Dette er bare noen av de mange spørsmålene du bør kunne svare på før du velger.

I kjøpsguiden under angir vi tydelig hvilke tekniske spesifikasjoner som er viktige for ditt valg av frontbetjent vaskemaskin.

5 gode tips før du kjøper din neste vaskemaskin

 • Før du kjøper ny vaskemaskin, ha en ide om hvor mye klær som vanligvis vaskes i hjemmet ditt på ukentlig basis. Lenger ned i kjøpsguiden gir vi en oversikt over kapasitetsbehov for ulike familiesituasjoner.
 • Bestem selv hvilke funksjoner du trenger: mange nye vaskemaskiner kommer med spesialprogrammer som gjør det mulig å vaske ekstra raskt, skånsomt, økonomisk eller miljøvennlig. Finn ut hva som betyr mest for deg.
 • Vurder om du trenger en ny vaskemaskin med innebygget tørketrommel. Disse modellene vil ofte være dyrere enn en billig vaskemaskin, men de kan spare deg for mye plass og er veldig praktiske.
 • Tenk over om lydnivået er en viktig faktor for deg. Bor du f.eks. i en blokkleilighet kan en støyende vaskemaskin være til sjenanse for naboene og til syvende og sist deg, da du må tenke mer på når du kan bruke den.
 • Wifi-tilkobling: Som med så mange andre hvitevarer og hvitevarer i hjemmet, kommer mange vaskemaskiner nå med muligheten til å kobles til hjemmenettverket. Det kan være en smart måte å styre maskinen mens du f.eks. er på jobb. Enda smartere er det om maskinen er av samme merke som dine andre hvitevarer, da de ofte kan styres under én app. Hvis det er viktig for deg, kan det også være en faktor for hvilken modell du kjøper.

Kapasitet: Hvor stor vasketrommel trenger du?

Kapasiteten på vaskemaskinen din sier noe om hvor mye klær du kan vaske om gangen, og dette er helt klart en av de viktigste faktorene du bør vurdere før du kjøper ny vaskemaskin. Spesielt for familier og andre husholdninger som teller mer enn én eller to personer, kan en vaskemaskin fort bli for liten hvor resultatet er at den må gå hele tiden.

Du bør først og fremst vurdere hvor ofte du vasker klær: bor du alene og ikke vasker klær så ofte, kan du slippe unna med en mindre maskin. Hvis du derimot har en stor familie og en enorm haug med klesvask som aldri ser ut til å bli mindre, kan en større vasketrommel hjelpe deg med å komme til bunns i det. Energieffektivitet spiller også inn her – hvis du ikke vasker mye klær, kan du ende opp med å kaste bort både strøm og vann og starte maskinen hver gang bare for å vaske noen t-skjorter. Bor du derimot i en stor familie som alltid fyller maskinen helt, blir det billigere på sikt med en stor maskin.

Budsjettet ditt spiller også inn: de større maskinene vil ofte være dyrere. Det er ganske enkelt fordi de er større og også ofte har flere funksjoner.

Tenk også på hva slags klær du skal vaske. Hvis du, som de fleste av våre lesere, bor i Norge, vil skittentøyskurven sannsynligvis inneholde færre små shorts og lyse topper og flere jeans, tykke bluser og andre varme klær – alt som tar ekstra plass i maskinen og derfor kan kreve en større kapasitet.

Nedenfor er en veiledende guide til kapasiteten til de forskjellige trommelstørrelsene:

 • 5 kg – passer for folk som bor alene – har plass til ca. 25 t-skjorter
 • 6 kg – passer for par – har plass til ca. 30 t-skjorter og en enkelt dyne
 • 7 kg – passer for en liten familie – har plass til ca. 35 t-skjorter og dobbel dyne
 • 8 kg – passer for en mellomstor familie – har plass til ca. 40 t-skjorter og dobbeldyne
 • 9 kg passer for en stor familie – har plass til ca. 45 t-skjorter og en stor dobbeldyne
 • 10, 11, 12 og 13 kg – passer for veldig store familier og har plass til henholdsvis 50, 55 og 60 t-skjorter og flere normalstore dyner

Kilde: Hernebaydomestic.co.uk

Sentrifugekapasiteten har en effekt på tørketiden til klærne dine

Er du også i tvil om hvilken sentrifugeringskapasitet du trenger?

Jo bedre og raskere maskinen din kan snurre, jo kortere tid vil det ta å tørke klærne – uansett om du henger dem opp eller legger dem i tørketrommelen. Derfor er det også et økonomisk, miljømessig og tidsmessig perspektiv å vurdere her.

Det er imidlertid ikke bare så enkelt som jo raskere jo bedre. Noen klær – f.eks. ull – krever lavere hastighet for å unngå slitasje og hvis du sentrifugerer en bomullsskjorte for raskt vil den generelt ha mange krøller som kan være vanskeligere å stryke ut. Heldigvis kommer mange maskiner med programmer for de ulike tekstilene som tar hensyn til denne typen ting.

Jo flere omdreininger i minuttet en modell har, jo dyrere er den vanligvis.

Nedenfor kan du se hvilke hastigheter du bør bruke til klærne dine.

 • 800 RPM (omdreininger per minutt) passer for delikate tekstiler som ull og silke
 • 1200-1400 RPM passer til vanlig vask av bomullsklær – f.eks. t-skjorter, jeans og skjorter. Det anbefales imidlertid å velge den lave enden hvis du ønsker å skåne klærne så mye som mulig.
 • 1600 og oppover er greit hvis du vasker håndklær, kjøkkenhåndklær, sokker, underbukser og annet der du ikke trenger å bekymre deg for hvor rynkete det blir, men hvor det er hensiktsmessig å redusere tørketiden så mye som mulig.

Her er det også lurt å se på restfuktighet etter sentrifugering på de enkelte modellene, da de gir et godt bilde av hvor mye klærne må tørke etterpå. I våre tester varierer restfuktighet fra 44%-53% restfuktighet.

Hvor stille bør vaskemaskinen din være?

Støy er en stor faktor når det kommer til hvitevarer, og noen bråker mer enn andre. Vaskemaskinen er en av de maskinene som kan lage mye støy – spesielt på slutten av vaskeprosessen, når sentrifugeringen starter og trommelen kaster klærne rundt i høy hastighet.

Hvor mye støy du tåler avhenger av deg og hvordan du har innrettet boligen din. Bor du i en toroms leilighet i en bygning fra 1800-tallet, kan du forvente at en vaskemaskin med høyt støynivå vil være vanskelig å abstrahere fra. Det vil nok få både leiligheten din og leilighetene rundt til å riste under sentrifugeringen, og du kan sikkert si farvel til vasking i nattetimene – i hvert fall hvis du vil kunne sove.

Bor du derimot i et større hus og kan gjemme bort maskinen i et bortgjemt vaskerom, trenger du nok i mange tilfeller ikke bekymre deg for mye om hvor støyende maskinen er – fordi du neppe hører det.

Dette er selvfølgelig noe du må vurdere selv ut fra boligen din. Uansett er det viktig å være klar over dette før du foretar kjøpet, da du i noen tilfeller også vil betale ekstra for at maskinen skal være stillegående – noe du kanskje ikke trenger.

Hvis støy betyr noe for deg, vil du sannsynligvis glede deg over å vite at vi har kommet langt når det gjelder å minimere vibrasjoner og støy fra vaskemaskiner, og maskiner i dag er generelt betydelig mindre støyende enn for noen år siden.

Støynivåer – en oversikt

Produsenter av vaskemaskiner vil alltid merke støynivået – det er et tall i desibel (dB). Det kan imidlertid være vanskelig å avkode hvis du ikke har noen referanseramme, så vi har laget den her.

OBS: Du finner nummeret på energimerket. Vær oppmerksom på å se etter det maksimale støynivået som maskinen oppnår under sentrifuge. Legg også merke til at lyden dobles hver gang tallet øker med 3dB, så de ‘små’ hoppene betyr mye.

 • 71dB – ekstra stillegående

Velg en ekstra rolig modell hvis den f.eks. må stå ved siden av ditt – eller barnas – soverom, eller hvis du bare bor på en liten plass og har tenkt å bruke maskinen om natten mens du eller familien sover. Du vil knapt kunne høre dette, selv under sentrifuge.

 • 72-73dB – stillegående

Skal vaskemaskinen f.eks. stå på et kjøkken eller ved siden av soverommet, kan du også velge en rolig modell på opptil 73dB under sentrifugering. Støynivået vil ikke være på et nivå hvor det er forstyrrende for daglige aktiviteter og samtaler. Den vil heller ikke lage så mye støy under sentrifugering at det er umulig å sove hvis den går om natten. Under sentrifugeringen vil den støye mer enn en ekstra rolig modell, men hvis du og familien ikke er mennesker som lett våkner, kan det også fungere.

 • 74-77dB – normalt støynivå

Du vil tydelig kunne høre en maskin på dette støynivået, og den er ikke egnet for plassering i nærheten av et soverom, særlig ved sentrifugering. Det kan også være forstyrrende på dagtid, hvis du f.eks. ha den stående på kjøkkenet eller i nærheten av stua. Når den sentrifugerer, vil den være relativt høy. Det anbefales ikke å bruke denne maskinen om natten hvis det er folk som trenger å sove. Vær også oppmerksom på at vaskemaskiner som faller inn under ‘normalt støynivå’ spenner over et bredt spekter: en 77dB-modell vil lage dobbelt så mye støy som en 74dB-modell.

 • 78db eller mer – støyende

En vaskemaskin på 78dB kan kategoriseres som støyende. En maskin med dette støynivået er best plassert i en kjeller eller ute i en bod hvor du ikke hører den. Alternativt kan den brukes når du ikke er hjemme.

I våre tester varierer støynivået fra 69-76db, så de er alle innenfor normalområdet.

Børsteløs eller tradisjonell motor?

Enten du ser på vaskemaskiner, kjøleskap eller andre typer hvitevarer, er det stor sjanse for at du har kommet over formuleringen «børsteløs motor». Men hva betyr det?

Motoren til en vaskemaskin består av flere komponenter, inkludert børster. Disse slites over tid, og det kan hende du må skifte dem ut etter noen år.

En børsteløs motor, som navnet antyder har noen færre reservedeler å bekymre deg for. Dette gjør at vaskemaskinen din generelt har lengre holdbarhet, og mange modeller med slik motor kommer i dag også med 10 år motorgaranti.

Og fordelene stopper ikke her: En vaskemaskin med denne motoren er også generelt mer rolig, og den vil typisk bruke mindre vann, noe som gjør den mer energi- og miljøvennlig.

Ulempen er at du også betaler for det – en slik modell vil ofte være dyrere enn den tradisjonelle. Det er også verdt å merke seg at det er mulig å finne modeller som ikke er børsteløse, men som likevel har et rimelig energiforbruk og er rolig.

Vann- og strømforbruk samt støynivå er alle ting du kan finne ut ved å se på energimerket til de enkelte modellene. Om en maskin er børsteløs’ kan imidlertid være en god indikator – og disse modellene er som sagt mer holdbare.

Alle vaskemaskinene i vår test har børsteløs motor og er derfor generelt svært slitesterke og rolige.

Hvilke funksjoner og programmer er viktige for deg?

Nyere vaskemaskiner kommer med et bredt utvalg av vaskeprogrammer – noen mer nyttige enn andre. De mest avanserte modellene har f.eks. programmer som er spesialdesignet for vask av tøy som dongeri, uteklær eller lignende, som kan være greit å ha – men ikke nødvendig.

Det er imidlertid andre ting som vil være vanskelig å leve uten:

 • Spareprogram

Dette er et program som passer best til tøy som ull, silke og andre sensitive tekstiler som ikke tåler høye temperaturer og hastigheter. Et skånsomt program vil foregå med lavere temperaturer og lavere omdreininger i minuttet under sentrifuge for å unngå slitasje på tøy. Har du ullgensere, silkeskjorter eller andre ting som krever spesialbehandling, er et skånsomt program et must.

 • Rask program

For de fleste vil det også være ganske nyttig å ha et raskt program på f. eks. 40 grader, slik at du raskt kan vaske t-skjorten eller blusen du glemte å ta med ved forrige vask, og som du trenger i løpet av noen timer. De fleste maskiner i dag kommer med hurtigprogrammer – noen kan vaske klærne på mindre enn femten minutter. En vaskemaskin og tørketrommel kan i noen tilfeller både vaske og tørke klærne på under en time med det raskeste programmet.

 • Økovask

Et øko-vaskeprogram er et energi- og vannspareprogram. Vanligvis vil det ta lengre tid å vaske klærne på øko-programmet, men på den annen side er det penger å spare hvis du har tid til å vente.

 • 90 grader vask

90 graders programmet er vanligvis det med høyest temperatur. Det er veldig varmt vann, og det kan av og til være nødvendig. Det er sjelden du trenger å vaske vanlige klær på 90 grader – faktisk vil det vanligvis slite dem unødig og kanskje føre til at de krymper. På den annen side kan du trenge de høye temperaturene hvis du f.eks. må vaske sengetøy, kluter eller annet hvor alle bakterier må drepes. Har du eller noen i familien f.eks. vært syk, kan det være lurt å vaske alt sengetøy på høy varme.

“Kjekt å ha”

De nyere vaskemaskinene kommer med en rekke smarte funksjoner som kan være fine å ha. Her gjennomgår vi de viktigste, slik at du kan bestemme deg for om det er noe du vil se etter når du kjøper din neste maskin.

Mulighet for å styre maskinen med app

Mange nyere vaskemaskiner kommer – som så mange andre husholdningsapparater – med mulighet for å styre maskinen med en app. Dette er spesielt en smart funksjon hvis vaskemaskinen din er av samme merke som de andre hvitevarene dine, da de ofte kan styres under samme app.

Med en app-styrt vaskemaskin kan du f.eks. start den mens du er ute av huset, og dermed tilpasse vaskingen til du kommer hjem. I noen tilfeller kan du også følge med på hvor langt maskinen din er kommet med vaskeprogrammet.

Timer funksjon

Og hvis maskinen din ikke er app-kontrollert, er det fortsatt en mulighet for at du kan time vaskingen. Igjen er det smart, da du f.eks. kan sørge for at klær er ferdigvasket akkurat når du er hjemme. På denne måten unngår du at den ligger og er våt for lenge, noe som kan føre til at den danner bakterier og kan lukte skitten.

Steam system

Noen maskiner kommer med et dampsystem som avgir veldig varm damp på slutten av vaskesyklusen. Det er smart fordi den høye temperaturen dreper så å si alle bakterier og allergener – men uten å slite ut klærne, noe som ellers ville skjedd hvis vannet nådde samme temperatur.

Denne funksjonen er smart å ha hvis du f.eks. er plaget av husstøvmidd eller andre allergener.

FAQ

Hvilken vaskemaskin er best i testen?

Den beste vaskemaskinen i testen er Miele WSA023, som er en stillegående og energieffektiv maskin for en liten familie. Med 10 år med garanti på motoren er det en maskin som holder til mange vask.

Hva bør jeg se etter i en ny vaskemaskin?

Det er lurt å se på vaskekapasiteten, støynivået, antall programmer og funksjoner (f.eks. app-kontroll) og energimerkingen som indikerer hvor energieffektiv den er.

Hvor lenge varer en vaskemaskin?

Det avhenger mye av bruken av den. Mange produsenter lover 10 års garanti på motoren, men det er andre reservedeler som vannslanger og filtre som ikke varer like lenge.

Kan du rengjøre vaskemaskinen med oppvaskmiddel?

Du kan rengjøre vaskemaskinen din med oppvaskmiddel - det er spesielt godt hvis det lukter. Legg 3-4 oppvasktabletter i trommelen og start en kokevask.

Hvor ofte bør vaskemaskinen rengjøres?

Det avhenger igjen av bruken. Hvis du vasker ofte, er det lurt å kjøre et rengjøringsprogram en gang i måneden.

Hvilken vaskemaskin bruker minst strøm?

Vaskemaskiner med energimerke A bruker generelt minst strøm. I vår test bruker Bosch WGG1420LSN med 101 kwh minst strøm.

Er Miele bedre enn andre merker?

Mieles vaskemaskiner er generelt høyt anerkjent for sin gode og holdbare kvalitet. Ofte er de på topp i ulike tester, inkludert vår, hvor Miele WSA023 er best i test.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×